Volg ons online

Lichaam & Geest

Hoeveel slaap heb je echt nodig?

Weet jij hoeveel slaap je nodig hebt? Slaapblogger Pieter Polman van Slaapinfo heeft het voor ons op een rijtje gezet per leeftijd.

Gedeeld

op

Hoeveel slaap hebben wij nodig

Hoeveel slaap heb je per dag echt nodig? Slaapblogger Pieter Polman van Slaapinfo.nl is expert op het gebied van slapen en heeft speciaal voor NED7 een handig overzicht gemaakt hoeveel slaap je bij welke leeftijd nodig hebt.

Leeftijd is heel belangrijk in deze. Iedereen is verschillend en vooral ook iedere leeftijd is verschillend. Het maakt dus absoluut uit of je een peuter bent, een puber of een volwassene. Natuurlijk gaat het hier om gemiddelden en zijn individuele situaties ook van invloed op de hoeveelheid slaap die je nodig hebt.

Hoeveel slaap heeft een baby nodig?

1 tot 4 weken

Bij 1 tot 4 weken hebben baby’s gemiddeld zo’n 15 tot 17 uur per dag aan slaap nodig. Een pasgeborene slaapt ongeveer 15 tot 16 uur per dag. Dit doen ze in korte perioden van zo’n 2 tot 4 uur. Is een baby vroeger geboren dan uitgerekend dan slapen ze gemiddeld langer. Een baby heeft nog helemaal geen vast slaappatroon. De interne biologische klok, ook wel ‘Circadiaan ritme’ genoemd, is nog helemaal niet ingesteld op het verschil tussen dag en nacht.

1 tot 4 maanden

Vanaf 1 tot 4 maanden slaapt een baby al iets minder. Nu volstaat zo’n 14 tot 15 uur per dag. Dit is ook de periode waarin, na ongeveer 6 weken, een soort slaappatroon ontstaat. Een baby slaapt nu gemiddeld zo’n 4 tot 6 uur, met name in de avond.

4 tot 12 maanden

Van 4 tot 12 maanden slaapt een baby nog steeds 14 tot 15 uur per dag. Verschil is alleen wel dat de baby nu echt een slaapritme begint te ontwikkelen. Tot ongeveer 6 maanden doen baby’s 3 dutjes per dag. Vanaf 6 maanden kan dit langzaam aan veranderen in 2 dutjes per dag en lukt het steeds beter om de baby ’s nachts aaneengesloten te laten slapen.

Hoeveel slaap hebben peuters nodig?

1 tot 3 jaar

Peuters van 1 tot 3 jaar hebben ongeveer 12 tot 14 uur slaap per dag nodig. Vanaf 1.5 jaar beginnen ze het ochtend dutje over te slaan en doen ze nog maar één lange dut per dag van zo’n 1 tot 3 uur in lengte. Peuters gaan normaal rond 19:00 uur of 20:00 uur ’s avonds naar bed. Vervolgens worden ze ’s ochtends tussen 06:00 en 08:00 uur wakker.

Hoeveel slaap hebben kleuters nodig?

3 tot 6 jaar

Kleuters van 3 tot 6 jaar hebben gemiddeld 10 tot 12 uur slaap per dag nodig. Normaal gaat een kleuter nog steeds tussen 19:00 en 20:00 uur naar bed, om de volgende ochtend ook weer tussen 06:00 en 08:00 uur wakker te worden. Kleuters doen ook tot hun vijfde jaar nog een middagdutje.

Hoeveel slaap hebben schoolkinderen nodig?

6 tot 12 jaar

Schoolgaande kinderen slapen gemiddeld zo’n 10 tot 11 uur per dag. Voor het groeiproces is het heel belangrijk dat ze een goede nachtrust hebben. Maar schoolgaande kinderen moeten ook voldoende de kans krijgen weer op te laden, want ze zijn actief en vol met energie die er overdag uitkomt. Als kinderen slecht slapen uit zich dit in veel ziek zijn, zich drukker gedragen, overgewicht en leer problemen. Jonge kinderen hebben meer slaap nodig dan oudere kinderen.

Je ziet daarom ook dat de tijd waarop ze naar bed gaan langzaam opschuift:

 • van 5 tot 6 jaar ligt de bedtijd tussen 19.00 en 19:30 uur
 • van 7 tot 8 jaar ligt de bedtijd tussen 19.30 en 20.00 uur
 • van 9 tot 10 jaar ligt de bedtijd tussen 20.00 en 20.30 uur
 • van 11 tot 12 jaar ligt de bedtijd tussen 20.30 uur en 21.00 uur

Hoeveel slaap hebben pubers nodig?

12 tot 18 jaar

Pubers van 12 tot 18 jaar hebben gemiddeld zo’n 8 tot 10 uur slaap per dag nodig. Wij kijken meestal naar onze puberende kinderen en zeggen dan dat ze ‘lui’ zijn. ’s Ochtends willen pubers hun bed niet uit, terwijl ze ’s avonds niet erin te krijgen zijn! “Wij waren dat vroeger nooit!” althans dat denken wij. Maar de kans is groot dat wij zelf vroeger precies hetzelfde waren. De tijd waarin wij slapen schuift namelijk in korte tijd op naar achteren. Dit heeft alles te maken met de veranderingen die plaatsvinden in het lichaam. Tegelijkertijd is het voor pubers heel belangrijk dat ze wel voldoende slaap krijgen omdat hun lichaam groeit en ze voldoende tot rust moeten komen om dit te kunnen compenseren. Alles bij elkaar opgeteld is het dus best logisch dat dit een periode is die gepaard gaat met onrust, ruzies en alle bijkomende problemen. Krijgt een puber te weinig slaap per dag dan kan dit nadelige effecten hebben op de prestaties op school. Ook vergroot te weinig rust de kans op depressies en gedragsproblemen.

De bedtijden voor pubers zijn:

 • van 12 tot 15 jaar is de bedtijd tussen 21.00 en 21.30 uur
 • van 15 tot 17 jaar is de bedtijd tussen 21.30 en 22.00 uur
 • van 17 tot 18 jaar is de bedtijd tussen 22.00 en 23.00 uur

Hoeveel slaap hebben volwassenen nodig?

18 jaar en ouder

Gemiddeld genomen hebben volwassenen zo’n 7 tot 8 uur slaap per dag nodig. Natuurlijk verschilt dit heel erg per persoon, want er zijn ook mensen die voldoende lijken te hebben aan 5 tot 6 uur per dag. Maar 7 tot 8 uur is over het algemeen normaal. Naarmate je ouder wordt lijk je minder slaap nodig te hebben, wat ook te maken heeft met de activiteit van mensen. Hoe actiever mensen zijn, hoe meer slaap ze nodig hebben. Ouderen krijgen hierdoor vaker te maken met slaapproblemen omdat hun activiteit achteruit gaat, terwijl ze vaak nog niet gewend zijn aan de hoeveelheid slaap die hierbij hoort.

Op het blog Slaapinfo.nl vind je tips om goed te kunnen slapen en alles over slaapstoornissen.

Advertentie

Lichaam & Geest

Paniekaanval tijdens de overgang, wat kun je eraan doen?

Vrouwen tijdens de overgang hebben regelmatig last van een ongewenste paniekaanval. Wat kun je hier aan doen?

Gedeeld

op

Paniekaanval tijdens de overgang

Last van een paniekaanval tijdens de overgang? Het ene moment heb je nergens last van, maar ineens is het er. Je gaat transpireren, je voelt je duizelig en je hart slaat op hol. Je hebt het gevoel dat je ieder moment kunt flauwvallen. Vrouwen in de menopauze zullen het waarschijnlijk direct herkennen! Maar wat kun je eraan doen?

Eveline Bakker, van het blog Vuurvrouw.nu legt uit waar het vandaan komt en wat je eraan kunt doen. Want als het je overkomt zijn er gelukkig technieken die de paniekaanval kunnen verzachten.

Dit gebeurt er?

Een paniekaanval is een uiting van intense angst die meestal plotseling begint en niet erg lang duurt (doorgaans enkele minuten tot een half uur). De symptomen zijn onder andere beven, sterk zweten, pijn in de borst, hartkloppingen, versnelde hartslag, duizeligheid, misselijkheid, een tintelend gevoel (meestal in handen of benen), benauwdheid en hyperventilatie. Een paniekaanval gaat vaak gepaard met de angst om flauw te vallen of dood te gaan.

Waardoor ontstaat het?

Er is volgens psychiater en UCLA angst expert Jason Eric Schiffman absoluut een verband tussen hormonale veranderingen en psychiatrische symptomen. Met betrekking tot angst, hebben vrouwen in de perimenopauze periode meer kans om paniekaanvallen en andere symptomen van angst te ervaren dan andere vrouwen van dezelfde leeftijd die nog niet in de menopauze zijn of postmenopauzaal zijn. Het is nog niet bekend hoe dit verband precies werkt.

Toegenomen stress

Een andere theorie is dat gedurende de overgang de mate van stress voor de vrouw, door alle hormonale veranderingen, toeneemt. En dat door de toegenomen stress, angst op de loer ligt. Een paniekaanval kan in verschillende situaties ontstaan. Bijvoorbeeld:

 • Als je door een gevaarlijke situatie zo heftig schrikt, dat je niet meer weet wat je moet doen. Bijvoorbeeld als in je huis ineens brand uitbreekt.
 • Als je het gevaar in een bepaalde situatie overschat en daardoor angstiger wordt dan nodig is.
 • Als je bij normale spanningsverschijnselen (snelle hartslag, snel ademen, transpireren) denkt dat je een ernstige ziekte hebt of een hartaanval krijgt. De angst hiervoor kan een paniekaanval uitlokken.
 • Een paniekaanval wordt soms door een kleine gebeurtenis uitgelokt, soms zelfs zonder duidelijke aanleiding. Overbelasting of oververmoeidheid kunnen hierbij een rol spelen.
 • Vaak is er sprake van erfelijke aanleg. In sommige families komen paniekaanvallen veel vaker voor.
 • Stoffen zoals cafeïne kunnen de lichamelijke verschijnselen van angst versterken. Bij sommige mensen kan dit een paniekaanval uitlokken. Wat kun je er aan doen?

Wat kun je er aan doen?

Tips voor als je een paniekaanval krijgt:

 • Het helpt als je weet dat de lichamelijke verschijnselen die je voelt geen kwaad kunnen en vanzelf overgaan. Ze worden door angst veroorzaakt en niet door een ernstige ziekte. Probeer jezelf gerust te stellen!
 • Het is goed om te weten dat angst meestal na 60 tot 90 minuten vanzelf minder wordt.
 • Als je een aanval krijgt of voelt aankomen, probeer dan rustig te ademen en te ontspannen.
 • Zoek afleiding. Neem bijvoorbeeld een slok water, loop even naar buiten, doe wat oefeningen (zoals kniebuigingen), of ga hardop lezen.
 • Doe iets actiefs: ga een eind fietsen, rennen of wandelen.

Na een paniekaanval

Probeer na een paniekaanval na te gaan hoe de paniekaanval kan zijn ontstaan.

Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen:

 • Was de situatie werkelijk bedreigend?
 • Heb je last van stress en spanningen, misschien zonder dat je je daarvan bewust bent?
 • Zijn er bepaalde situaties die spanningen bij je oproepen. Zo ja, waarom?
 • Schrijf eventueel op in welke situaties je angstig bent en welke lichamelijke verschijnselen je dan krijgt.

Zo krijg je inzicht in dingen die voor jou aanleiding kunnen zijn voor een paniekaanval en krijg je meer begrip.

Meer weten?

Wil je meer weten over de overgang, de symptomen en wat je kunt doen om ermee om te gaan? Bezoek dan het blog Vuurvrouw.nu en deel je ervaringen met anderen.

Lees verder

Lichaam & Geest

Het was even vaderdag met mijn vader

Ans Boelens beschrijft haar ervaringen met een vader die leed aan Lewy Body dementie. Vandaag is een goede ‘vaderdag’ voor haar.

Gedeeld

op

door

Vaderdag

Dit gastblog is geschreven door Ans Boelens, manager Verpleging en Verzorging bij ZuidZorg

Ik loop van de parkeerplaats naar de zorgboerderij en zie door de ramen een klein clubje aan tafel zitten. Lies maakt een woordzoeker, Bert aait dwangmatig de snorrende nep-kat op zijn schoot, Thea loopt rondjes rond de tafel.

Mijn vader zit voor zich uit te kijken en de zuster is fruit aan het schillen. Zij ziet me aankomen en gebaart naar mijn vader, kijk eens wie daar is? Hij krijgt een brede glimlach en zwaait naar me, hij heeft een goede dag, ik zie het meteen aan zijn ogen.

Heldere momenten

Als ik binnenkom zegt hij trots: “Dag kind!” Het doet me goed dat hij me zo noemt. Het zet de verhoudingen recht. Het is even ‘vaderdag’. De laatste jaren zijn de rollen vaak omgedraaid, ik moet op hem letten, hem helpen met aankleden, zijn veters strikken, zijn gehoorapparaat zoeken. En ik wil ook gewoon dochter zijn. Als we samen een appel eten bedenk ik vragen waarin hij mij moet helpen of adviseren, kortom: vader zijn. “Pap, dat vogelhuisje wat jij een paar jaar geleden hebt gemaakt, is nog steeds leeg”. Hij kijkt peinzend: “Heb je het wel met het vlieggat naar het oosten gehangen?” Bingo! Hij weet raad. Ik ben als een kind zo blij, weet nu waar die uitdrukking vandaan komt.

Het doet hem goed

Ik vraag hem wat de beste tijd is om de lavendel te snoeien en hoe die ene plant met die rode besjes ook alweer heet. De natuur is zijn lust en leven en die info is verrassend goed op zijn harde schijf gebleven. Ik merk dat het hem ook goed doet, om vader te zijn. Ik vertel hem zuchtend over mijn zoon die op school iets uitgevreten heeft. Hij grinnikt als hij zegt; “Jij was vroeger geen haar beter”. We gaan nog even naar zijn kamer en ik help hem naar het toilet, zoek naar zijn pet en zet de kalender op de juiste dag.

Vaderdag

Als ik op het punt sta om te gaan zeg ik nadrukkelijk dat ik met de auto ben. Hij kijkt me zorgzaam aan en zegt: “Kijk je wel uit onderweg het begint al donker te worden”. Ik ga licht en tevreden naar huis.  Vanmiddag was het even ‘vaderdag’. Ik was kind en hij gewoon mijn vader.

Ans Boelens is manager verpleging en verzorging bij ZuidZorg. Haar vader leed aan Lewy Body dementie en is inmiddels overleden. Zij schreef regelmatig blogs over haar vader om de herinneringen aan hem levend te houden.

Lees verder

Lichaam & Geest

Ouderen vallen steeds vaker met fatale afloop

Ouderen vallen steeds vaker blijkt uit cijfers van het CBS. En dit gebeurt ook steeds vaker met dodelijke afloop.

Gedeeld

op

door

Ouderen vallen

Ouderen vallen steeds vaker met dodelijke afloop. Volgens cijfers van het CBS is dit aantal de afgelopen vijf jaar met zelfs 60 procent gestegen. Vorig jaar waren dit er 3.884 mensen. Ten opzichte van 2015 (3.486) was dit al een toename van 10 procent.

Het zijn vooral ouderen die vaker vallen. Dit komt niet alleen door toenemende vergrijzing, maar vooral ook doordat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het risico op vallen wordt hierdoor vergroot.

Vallen vs. verkeersongeluk

Wist je bijvoorbeeld dat er ruim zes keer meer mensen in Nederland overlijden door een val, dan door bijvoorbeeld een verkeersongeluk? Het is echt zo! Volgens VeiligheidNL, specialisten op het gebied van ongevallen en veilig gedrag, is de informatie van hoe dit voorkomen kan worden wel aanwezig. Probleem is alleen dat dit lokaal onvoldoende wordt gedeeld en toegepast. Daarnaast zien ze veel mensen die op verschillende plekken continue het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Dit terwijl er al tal van gecertificeerde methodes zijn die zo toegepast kunnen worden.

Meer samenwerken

Ook wordt er volgens VeiligheidNL té weinig samengewerkt. “Terwijl het van groot belang is dat lokale partijen; zoals gemeente, ggd’s, huisartsen, fysiotherapeuten, gezondheidscentra, samen aan de slag gaan”, aldus Saskia Kloet. “We moeten lokaal meer gaan samenwerken om zo het aantal slachtoffers onder ouderen te verminderen.” Stichting Vitaliteit + Veiligheid voor Senioren onderschrijft dit ook. In Overijssel en Gelderland is deze stichting actief en legt succesvol verbindingen tussen lokale organisaties.

Hoge kosten

Los van de persoonlijke schade die een val kan aanrichten, levert het ook hogere zorgkosten op. En dit is te voorkomen. VeiligheidNL berekende dat de kosten van vallen in 2030 al op 1,3 miljard euro uitkomt als er niets wordt gedaan. Dat therapie tegen vallen werkt is ook aangetoond door gezondheidswetenschapper Tanja Dorresteijn van de Universiteit van Maastricht. Volgen ouderen een cursus valpreventie en krijgen ze hiermee hun valangst onder controle, dan neemt het aantal valpartijen en vooral ook dodelijke valpartijen af.

Ouderen vallen meer

Uit onderzoek blijkt verder dat mensen van boven de 65 jaar nu eenmaal meer risico lopen om te vallen. Dit resulteert in langdurige opname voor revalidatie of zelfs overlijden. Hierbij zijn heupfracturen en hersenletsel de belangrijkste redenen voor overlijden. En naarmate de leeftijd verder toeneemt, neemt ook de kans op dodelijke afloop toe. Hierbij lopen vooral vrouwen een groter risico. In 2016 bleek 84 procent van de overleden vrouwen van boven de 80 jaar aan een val te zijn bezweken. Bij mannen was dit aantal lager, rond de 66 procent.

Bron: NOS

Lees verder

Meest gelezen