Volg ons online

Lichaam & Geest

Het Zwitserlevengevoel in de zorg

Is de ouderenzorg zelf debet aan het negatieve beeld dat de laatste tijd is ontstaan door een Zwitserlevengevoel te creëren?

Gedeeld

op

Zwitserlevengevoel in de zorg bij Viattence

De afgelopen maanden is de verpleeghuiszorg regelmatig in het nieuws geweest. Het rapport van de IGZ is verschenen, het kabinet is druk aan het debatteren en de media volgt dit op de voet. Veel mensen maken zich zorgen over de kwaliteit van de zorgverlening binnen het verpleeghuis.

Daarnaast stelt men kritische vragen over de aansturing, ‘zakkenvullers zijn we’ en we verwaarlozen onze ouderen. Ik kan je verzekeren dat dit, bij ons medewerkers in de zorg, wel even hard binnenkomt.

El dorado voor ouderen

In het voorjaar was ik aanwezig bij een inkoopbijeenkomst waarin de gastspreker de websites van de zorginstellingen beschreef als het aanbieden van een droomwereld, ‘een El dorado’ voor ouderen. Het gevoel dat het opriep bij hem, was dat van de reclame van verzekeringsmaatschappij Zwitserleven; je weet wel van het bekende Zwitserlevengevoel. Deze uitspraak komt weer bij mij bovendrijven als de media aandacht over ons wordt uitgestort. Hebben we dit zelf in de hand gewerkt? Past onze uitstraling niet bij de realiteit? Sterker nog, staan we er zo ver van af? Hebben we een wereld gecreëerd, waarin ouder worden zonder gebreken lijkt te komen en de zorgprofessionals volledig ontzorgen?

partner content

Regie over je eigen leven

Zorgorganisatie Viattence is dé specialist in zorg voor ouderen op de Veluwe. Of dit nu thuis is of op één van de vele locaties waar verpleeghuiszorg wordt geboden. Bij Viattence draait alles om het behouden van de regie over je eigen leven en de keuzes die je maakt.

Bejaardentehuis van toen bestaat niet meer!

Mijn opa en oma woonden vroeger in een bejaardentehuis. Ik kan me herinneren dat ze beiden nog relatief jong waren en zelfstandig konden wonen in een appartement. Mijn oma reed nog auto, was mobiel en kookte iedere dag voor mijn opa. Mijn opa was minder goed ter been en daardoor besloten ze om beschermd te gaan wonen. Dit is 23 jaar geleden, het bejaardentehuis van toen bestaat niet meer. Nu kiest men ervoor thuis te blijven wonen.

Laatste fase is ook afscheid nemen

Het verpleeghuis is een thuis waar je terecht kunt als opname onvermijdelijk is. Het is een keuze die vaak zo lang mogelijk wordt uitgesteld. Er aan toegeven dat je je partner, vader of moeder niet langer kunt verzorgen omdat je er zelf aan onder door dreigt te gaan, of soms al de grens van je kunnen hebt overschreden, maakt dat deze keuze ontzettend ingrijpend is. Het is de laatste fase in het leven van een cliënt, maar ook een geleidelijk afscheid van zijn of haar familie.

Fijne momenten in het leven

Ondanks alle emoties die komen kijken bij een opname en de onvermijdelijke achteruitgang, zoeken de professionals naar fijne momenten in het leven van onze bewoners. De zorgprofessionals in het verpleeghuis zijn gespecialiseerd in het omgaan met ongecontroleerd gedrag als gevolg van dementie, de lichamelijke beperkingen maar bovenal zorgen zij samen met de familie ervoor dat we de taal van dementees spreken.

Wij leren dementees spreken

Onze verpleeghuisarts vertelde laatst een mooi verhaal hierover. Haar man is dierenarts en op een  dag kwam de bovenbuurvrouw (met dementie) in de praktijk met haar pluche hondje. De hond was niet goed geworden en had dringend een behandeling of medicatie nodig. De man van onze verpleeghuisarts had thuis veel verhalen over dementie gehoord en hij twijfelde geen seconde om mee te gaan in de belevingswereld van de bovenbuurvrouw. De pluche hond is onderzocht en kreeg een recept mee. Als betaling is een nota van 1 euro in elkaar gezet en de bovenbuurvrouw verliet de praktijk uiterst tevreden. Bij thuiskomst deelde hij dit verhaal en bedankte zijn vrouw, onze verpleeghuisarts voor het delen van haar ervaringen. Zo wist hij wat hem te doen stond. De verpleeghuisarts spreekt dementees.

Het échte Zwitserlevengevoel

Het is een bijzondere kwaliteit om dag in dag uit in staat te zijn om persoonlijk en echt contact te maken met onze bewoners en aan te sluiten op hun belevingswereld. Zo leren wij binnen ons verpleeghuis dagelijks op vele verschillende manieren steeds een beetje beter dementees. In het belang van onze bewoners en in de overtuiging dat het ons helpt iedere dag weer betere kwaliteit van zorg te bieden. Zorg passend bij iedere individuele bewoner. Die we ook als individu zien en willen leren kennen. Met alle indrukwekkende beperkingen die de laatste levensfase met zich mee brengt, leidt dit niet tot het Zwitserlevengevoel, maar heel vaak tot een fijn gevoel van welbevinden voor de bewoner. Dus eigenlijk net als het echte leven.

meer informatie

Gaby Elhorst is Manager Zorg bij Viattence. Dagelijks maakt zij van alles mee waar zij over blogt.

Advertentie

Lichaam & Geest

Het was even vaderdag met mijn vader

Ans Boelens beschrijft haar ervaringen met een vader die leed aan Lewy Body dementie. Vandaag is een goede ‘vaderdag’ voor haar.

Gedeeld

op

door

Vaderdag

Dit gastblog is geschreven door Ans Boelens, manager Verpleging en Verzorging bij ZuidZorg

Ik loop van de parkeerplaats naar de zorgboerderij en zie door de ramen een klein clubje aan tafel zitten. Lies maakt een woordzoeker, Bert aait dwangmatig de snorrende nep-kat op zijn schoot, Thea loopt rondjes rond de tafel.

Mijn vader zit voor zich uit te kijken en de zuster is fruit aan het schillen. Zij ziet me aankomen en gebaart naar mijn vader, kijk eens wie daar is? Hij krijgt een brede glimlach en zwaait naar me, hij heeft een goede dag, ik zie het meteen aan zijn ogen.

Heldere momenten

Als ik binnenkom zegt hij trots: “Dag kind!” Het doet me goed dat hij me zo noemt. Het zet de verhoudingen recht. Het is even ‘vaderdag’. De laatste jaren zijn de rollen vaak omgedraaid, ik moet op hem letten, hem helpen met aankleden, zijn veters strikken, zijn gehoorapparaat zoeken. En ik wil ook gewoon dochter zijn. Als we samen een appel eten bedenk ik vragen waarin hij mij moet helpen of adviseren, kortom: vader zijn. “Pap, dat vogelhuisje wat jij een paar jaar geleden hebt gemaakt, is nog steeds leeg”. Hij kijkt peinzend: “Heb je het wel met het vlieggat naar het oosten gehangen?” Bingo! Hij weet raad. Ik ben als een kind zo blij, weet nu waar die uitdrukking vandaan komt.

Het doet hem goed

Ik vraag hem wat de beste tijd is om de lavendel te snoeien en hoe die ene plant met die rode besjes ook alweer heet. De natuur is zijn lust en leven en die info is verrassend goed op zijn harde schijf gebleven. Ik merk dat het hem ook goed doet, om vader te zijn. Ik vertel hem zuchtend over mijn zoon die op school iets uitgevreten heeft. Hij grinnikt als hij zegt; “Jij was vroeger geen haar beter”. We gaan nog even naar zijn kamer en ik help hem naar het toilet, zoek naar zijn pet en zet de kalender op de juiste dag.

Vaderdag

Als ik op het punt sta om te gaan zeg ik nadrukkelijk dat ik met de auto ben. Hij kijkt me zorgzaam aan en zegt: “Kijk je wel uit onderweg het begint al donker te worden”. Ik ga licht en tevreden naar huis.  Vanmiddag was het even ‘vaderdag’. Ik was kind en hij gewoon mijn vader.

Ans Boelens is manager verpleging en verzorging bij ZuidZorg. Haar vader leed aan Lewy Body dementie en is inmiddels overleden. Zij schreef regelmatig blogs over haar vader om de herinneringen aan hem levend te houden.

Lees verder

Lichaam & Geest

Ouderen vallen steeds vaker met fatale afloop

Ouderen vallen steeds vaker blijkt uit cijfers van het CBS. En dit gebeurt ook steeds vaker met dodelijke afloop.

Gedeeld

op

door

Ouderen vallen

Ouderen vallen steeds vaker met dodelijke afloop. Volgens cijfers van het CBS is dit aantal de afgelopen vijf jaar met zelfs 60 procent gestegen. Vorig jaar waren dit er 3.884 mensen. Ten opzichte van 2015 (3.486) was dit al een toename van 10 procent.

Het zijn vooral ouderen die vaker vallen. Dit komt niet alleen door toenemende vergrijzing, maar vooral ook doordat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het risico op vallen wordt hierdoor vergroot.

Vallen vs. verkeersongeluk

Wist je bijvoorbeeld dat er ruim zes keer meer mensen in Nederland overlijden door een val, dan door bijvoorbeeld een verkeersongeluk? Het is echt zo! Volgens VeiligheidNL, specialisten op het gebied van ongevallen en veilig gedrag, is de informatie van hoe dit voorkomen kan worden wel aanwezig. Probleem is alleen dat dit lokaal onvoldoende wordt gedeeld en toegepast. Daarnaast zien ze veel mensen die op verschillende plekken continue het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Dit terwijl er al tal van gecertificeerde methodes zijn die zo toegepast kunnen worden.

Meer samenwerken

Ook wordt er volgens VeiligheidNL té weinig samengewerkt. “Terwijl het van groot belang is dat lokale partijen; zoals gemeente, ggd’s, huisartsen, fysiotherapeuten, gezondheidscentra, samen aan de slag gaan”, aldus Saskia Kloet. “We moeten lokaal meer gaan samenwerken om zo het aantal slachtoffers onder ouderen te verminderen.” Stichting Vitaliteit + Veiligheid voor Senioren onderschrijft dit ook. In Overijssel en Gelderland is deze stichting actief en legt succesvol verbindingen tussen lokale organisaties.

Hoge kosten

Los van de persoonlijke schade die een val kan aanrichten, levert het ook hogere zorgkosten op. En dit is te voorkomen. VeiligheidNL berekende dat de kosten van vallen in 2030 al op 1,3 miljard euro uitkomt als er niets wordt gedaan. Dat therapie tegen vallen werkt is ook aangetoond door gezondheidswetenschapper Tanja Dorresteijn van de Universiteit van Maastricht. Volgen ouderen een cursus valpreventie en krijgen ze hiermee hun valangst onder controle, dan neemt het aantal valpartijen en vooral ook dodelijke valpartijen af.

Ouderen vallen meer

Uit onderzoek blijkt verder dat mensen van boven de 65 jaar nu eenmaal meer risico lopen om te vallen. Dit resulteert in langdurige opname voor revalidatie of zelfs overlijden. Hierbij zijn heupfracturen en hersenletsel de belangrijkste redenen voor overlijden. En naarmate de leeftijd verder toeneemt, neemt ook de kans op dodelijke afloop toe. Hierbij lopen vooral vrouwen een groter risico. In 2016 bleek 84 procent van de overleden vrouwen van boven de 80 jaar aan een val te zijn bezweken. Bij mannen was dit aantal lager, rond de 66 procent.

Bron: NOS

Lees verder

Lichaam & Geest

Een goed gesprek beginnen over zorg

Een goed gesprek beginnen over zorg. Volgens de nieuwe campagne ‘Begin een goed gesprek’ is dit essentieel voor betere zorg.

Gedeeld

op

Een goed gesprek beginnen

Een goed gesprek beginnen over je persoonlijke zorg. Het is een belangrijk vertrekpunt voor betere zorg. Dat is althans wat de campagne ‘Begin een goed gesprek’ beoogd. Patiënten en artsen willen hetzelfde, maar dat lukt vaak nog niet.

Daarom is een goed gesprek in de spreekkamer de oplossing. Bart Chabot, zelf ook patiënt, haalt voor de campagne tips en adviezen op hoe je dit kunt doen. Hij praat met artsen en patiënten over hun ervaringen en hun ideeën.

Meer weten over een goed gesprek beginnen?

Ben je ook op zoek naar een manier om beter het gesprek te voeren met je arts of verzorger? Bezoek de website van ‘Begin een goed gesprek’ of volg de Facebook pagina van ‘Heel Holland Zorgt’.

Lees verder

Meest gelezen