Volg ons online

Lichaam & Geest

Ik ben zo moe overdag, wat nu?

Ik ben zo moe overdag, hoe komt dat? En wat kun je eraan doen? Blogger Pieter Polman legt uit hoe dit komt.

Gedeeld

op

Ik ben zo moe overdag

Ik ben zo moe overdag, terwijl ik ’s avonds gewoon 8 uur heb geslapen. Hoe komt dat? Wat kun je er aan doen? Blogger Pieter Polman van Slaapinfo.nl legt uit hoe het zit.

Idiopatische hypersomnie is een slaapstoornis waarbij iemand zich overdag altijd moe voelt, ondanks een normale nachtrust van 8 – 10 uur. Sommige personen slapen zelfs meer dan 10 uur per nacht en toch voelen zij zich slaperig en moe overdag. Ze hebben moeite om wakker te worden en op te staan en ook het doen van dutjes overdag helpt nauwelijks.

Idiopatische Hypersomnia

Mensen die aan idiopatische hypersomnia lijden slapen ’s nachts aaneengesloten zonder veel onderbrekingen. Zelfs na een hele nacht slapen hebben ze veel moeite om wakker te worden en op te staan. En wanneer eenmaal wakker zijn deze mensen nog ‘slaapdronken’. Het verward wakker worden, het niet meteen weten waar je bent en slaapdronken ontwaken zijn komt dikwijls voor, ook na een dutje overdag. Verder duren de dutjes overdag duren vrij lang en werken nooit verfrissend. Hoeveel deze mensen ook slapen, ze blijven zich overdag moe voelen. School, werk en relaties lijden onder de vele uren slaap en het gebrek aan energie overdag.

Symptomen

  • Gewone nachtrust (8-10 uur) of extra lang slapen (>10 uur) ’s nachts
  • Slaperig en vermoeid overdag
  • Moeite om wakker te worden
  • Vaak verward en slaapdronken wakker worden
  • Dutjes werken niet verfrissend
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Koude handen en voeten
  • Depressieve klachten
  • Sommige symptomen van idiopatische hypersomnie komen overeen met de slaapwaak stoornis narcolepsie, maar er duidelijke verschillen.

Minder vaak dromen

Bij mensen met narcolepsie werken dutjes juist verfrissend en duren de dutjes maar kort vergeleken met mensen met idiopatische hypersomnie. Ook komt kataplexie niet voor bij mensen met  idiopatische hypersomnie. Bovendien dromen mensen met idiopatische hypersomnie minder vaak en snel dan personen met narcolepsie. Er is ook een verschil tussen mensen die moe zijn door een depressie en mensen met idiopatische hypersomnie. Iemand met een depressie kan zich heel moe voelen maar valt niet zomaar in slaap voor een langere tijd.

Ernstig invaliderende aandoening

Idiopatische hypersomnia start meestal voor het 30ste levensjaar. Het is een ernstige, invaliderende aandoening met weinig verandering. Het komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Het is zeldzamer dan narcolepsie en zeer zeldzaam bij kinderen. Het komt relatief vaker voor bij sommige families maar er is (nog) geen gen voor ontdekt.

Oorzaak

De oorzaak van idiopatische hypersomnie is onbekend.

Diagnose

Voor het stellen van een diagnose zal er bloed en urine onderzoek gedaan worden om te kijken of de slaapproblemen niet worden veroorzaakt door medicijn of drugsgebruik. Daarnaast wordt met behulp van slaaponderzoek en EEG registratie de hersengolven, spieractiviteit en ademhaling onderzocht. Er zal worden gekeken of de klachten niet door andere slaapstoornissen worden veroorzaakt zoals narcolepsie, RLS of slaapapneu.

Behandeling

Behandeling van idiopatische hypersomnie richt zich vooral op het bestrijden van de symptomen. Mensen met deze aandoening gebruiken vaak dezelfde soort medicijnen als mensen met narcolepsie.

Op het blog Slaapinfo.nl vind je tips om goed te kunnen slapen en alles over slaapstoornissen.

Advertentie

Lichaam & Geest

Het was even vaderdag met mijn vader

Ans Boelens beschrijft haar ervaringen met een vader die leed aan Lewy Body dementie. Vandaag is een goede ‘vaderdag’ voor haar.

Gedeeld

op

door

Vaderdag

Dit gastblog is geschreven door Ans Boelens, manager Verpleging en Verzorging bij ZuidZorg

Ik loop van de parkeerplaats naar de zorgboerderij en zie door de ramen een klein clubje aan tafel zitten. Lies maakt een woordzoeker, Bert aait dwangmatig de snorrende nep-kat op zijn schoot, Thea loopt rondjes rond de tafel.

Mijn vader zit voor zich uit te kijken en de zuster is fruit aan het schillen. Zij ziet me aankomen en gebaart naar mijn vader, kijk eens wie daar is? Hij krijgt een brede glimlach en zwaait naar me, hij heeft een goede dag, ik zie het meteen aan zijn ogen.

Heldere momenten

Als ik binnenkom zegt hij trots: “Dag kind!” Het doet me goed dat hij me zo noemt. Het zet de verhoudingen recht. Het is even ‘vaderdag’. De laatste jaren zijn de rollen vaak omgedraaid, ik moet op hem letten, hem helpen met aankleden, zijn veters strikken, zijn gehoorapparaat zoeken. En ik wil ook gewoon dochter zijn. Als we samen een appel eten bedenk ik vragen waarin hij mij moet helpen of adviseren, kortom: vader zijn. “Pap, dat vogelhuisje wat jij een paar jaar geleden hebt gemaakt, is nog steeds leeg”. Hij kijkt peinzend: “Heb je het wel met het vlieggat naar het oosten gehangen?” Bingo! Hij weet raad. Ik ben als een kind zo blij, weet nu waar die uitdrukking vandaan komt.

Het doet hem goed

Ik vraag hem wat de beste tijd is om de lavendel te snoeien en hoe die ene plant met die rode besjes ook alweer heet. De natuur is zijn lust en leven en die info is verrassend goed op zijn harde schijf gebleven. Ik merk dat het hem ook goed doet, om vader te zijn. Ik vertel hem zuchtend over mijn zoon die op school iets uitgevreten heeft. Hij grinnikt als hij zegt; “Jij was vroeger geen haar beter”. We gaan nog even naar zijn kamer en ik help hem naar het toilet, zoek naar zijn pet en zet de kalender op de juiste dag.

Vaderdag

Als ik op het punt sta om te gaan zeg ik nadrukkelijk dat ik met de auto ben. Hij kijkt me zorgzaam aan en zegt: “Kijk je wel uit onderweg het begint al donker te worden”. Ik ga licht en tevreden naar huis.  Vanmiddag was het even ‘vaderdag’. Ik was kind en hij gewoon mijn vader.

Ans Boelens is manager verpleging en verzorging bij ZuidZorg. Haar vader leed aan Lewy Body dementie en is inmiddels overleden. Zij schreef regelmatig blogs over haar vader om de herinneringen aan hem levend te houden.

Lees verder

Lichaam & Geest

Ouderen vallen steeds vaker met fatale afloop

Ouderen vallen steeds vaker blijkt uit cijfers van het CBS. En dit gebeurt ook steeds vaker met dodelijke afloop.

Gedeeld

op

door

Ouderen vallen

Ouderen vallen steeds vaker met dodelijke afloop. Volgens cijfers van het CBS is dit aantal de afgelopen vijf jaar met zelfs 60 procent gestegen. Vorig jaar waren dit er 3.884 mensen. Ten opzichte van 2015 (3.486) was dit al een toename van 10 procent.

Het zijn vooral ouderen die vaker vallen. Dit komt niet alleen door toenemende vergrijzing, maar vooral ook doordat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het risico op vallen wordt hierdoor vergroot.

Vallen vs. verkeersongeluk

Wist je bijvoorbeeld dat er ruim zes keer meer mensen in Nederland overlijden door een val, dan door bijvoorbeeld een verkeersongeluk? Het is echt zo! Volgens VeiligheidNL, specialisten op het gebied van ongevallen en veilig gedrag, is de informatie van hoe dit voorkomen kan worden wel aanwezig. Probleem is alleen dat dit lokaal onvoldoende wordt gedeeld en toegepast. Daarnaast zien ze veel mensen die op verschillende plekken continue het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Dit terwijl er al tal van gecertificeerde methodes zijn die zo toegepast kunnen worden.

Meer samenwerken

Ook wordt er volgens VeiligheidNL té weinig samengewerkt. “Terwijl het van groot belang is dat lokale partijen; zoals gemeente, ggd’s, huisartsen, fysiotherapeuten, gezondheidscentra, samen aan de slag gaan”, aldus Saskia Kloet. “We moeten lokaal meer gaan samenwerken om zo het aantal slachtoffers onder ouderen te verminderen.” Stichting Vitaliteit + Veiligheid voor Senioren onderschrijft dit ook. In Overijssel en Gelderland is deze stichting actief en legt succesvol verbindingen tussen lokale organisaties.

Hoge kosten

Los van de persoonlijke schade die een val kan aanrichten, levert het ook hogere zorgkosten op. En dit is te voorkomen. VeiligheidNL berekende dat de kosten van vallen in 2030 al op 1,3 miljard euro uitkomt als er niets wordt gedaan. Dat therapie tegen vallen werkt is ook aangetoond door gezondheidswetenschapper Tanja Dorresteijn van de Universiteit van Maastricht. Volgen ouderen een cursus valpreventie en krijgen ze hiermee hun valangst onder controle, dan neemt het aantal valpartijen en vooral ook dodelijke valpartijen af.

Ouderen vallen meer

Uit onderzoek blijkt verder dat mensen van boven de 65 jaar nu eenmaal meer risico lopen om te vallen. Dit resulteert in langdurige opname voor revalidatie of zelfs overlijden. Hierbij zijn heupfracturen en hersenletsel de belangrijkste redenen voor overlijden. En naarmate de leeftijd verder toeneemt, neemt ook de kans op dodelijke afloop toe. Hierbij lopen vooral vrouwen een groter risico. In 2016 bleek 84 procent van de overleden vrouwen van boven de 80 jaar aan een val te zijn bezweken. Bij mannen was dit aantal lager, rond de 66 procent.

Bron: NOS

Lees verder

Lichaam & Geest

Een goed gesprek beginnen over zorg

Een goed gesprek beginnen over zorg. Volgens de nieuwe campagne ‘Begin een goed gesprek’ is dit essentieel voor betere zorg.

Gedeeld

op

Een goed gesprek beginnen

Een goed gesprek beginnen over je persoonlijke zorg. Het is een belangrijk vertrekpunt voor betere zorg. Dat is althans wat de campagne ‘Begin een goed gesprek’ beoogd. Patiënten en artsen willen hetzelfde, maar dat lukt vaak nog niet.

Daarom is een goed gesprek in de spreekkamer de oplossing. Bart Chabot, zelf ook patiënt, haalt voor de campagne tips en adviezen op hoe je dit kunt doen. Hij praat met artsen en patiënten over hun ervaringen en hun ideeën.

Meer weten over een goed gesprek beginnen?

Ben je ook op zoek naar een manier om beter het gesprek te voeren met je arts of verzorger? Bezoek de website van ‘Begin een goed gesprek’ of volg de Facebook pagina van ‘Heel Holland Zorgt’.

Lees verder

Meest gelezen