Volg ons online

Lichaam & Geest

Help mijn vagina verschrompelt!

Help, mijn vagina verschrompelt! Eveline Bakker praat openhartig over haar ervaring met de veranderingen die zij doormaakt tijdens de overgang.

Gedeeld

op

Help mijn vagina verschrompelt

Inderdaad, mijn vagina verschrompelt! Sinds ik in de overgang ben, verdiep ik me meer en meer in de gevolgen van deze natuurlijke levensfase op mijn lichaam. En al ben ik erg voor natuurlijke processen en geef ik me met liefde over aan de cyclus van het leven, deze ontdekking vond ik ronduit schokkend!

Vrouwelijke private delen

Na een wat branderig onplezierig gevoel, dat weken aanhield en vanzelf niet overging, besloot ik wat meer aandacht te besteden aan mijn onderste regio. Want zeg nou zelf, hoe vaak hebben we eigenlijk oog voor onze meest vrouwelijke private delen? En dat terwijl onze punani, zoals ik mijn vagina ook wel liefkozend noem, niet alleen een bron van plezier is, maar ons ook in staat stelt te baren. Een uitblinker in gevoeligheid en flexibiliteit.

De vagina verschrompelt

Ik besloot het gebied wat te verkennen en haalde er een spiegel bij om te zien hoe het erbij stond. De schok was groot toen ik mijn punani van dichtbij zag. Het leek in niets meer op hoe ik het mij herinnerde uit mijn vruchtbare jaren! Nu blijkt dat alle vrouwen na de menopauze in meer of mindere mate lijden aan vaginale atrofie! Oftewel het verschrompelen van de vulva, het uitwendige deel van onze vrouwelijke geslachtsorganen.

Vaginale atrofie

Na de laatste menstruatie neemt de productie van het vrouwelijk hormoon oestrogeen sterk af. Daardoor is slijmvlies van de vagina niet langer vochtig en soepel, maar wordt droger en stugger. De schaamlippen worden kleiner en de binnenste schaamlippen kunnen zelfs helemaal verdwijnen. Door de verschrompeling en het stug worden van de weefsels kan de ingang van de vagina kleiner worden en door de dunheid van de huid, kunnen makkelijk wondjes ontstaan. Door al deze veranderingen kan seks pijnlijk worden (dyspareunie). Wat ons vaak toch al teruglopend libido niet ten goede komt! Naast alle vaginale klachten, kan deze aandoening ook nog eens blaas- en plasproblemen veroorzaken.

Red je punani!

Als je er last van hebt is het zaak er tijdig wat aan te doen. Ervaar je klachten zoals droogte, een branderig gevoel, wondjes, pijn tijdens het vrijen of merk je op dat je vulva verandert neem dan direct actie!

Wat kun je doen?

Tja, nu ik heb vastgesteld dat mijn vagina verschrompelt is de vraag natuurlijk ook: kan ik er iets aan doen? Het antwoord is…ja!

1. Seks, seks en seks

Het credo “use it or loose it, gaat ook op voor je vagina en vulva! Regelmatig seks (of eigenlijk elke vorm van stimulatie) helpt om je vagina en vulva goed doorbloed te houden. Dit houdt de vagina vochtig en soepel!

2. Train je bekkenbodemspieren

Door je bekkenbodemspieren te trainen, versterk je ook je vaginale spieren en verbeter je de bloedtoevoer van de vagina. Wat weer helpt bij de soepelheid en vochtigheid. Een goede oefening is bijvoorbeeld de kegeloefening: daarmee span je je bekkenbodemspier circa 15 keer per dag 10 tellen aan.

3. Masseer met kokosolie

Masseer je vulva met natuurlijke oliën, zoals bijvoorbeeld kokosolie en duindoornolie. De massage zorgt ook weer voor een betere doorbloeding! Deze oliën kun je overigens ook als glijmiddel gebruiken.

4. Vochtinbrengers

Een goed middel tegen aanhoudende vaginale droogte zijn speciale moisturizers. Ze bevatten geen hormonen en het werkzame middel is vaak hyaluronzuur. De moisturizer zorgt voor een constante vochtigheid, herstelt de elasticiteit van de vagina en zorgt voor een goede zuurgraad.

5. Glijmiddelen

Heb je alleen problemen met vaginale droogheid tijdens het vrijen, kies dan voor glijmiddel. Er is heel veel keuze. Heb je last van gevoelige of geïrriteerde slijmvliezen kies dan voor een medisch glijmiddel!

6. Vaginale oestrogenen op recept

Blijf je last houden van een droge, geïrriteerde vagina, dan kun je arts vaginale oestrogeencrème of vaginale oestrogeentabletten voorschrijven. De oestrogenen zorgen voor herstel van de slijmvliezen. Het is een effectieve behandeling en 80 tot 90 procent van de vrouwen komt van alle vaginale klachten af en heeft ook geen pijn meer bij het vrijen. Al na enkele weken zou je duidelijk verbetering moeten merken. Vaginale toediening van oestrogenen zou in een lage dosering weinig risico’s inhouden, omdat die niet of nauwelijks in de bloedbaan worden opgenomen.

Eveline Bakker is oprichter van Stichting Vuurvrouw, het platform voor en door vrouwen in de overgang.

Advertentie

Lichaam & Geest

Het was even vaderdag met mijn vader

Ans Boelens beschrijft haar ervaringen met een vader die leed aan Lewy Body dementie. Vandaag is een goede ‘vaderdag’ voor haar.

Gedeeld

op

door

Vaderdag

Dit gastblog is geschreven door Ans Boelens, manager Verpleging en Verzorging bij ZuidZorg

Ik loop van de parkeerplaats naar de zorgboerderij en zie door de ramen een klein clubje aan tafel zitten. Lies maakt een woordzoeker, Bert aait dwangmatig de snorrende nep-kat op zijn schoot, Thea loopt rondjes rond de tafel.

Mijn vader zit voor zich uit te kijken en de zuster is fruit aan het schillen. Zij ziet me aankomen en gebaart naar mijn vader, kijk eens wie daar is? Hij krijgt een brede glimlach en zwaait naar me, hij heeft een goede dag, ik zie het meteen aan zijn ogen.

Heldere momenten

Als ik binnenkom zegt hij trots: “Dag kind!” Het doet me goed dat hij me zo noemt. Het zet de verhoudingen recht. Het is even ‘vaderdag’. De laatste jaren zijn de rollen vaak omgedraaid, ik moet op hem letten, hem helpen met aankleden, zijn veters strikken, zijn gehoorapparaat zoeken. En ik wil ook gewoon dochter zijn. Als we samen een appel eten bedenk ik vragen waarin hij mij moet helpen of adviseren, kortom: vader zijn. “Pap, dat vogelhuisje wat jij een paar jaar geleden hebt gemaakt, is nog steeds leeg”. Hij kijkt peinzend: “Heb je het wel met het vlieggat naar het oosten gehangen?” Bingo! Hij weet raad. Ik ben als een kind zo blij, weet nu waar die uitdrukking vandaan komt.

Het doet hem goed

Ik vraag hem wat de beste tijd is om de lavendel te snoeien en hoe die ene plant met die rode besjes ook alweer heet. De natuur is zijn lust en leven en die info is verrassend goed op zijn harde schijf gebleven. Ik merk dat het hem ook goed doet, om vader te zijn. Ik vertel hem zuchtend over mijn zoon die op school iets uitgevreten heeft. Hij grinnikt als hij zegt; “Jij was vroeger geen haar beter”. We gaan nog even naar zijn kamer en ik help hem naar het toilet, zoek naar zijn pet en zet de kalender op de juiste dag.

Vaderdag

Als ik op het punt sta om te gaan zeg ik nadrukkelijk dat ik met de auto ben. Hij kijkt me zorgzaam aan en zegt: “Kijk je wel uit onderweg het begint al donker te worden”. Ik ga licht en tevreden naar huis.  Vanmiddag was het even ‘vaderdag’. Ik was kind en hij gewoon mijn vader.

Ans Boelens is manager verpleging en verzorging bij ZuidZorg. Haar vader leed aan Lewy Body dementie en is inmiddels overleden. Zij schreef regelmatig blogs over haar vader om de herinneringen aan hem levend te houden.

Lees verder

Lichaam & Geest

Ouderen vallen steeds vaker met fatale afloop

Ouderen vallen steeds vaker blijkt uit cijfers van het CBS. En dit gebeurt ook steeds vaker met dodelijke afloop.

Gedeeld

op

door

Ouderen vallen

Ouderen vallen steeds vaker met dodelijke afloop. Volgens cijfers van het CBS is dit aantal de afgelopen vijf jaar met zelfs 60 procent gestegen. Vorig jaar waren dit er 3.884 mensen. Ten opzichte van 2015 (3.486) was dit al een toename van 10 procent.

Het zijn vooral ouderen die vaker vallen. Dit komt niet alleen door toenemende vergrijzing, maar vooral ook doordat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het risico op vallen wordt hierdoor vergroot.

Vallen vs. verkeersongeluk

Wist je bijvoorbeeld dat er ruim zes keer meer mensen in Nederland overlijden door een val, dan door bijvoorbeeld een verkeersongeluk? Het is echt zo! Volgens VeiligheidNL, specialisten op het gebied van ongevallen en veilig gedrag, is de informatie van hoe dit voorkomen kan worden wel aanwezig. Probleem is alleen dat dit lokaal onvoldoende wordt gedeeld en toegepast. Daarnaast zien ze veel mensen die op verschillende plekken continue het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Dit terwijl er al tal van gecertificeerde methodes zijn die zo toegepast kunnen worden.

Meer samenwerken

Ook wordt er volgens VeiligheidNL té weinig samengewerkt. “Terwijl het van groot belang is dat lokale partijen; zoals gemeente, ggd’s, huisartsen, fysiotherapeuten, gezondheidscentra, samen aan de slag gaan”, aldus Saskia Kloet. “We moeten lokaal meer gaan samenwerken om zo het aantal slachtoffers onder ouderen te verminderen.” Stichting Vitaliteit + Veiligheid voor Senioren onderschrijft dit ook. In Overijssel en Gelderland is deze stichting actief en legt succesvol verbindingen tussen lokale organisaties.

Hoge kosten

Los van de persoonlijke schade die een val kan aanrichten, levert het ook hogere zorgkosten op. En dit is te voorkomen. VeiligheidNL berekende dat de kosten van vallen in 2030 al op 1,3 miljard euro uitkomt als er niets wordt gedaan. Dat therapie tegen vallen werkt is ook aangetoond door gezondheidswetenschapper Tanja Dorresteijn van de Universiteit van Maastricht. Volgen ouderen een cursus valpreventie en krijgen ze hiermee hun valangst onder controle, dan neemt het aantal valpartijen en vooral ook dodelijke valpartijen af.

Ouderen vallen meer

Uit onderzoek blijkt verder dat mensen van boven de 65 jaar nu eenmaal meer risico lopen om te vallen. Dit resulteert in langdurige opname voor revalidatie of zelfs overlijden. Hierbij zijn heupfracturen en hersenletsel de belangrijkste redenen voor overlijden. En naarmate de leeftijd verder toeneemt, neemt ook de kans op dodelijke afloop toe. Hierbij lopen vooral vrouwen een groter risico. In 2016 bleek 84 procent van de overleden vrouwen van boven de 80 jaar aan een val te zijn bezweken. Bij mannen was dit aantal lager, rond de 66 procent.

Bron: NOS

Lees verder

Lichaam & Geest

Een goed gesprek beginnen over zorg

Een goed gesprek beginnen over zorg. Volgens de nieuwe campagne ‘Begin een goed gesprek’ is dit essentieel voor betere zorg.

Gedeeld

op

Een goed gesprek beginnen

Een goed gesprek beginnen over je persoonlijke zorg. Het is een belangrijk vertrekpunt voor betere zorg. Dat is althans wat de campagne ‘Begin een goed gesprek’ beoogd. Patiënten en artsen willen hetzelfde, maar dat lukt vaak nog niet.

Daarom is een goed gesprek in de spreekkamer de oplossing. Bart Chabot, zelf ook patiënt, haalt voor de campagne tips en adviezen op hoe je dit kunt doen. Hij praat met artsen en patiënten over hun ervaringen en hun ideeën.

Meer weten over een goed gesprek beginnen?

Ben je ook op zoek naar een manier om beter het gesprek te voeren met je arts of verzorger? Bezoek de website van ‘Begin een goed gesprek’ of volg de Facebook pagina van ‘Heel Holland Zorgt’.

Lees verder

Meest gelezen