Volg ons online

Lichaam & Geest

Het Zwitserlevengevoel in de zorg

Is de ouderenzorg zelf debet aan het negatieve beeld dat de laatste tijd is ontstaan door een Zwitserlevengevoel te creëren?

Gedeeld

op

Zwitserlevengevoel in de zorg bij Viattence

De afgelopen maanden is de verpleeghuiszorg regelmatig in het nieuws geweest. Het rapport van de IGZ is verschenen, het kabinet is druk aan het debatteren en de media volgt dit op de voet. Veel mensen maken zich zorgen over de kwaliteit van de zorgverlening binnen het verpleeghuis.

Daarnaast stelt men kritische vragen over de aansturing, ‘zakkenvullers zijn we’ en we verwaarlozen onze ouderen. Ik kan je verzekeren dat dit, bij ons medewerkers in de zorg, wel even hard binnenkomt.

El dorado voor ouderen

In het voorjaar was ik aanwezig bij een inkoopbijeenkomst waarin de gastspreker de websites van de zorginstellingen beschreef als het aanbieden van een droomwereld, ‘een El dorado’ voor ouderen. Het gevoel dat het opriep bij hem, was dat van de reclame van verzekeringsmaatschappij Zwitserleven; je weet wel van het bekende Zwitserlevengevoel. Deze uitspraak komt weer bij mij bovendrijven als de media aandacht over ons wordt uitgestort. Hebben we dit zelf in de hand gewerkt? Past onze uitstraling niet bij de realiteit? Sterker nog, staan we er zo ver van af? Hebben we een wereld gecreëerd, waarin ouder worden zonder gebreken lijkt te komen en de zorgprofessionals volledig ontzorgen?

partner content

Regie over je eigen leven

Zorgorganisatie Viattence is dé specialist in zorg voor ouderen op de Veluwe. Of dit nu thuis is of op één van de vele locaties waar verpleeghuiszorg wordt geboden. Bij Viattence draait alles om het behouden van de regie over je eigen leven en de keuzes die je maakt.

Bejaardentehuis van toen bestaat niet meer!

Mijn opa en oma woonden vroeger in een bejaardentehuis. Ik kan me herinneren dat ze beiden nog relatief jong waren en zelfstandig konden wonen in een appartement. Mijn oma reed nog auto, was mobiel en kookte iedere dag voor mijn opa. Mijn opa was minder goed ter been en daardoor besloten ze om beschermd te gaan wonen. Dit is 23 jaar geleden, het bejaardentehuis van toen bestaat niet meer. Nu kiest men ervoor thuis te blijven wonen.

Laatste fase is ook afscheid nemen

Het verpleeghuis is een thuis waar je terecht kunt als opname onvermijdelijk is. Het is een keuze die vaak zo lang mogelijk wordt uitgesteld. Er aan toegeven dat je je partner, vader of moeder niet langer kunt verzorgen omdat je er zelf aan onder door dreigt te gaan, of soms al de grens van je kunnen hebt overschreden, maakt dat deze keuze ontzettend ingrijpend is. Het is de laatste fase in het leven van een cliënt, maar ook een geleidelijk afscheid van zijn of haar familie.

Fijne momenten in het leven

Ondanks alle emoties die komen kijken bij een opname en de onvermijdelijke achteruitgang, zoeken de professionals naar fijne momenten in het leven van onze bewoners. De zorgprofessionals in het verpleeghuis zijn gespecialiseerd in het omgaan met ongecontroleerd gedrag als gevolg van dementie, de lichamelijke beperkingen maar bovenal zorgen zij samen met de familie ervoor dat we de taal van dementees spreken.

Wij leren dementees spreken

Onze verpleeghuisarts vertelde laatst een mooi verhaal hierover. Haar man is dierenarts en op een  dag kwam de bovenbuurvrouw (met dementie) in de praktijk met haar pluche hondje. De hond was niet goed geworden en had dringend een behandeling of medicatie nodig. De man van onze verpleeghuisarts had thuis veel verhalen over dementie gehoord en hij twijfelde geen seconde om mee te gaan in de belevingswereld van de bovenbuurvrouw. De pluche hond is onderzocht en kreeg een recept mee. Als betaling is een nota van 1 euro in elkaar gezet en de bovenbuurvrouw verliet de praktijk uiterst tevreden. Bij thuiskomst deelde hij dit verhaal en bedankte zijn vrouw, onze verpleeghuisarts voor het delen van haar ervaringen. Zo wist hij wat hem te doen stond. De verpleeghuisarts spreekt dementees.

Het échte Zwitserlevengevoel

Het is een bijzondere kwaliteit om dag in dag uit in staat te zijn om persoonlijk en echt contact te maken met onze bewoners en aan te sluiten op hun belevingswereld. Zo leren wij binnen ons verpleeghuis dagelijks op vele verschillende manieren steeds een beetje beter dementees. In het belang van onze bewoners en in de overtuiging dat het ons helpt iedere dag weer betere kwaliteit van zorg te bieden. Zorg passend bij iedere individuele bewoner. Die we ook als individu zien en willen leren kennen. Met alle indrukwekkende beperkingen die de laatste levensfase met zich mee brengt, leidt dit niet tot het Zwitserlevengevoel, maar heel vaak tot een fijn gevoel van welbevinden voor de bewoner. Dus eigenlijk net als het echte leven.

meer informatie

Gaby Elhorst is Manager Zorg bij Viattence. Dagelijks maakt zij van alles mee waar zij over blogt.

Advertentie

Lichaam & Geest

40 dagen geen druppel alcohol

Ouderenbond KBO-PCOB luidt de noodklok. Het aantal 55-plussers met een alcoholprobleem neemt toe in Nederland. Daarom organiseert de bond de 40 dagen geen druppel challenge.

Gedeeld

op

door

40 dagen geen druppel

40 dagen geen druppel alcohol drinken. De ouderenbond KBO-PCOB roept ouderen op om mee te doen aan deze uitdaging. En dat het een uitdaging is blijkt uit de onderliggende cijfers over ouderen en alcohol.

De ouderen van tegenwoordig blijken steeds vaker naar een glas wijn of bier. Van alle 55-plussers in Nederland drinkt maar liefst 84 procent zowel doordeweeks als in het weekend. Dat is nogal een aantal! In 2016 kwamen er ongeveer 5.000 55-plussers op de spoedeisende hulp terecht na een alcohol gerelateerd ongeluk. Dat waren maar liefst 2.000 meer dan in 2013.

Vastentijd

Voor de ouderenbond KBO-PCOB dus reden om de alarmklok te luiden. Voor het derde jaar op rij roepen ze 55-plussers in Nederland daarom op mee te doen met de 40 dagen geen alcohol challenge. Deze valt samen met de vastentijd van 40 dagen die woensdag ingaat. Dit is de eerste dag na het einde van de carnaval. Dus voor veel mensen een perfect moment om hiermee te beginnen.

40 dagen geen druppel

Als je meedoet krijg je van de ouderenbond een speldje toegestuurd met de tekst ’40 dagen geen druppel’. Dit helpt hopelijk om, niet alleen meer bekendheid te geven aan het initiatief, maar ook om meer begrip van de omgeving te krijgen. Als mensen zien dat je meedoet wordt het makkelijker om hier rekening mee te houden. En doe je mee met een groep, dan maak je kans op maar liefst 24 flessen mousserende wijn…alcoholvrij natuurlijk! Daar kun je wel een feestje mee bouwen.

Bekende Nederlanders

Vandaag ontvangt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid het allereerste speldje van KBO directeur Manon Vanderkaa. De actie wordt ook door Bekende Nederlanders ondersteund. Hella van der Wijst, Leo Fijen, Antoine Bodar, Henk Krol en Wouke van Scherrenburg doen allemaal mee.

Meer weten?

Wil je meedoen aan de challenge of wil je meer informatie over de actie? Bezoek dan de website van de ouderenbond en geef je ook op!

Lees verder

Lichaam & Geest

In gesprek met 100-jarigen in Nederland

Blogger Yvonne Witter gaat de uitdaging aan om in gesprek te gaan met 40 100-jarige Nederlanders. Over het verleden, het heden, maar ook de toekomst.

Gedeeld

op

door

In gesprek met 100-jarigen

Iedere dag een blog met een verhaal van een 100-jarige in Nederland. End at 40 dagen lang! Dat klinkt als een forse opgave. En dat is het ook. Maar voor NED7 blogger Yvonne Witter, van het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg is het geen opgave maar een uitdaging.

Ze doet dit special voor de zogenaamde Vastenactie in Weesp. Dit is waar Yvonne vandaan komt. “Ik liep al heel lang met het idee om mensen van honderd jaar en ouder te vragen naar hun levensverhalen”, vertelt Yvonne. “De mooie dingen, maar ook de teleurstellingen en het verlies en hoe zij daarmee omgaan. En niet alleen naar het verleden, maar ook naar hun visie op het heden en de toekomst. Als inspiratie voor anderen en mijzelf.”

Vastentijd

Dit idee stuurde ze in naar de Vastenactie, die ieder jaar in de vastentijd – tussen carnaval en Pasen – een actie houdt voor een goed doel. Dit jaar is dat een 40 dagen challenge voor hiv/aids-slachtoffers in Zambia. Yvonnes ambitieuze plan is om 40 honderdplussers te interviewen en de verhalen – anoniem – op te tekenen in een dagelijkse blog in de vastentijd. “Pas een week of twee geleden hoorde ik dat mijn plan is geselecteerd, dus nu ben ik hard op zoek naar meer kandidaten. Ik heb al 14 mensen bereid gevonden om mee te werken. Natuurlijk hoop ik dat ik ook in Weesp met honderdplussers kan praten.”

Geld doneren

Om de Vastenactie te steunen doneert Yvonne zelf een bedrag per verhaal en ze hoopt dat ook haar lezers dat zullen doen. “Als mensen een verhaal met plezier hebben gelezen of er inspiratie uit opdoen, kunnen ze met een knop eronder geld doneren.” Het doel van de Vastenactie sluit volgens Yvonne goed aan bij haar challenge. “In Zambia spelen opa’s en oma’s een enorm belangrijke rol in de opvoeding van kleinkinderen. Door de hiv-epidemie is de middengeneratie grotendeels weggevallen.”

In gesprek met 100-jarigen

De eerste twee gesprekken met eeuwelingen zijn net achter de rug. Niet alleen over het verleden, ook over het heden. “De dame die ik sprak moest bijvoorbeeld niets hebben van computers en internet en vond het een verarming van de communicatie tussen mensen. Maar de meneer gebruikte tot een jaar geleden nog Skype om met zijn kleindochter in China te kunnen praten.” Tips voor mensen die hun respectabele leeftijd nog (lang) niet bereikt hebben, hadden ze ook. ” ‘Leef bij de dag’, zei de mevrouw. En de meneer adviseerde om positief te blijven en vooral niet te klagen.”

De blogs van Yvonne Witter zijn binnenkort hier te lezen op NED7.nl. En ja, ze is nog zoekende naar 100-jarigen die hun verhaal willen delen. Stuur Yvonne een bericht via de website.

Lees verder

Lichaam & Geest

Chronische pijn, hoeveel last hebben we ervan?

Chronische pijn, Nederlanders hebben er meer last van dan je zou denken. Maar liefst twintig procent van ons zegt chronische pijn te hebben.

Gedeeld

op

Chronische pijn

Chronische pijn is een onderwerp waar je weinig over hoort, maar bijna twintig procent van de Nederlanders heeft er last van. De vergelijkingssite Kies Voor Je Zorg kijkt naar een onderzoek van het Radboudumc om erachter te komen hoeveel last we in Nederland hebben van chronische pijn.

De financiële gevolgen van chronische pijn zijn jaarlijks hoger dan die van kanker, hartziekten en diabetes bij elkaar. Toch is er nog veel onbekend over hoe pijn precies werkt. Daarom gaan onderzoekers van het Radboudumc uitzoeken hoe pijngevoelig Nederland precies is. Samen met De Kennis van Nu en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) lanceerden ze vorig jaar het Groot Nationaal Onderzoek (GNO) naar pijn.

Wat is chronische pijn?

Pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt heet chronische pijn. Twintig procent van de Nederlanders heeft hier last van. Anesthesioloog Monique Steegers en onderzoeker Esmeralda Blaney Davidson (Radboudumc) willen weten of mensen die pijngevoeliger zijn ook meer kans hebben op chronische pijn, en wat de gevolgen zijn voor het dagelijks leven. Zij gaan hiervoor onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederland.

Groot Nationaal Onderzoek

Iedereen beleeft pijn op een andere manier. Om meer te weten te komen over de pijngevoeligheid van de Nederlandse bevolking, is het daarom belangrijk dat zo veel mogelijk Nederlanders meedoen aan het Groot Nationaal Onderzoek. Pijn hangt ook af van de context. Na een mislukte operatie, of met een slecht humeur ervaar je meer pijn. Vrijwel al het pijnonderzoek tot nu toe is gedaan in ziekenhuizen, bij mensen die al veel pijn hebben.

Onderzoek thuis

Bij het Groot Nationaal Onderzoek gaan de onderzoekers een stapje verder en bekijken ze hoe pijngevoelig de Nederlandse populatie is. Hierin wordt pijn gemeten aan de hand van een vragenlijst die mensen thuis achter hun computer in kunnen vullen. “Omdat mensen het thuis kunnen invullen, meten we hoe mensen hun pijn ook echt in het dagelijks leven ervaren, en worden zij dus niet beïnvloed door een kunstmatige situatie in een ziekenhuis”, aldus hoofdonderzoeker Monique Steegers.

Pijnbehandeling

Met de resultaten hopen de onderzoekers uiteindelijk een betere pijnbehandeling te vinden voor pijn in het algemeen, maar zeker voor patiënten met chronische pijn. Eind november zijn de eerste resultaten in de uitzending van De Kennis van Nu te zien.

Meer weten?

Als je wilt weten hoe pijngevoelig jij zelf bent, ga dan naar de website van De Kennis van Nu en draag bij aan het Groot Nationaal Onderzoek naar pijn.

Lees verder

Meest gelezen