Volg ons online

Lichaam & Geest

Hartkloppingen bij vrouwen in de overgang

Hartkloppingen bij vrouwen in de overgang komt vaak voor. Blogger Vuurvrouw legt uit hoe dit komt en wat je eraan kunt doen.

Gedeeld

op

Hartkloppingen bij vrouwen

Hartkloppingen bij vrouwen in de overgang, het kan je heel angstig maken. Je hart raakt van slag, je voelt hem bonken in je borstkas. Gelukkig is het vaak onschuldig, maar zo voelt het niet op het moment dat het gebeurt. Hoe komt dit? En wat kun je eraan doen?

Je spreekt al over hartkloppingen als je je eigen hart voelt kloppen. Normaal voel je dit namelijk niet. Er zijn heel veel vrouwen in de overgang die hun hart wel heel bewust voelen kloppen. Met name tijdens opvliegers komt dit veelvuldig voor.

Overslaand hart

Naast hartkloppingen hebben veel mensen van tijd tot tijd last van een overslaand hart. Dit heet ‘extra-systolie’, ofwel ‘extra hartslagen’. Een hartslag komt dan iets te vroeg, terwijl het wordt opgevolgd door een wat langere pauze. De tijd tussen de te vroege hartslag en de daarop volgende hartslag is langer dan normaal. Hierdoor voelt de normale hartslag na die pauze als een bonk. Over het algemeen is dit een onschuldig verschijnsel. Soms komt het voor dat na iedere twee of drie normale hartslagen een extra hartslag komt. Dit kan overgaan in een reeks van extra slagen, wat een heel onrustig gevoel geeft.

Verhoogde hartslag

Een normale hartslag is tussen de 60 en 80 slagen per minuut. Vrouwen in de overgang hebben een snellere hartslag doordat onze hormonen het ‘sympathische zenuwstelsel’ activeren. Hierdoor kan onze hartslag verhoogd worden tot soms wel 200 slagen per minuut in plaats van de normale 80. Een periode van versnelde hartslag duurt gelukkig maar kort.

Bezoek ook eens onze blogpartner

Vuurvrouw banner

Hoe ontstaan hartkloppingen bij vrouwen?

Hartkloppingen bij vrouwen in de overgang, hoe ontstaan ze eigenlijk? Onze hartspier heeft een eigen besturing. Andere spieren in ons lichaam worden door het centrale zenuwstelsel aangestuurd. De hartspier niet. Het is een soort pomp die continue bloed aanzuigt en wegpompt. Die samentrekkende beweging van de hartspier ontstaat door impulsen. Deze impulsen ontstaan weer onder invloed van een soort prikkelautomaat in de hartspier zelf. Dit prikkelautomaat bestaat uit prikkelvormende vezels en twee zenuwknopen. Het zijn de sinusknoop, ofwel pacemaker (gangmaker) genoemd. En de atriumventrikelknoop (AV-knoop of boezemkamerknoop). In de wand van de rechterboezem, tussen de onderste en bovenste holle ader, bevindt zich de sinusknoop. Deze werkt eigenlijk geheel zelfstandig, maar toch kunnen het autonome zenuwstelsel én het hormoonstelsel invloed uitoefenen op de impulsfrequentie van de sinusknoop. Volg je het nog?

Wat kun je eraan doen?

Vraag is natuurlijk, wat kun je doen aan de hartkloppingen? Als de hartkloppingen bij vrouwen veroorzaakt worden door een onbalans van de overgang, dan zijn ze over het algemeen onschuldig. Bij hartritmestoornissen is het echter een ander verhaal. Op zich hoeven hartritmestoornissen niet levensbedreigend te zijn mits deze goed worden behandeld. Er is een ECG nodig om vast te kunnen stellen of het om een hartritmestoornis gaat. Ga dus naar een (huis)arts als je je zorgen maakt. Stel de arts ontdekt geen hartritmestoornis, dan is het verstandig om te kijken of de klachten samenhangen met specifieke situaties, spanningen of gewoontes.

Stress of leefstijl

Last van stress? Kijk goed naar waarom situaties spanningen veroorzaken. Misschien ben je je niet direct bewust van spanningen, terwijl ze er toch zijn. Wat kan helpen is het opschrijven van de verschijnselen in een dergelijke situatie. Als je ze vervolgens bespreekt met bijvoorbeeld je huisarts kun je sneller tot inzichten komen die je anders misschien niet had gehad. Maar let ook eens op of je hartkloppingen krijgt bij het nuttigen van alcohol, koffie of andere cafeïne drankjes. Misschien rook je of gebruik je af en toe drugs? Tijdelijk stoppen met een bepaalde gewoonte kan helpen om erachter te komen of er een verandering optreedt als je dit doet. Hartkloppingen hebben in veel gevallen te maken met leefstijl, dus hierin kan ook de oplossing liggen.

Er bestaan medicijnen die hartkloppingen bij vrouwen kunnen verminderen. Beta-blokkers zijn hier een voorbeeld van. Deze worden uitsluitend voorgeschreven na overleg met een (huis)arts of cardioloog.

Bron: Vuurvrouw

Eveline Bakker is oprichter van Stichting Vuurvrouw, het platform voor en door vrouwen in de overgang.

Advertentie

Lichaam & Geest

40 dagen geen druppel alcohol

Ouderenbond KBO-PCOB luidt de noodklok. Het aantal 55-plussers met een alcoholprobleem neemt toe in Nederland. Daarom organiseert de bond de 40 dagen geen druppel challenge.

Gedeeld

op

door

40 dagen geen druppel

40 dagen geen druppel alcohol drinken. De ouderenbond KBO-PCOB roept ouderen op om mee te doen aan deze uitdaging. En dat het een uitdaging is blijkt uit de onderliggende cijfers over ouderen en alcohol.

De ouderen van tegenwoordig blijken steeds vaker naar een glas wijn of bier. Van alle 55-plussers in Nederland drinkt maar liefst 84 procent zowel doordeweeks als in het weekend. Dat is nogal een aantal! In 2016 kwamen er ongeveer 5.000 55-plussers op de spoedeisende hulp terecht na een alcohol gerelateerd ongeluk. Dat waren maar liefst 2.000 meer dan in 2013.

Vastentijd

Voor de ouderenbond KBO-PCOB dus reden om de alarmklok te luiden. Voor het derde jaar op rij roepen ze 55-plussers in Nederland daarom op mee te doen met de 40 dagen geen alcohol challenge. Deze valt samen met de vastentijd van 40 dagen die woensdag ingaat. Dit is de eerste dag na het einde van de carnaval. Dus voor veel mensen een perfect moment om hiermee te beginnen.

40 dagen geen druppel

Als je meedoet krijg je van de ouderenbond een speldje toegestuurd met de tekst ’40 dagen geen druppel’. Dit helpt hopelijk om, niet alleen meer bekendheid te geven aan het initiatief, maar ook om meer begrip van de omgeving te krijgen. Als mensen zien dat je meedoet wordt het makkelijker om hier rekening mee te houden. En doe je mee met een groep, dan maak je kans op maar liefst 24 flessen mousserende wijn…alcoholvrij natuurlijk! Daar kun je wel een feestje mee bouwen.

Bekende Nederlanders

Vandaag ontvangt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid het allereerste speldje van KBO directeur Manon Vanderkaa. De actie wordt ook door Bekende Nederlanders ondersteund. Hella van der Wijst, Leo Fijen, Antoine Bodar, Henk Krol en Wouke van Scherrenburg doen allemaal mee.

Meer weten?

Wil je meedoen aan de challenge of wil je meer informatie over de actie? Bezoek dan de website van de ouderenbond en geef je ook op!

Lees verder

Lichaam & Geest

In gesprek met 100-jarigen in Nederland

Blogger Yvonne Witter gaat de uitdaging aan om in gesprek te gaan met 40 100-jarige Nederlanders. Over het verleden, het heden, maar ook de toekomst.

Gedeeld

op

door

In gesprek met 100-jarigen

Iedere dag een blog met een verhaal van een 100-jarige in Nederland. End at 40 dagen lang! Dat klinkt als een forse opgave. En dat is het ook. Maar voor NED7 blogger Yvonne Witter, van het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg is het geen opgave maar een uitdaging.

Ze doet dit special voor de zogenaamde Vastenactie in Weesp. Dit is waar Yvonne vandaan komt. “Ik liep al heel lang met het idee om mensen van honderd jaar en ouder te vragen naar hun levensverhalen”, vertelt Yvonne. “De mooie dingen, maar ook de teleurstellingen en het verlies en hoe zij daarmee omgaan. En niet alleen naar het verleden, maar ook naar hun visie op het heden en de toekomst. Als inspiratie voor anderen en mijzelf.”

Vastentijd

Dit idee stuurde ze in naar de Vastenactie, die ieder jaar in de vastentijd – tussen carnaval en Pasen – een actie houdt voor een goed doel. Dit jaar is dat een 40 dagen challenge voor hiv/aids-slachtoffers in Zambia. Yvonnes ambitieuze plan is om 40 honderdplussers te interviewen en de verhalen – anoniem – op te tekenen in een dagelijkse blog in de vastentijd. “Pas een week of twee geleden hoorde ik dat mijn plan is geselecteerd, dus nu ben ik hard op zoek naar meer kandidaten. Ik heb al 14 mensen bereid gevonden om mee te werken. Natuurlijk hoop ik dat ik ook in Weesp met honderdplussers kan praten.”

Geld doneren

Om de Vastenactie te steunen doneert Yvonne zelf een bedrag per verhaal en ze hoopt dat ook haar lezers dat zullen doen. “Als mensen een verhaal met plezier hebben gelezen of er inspiratie uit opdoen, kunnen ze met een knop eronder geld doneren.” Het doel van de Vastenactie sluit volgens Yvonne goed aan bij haar challenge. “In Zambia spelen opa’s en oma’s een enorm belangrijke rol in de opvoeding van kleinkinderen. Door de hiv-epidemie is de middengeneratie grotendeels weggevallen.”

In gesprek met 100-jarigen

De eerste twee gesprekken met eeuwelingen zijn net achter de rug. Niet alleen over het verleden, ook over het heden. “De dame die ik sprak moest bijvoorbeeld niets hebben van computers en internet en vond het een verarming van de communicatie tussen mensen. Maar de meneer gebruikte tot een jaar geleden nog Skype om met zijn kleindochter in China te kunnen praten.” Tips voor mensen die hun respectabele leeftijd nog (lang) niet bereikt hebben, hadden ze ook. ” ‘Leef bij de dag’, zei de mevrouw. En de meneer adviseerde om positief te blijven en vooral niet te klagen.”

De blogs van Yvonne Witter zijn binnenkort hier te lezen op NED7.nl. En ja, ze is nog zoekende naar 100-jarigen die hun verhaal willen delen. Stuur Yvonne een bericht via de website.

Lees verder

Lichaam & Geest

Chronische pijn, hoeveel last hebben we ervan?

Chronische pijn, Nederlanders hebben er meer last van dan je zou denken. Maar liefst twintig procent van ons zegt chronische pijn te hebben.

Gedeeld

op

Chronische pijn

Chronische pijn is een onderwerp waar je weinig over hoort, maar bijna twintig procent van de Nederlanders heeft er last van. De vergelijkingssite Kies Voor Je Zorg kijkt naar een onderzoek van het Radboudumc om erachter te komen hoeveel last we in Nederland hebben van chronische pijn.

De financiële gevolgen van chronische pijn zijn jaarlijks hoger dan die van kanker, hartziekten en diabetes bij elkaar. Toch is er nog veel onbekend over hoe pijn precies werkt. Daarom gaan onderzoekers van het Radboudumc uitzoeken hoe pijngevoelig Nederland precies is. Samen met De Kennis van Nu en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) lanceerden ze vorig jaar het Groot Nationaal Onderzoek (GNO) naar pijn.

Wat is chronische pijn?

Pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt heet chronische pijn. Twintig procent van de Nederlanders heeft hier last van. Anesthesioloog Monique Steegers en onderzoeker Esmeralda Blaney Davidson (Radboudumc) willen weten of mensen die pijngevoeliger zijn ook meer kans hebben op chronische pijn, en wat de gevolgen zijn voor het dagelijks leven. Zij gaan hiervoor onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederland.

Groot Nationaal Onderzoek

Iedereen beleeft pijn op een andere manier. Om meer te weten te komen over de pijngevoeligheid van de Nederlandse bevolking, is het daarom belangrijk dat zo veel mogelijk Nederlanders meedoen aan het Groot Nationaal Onderzoek. Pijn hangt ook af van de context. Na een mislukte operatie, of met een slecht humeur ervaar je meer pijn. Vrijwel al het pijnonderzoek tot nu toe is gedaan in ziekenhuizen, bij mensen die al veel pijn hebben.

Onderzoek thuis

Bij het Groot Nationaal Onderzoek gaan de onderzoekers een stapje verder en bekijken ze hoe pijngevoelig de Nederlandse populatie is. Hierin wordt pijn gemeten aan de hand van een vragenlijst die mensen thuis achter hun computer in kunnen vullen. “Omdat mensen het thuis kunnen invullen, meten we hoe mensen hun pijn ook echt in het dagelijks leven ervaren, en worden zij dus niet beïnvloed door een kunstmatige situatie in een ziekenhuis”, aldus hoofdonderzoeker Monique Steegers.

Pijnbehandeling

Met de resultaten hopen de onderzoekers uiteindelijk een betere pijnbehandeling te vinden voor pijn in het algemeen, maar zeker voor patiënten met chronische pijn. Eind november zijn de eerste resultaten in de uitzending van De Kennis van Nu te zien.

Meer weten?

Als je wilt weten hoe pijngevoelig jij zelf bent, ga dan naar de website van De Kennis van Nu en draag bij aan het Groot Nationaal Onderzoek naar pijn.

Lees verder

Meest gelezen