Volg ons online

Lichaam & Geest

Hartkloppingen bij vrouwen in de overgang

Hartkloppingen bij vrouwen in de overgang komt vaak voor. Blogger Vuurvrouw legt uit hoe dit komt en wat je eraan kunt doen.

Gedeeld

op

Hartkloppingen bij vrouwen

Hartkloppingen bij vrouwen in de overgang, het kan je heel angstig maken. Je hart raakt van slag, je voelt hem bonken in je borstkas. Gelukkig is het vaak onschuldig, maar zo voelt het niet op het moment dat het gebeurt. Hoe komt dit? En wat kun je eraan doen?

Je spreekt al over hartkloppingen als je je eigen hart voelt kloppen. Normaal voel je dit namelijk niet. Er zijn heel veel vrouwen in de overgang die hun hart wel heel bewust voelen kloppen. Met name tijdens opvliegers komt dit veelvuldig voor.

Overslaand hart

Naast hartkloppingen hebben veel mensen van tijd tot tijd last van een overslaand hart. Dit heet ‘extra-systolie’, ofwel ‘extra hartslagen’. Een hartslag komt dan iets te vroeg, terwijl het wordt opgevolgd door een wat langere pauze. De tijd tussen de te vroege hartslag en de daarop volgende hartslag is langer dan normaal. Hierdoor voelt de normale hartslag na die pauze als een bonk. Over het algemeen is dit een onschuldig verschijnsel. Soms komt het voor dat na iedere twee of drie normale hartslagen een extra hartslag komt. Dit kan overgaan in een reeks van extra slagen, wat een heel onrustig gevoel geeft.

Verhoogde hartslag

Een normale hartslag is tussen de 60 en 80 slagen per minuut. Vrouwen in de overgang hebben een snellere hartslag doordat onze hormonen het ‘sympathische zenuwstelsel’ activeren. Hierdoor kan onze hartslag verhoogd worden tot soms wel 200 slagen per minuut in plaats van de normale 80. Een periode van versnelde hartslag duurt gelukkig maar kort.

Bezoek ook eens onze blogpartner

Vuurvrouw banner

Hoe ontstaan hartkloppingen bij vrouwen?

Hartkloppingen bij vrouwen in de overgang, hoe ontstaan ze eigenlijk? Onze hartspier heeft een eigen besturing. Andere spieren in ons lichaam worden door het centrale zenuwstelsel aangestuurd. De hartspier niet. Het is een soort pomp die continue bloed aanzuigt en wegpompt. Die samentrekkende beweging van de hartspier ontstaat door impulsen. Deze impulsen ontstaan weer onder invloed van een soort prikkelautomaat in de hartspier zelf. Dit prikkelautomaat bestaat uit prikkelvormende vezels en twee zenuwknopen. Het zijn de sinusknoop, ofwel pacemaker (gangmaker) genoemd. En de atriumventrikelknoop (AV-knoop of boezemkamerknoop). In de wand van de rechterboezem, tussen de onderste en bovenste holle ader, bevindt zich de sinusknoop. Deze werkt eigenlijk geheel zelfstandig, maar toch kunnen het autonome zenuwstelsel én het hormoonstelsel invloed uitoefenen op de impulsfrequentie van de sinusknoop. Volg je het nog?

Wat kun je eraan doen?

Vraag is natuurlijk, wat kun je doen aan de hartkloppingen? Als de hartkloppingen bij vrouwen veroorzaakt worden door een onbalans van de overgang, dan zijn ze over het algemeen onschuldig. Bij hartritmestoornissen is het echter een ander verhaal. Op zich hoeven hartritmestoornissen niet levensbedreigend te zijn mits deze goed worden behandeld. Er is een ECG nodig om vast te kunnen stellen of het om een hartritmestoornis gaat. Ga dus naar een (huis)arts als je je zorgen maakt. Stel de arts ontdekt geen hartritmestoornis, dan is het verstandig om te kijken of de klachten samenhangen met specifieke situaties, spanningen of gewoontes.

Stress of leefstijl

Last van stress? Kijk goed naar waarom situaties spanningen veroorzaken. Misschien ben je je niet direct bewust van spanningen, terwijl ze er toch zijn. Wat kan helpen is het opschrijven van de verschijnselen in een dergelijke situatie. Als je ze vervolgens bespreekt met bijvoorbeeld je huisarts kun je sneller tot inzichten komen die je anders misschien niet had gehad. Maar let ook eens op of je hartkloppingen krijgt bij het nuttigen van alcohol, koffie of andere cafeïne drankjes. Misschien rook je of gebruik je af en toe drugs? Tijdelijk stoppen met een bepaalde gewoonte kan helpen om erachter te komen of er een verandering optreedt als je dit doet. Hartkloppingen hebben in veel gevallen te maken met leefstijl, dus hierin kan ook de oplossing liggen.

Er bestaan medicijnen die hartkloppingen bij vrouwen kunnen verminderen. Beta-blokkers zijn hier een voorbeeld van. Deze worden uitsluitend voorgeschreven na overleg met een (huis)arts of cardioloog.

Bron: Vuurvrouw

Eveline Bakker is oprichter van Stichting Vuurvrouw, het platform voor en door vrouwen in de overgang.

Advertentie

Lichaam & Geest

Het was even vaderdag met mijn vader

Ans Boelens beschrijft haar ervaringen met een vader die leed aan Lewy Body dementie. Vandaag is een goede ‘vaderdag’ voor haar.

Gedeeld

op

door

Vaderdag

Dit gastblog is geschreven door Ans Boelens, manager Verpleging en Verzorging bij ZuidZorg

Ik loop van de parkeerplaats naar de zorgboerderij en zie door de ramen een klein clubje aan tafel zitten. Lies maakt een woordzoeker, Bert aait dwangmatig de snorrende nep-kat op zijn schoot, Thea loopt rondjes rond de tafel.

Mijn vader zit voor zich uit te kijken en de zuster is fruit aan het schillen. Zij ziet me aankomen en gebaart naar mijn vader, kijk eens wie daar is? Hij krijgt een brede glimlach en zwaait naar me, hij heeft een goede dag, ik zie het meteen aan zijn ogen.

Heldere momenten

Als ik binnenkom zegt hij trots: “Dag kind!” Het doet me goed dat hij me zo noemt. Het zet de verhoudingen recht. Het is even ‘vaderdag’. De laatste jaren zijn de rollen vaak omgedraaid, ik moet op hem letten, hem helpen met aankleden, zijn veters strikken, zijn gehoorapparaat zoeken. En ik wil ook gewoon dochter zijn. Als we samen een appel eten bedenk ik vragen waarin hij mij moet helpen of adviseren, kortom: vader zijn. “Pap, dat vogelhuisje wat jij een paar jaar geleden hebt gemaakt, is nog steeds leeg”. Hij kijkt peinzend: “Heb je het wel met het vlieggat naar het oosten gehangen?” Bingo! Hij weet raad. Ik ben als een kind zo blij, weet nu waar die uitdrukking vandaan komt.

Het doet hem goed

Ik vraag hem wat de beste tijd is om de lavendel te snoeien en hoe die ene plant met die rode besjes ook alweer heet. De natuur is zijn lust en leven en die info is verrassend goed op zijn harde schijf gebleven. Ik merk dat het hem ook goed doet, om vader te zijn. Ik vertel hem zuchtend over mijn zoon die op school iets uitgevreten heeft. Hij grinnikt als hij zegt; “Jij was vroeger geen haar beter”. We gaan nog even naar zijn kamer en ik help hem naar het toilet, zoek naar zijn pet en zet de kalender op de juiste dag.

Vaderdag

Als ik op het punt sta om te gaan zeg ik nadrukkelijk dat ik met de auto ben. Hij kijkt me zorgzaam aan en zegt: “Kijk je wel uit onderweg het begint al donker te worden”. Ik ga licht en tevreden naar huis.  Vanmiddag was het even ‘vaderdag’. Ik was kind en hij gewoon mijn vader.

Ans Boelens is manager verpleging en verzorging bij ZuidZorg. Haar vader leed aan Lewy Body dementie en is inmiddels overleden. Zij schreef regelmatig blogs over haar vader om de herinneringen aan hem levend te houden.

Lees verder

Lichaam & Geest

Ouderen vallen steeds vaker met fatale afloop

Ouderen vallen steeds vaker blijkt uit cijfers van het CBS. En dit gebeurt ook steeds vaker met dodelijke afloop.

Gedeeld

op

door

Ouderen vallen

Ouderen vallen steeds vaker met dodelijke afloop. Volgens cijfers van het CBS is dit aantal de afgelopen vijf jaar met zelfs 60 procent gestegen. Vorig jaar waren dit er 3.884 mensen. Ten opzichte van 2015 (3.486) was dit al een toename van 10 procent.

Het zijn vooral ouderen die vaker vallen. Dit komt niet alleen door toenemende vergrijzing, maar vooral ook doordat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het risico op vallen wordt hierdoor vergroot.

Vallen vs. verkeersongeluk

Wist je bijvoorbeeld dat er ruim zes keer meer mensen in Nederland overlijden door een val, dan door bijvoorbeeld een verkeersongeluk? Het is echt zo! Volgens VeiligheidNL, specialisten op het gebied van ongevallen en veilig gedrag, is de informatie van hoe dit voorkomen kan worden wel aanwezig. Probleem is alleen dat dit lokaal onvoldoende wordt gedeeld en toegepast. Daarnaast zien ze veel mensen die op verschillende plekken continue het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Dit terwijl er al tal van gecertificeerde methodes zijn die zo toegepast kunnen worden.

Meer samenwerken

Ook wordt er volgens VeiligheidNL té weinig samengewerkt. “Terwijl het van groot belang is dat lokale partijen; zoals gemeente, ggd’s, huisartsen, fysiotherapeuten, gezondheidscentra, samen aan de slag gaan”, aldus Saskia Kloet. “We moeten lokaal meer gaan samenwerken om zo het aantal slachtoffers onder ouderen te verminderen.” Stichting Vitaliteit + Veiligheid voor Senioren onderschrijft dit ook. In Overijssel en Gelderland is deze stichting actief en legt succesvol verbindingen tussen lokale organisaties.

Hoge kosten

Los van de persoonlijke schade die een val kan aanrichten, levert het ook hogere zorgkosten op. En dit is te voorkomen. VeiligheidNL berekende dat de kosten van vallen in 2030 al op 1,3 miljard euro uitkomt als er niets wordt gedaan. Dat therapie tegen vallen werkt is ook aangetoond door gezondheidswetenschapper Tanja Dorresteijn van de Universiteit van Maastricht. Volgen ouderen een cursus valpreventie en krijgen ze hiermee hun valangst onder controle, dan neemt het aantal valpartijen en vooral ook dodelijke valpartijen af.

Ouderen vallen meer

Uit onderzoek blijkt verder dat mensen van boven de 65 jaar nu eenmaal meer risico lopen om te vallen. Dit resulteert in langdurige opname voor revalidatie of zelfs overlijden. Hierbij zijn heupfracturen en hersenletsel de belangrijkste redenen voor overlijden. En naarmate de leeftijd verder toeneemt, neemt ook de kans op dodelijke afloop toe. Hierbij lopen vooral vrouwen een groter risico. In 2016 bleek 84 procent van de overleden vrouwen van boven de 80 jaar aan een val te zijn bezweken. Bij mannen was dit aantal lager, rond de 66 procent.

Bron: NOS

Lees verder

Lichaam & Geest

Een goed gesprek beginnen over zorg

Een goed gesprek beginnen over zorg. Volgens de nieuwe campagne ‘Begin een goed gesprek’ is dit essentieel voor betere zorg.

Gedeeld

op

Een goed gesprek beginnen

Een goed gesprek beginnen over je persoonlijke zorg. Het is een belangrijk vertrekpunt voor betere zorg. Dat is althans wat de campagne ‘Begin een goed gesprek’ beoogd. Patiënten en artsen willen hetzelfde, maar dat lukt vaak nog niet.

Daarom is een goed gesprek in de spreekkamer de oplossing. Bart Chabot, zelf ook patiënt, haalt voor de campagne tips en adviezen op hoe je dit kunt doen. Hij praat met artsen en patiënten over hun ervaringen en hun ideeën.

Meer weten over een goed gesprek beginnen?

Ben je ook op zoek naar een manier om beter het gesprek te voeren met je arts of verzorger? Bezoek de website van ‘Begin een goed gesprek’ of volg de Facebook pagina van ‘Heel Holland Zorgt’.

Lees verder

Meest gelezen