Volg ons online

Lichaam & Geest

Hoeveel slaap heb je echt nodig?

Weet jij hoeveel slaap je nodig hebt? Slaapblogger Pieter Polman van Slaapinfo heeft het voor ons op een rijtje gezet per leeftijd.

Gedeeld

op

Hoeveel slaap hebben wij nodig

Hoeveel slaap heb je per dag echt nodig? Slaapblogger Pieter Polman van Slaapinfo.nl is expert op het gebied van slapen en heeft speciaal voor NED7 een handig overzicht gemaakt hoeveel slaap je bij welke leeftijd nodig hebt.

Leeftijd is heel belangrijk in deze. Iedereen is verschillend en vooral ook iedere leeftijd is verschillend. Het maakt dus absoluut uit of je een peuter bent, een puber of een volwassene. Natuurlijk gaat het hier om gemiddelden en zijn individuele situaties ook van invloed op de hoeveelheid slaap die je nodig hebt.

Hoeveel slaap heeft een baby nodig?

1 tot 4 weken

Bij 1 tot 4 weken hebben baby’s gemiddeld zo’n 15 tot 17 uur per dag aan slaap nodig. Een pasgeborene slaapt ongeveer 15 tot 16 uur per dag. Dit doen ze in korte perioden van zo’n 2 tot 4 uur. Is een baby vroeger geboren dan uitgerekend dan slapen ze gemiddeld langer. Een baby heeft nog helemaal geen vast slaappatroon. De interne biologische klok, ook wel ‘Circadiaan ritme’ genoemd, is nog helemaal niet ingesteld op het verschil tussen dag en nacht.

1 tot 4 maanden

Vanaf 1 tot 4 maanden slaapt een baby al iets minder. Nu volstaat zo’n 14 tot 15 uur per dag. Dit is ook de periode waarin, na ongeveer 6 weken, een soort slaappatroon ontstaat. Een baby slaapt nu gemiddeld zo’n 4 tot 6 uur, met name in de avond.

4 tot 12 maanden

Van 4 tot 12 maanden slaapt een baby nog steeds 14 tot 15 uur per dag. Verschil is alleen wel dat de baby nu echt een slaapritme begint te ontwikkelen. Tot ongeveer 6 maanden doen baby’s 3 dutjes per dag. Vanaf 6 maanden kan dit langzaam aan veranderen in 2 dutjes per dag en lukt het steeds beter om de baby ’s nachts aaneengesloten te laten slapen.

Hoeveel slaap hebben peuters nodig?

1 tot 3 jaar

Peuters van 1 tot 3 jaar hebben ongeveer 12 tot 14 uur slaap per dag nodig. Vanaf 1.5 jaar beginnen ze het ochtend dutje over te slaan en doen ze nog maar één lange dut per dag van zo’n 1 tot 3 uur in lengte. Peuters gaan normaal rond 19:00 uur of 20:00 uur ’s avonds naar bed. Vervolgens worden ze ’s ochtends tussen 06:00 en 08:00 uur wakker.

Hoeveel slaap hebben kleuters nodig?

3 tot 6 jaar

Kleuters van 3 tot 6 jaar hebben gemiddeld 10 tot 12 uur slaap per dag nodig. Normaal gaat een kleuter nog steeds tussen 19:00 en 20:00 uur naar bed, om de volgende ochtend ook weer tussen 06:00 en 08:00 uur wakker te worden. Kleuters doen ook tot hun vijfde jaar nog een middagdutje.

Hoeveel slaap hebben schoolkinderen nodig?

6 tot 12 jaar

Schoolgaande kinderen slapen gemiddeld zo’n 10 tot 11 uur per dag. Voor het groeiproces is het heel belangrijk dat ze een goede nachtrust hebben. Maar schoolgaande kinderen moeten ook voldoende de kans krijgen weer op te laden, want ze zijn actief en vol met energie die er overdag uitkomt. Als kinderen slecht slapen uit zich dit in veel ziek zijn, zich drukker gedragen, overgewicht en leer problemen. Jonge kinderen hebben meer slaap nodig dan oudere kinderen.

Je ziet daarom ook dat de tijd waarop ze naar bed gaan langzaam opschuift:

  • van 5 tot 6 jaar ligt de bedtijd tussen 19.00 en 19:30 uur
  • van 7 tot 8 jaar ligt de bedtijd tussen 19.30 en 20.00 uur
  • van 9 tot 10 jaar ligt de bedtijd tussen 20.00 en 20.30 uur
  • van 11 tot 12 jaar ligt de bedtijd tussen 20.30 uur en 21.00 uur

Hoeveel slaap hebben pubers nodig?

12 tot 18 jaar

Pubers van 12 tot 18 jaar hebben gemiddeld zo’n 8 tot 10 uur slaap per dag nodig. Wij kijken meestal naar onze puberende kinderen en zeggen dan dat ze ‘lui’ zijn. ’s Ochtends willen pubers hun bed niet uit, terwijl ze ’s avonds niet erin te krijgen zijn! “Wij waren dat vroeger nooit!” althans dat denken wij. Maar de kans is groot dat wij zelf vroeger precies hetzelfde waren. De tijd waarin wij slapen schuift namelijk in korte tijd op naar achteren. Dit heeft alles te maken met de veranderingen die plaatsvinden in het lichaam. Tegelijkertijd is het voor pubers heel belangrijk dat ze wel voldoende slaap krijgen omdat hun lichaam groeit en ze voldoende tot rust moeten komen om dit te kunnen compenseren. Alles bij elkaar opgeteld is het dus best logisch dat dit een periode is die gepaard gaat met onrust, ruzies en alle bijkomende problemen. Krijgt een puber te weinig slaap per dag dan kan dit nadelige effecten hebben op de prestaties op school. Ook vergroot te weinig rust de kans op depressies en gedragsproblemen.

De bedtijden voor pubers zijn:

  • van 12 tot 15 jaar is de bedtijd tussen 21.00 en 21.30 uur
  • van 15 tot 17 jaar is de bedtijd tussen 21.30 en 22.00 uur
  • van 17 tot 18 jaar is de bedtijd tussen 22.00 en 23.00 uur

Hoeveel slaap hebben volwassenen nodig?

18 jaar en ouder

Gemiddeld genomen hebben volwassenen zo’n 7 tot 8 uur slaap per dag nodig. Natuurlijk verschilt dit heel erg per persoon, want er zijn ook mensen die voldoende lijken te hebben aan 5 tot 6 uur per dag. Maar 7 tot 8 uur is over het algemeen normaal. Naarmate je ouder wordt lijk je minder slaap nodig te hebben, wat ook te maken heeft met de activiteit van mensen. Hoe actiever mensen zijn, hoe meer slaap ze nodig hebben. Ouderen krijgen hierdoor vaker te maken met slaapproblemen omdat hun activiteit achteruit gaat, terwijl ze vaak nog niet gewend zijn aan de hoeveelheid slaap die hierbij hoort.

Op het blog Slaapinfo.nl vind je tips om goed te kunnen slapen en alles over slaapstoornissen.

Advertentie

Lichaam & Geest

40 dagen geen druppel alcohol

Ouderenbond KBO-PCOB luidt de noodklok. Het aantal 55-plussers met een alcoholprobleem neemt toe in Nederland. Daarom organiseert de bond de 40 dagen geen druppel challenge.

Gedeeld

op

door

40 dagen geen druppel

40 dagen geen druppel alcohol drinken. De ouderenbond KBO-PCOB roept ouderen op om mee te doen aan deze uitdaging. En dat het een uitdaging is blijkt uit de onderliggende cijfers over ouderen en alcohol.

De ouderen van tegenwoordig blijken steeds vaker naar een glas wijn of bier. Van alle 55-plussers in Nederland drinkt maar liefst 84 procent zowel doordeweeks als in het weekend. Dat is nogal een aantal! In 2016 kwamen er ongeveer 5.000 55-plussers op de spoedeisende hulp terecht na een alcohol gerelateerd ongeluk. Dat waren maar liefst 2.000 meer dan in 2013.

Vastentijd

Voor de ouderenbond KBO-PCOB dus reden om de alarmklok te luiden. Voor het derde jaar op rij roepen ze 55-plussers in Nederland daarom op mee te doen met de 40 dagen geen alcohol challenge. Deze valt samen met de vastentijd van 40 dagen die woensdag ingaat. Dit is de eerste dag na het einde van de carnaval. Dus voor veel mensen een perfect moment om hiermee te beginnen.

40 dagen geen druppel

Als je meedoet krijg je van de ouderenbond een speldje toegestuurd met de tekst ’40 dagen geen druppel’. Dit helpt hopelijk om, niet alleen meer bekendheid te geven aan het initiatief, maar ook om meer begrip van de omgeving te krijgen. Als mensen zien dat je meedoet wordt het makkelijker om hier rekening mee te houden. En doe je mee met een groep, dan maak je kans op maar liefst 24 flessen mousserende wijn…alcoholvrij natuurlijk! Daar kun je wel een feestje mee bouwen.

Bekende Nederlanders

Vandaag ontvangt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid het allereerste speldje van KBO directeur Manon Vanderkaa. De actie wordt ook door Bekende Nederlanders ondersteund. Hella van der Wijst, Leo Fijen, Antoine Bodar, Henk Krol en Wouke van Scherrenburg doen allemaal mee.

Meer weten?

Wil je meedoen aan de challenge of wil je meer informatie over de actie? Bezoek dan de website van de ouderenbond en geef je ook op!

Lees verder

Lichaam & Geest

In gesprek met 100-jarigen in Nederland

Blogger Yvonne Witter gaat de uitdaging aan om in gesprek te gaan met 40 100-jarige Nederlanders. Over het verleden, het heden, maar ook de toekomst.

Gedeeld

op

door

In gesprek met 100-jarigen

Iedere dag een blog met een verhaal van een 100-jarige in Nederland. End at 40 dagen lang! Dat klinkt als een forse opgave. En dat is het ook. Maar voor NED7 blogger Yvonne Witter, van het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg is het geen opgave maar een uitdaging.

Ze doet dit special voor de zogenaamde Vastenactie in Weesp. Dit is waar Yvonne vandaan komt. “Ik liep al heel lang met het idee om mensen van honderd jaar en ouder te vragen naar hun levensverhalen”, vertelt Yvonne. “De mooie dingen, maar ook de teleurstellingen en het verlies en hoe zij daarmee omgaan. En niet alleen naar het verleden, maar ook naar hun visie op het heden en de toekomst. Als inspiratie voor anderen en mijzelf.”

Vastentijd

Dit idee stuurde ze in naar de Vastenactie, die ieder jaar in de vastentijd – tussen carnaval en Pasen – een actie houdt voor een goed doel. Dit jaar is dat een 40 dagen challenge voor hiv/aids-slachtoffers in Zambia. Yvonnes ambitieuze plan is om 40 honderdplussers te interviewen en de verhalen – anoniem – op te tekenen in een dagelijkse blog in de vastentijd. “Pas een week of twee geleden hoorde ik dat mijn plan is geselecteerd, dus nu ben ik hard op zoek naar meer kandidaten. Ik heb al 14 mensen bereid gevonden om mee te werken. Natuurlijk hoop ik dat ik ook in Weesp met honderdplussers kan praten.”

Geld doneren

Om de Vastenactie te steunen doneert Yvonne zelf een bedrag per verhaal en ze hoopt dat ook haar lezers dat zullen doen. “Als mensen een verhaal met plezier hebben gelezen of er inspiratie uit opdoen, kunnen ze met een knop eronder geld doneren.” Het doel van de Vastenactie sluit volgens Yvonne goed aan bij haar challenge. “In Zambia spelen opa’s en oma’s een enorm belangrijke rol in de opvoeding van kleinkinderen. Door de hiv-epidemie is de middengeneratie grotendeels weggevallen.”

In gesprek met 100-jarigen

De eerste twee gesprekken met eeuwelingen zijn net achter de rug. Niet alleen over het verleden, ook over het heden. “De dame die ik sprak moest bijvoorbeeld niets hebben van computers en internet en vond het een verarming van de communicatie tussen mensen. Maar de meneer gebruikte tot een jaar geleden nog Skype om met zijn kleindochter in China te kunnen praten.” Tips voor mensen die hun respectabele leeftijd nog (lang) niet bereikt hebben, hadden ze ook. ” ‘Leef bij de dag’, zei de mevrouw. En de meneer adviseerde om positief te blijven en vooral niet te klagen.”

De blogs van Yvonne Witter zijn binnenkort hier te lezen op NED7.nl. En ja, ze is nog zoekende naar 100-jarigen die hun verhaal willen delen. Stuur Yvonne een bericht via de website.

Lees verder

Lichaam & Geest

Chronische pijn, hoeveel last hebben we ervan?

Chronische pijn, Nederlanders hebben er meer last van dan je zou denken. Maar liefst twintig procent van ons zegt chronische pijn te hebben.

Gedeeld

op

Chronische pijn

Chronische pijn is een onderwerp waar je weinig over hoort, maar bijna twintig procent van de Nederlanders heeft er last van. De vergelijkingssite Kies Voor Je Zorg kijkt naar een onderzoek van het Radboudumc om erachter te komen hoeveel last we in Nederland hebben van chronische pijn.

De financiële gevolgen van chronische pijn zijn jaarlijks hoger dan die van kanker, hartziekten en diabetes bij elkaar. Toch is er nog veel onbekend over hoe pijn precies werkt. Daarom gaan onderzoekers van het Radboudumc uitzoeken hoe pijngevoelig Nederland precies is. Samen met De Kennis van Nu en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) lanceerden ze vorig jaar het Groot Nationaal Onderzoek (GNO) naar pijn.

Wat is chronische pijn?

Pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt heet chronische pijn. Twintig procent van de Nederlanders heeft hier last van. Anesthesioloog Monique Steegers en onderzoeker Esmeralda Blaney Davidson (Radboudumc) willen weten of mensen die pijngevoeliger zijn ook meer kans hebben op chronische pijn, en wat de gevolgen zijn voor het dagelijks leven. Zij gaan hiervoor onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederland.

Groot Nationaal Onderzoek

Iedereen beleeft pijn op een andere manier. Om meer te weten te komen over de pijngevoeligheid van de Nederlandse bevolking, is het daarom belangrijk dat zo veel mogelijk Nederlanders meedoen aan het Groot Nationaal Onderzoek. Pijn hangt ook af van de context. Na een mislukte operatie, of met een slecht humeur ervaar je meer pijn. Vrijwel al het pijnonderzoek tot nu toe is gedaan in ziekenhuizen, bij mensen die al veel pijn hebben.

Onderzoek thuis

Bij het Groot Nationaal Onderzoek gaan de onderzoekers een stapje verder en bekijken ze hoe pijngevoelig de Nederlandse populatie is. Hierin wordt pijn gemeten aan de hand van een vragenlijst die mensen thuis achter hun computer in kunnen vullen. “Omdat mensen het thuis kunnen invullen, meten we hoe mensen hun pijn ook echt in het dagelijks leven ervaren, en worden zij dus niet beïnvloed door een kunstmatige situatie in een ziekenhuis”, aldus hoofdonderzoeker Monique Steegers.

Pijnbehandeling

Met de resultaten hopen de onderzoekers uiteindelijk een betere pijnbehandeling te vinden voor pijn in het algemeen, maar zeker voor patiënten met chronische pijn. Eind november zijn de eerste resultaten in de uitzending van De Kennis van Nu te zien.

Meer weten?

Als je wilt weten hoe pijngevoelig jij zelf bent, ga dan naar de website van De Kennis van Nu en draag bij aan het Groot Nationaal Onderzoek naar pijn.

Lees verder

Meest gelezen