Volg ons online

Lichaam & Geest

Hoe word je gelukkig?

Hoe word je gelukkig? Er zijn allerlei dingen die wij zelf of met elkaar kunnen ondernemen om gelukkiger door het leven te gaan.

Gedeeld

op

Hoe word je gelukkig

Mensen tussen de 65 en 79 jaar zijn het gelukkigst. Althans, dat toont een Brits onderzoek door het Office for National Statistics aan. Mensen in deze leeftijdsgroep werken meestal niet meer, de vrouwen hebben geen last meer van de overgang en de mannen zijn rustiger door een verminderd testosteron gehalte. Deze groep is ook uit de kinderen en hebben weinig tot geen schuld.

Vanaf 80 jaar gaat het meestal weer bergafwaarts omdat dan je lichaam of je geest je meer en meer in de steek laat. Daarom de vraag: hoe word je gelukkig?

Hoe word je gelukkig?

Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan kunt voldoen die je gelukkiger kunnen maken én die ook nog eens door wetenschappelijk onderzoek ondersteund worden.

1. Controle over je leven

Om te beginnen moet je controle over je leven hebben. Zorg er voor dat belangrijke onderwerpen, zoals werk en financiën op orde zijn. Vooral financiën kan enorm veel stress veroorzaken, terwijl het in veel gevallen goed onder controle is te houden. Maak tijd vrij om je administratie te doen, maak enveloppen open als ze binnenkomen, zorg dat je altijd het gevoel hebt dat jij de zaken onder controle hebt en dat je weet wat hoe je er financieel voor staat. En heel belangrijk is: maak de ‘juiste’ keuzes als het gaat om geld. Door bijvoorbeeld een financiële planning te maken zie je wat er binnenkomt en wat er uitgaat. Hierdoor zie je ook direct welke keuzes je moet en kunt maken. De vaste kosten zoals huur, hypotheek of zaken die belangrijk zijn zoals de energienota, moeten altijd gedekt zijn. Zo zie je vanzelf of je ook eens wat extra geld over hebt om bijvoorbeeld naar een restaurant te gaan. Maar wees ook tevreden met wat je hebt. Dit geldt overigens niet alleen voor je financiën. Het geldt ook voor andere zaken zoals je uiterlijk, je relatie, geloof, noem maar op.

2. Natuur

De meest eenvoudige en snelle manier om gelukkiger of tevredener te zijn is natuur. Mensen worden gelukkig van natuur. Niet zo gek natuurlijk want natuur geeft rust en ontspanning. Natuur zorgt ervoor dat je je hoofd leeg kunt maken of dat je met een flinke ‘hap’ frisse lucht weer eens goed en diep adem kunt halen. Maar zelfs het kijken naar plaatjes met natuur doet al iets met je hersenen. De reactie die hierdoor ontstaat heeft een enorme impact. Natuur is zelfs van invloed op onze slaap. Ook als we onze ogen dicht hebben blijkt natuur iets met ons te doen. Daarom is het dus zeker voor ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen belangrijk om meer groen om zich heen te hebben.

3. Vriendschap

Uit Australisch onderzoek blijkt dat mensen van 70 jaar of ouder, die contact onderhouden met anderen en energie steken in hun vriendschappen, ook een stuk gelukkiger zijn én bovendien langer leven! Sociale contacten zijn dus heel erg belangrijk. Maar ga er niet vanuit dat anderen alleen maar verantwoordelijk zijn voor het onderhouden van een sociale band. Wij zijn zelf net zo verantwoordelijk. Pak die telefoon dus op, schrijf je in voor Facebook of bel gewoon eens aan bij de buren of bij vrienden in de buurt.

4. Doe wat voor een ander

Wist je dat vrijwilligerswerk of iets doen voor een ander ons niet alleen gelukkiger maakt, maar er ook voor zorgt dat we langer leven? Tot deze conclusie kwamen Britse wetenschappers op basis van 40 verschillende studies. Mensen die vrijwilligerswerk doen zijn tevredener en gelukkiger. En combineer je dat met andere dingen die je gelukkig maken, zoals bijvoorbeeld natuur, dan sla je twee vliegen in één klap! Overigens is vrijwilligerswerk, volgens de verschillende onderzoeken, ook nog eens heel goed voor je gezondheid. Dat komt ongetwijfeld door de actievere levensstijl die vrijwilligerswerk met zich meebrengt. En vergeet niet dat vrijwilligerswerk in veel gevallen ook financieel een voordeeltje kan opleveren. Al is het niet veel natuurlijk.

IVN vrijwilligers artikelbanner

5. 7 minuten beweging

Je leest het goed. 7 minuten beweging per dag kan al een enorm verschil maken. En bewegen kan op allerlei manieren. We hoeven echt geen marathon te lopen of een sportschool te bezoeken. Zorg er gewoon voor dat je gewoon beweegt. Lopen, traplopen, misschien wat extra bewegingen tussendoor maken of dansen. Maar ook heel veel dingen zelf doen zoals koken, schoonmaken, noem het maar op. Hoe meer we bewegen hoe gelukkiger we in principe worden! En ook hier kunnen we natuurlijk verschillende onderdelen met elkaar combineren. Ga met anderen bijvoorbeeld de natuur in, of zoek een groep mensen op die met elkaar willen fietsen, wandelen, koken of die andere activiteiten willen ondernemen. Er is zoveel mogelijk!

IVN Nederland wil natuur dichter bij mensen brengen met diverse projecten zoals 'Grijs Groen en Gelukkig'.

Advertentie

Lichaam & Geest

Vrouwen met hartklachten krijgen verkeerde diagnose

Teveel vrouwen met hartklachten krijgen nog steeds de verkeerde diagnose. HeartLife klinieken deed onderzoek, met een aantal opvallende uitkomsten.

Gedeeld

op

Vrouwen met hartklachten

Vrouwen met hartklachten, het komt veel voor. Een veel vrouwen krijgen nog steeds de verkeerde diagnose. Vorig jaar november werden de resultaten bekend gemaakt van een enquête over de vraag óf en hoe vrouwen met hartklachten een second opinion aanvragen.

Lydia Geluk van Best Doctors en cardiologe dr. Janneke Wittekoek van HeartLife klinieken zien in de praktijk vaak vrouwen die al langer tobben met de vraag of hun klachten kunnen worden gelinkt aan hart- en vaatziekten. Een overweldigend aantal vrouwen (5.190) hebben meegedaan aan deze vragenlijst. 52% van de deelnemers was niet op de hoogte van de verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat om de signalen van hart- en vaatziekten. Een second opinion is in een kwart van de gevallen overwogen en indien deze plaatsvindt wordt dit zeer goed gewaardeerd.  Maar driekwart van de vrouwen heeft hierover nog veel vragen.

Vrouwen nog te makkelijk

Janneke Wittekoek: “Opvallend is dat veel vrouwen zich wel bewust zijn van de risicofactoren, maar die niet serieus nemen en deze vervolgens niet bespreken met hun arts. Ze wuiven hun klachten weg. Ook bij een bezoek aan de arts worden klachten vaak niet in verband gebracht met een hartaandoening. Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen, willen we hierin verandering brengen dan zullen ze dus eerder herkend en behandeld moeten worden.”

Second opinion

Lydia Geluk van Best Doctors, een organisatie die second opinions verzorgt door internationale topspecialisten, ziet dit ook terug in de resultaten: ”De evaluatie van Best Doctors bij vrouwen met hart- en vaatziekten of klachten heeft bij 12% van de gevallen tot een verandering in de diagnose geleid en bij 40% tot een wijziging in de behandeling.”

Vrouwen met hartklachten

Wittekoek: “Het is belangrijk dat vrouwen niet langer de klachten bagatelliseren en in actie komen.  Maak je klachten bespreekbaar en ken de verschillen tussen mannen en vrouwen bij hartklachten. Voel je je onvoldoende gehoord of twijfel je, overweeg dan een second opinion! Uit onderzoek blijkt ook dat een hartinfarct bij vrouwen vaker wordt gemist dan bij mannen.”

Meer weten?

Wil je meer weten over de overgang en alles wat daarbij komt kijken? Bezoek dan de website van Eveline Bakker, Vuurvrouw.nu.

Lees verder

Lichaam & Geest

40 dagen geen druppel alcohol

Ouderenbond KBO-PCOB luidt de noodklok. Het aantal 55-plussers met een alcoholprobleem neemt toe in Nederland. Daarom organiseert de bond de 40 dagen geen druppel challenge.

Gedeeld

op

door

40 dagen geen druppel

40 dagen geen druppel alcohol drinken. De ouderenbond KBO-PCOB roept ouderen op om mee te doen aan deze uitdaging. En dat het een uitdaging is blijkt uit de onderliggende cijfers over ouderen en alcohol.

De ouderen van tegenwoordig blijken steeds vaker naar een glas wijn of bier. Van alle 55-plussers in Nederland drinkt maar liefst 84 procent zowel doordeweeks als in het weekend. Dat is nogal een aantal! In 2016 kwamen er ongeveer 5.000 55-plussers op de spoedeisende hulp terecht na een alcohol gerelateerd ongeluk. Dat waren maar liefst 2.000 meer dan in 2013.

Vastentijd

Voor de ouderenbond KBO-PCOB dus reden om de alarmklok te luiden. Voor het derde jaar op rij roepen ze 55-plussers in Nederland daarom op mee te doen met de 40 dagen geen alcohol challenge. Deze valt samen met de vastentijd van 40 dagen die woensdag ingaat. Dit is de eerste dag na het einde van de carnaval. Dus voor veel mensen een perfect moment om hiermee te beginnen.

40 dagen geen druppel

Als je meedoet krijg je van de ouderenbond een speldje toegestuurd met de tekst ’40 dagen geen druppel’. Dit helpt hopelijk om, niet alleen meer bekendheid te geven aan het initiatief, maar ook om meer begrip van de omgeving te krijgen. Als mensen zien dat je meedoet wordt het makkelijker om hier rekening mee te houden. En doe je mee met een groep, dan maak je kans op maar liefst 24 flessen mousserende wijn…alcoholvrij natuurlijk! Daar kun je wel een feestje mee bouwen.

Bekende Nederlanders

Vandaag ontvangt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid het allereerste speldje van KBO directeur Manon Vanderkaa. De actie wordt ook door Bekende Nederlanders ondersteund. Hella van der Wijst, Leo Fijen, Antoine Bodar, Henk Krol en Wouke van Scherrenburg doen allemaal mee.

Meer weten?

Wil je meedoen aan de challenge of wil je meer informatie over de actie? Bezoek dan de website van de ouderenbond en geef je ook op!

Lees verder

Lichaam & Geest

In gesprek met 100-jarigen in Nederland

Blogger Yvonne Witter gaat de uitdaging aan om in gesprek te gaan met 40 100-jarige Nederlanders. Over het verleden, het heden, maar ook de toekomst.

Gedeeld

op

door

In gesprek met 100-jarigen

Iedere dag een blog met een verhaal van een 100-jarige in Nederland. End at 40 dagen lang! Dat klinkt als een forse opgave. En dat is het ook. Maar voor NED7 blogger Yvonne Witter, van het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg is het geen opgave maar een uitdaging.

Ze doet dit special voor de zogenaamde Vastenactie in Weesp. Dit is waar Yvonne vandaan komt. “Ik liep al heel lang met het idee om mensen van honderd jaar en ouder te vragen naar hun levensverhalen”, vertelt Yvonne. “De mooie dingen, maar ook de teleurstellingen en het verlies en hoe zij daarmee omgaan. En niet alleen naar het verleden, maar ook naar hun visie op het heden en de toekomst. Als inspiratie voor anderen en mijzelf.”

Vastentijd

Dit idee stuurde ze in naar de Vastenactie, die ieder jaar in de vastentijd – tussen carnaval en Pasen – een actie houdt voor een goed doel. Dit jaar is dat een 40 dagen challenge voor hiv/aids-slachtoffers in Zambia. Yvonnes ambitieuze plan is om 40 honderdplussers te interviewen en de verhalen – anoniem – op te tekenen in een dagelijkse blog in de vastentijd. “Pas een week of twee geleden hoorde ik dat mijn plan is geselecteerd, dus nu ben ik hard op zoek naar meer kandidaten. Ik heb al 14 mensen bereid gevonden om mee te werken. Natuurlijk hoop ik dat ik ook in Weesp met honderdplussers kan praten.”

Geld doneren

Om de Vastenactie te steunen doneert Yvonne zelf een bedrag per verhaal en ze hoopt dat ook haar lezers dat zullen doen. “Als mensen een verhaal met plezier hebben gelezen of er inspiratie uit opdoen, kunnen ze met een knop eronder geld doneren.” Het doel van de Vastenactie sluit volgens Yvonne goed aan bij haar challenge. “In Zambia spelen opa’s en oma’s een enorm belangrijke rol in de opvoeding van kleinkinderen. Door de hiv-epidemie is de middengeneratie grotendeels weggevallen.”

In gesprek met 100-jarigen

De eerste twee gesprekken met eeuwelingen zijn net achter de rug. Niet alleen over het verleden, ook over het heden. “De dame die ik sprak moest bijvoorbeeld niets hebben van computers en internet en vond het een verarming van de communicatie tussen mensen. Maar de meneer gebruikte tot een jaar geleden nog Skype om met zijn kleindochter in China te kunnen praten.” Tips voor mensen die hun respectabele leeftijd nog (lang) niet bereikt hebben, hadden ze ook. ” ‘Leef bij de dag’, zei de mevrouw. En de meneer adviseerde om positief te blijven en vooral niet te klagen.”

De blogs van Yvonne Witter zijn binnenkort hier te lezen op NED7.nl. En ja, ze is nog zoekende naar 100-jarigen die hun verhaal willen delen. Stuur Yvonne een bericht via de website.

Lees verder

Meest gelezen