Lichaam & Geest

Hoe houd je het hoofd koel tijdens de hittegolf?

We zitten midden in een hittegolf, die nog even kan duren. Daarom heeft schoonmaakdiva Marja tips om het hoofd koel te houden deze zomer.

Nederland zit officieel in een hittegolf. Voor veel mensen is het moeilijk uit te houden. Vooral ouderen in de stad hebben het zwaar te verduren. Wist je dat het centrum van een stad gemiddeld vijf graden warmer is dan daarbuiten? Dus als het nu 30 graden is, is het voor sommige mensen 35 graden. En dan heb ik het nog niet over de gevoelstemperatuur. 

Hoe houden we dus tijdens deze hittegolf het hoofd koel? Het is een vraag die ik nu bijna dagelijks krijg. Dus, ik heb wat makkelijke tips voor je om deze warme dagen door te komen. En, ik ben ook benieuwd naar jullie eigen tips. Hoe doen jullie het thuis? Laat het me hieronder weten met een reactie of deel je adviezen via de Facebookpagina van NED7. Ik ben heel benieuwd!

Tip 1: Het huis luchten

Heel belangrijk is het huis goed doorluchten. Maar, doe dat niet als het al heel warm is buiten. Doe dit lekker ’s ochtends want dan haal je frisse lucht naar binnen. Het hoeft niet heel lang, 10 minuutjes is al voldoende. Vervolgens doe je de deuren en ramen weer dicht en laat je ze dicht. Zo blijft de frisse lucht binnen. Veel mensen denken dat het goed is om de deuren en ramen tegen elkaar open te zetten tijdens het dag. Dan waait het misschien lekker door. Maar niets is minder waar. Je haalt juist de warmte naar binnen. En dat is niet wat we willen!

Tip 2: Drinken, drinken, drinken

Drinken is belangrijk. Je wil voldoende vocht in je lichaam hebben, want met die warmte verlies je juist ook veel vocht. Ik ga nu iets zeggen wat veel mensen misschien heel raar zullen vinden. Warme thee is een echte verkoeler. Tijdens de hittegolf draait je lichaam overuren. Onze eerste reactie is: koude drankjes, ijsjes, noem maar op! Heeeeeerlijk die koude golf die je door je hele lichaam heen voelt stromen. Maar, er is een maar. Je lichaam probeert die kou te compenseren zodat je lichaamstemperatuur weer in evenwicht komt met de omgevingstemperatuur. Het gevolg? Je krijgt het nog warmer én je zweet je ‘te pletter’. Warme thee is dus zo gek nog niet. Het zorgt ervoor dat je lichaam gaat proberen de temperatuur naar beneden bij te stellen en dat kan heerlijk verkoelend werken. Echt waar!

Tip 3: Luchtige kleding

Tja, onze eerste reactie bij een hittegolf is: kleren uit! Nee, niet doen! Je gaat daardoor juist extra transpireren en krijgt het warmer. Doe daarom luchtige kleding aan. Linnen of katoen zijn heel goed voor deze situaties. Dus, let op het label. Kunstvezels zijn slecht, natuurlijke materialen goed. Dat is ook een stuk comfortabeler.

Meer weten?

Op zoek naar meer handige tips van schoonmaakdiva Marja Middeldorp? Haar handige Grote Super Sopgids staat vol met tips, tricks en ouderwets goede oplossingen voor in én om het huis!

Ook interessant

Scroll to top blauw