Volg ons online

Lichaam & Geest

Gouden Alzheimer momenten

Wat zijn gouden Alzheimer momenten? Blogger Ignar Rip vertelt over de vele mooie momenten die hij met zijn moeder heeft gehad.

Gedeeld

op

Gouden Alzheimer momenten

Wat zijn gouden Alzheimer momenten? Voor mij waren dat de momenten dat mijn moeder plezier had en helemaal opging in het moment, waardoor ze even kon vergeten dat ze vergat. In die ontspannen momenten had ik contact met mijn moeder dwars door de Alzheimer-mist heen. Dat zijn nu mijn dierbaarste herinneringen uit de jaren dat ik gezorgd hebt voor mijn moeder.

Kwasten, snoeien en bakken

Bijvoorbeeld toen we de gangkast hadden gewit. Mijn kwast met verf en die van mijn moeder zonder verf, maar wat hebben we heerlijk staan kwasten en staan lachen. Of het samen in de tuin werken, ik met de snoeischaar, mijn moeder takken vasthoudend. Samen koper poetsen, ik in en mijn moeder uitpoetsen, samen cake gebakken, lekker gesmuld en gelachen toen de bloem viel.

Meer Alzheimer momenten

Ieder jaar samen de kerstboom versieren. In de laatste jaren gaf ik de kerstballen aan mijn moeder en nam ik ze daarna weer aan. Natuurlijk duurde alles langer, natuurlijk ging het niet altijd even goed. Maar ik zag mijn moeder lachen, dat was voor mij het allerbelangrijkste en het enige wat telde. Nu ben ik blij dat ik toen de tijd heb genomen om zoveel samen met mijn moeder te doen. Het zijn momenten waaraan ik nu met dankbaarheid en plezier aan terug denk.

Actief bezig zijn levert contact op

Waarom had ik tijdens activiteiten meer contact dan wanneer ik passief bij mijn moeder was? Ik betrok mijn moeder bij het dagelijks leven waarbij het voor mij belangrijker was dat mijn moeder bezig was en plezier had dan dat de handelingen goed gingen. Hiermee creëerde ik een sfeer waarin mijn moeder zich vrijelijk durfde te bewegen en niet bang was om dingen fout te doen.

Weten van vergeten

Wat zou jij doen als je alle dagen hoort “Dat doe je niet goed” “Weet je dat niet meer” “Doe ik wel even” “Dat moet je zo doen” “Dat heb ik je net gezegd” Inderdaad je denkt: bekijk het maar, ik doe lekker helemaal niets meer, doe het zelf maar. Dit gebeurt er ook bij iemand met Alzheimer, want denk eraan dat iemand met alzheimer op een heel diep niveau aanvoelt dat hij of zij vergeet en aanvoelt dat de dingen niet goed gaan.

Wegzakken in het Alzheimer-moeras

Gevolg van de negatieve opmerkingen is dat degene met Alzheimer zich gaat terugtrekken en steeds minder dingen wil doen. Want als je niets doet, kun je ook niets verkeerd doen! Resultaat: iemand zakt sneller weg in het Alzheimer-moeras met steeds minder contactmogelijkheden.

Wat dan wel?

Creëer een sfeer waarin niet geoordeeld of veroordeeld wordt, waarin degene met Alzheimer voelt: ik wordt geaccepteerd zoals als ik ben, ik mag fouten maken, ik mag vergeten. Een sfeer waarin niets moet maar alles mag en waarin je voelt het is goed zo.

Zie de mens door de Alzheimer heen

In die sfeer komen mensen met Alzheimer tot leven, durven zich te bewegen en worden weer actief. In die sfeer verbazen mensen met Alzheimer jou met wat ze allemaal wel kunnen. Alzheimer bestaat niet alleen uit beperkingen maar heeft ook vele mogelijkheden, tenminste als wij bereid zijn de persoon te zien door de Alzheimer heen en we een stap durven te zetten in die wonderlijke wereld van de Alzheimer.

Pannekoeken of Pannenkoeken bakken

Net zoals Laurent de Vries, van Viattence, laatst twitterde “Bewoners en verzorgenden zijn samen pannekoeken of pannenkoeken aan het bakken en hebben samen veel plezier”. Wees creatief, zoek je eigen weg hoe je samen actief kunt zijn en kunt blijven en beleef net zoals ik en zoals de pannenkoekenbakkers gouden Alzheimer momenten.

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

Het was even vaderdag met mijn vader

Ans Boelens beschrijft haar ervaringen met een vader die leed aan Lewy Body dementie. Vandaag is een goede ‘vaderdag’ voor haar.

Gedeeld

op

door

Vaderdag

Dit gastblog is geschreven door Ans Boelens, manager Verpleging en Verzorging bij ZuidZorg

Ik loop van de parkeerplaats naar de zorgboerderij en zie door de ramen een klein clubje aan tafel zitten. Lies maakt een woordzoeker, Bert aait dwangmatig de snorrende nep-kat op zijn schoot, Thea loopt rondjes rond de tafel.

Mijn vader zit voor zich uit te kijken en de zuster is fruit aan het schillen. Zij ziet me aankomen en gebaart naar mijn vader, kijk eens wie daar is? Hij krijgt een brede glimlach en zwaait naar me, hij heeft een goede dag, ik zie het meteen aan zijn ogen.

Heldere momenten

Als ik binnenkom zegt hij trots: “Dag kind!” Het doet me goed dat hij me zo noemt. Het zet de verhoudingen recht. Het is even ‘vaderdag’. De laatste jaren zijn de rollen vaak omgedraaid, ik moet op hem letten, hem helpen met aankleden, zijn veters strikken, zijn gehoorapparaat zoeken. En ik wil ook gewoon dochter zijn. Als we samen een appel eten bedenk ik vragen waarin hij mij moet helpen of adviseren, kortom: vader zijn. “Pap, dat vogelhuisje wat jij een paar jaar geleden hebt gemaakt, is nog steeds leeg”. Hij kijkt peinzend: “Heb je het wel met het vlieggat naar het oosten gehangen?” Bingo! Hij weet raad. Ik ben als een kind zo blij, weet nu waar die uitdrukking vandaan komt.

Het doet hem goed

Ik vraag hem wat de beste tijd is om de lavendel te snoeien en hoe die ene plant met die rode besjes ook alweer heet. De natuur is zijn lust en leven en die info is verrassend goed op zijn harde schijf gebleven. Ik merk dat het hem ook goed doet, om vader te zijn. Ik vertel hem zuchtend over mijn zoon die op school iets uitgevreten heeft. Hij grinnikt als hij zegt; “Jij was vroeger geen haar beter”. We gaan nog even naar zijn kamer en ik help hem naar het toilet, zoek naar zijn pet en zet de kalender op de juiste dag.

Vaderdag

Als ik op het punt sta om te gaan zeg ik nadrukkelijk dat ik met de auto ben. Hij kijkt me zorgzaam aan en zegt: “Kijk je wel uit onderweg het begint al donker te worden”. Ik ga licht en tevreden naar huis.  Vanmiddag was het even ‘vaderdag’. Ik was kind en hij gewoon mijn vader.

Ans Boelens is manager verpleging en verzorging bij ZuidZorg. Haar vader leed aan Lewy Body dementie en is inmiddels overleden. Zij schreef regelmatig blogs over haar vader om de herinneringen aan hem levend te houden.

Lees verder

Lichaam & Geest

Ouderen vallen steeds vaker met fatale afloop

Ouderen vallen steeds vaker blijkt uit cijfers van het CBS. En dit gebeurt ook steeds vaker met dodelijke afloop.

Gedeeld

op

door

Ouderen vallen

Ouderen vallen steeds vaker met dodelijke afloop. Volgens cijfers van het CBS is dit aantal de afgelopen vijf jaar met zelfs 60 procent gestegen. Vorig jaar waren dit er 3.884 mensen. Ten opzichte van 2015 (3.486) was dit al een toename van 10 procent.

Het zijn vooral ouderen die vaker vallen. Dit komt niet alleen door toenemende vergrijzing, maar vooral ook doordat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het risico op vallen wordt hierdoor vergroot.

Vallen vs. verkeersongeluk

Wist je bijvoorbeeld dat er ruim zes keer meer mensen in Nederland overlijden door een val, dan door bijvoorbeeld een verkeersongeluk? Het is echt zo! Volgens VeiligheidNL, specialisten op het gebied van ongevallen en veilig gedrag, is de informatie van hoe dit voorkomen kan worden wel aanwezig. Probleem is alleen dat dit lokaal onvoldoende wordt gedeeld en toegepast. Daarnaast zien ze veel mensen die op verschillende plekken continue het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Dit terwijl er al tal van gecertificeerde methodes zijn die zo toegepast kunnen worden.

Meer samenwerken

Ook wordt er volgens VeiligheidNL té weinig samengewerkt. “Terwijl het van groot belang is dat lokale partijen; zoals gemeente, ggd’s, huisartsen, fysiotherapeuten, gezondheidscentra, samen aan de slag gaan”, aldus Saskia Kloet. “We moeten lokaal meer gaan samenwerken om zo het aantal slachtoffers onder ouderen te verminderen.” Stichting Vitaliteit + Veiligheid voor Senioren onderschrijft dit ook. In Overijssel en Gelderland is deze stichting actief en legt succesvol verbindingen tussen lokale organisaties.

Hoge kosten

Los van de persoonlijke schade die een val kan aanrichten, levert het ook hogere zorgkosten op. En dit is te voorkomen. VeiligheidNL berekende dat de kosten van vallen in 2030 al op 1,3 miljard euro uitkomt als er niets wordt gedaan. Dat therapie tegen vallen werkt is ook aangetoond door gezondheidswetenschapper Tanja Dorresteijn van de Universiteit van Maastricht. Volgen ouderen een cursus valpreventie en krijgen ze hiermee hun valangst onder controle, dan neemt het aantal valpartijen en vooral ook dodelijke valpartijen af.

Ouderen vallen meer

Uit onderzoek blijkt verder dat mensen van boven de 65 jaar nu eenmaal meer risico lopen om te vallen. Dit resulteert in langdurige opname voor revalidatie of zelfs overlijden. Hierbij zijn heupfracturen en hersenletsel de belangrijkste redenen voor overlijden. En naarmate de leeftijd verder toeneemt, neemt ook de kans op dodelijke afloop toe. Hierbij lopen vooral vrouwen een groter risico. In 2016 bleek 84 procent van de overleden vrouwen van boven de 80 jaar aan een val te zijn bezweken. Bij mannen was dit aantal lager, rond de 66 procent.

Bron: NOS

Lees verder

Lichaam & Geest

Een goed gesprek beginnen over zorg

Een goed gesprek beginnen over zorg. Volgens de nieuwe campagne ‘Begin een goed gesprek’ is dit essentieel voor betere zorg.

Gedeeld

op

Een goed gesprek beginnen

Een goed gesprek beginnen over je persoonlijke zorg. Het is een belangrijk vertrekpunt voor betere zorg. Dat is althans wat de campagne ‘Begin een goed gesprek’ beoogd. Patiënten en artsen willen hetzelfde, maar dat lukt vaak nog niet.

Daarom is een goed gesprek in de spreekkamer de oplossing. Bart Chabot, zelf ook patiënt, haalt voor de campagne tips en adviezen op hoe je dit kunt doen. Hij praat met artsen en patiënten over hun ervaringen en hun ideeën.

Meer weten over een goed gesprek beginnen?

Ben je ook op zoek naar een manier om beter het gesprek te voeren met je arts of verzorger? Bezoek de website van ‘Begin een goed gesprek’ of volg de Facebook pagina van ‘Heel Holland Zorgt’.

Lees verder

Meest gelezen