Volg ons online

Lichaam & Geest

Hoeveel slaap heb je echt nodig?

Weet jij hoeveel slaap je nodig hebt? Slaapblogger Pieter Polman van Slaapinfo heeft het voor ons op een rijtje gezet per leeftijd.

Gedeeld

op

Hoeveel slaap hebben wij nodig

Hoeveel slaap heb je per dag echt nodig? Slaapblogger Pieter Polman van Slaapinfo.nl is expert op het gebied van slapen en heeft speciaal voor NED7 een handig overzicht gemaakt hoeveel slaap je bij welke leeftijd nodig hebt.

Leeftijd is heel belangrijk in deze. Iedereen is verschillend en vooral ook iedere leeftijd is verschillend. Het maakt dus absoluut uit of je een peuter bent, een puber of een volwassene. Natuurlijk gaat het hier om gemiddelden en zijn individuele situaties ook van invloed op de hoeveelheid slaap die je nodig hebt.

Hoeveel slaap heeft een baby nodig?

1 tot 4 weken

Bij 1 tot 4 weken hebben baby’s gemiddeld zo’n 15 tot 17 uur per dag aan slaap nodig. Een pasgeborene slaapt ongeveer 15 tot 16 uur per dag. Dit doen ze in korte perioden van zo’n 2 tot 4 uur. Is een baby vroeger geboren dan uitgerekend dan slapen ze gemiddeld langer. Een baby heeft nog helemaal geen vast slaappatroon. De interne biologische klok, ook wel ‘Circadiaan ritme’ genoemd, is nog helemaal niet ingesteld op het verschil tussen dag en nacht.

1 tot 4 maanden

Vanaf 1 tot 4 maanden slaapt een baby al iets minder. Nu volstaat zo’n 14 tot 15 uur per dag. Dit is ook de periode waarin, na ongeveer 6 weken, een soort slaappatroon ontstaat. Een baby slaapt nu gemiddeld zo’n 4 tot 6 uur, met name in de avond.

4 tot 12 maanden

Van 4 tot 12 maanden slaapt een baby nog steeds 14 tot 15 uur per dag. Verschil is alleen wel dat de baby nu echt een slaapritme begint te ontwikkelen. Tot ongeveer 6 maanden doen baby’s 3 dutjes per dag. Vanaf 6 maanden kan dit langzaam aan veranderen in 2 dutjes per dag en lukt het steeds beter om de baby ’s nachts aaneengesloten te laten slapen.

Hoeveel slaap hebben peuters nodig?

1 tot 3 jaar

Peuters van 1 tot 3 jaar hebben ongeveer 12 tot 14 uur slaap per dag nodig. Vanaf 1.5 jaar beginnen ze het ochtend dutje over te slaan en doen ze nog maar één lange dut per dag van zo’n 1 tot 3 uur in lengte. Peuters gaan normaal rond 19:00 uur of 20:00 uur ’s avonds naar bed. Vervolgens worden ze ’s ochtends tussen 06:00 en 08:00 uur wakker.

Hoeveel slaap hebben kleuters nodig?

3 tot 6 jaar

Kleuters van 3 tot 6 jaar hebben gemiddeld 10 tot 12 uur slaap per dag nodig. Normaal gaat een kleuter nog steeds tussen 19:00 en 20:00 uur naar bed, om de volgende ochtend ook weer tussen 06:00 en 08:00 uur wakker te worden. Kleuters doen ook tot hun vijfde jaar nog een middagdutje.

Hoeveel slaap hebben schoolkinderen nodig?

6 tot 12 jaar

Schoolgaande kinderen slapen gemiddeld zo’n 10 tot 11 uur per dag. Voor het groeiproces is het heel belangrijk dat ze een goede nachtrust hebben. Maar schoolgaande kinderen moeten ook voldoende de kans krijgen weer op te laden, want ze zijn actief en vol met energie die er overdag uitkomt. Als kinderen slecht slapen uit zich dit in veel ziek zijn, zich drukker gedragen, overgewicht en leer problemen. Jonge kinderen hebben meer slaap nodig dan oudere kinderen.

Je ziet daarom ook dat de tijd waarop ze naar bed gaan langzaam opschuift:

 • van 5 tot 6 jaar ligt de bedtijd tussen 19.00 en 19:30 uur
 • van 7 tot 8 jaar ligt de bedtijd tussen 19.30 en 20.00 uur
 • van 9 tot 10 jaar ligt de bedtijd tussen 20.00 en 20.30 uur
 • van 11 tot 12 jaar ligt de bedtijd tussen 20.30 uur en 21.00 uur

Hoeveel slaap hebben pubers nodig?

12 tot 18 jaar

Pubers van 12 tot 18 jaar hebben gemiddeld zo’n 8 tot 10 uur slaap per dag nodig. Wij kijken meestal naar onze puberende kinderen en zeggen dan dat ze ‘lui’ zijn. ’s Ochtends willen pubers hun bed niet uit, terwijl ze ’s avonds niet erin te krijgen zijn! “Wij waren dat vroeger nooit!” althans dat denken wij. Maar de kans is groot dat wij zelf vroeger precies hetzelfde waren. De tijd waarin wij slapen schuift namelijk in korte tijd op naar achteren. Dit heeft alles te maken met de veranderingen die plaatsvinden in het lichaam. Tegelijkertijd is het voor pubers heel belangrijk dat ze wel voldoende slaap krijgen omdat hun lichaam groeit en ze voldoende tot rust moeten komen om dit te kunnen compenseren. Alles bij elkaar opgeteld is het dus best logisch dat dit een periode is die gepaard gaat met onrust, ruzies en alle bijkomende problemen. Krijgt een puber te weinig slaap per dag dan kan dit nadelige effecten hebben op de prestaties op school. Ook vergroot te weinig rust de kans op depressies en gedragsproblemen.

De bedtijden voor pubers zijn:

 • van 12 tot 15 jaar is de bedtijd tussen 21.00 en 21.30 uur
 • van 15 tot 17 jaar is de bedtijd tussen 21.30 en 22.00 uur
 • van 17 tot 18 jaar is de bedtijd tussen 22.00 en 23.00 uur

Hoeveel slaap hebben volwassenen nodig?

18 jaar en ouder

Gemiddeld genomen hebben volwassenen zo’n 7 tot 8 uur slaap per dag nodig. Natuurlijk verschilt dit heel erg per persoon, want er zijn ook mensen die voldoende lijken te hebben aan 5 tot 6 uur per dag. Maar 7 tot 8 uur is over het algemeen normaal. Naarmate je ouder wordt lijk je minder slaap nodig te hebben, wat ook te maken heeft met de activiteit van mensen. Hoe actiever mensen zijn, hoe meer slaap ze nodig hebben. Ouderen krijgen hierdoor vaker te maken met slaapproblemen omdat hun activiteit achteruit gaat, terwijl ze vaak nog niet gewend zijn aan de hoeveelheid slaap die hierbij hoort.

meer informatie

Op het blog Slaapinfo.nl vind je tips om goed te kunnen slapen en alles over slaapstoornissen.

Advertentie

Lichaam & Geest

Ik leef nu 10 jaar langer!

Stichting Gouden Dagen vervult wensen van ouderen om ze een mooie oude dag te bezorgen. Deze wens van een bewoner was wel heel bijzonder!

Gedeeld

op

Ik leef

Het is donderdagmiddag 15:00 uur. Op ‘de uitkijk’ van afdeling langdurige zorg de Zonstraat van Vitalis Brunswijck, zitten zo’n 15 bewoners vol spanning te wachten. Dan komt Claudia Jansen van Happy Doodles de afdeling op lopen met een bolderkar. Boven op de kar staat een bench met daarin 8 kleine labradoodle pups.

Een van de bewoners begint al te fluiten. “Laat ze maar los!”, wordt er geroepen. Als de ren klaar staat, kijken de pups wat onwennig naar al die mensen. Claudia weet ze al snel te overtuigen om naar buiten te komen. En als dan de eerste dappere pup naar buiten komt volgt de rest al snel.

Ik leef langer

“Wie wil er een puppy op schoot?”, vraagt Claudia. Al snel zit de eerste pup bij een van de bewoners op schoot. De pup laat zich heerlijk verwennen. “Ik leef nu 10 jaar langer!”, glimlacht mevrouw Vonk.

Wensboom van Gouden Dagen

Het begon allemaal bij meneer Pieterse. Hij hing een kaart in de wensboom van Gouden Dagen. Gouden Dagen is een liefdadigheidsorganisatie die zich inzet tegen eenzaamheid onder ouderen. “Mijn grootste wens is heel veel puppy’s op de afdeling”, had meneer Pieterse op zijn wenskaart geschreven. En nu zit hij, net als mevrouw Vonk, glunderend met een mooie zwarte pup op schoot.

Socialisering

Claudia fokt al jaren Australian labradoodle pups. Het is belangrijk dat haar pups gesocialiseerd naar de nieuwe baasjes toe gaan. En wat is er nu mooier, de bewoners kunnen een uurtje knuffelen en voor de pups is het ook heel erg goed. Claudia: “Zodra ik weer een nieuw nestje heb, neem ik contact op met Kim (activiteitenbegeleidster bij Vitalis) en maak met haar een afspraak om langs te komen. Dit doen we nu al bijna een jaar en elke keer weer is het een groot feest. Of we nu naar de gesloten afdeling gaan of op deze afdeling, een glimlach van de mensen, daar doen we het toch voor?”

Meer weten?

Wil je meer weten over alle mooie initiatieven van Stichting Gouden Dagen? Bezoek dan eens de website of volg ze via Facebook.

Lees verder

Lichaam & Geest

Hoofdpijn en de overgang, wat kun je er aan doen?

Hoofdpijn en de overgang, je kunt er flink veel last van hebben. Maar wat kun je er aan doen? Het blog Vuurvrouw heeft het voor je op een rijtje gezet.

Gedeeld

op

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn, maar soms is de pijn zo erg dat het je dagelijkse leven negatief beïnvloedt. Welke vormen van hoofdpijn er zijn en mogelijke oorzaken heeft het blog Vuurvrouw.nu op een rijtje gezet, met een aantal handige tips die je leven een stuk aangenamer kunnen maken.

Hormonale schommelingen

Vrouwen hebben 3x vaker last van migraine dan mannen. Tot de puberteit komt migraine meer voor bij jongens dan bij meisjes, daarna neemt het snel toe bij meisjes. De eerste menstruatie luidt dus niet alleen de vruchtbare levensfase in, het betekent ook het begin van ongemak door hormonale schommelingen. Een belangrijk aandeel hebben de hoofdpijnen rond de menstruaties: het is aangetoond dat meer dan 50% van de vrouwen met migraine regelmatig rond de menstruatie een aanval krijgt. Deze aanval is in het algemeen lastiger te onderbreken dan migraines buiten de menstruatieperiode.

Ook bij andere levensfasen van de vrouw komen meer migraine-aanvallen voor: na een miskraam, bevalling, borstvoeding of bij het begin van de overgang. Tijdens een zwangerschap zijn er minder klachten, en ook na de overgang nemen de hormonale hoofdpijnen af.

Oorzaken van hormonale of menstruele migraines

Dalingen van het vrouwelijk hormoon oestrogeen worden als oorzaak gezien voor deze hoofdpijnen. In de natuurlijke cyclus stijgt het oestrogeengehalte tijdens de eicelrijping in de eierstok. Na de eisprong daalt de oestrogeenproductie, en daardoor kan er bij vrouwen die hoofdpijngevoelig zijn migraine ontstaan. De klachten kunnen ook door pilgebruik ontstaan, of door stress, onregelmatig werk, slaaptekort of onvoldoende balans tussen werk en privé.

Migraine is voor meer dan 50% erfelijk bepaald. De klachten worden vaak onderschat of niet herkend door de vrouwen, en ook vanuit hun omgeving, op het werk of bij behandelend artsen is er soms onbegrip. Het is aan te raden om de klachten goed in kaart te brengen bijvoorbeeld in een hoofdpijndagboek en deze met de huisarts te bespreken.

Ook kunt u hier een kijkje nemen op de website van de Nederlandse vereniging van hoofdpijnpatiënten.

Overgang en hoofdpijn

Tijdens de overgangsjaren neemt de hinder van hoofdpijnen toe. Bij een derde van de vrouwen is er een verergering van hoofdpijnklachten die al eerder bestonden. Sommige vrouwen krijgen voor het eerst hoofdpijn zodra zij in de overgang komen of starten met hormoonbehandeling voor de overgangsklachten.

Ook spanningshoofdpijnen nemen toe, vooral bij vrouwen die niet meer (regelmatig) menstrueren. Daling van de hoeveelheid vrouwelijke hormonen in het bloed treedt vaker op dan voorheen, de bloedingen worden onregelmatig en onvoorspelbaar. Dat geldt dus ook voor de hoofdpijnen, en dat maakt het lastig te combineren met normaal werken. Bespreken met de collega’s, leidinggevende of bedrijfsarts is aan te raden, om niet in een negatieve spiraal te geraken.

Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben die niet allemaal onschuldig zijn. Het is bekend dat een derde van de vrouwen bij het begin van de overgang een hoge bloeddruk heeft. Dit kan zich uiten als hoofdpijn. Het is van belang om de oorzaak van de klachten te ontdekken zodat de juiste behandeling kan worden gestart.

Meest voorkomende hoofdpijnen

Er bestaan verschillende soorten hoofdpijn, de meest bekende zijn:

 1. migraine
 2. (spier)spanningshoofdpijn
 3. medicijn-overgebruiks-hoofdpijn
 4. clusterhoofdpijn

Behandeling hoofdpijn

Het is van belang voor de behandeling om te weten om welke soort hoofdpijn het gaat. Het doel van de behandeling kan zijn het stoppen van de hoofdpijn(aanval). Dit noemen we aanvalsbehandeling. Medicijnen worden dan ingenomen bij de eerste voortekenen van hoofdpijn. Ook kan behandeling gericht zijn op het voorkomen van hoofdpijn, dan betreft het een onderhoudsbehandeling. De medicijnen worden dagelijks gebruikt ook zonder dat er klachten zijn.

Migraine

Migraine is een heftige bonzende hoofdpijn, meestal aan 1 kant van het hoofd, die in aanvallen van 1-3 dagen kan voorkomen. Overgevoeligheid voor licht en geluid, misselijkheid en braken maken dat vrouwen door deze hoofdpijnen noodgedwongen in bed blijven.

Er zijn twee belangrijke typen te onderscheiden:

 • pure menstruele migraine: de hoofdpijnaanvallen komen uitsluitend voor of tijdens de menstruaties of in de pilstopweek
 • menstruatie gerelateerde migraine: er zijn zowel hoofdpijnaanvallen bij de menstruaties als tussen de bloedingen in.

Medicijnen kunnen de pijn verminderen, mits deze op tijd worden ingenomen. Aanvallen rond de menstruaties kunnen worden voorkomen door continue remming van de hormooncyclus met bijvoorbeeld de anticonceptiepil. Zijn er ook veel overgangsklachten, dan kan hormoontherapie ertoe leiden dat de hoofdpijnen afnemen.

Spierspanningshoofdpijn

Spierspanningshoofdpijn is een meer chronische pijn door gespannen spieren in de nek, schouders of het gezicht. De oorzaak is overbelasting bijvoorbeeld door stress, tandenknarsen, verkeerde bril of houding. Deze hoofdpijn vorm komt ook meer voor rond de menstruaties zonder dat er een direct verband is met hormoonschommelingen.

Behandeling kan door het wegnemen van oorzaken, vermindering van stress, ontspanningsoefeningen, Cesar therapie of Mensendieck, yoga, gedragstherapie of Mindfulness. Ook spierontspannende medicijnen  of sommige antidepressiva kunnen de klachten verhelpen.

Medicijn-overgebruik

Medicijn-overgebruik is de meest voorkomende oorzaak van chronische hoofdpijnen. Als er op meer dan 15 dagen per maand pijnstillers worden gebruikt of totaal meer dan 15 pijnstillers per maand, zal er gewenning ontstaan. Daardoor zullen er op de dagen zonder medicijnen ook hoofdpijnen optreden.

Het beste is om een poos geen pijnstillers te gebruiken, maar dat kan gepaard gaan met onttrekkingsverschijnselen. Voldoende rust, ontspanningstraining en medicijnen die gericht zijn tegen misselijkheid kunnen de onttrekkingsperiode ondersteunen.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn komt minder vaak voor dan de andere hoofdpijnsoorten. Het is een heftige scherpe soms branderige eenzijdige hoofdpijn, vaak rond het oog, die gedurende enkele weken tot maanden in aanvallen van uren optreedt. Tussen deze perioden zijn er lange tijd geen hoofdpijnen. De aanvallen gaan gepaard met roodheid van het oog, tranend oog, gezwollen oogleden aan de aangedane zijde, of een verstopte neus. Er is geen duidelijke oorzaak bekend, maar aanvallen van clusterhoofdpijn kunnen worden uitgelokt door alcohol, vliegreizen, verblijf op grote hoogte zoals een skivakantie of door sommige medicijnen.

Behandeling van aanvallen kan door medicijnen of extra zuurstof via een neusslangetje of kapje over neus en mond.

Wat kunt u zelf doen?

 1. Hebt u vaak hoofdpijn en wilt u weten welke soort, doe dan de hoofdpijntest.
 2. Klachten goed in kaart brengen bijvoorbeeld in een hoofdpijndagboek en op menstruatiekalenders, en deze meenemen naar de arts.
 3. Vermijd potentiële triggers van hoofdpijnen zoals in voeding, bepaalde geuren, licht, geluid, vermoeidheid of onregelmatig leven.
 4. Pas op voor overgebruik van pijnstillers, maar neem medicijnen tijdig in en zorg ervoor dat deze in een rustige omgeving de kans krijgen hun werk te doen.
 5. Bespreek uw klachten met de huisarts, blijf samen zoeken naar oplossingen.
 6. Vraag eventueel advies van de neuroloog in een hoofdpijncentrum als er twijfel is over de diagnose, of wanneer de voorgestelde behandeling onvoldoende effect heeft.
 7. Vraag om onderzoek door de gynaecoloog om andere oorzaken van de klachten te achterhalen, of bij andere klachten van de menstruatiecyclus.
 8. Overleg eventueel met de bedrijfsarts over werkaanpassingen waarmee aanvallen op het werk kunnen worden verminderd of beter opgevangen.
 9. Vertel over uw hoofdpijnproblemen op het werk, om zo steun of begrip te krijgen van uw collega’s.
 10. Ontspanningsoefeningen, houding- en bewegingsverbetering, goede bril, aanpak van tandenknarsen etc. kunnen bijdragen aan verlichting van hoofdpijn door (spier)spanning.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoofdpijn of andere pijnen? Bezoek dan het blog Vuurvrouw.nu.

Bron: Vuurvrouw

Lees verder

Lichaam & Geest

Vrouwen met hartklachten krijgen verkeerde diagnose

Teveel vrouwen met hartklachten krijgen nog steeds de verkeerde diagnose. HeartLife klinieken deed onderzoek, met een aantal opvallende uitkomsten.

Gedeeld

op

Vrouwen met hartklachten

Vrouwen met hartklachten, het komt veel voor. Een veel vrouwen krijgen nog steeds de verkeerde diagnose. Vorig jaar november werden de resultaten bekend gemaakt van een enquête over de vraag óf en hoe vrouwen met hartklachten een second opinion aanvragen.

Lydia Geluk van Best Doctors en cardiologe dr. Janneke Wittekoek van HeartLife klinieken zien in de praktijk vaak vrouwen die al langer tobben met de vraag of hun klachten kunnen worden gelinkt aan hart- en vaatziekten. Een overweldigend aantal vrouwen (5.190) hebben meegedaan aan deze vragenlijst. 52% van de deelnemers was niet op de hoogte van de verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat om de signalen van hart- en vaatziekten. Een second opinion is in een kwart van de gevallen overwogen en indien deze plaatsvindt wordt dit zeer goed gewaardeerd.  Maar driekwart van de vrouwen heeft hierover nog veel vragen.

Vrouwen nog te makkelijk

Janneke Wittekoek: “Opvallend is dat veel vrouwen zich wel bewust zijn van de risicofactoren, maar die niet serieus nemen en deze vervolgens niet bespreken met hun arts. Ze wuiven hun klachten weg. Ook bij een bezoek aan de arts worden klachten vaak niet in verband gebracht met een hartaandoening. Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen, willen we hierin verandering brengen dan zullen ze dus eerder herkend en behandeld moeten worden.”

Second opinion

Lydia Geluk van Best Doctors, een organisatie die second opinions verzorgt door internationale topspecialisten, ziet dit ook terug in de resultaten: ”De evaluatie van Best Doctors bij vrouwen met hart- en vaatziekten of klachten heeft bij 12% van de gevallen tot een verandering in de diagnose geleid en bij 40% tot een wijziging in de behandeling.”

Vrouwen met hartklachten

Wittekoek: “Het is belangrijk dat vrouwen niet langer de klachten bagatelliseren en in actie komen.  Maak je klachten bespreekbaar en ken de verschillen tussen mannen en vrouwen bij hartklachten. Voel je je onvoldoende gehoord of twijfel je, overweeg dan een second opinion! Uit onderzoek blijkt ook dat een hartinfarct bij vrouwen vaker wordt gemist dan bij mannen.”

Meer weten?

Wil je meer weten over de overgang en alles wat daarbij komt kijken? Bezoek dan de website van Eveline Bakker, Vuurvrouw.nu.

Lees verder

Meest gelezen