Volg ons online

Lichaam & Geest

Dementia app helpt mantelzorgers

De Dementia app is een nieuwe app die mantelzorgers in staat stelt om makkelijker contact te houden met degene voor ze zorgen.

Gedeeld

op

Dementia app helpt mantelzorgers

Ben jij een mantelzorger voor iemand met dementie, dan kun je wel eens baat hebben bij de Dementia app. Deze app helpt mantelzorgers “ontzorgen” met handige tools zoals een agenda, beeldbellen en een fotoalbum. En alles gewoon op een tablet.

Het is eigenlijk heel eenvoudig. De app kan gebruikt worden op een tablet en geeft je als mantelzorgers de mogelijkheid om op afstand een agenda bij te houden, foto’s van mooie herinneringen te delen en contact te houden via beeldbellen. Maar er is nog meer, want de gebruiker met dementie kan ook spelletjes spelen om het geheugen te trainen.

Groeiend aantal

Jaarlijks krijgen ongeveer 20.000 mensen in Nederland te horen dat ze een vorm van dementie hebben. In het totaal hebben we in ons land ongeveer 260.000 patiënten met dementie. Een fiks aantal dus. Zo’n 70% van deze patiënten wordt verzorgd door mantelzorgers. Dat zijn ongeveer 500.000 mantelzorgers en dat aantal groeit. Verwachting is dat het aantal mantelzorgers in 2050 ongeveer 820.000 zal zijn! Die kunnen dus wel wat hulp gebruiken. En uit die behoefte is de Dementia app ook ontstaan.

Dementia app artikelbanner

Uw moeder heeft Alzheimer

Harm en Pieter Hasenaar, broers en bedenkers van de Dementia app, kwamen op het idee door hun eigen moeder. Het viel hun in eerste instantie niet zo, maar al snel bleek dat hun eigen moeder Alzheimer had. Als zij bij hun moeder waren moesten zij soms een verhaal opnieuw vertellen. Of hun moeder liep naar de keuken om koffie te zetten terwijl het volle kopje al op tafel stond. “Uiteindelijk besefte ik het en moest vaststellen dat onze moeder de eerste tekenen van dementie begon te vertonen”, aldus Pieter Hasenaar. Ze bezochten een neuroloog en deze bevestigde het bange vermoeden: “Uw moeder heeft Alzheimer.”

Maak een fotoboek

Op zoek naar informatie en antwoorden van wat hun te wachten stond, bezochten de broers bijeenkomsten, zoals de Alzheimer Café avonden van Alzheimer Nederland. Een van de eerste echt bruikbare en praktische tips die ze kregen was: “Maak voor jullie moeder een fotoboek met afbeeldingen van gebeurtenissen en familieleden, zodat ze die regelmatig kon bekijken. Dit houdt herinneringen levend en stimuleert haar.” Het lag voor de hand dit digitaal te doen, omdat tegenwoordig alles digitaal gebeurt. En zo ontstond het idee voor de Dementia app.

Dementia app

“Tegenwoordig staat alles natuurlijk in de computer”, aldus Pieter. “Maar om het onze moeder nog makkelijker te maken wilden wij de foto’s ook op een tijdlijn kunnen zetten.” Los bestaan alle onderdelen wel die gebruikt kunnen worden voor mensen met dementie, maar verenigd in één handige app niet. En precies dit is wat de broertjes deden.

Op afstand

De Dementia app verenigd niet alleen al deze handige tools voor patiënten en mantelzorgers, het zorgt er ook voor dat de mantelzorger op afstand onderdelen kan bijhouden of in contact kan blijven. Mantelzorgers wonen vaak toch op enige afstand en door gebruik te maken van bijvoorbeeld beeld contact is het toch makkelijker om beter en vaker een vinger aan de pols te houden. Dit geeft ook meer rust voor de mantelzorger die hierdoor wellicht ook beter kan ontspannen.

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

Het was even vaderdag met mijn vader

Ans Boelens beschrijft haar ervaringen met een vader die leed aan Lewy Body dementie. Vandaag is een goede ‘vaderdag’ voor haar.

Gedeeld

op

door

Vaderdag

Dit gastblog is geschreven door Ans Boelens, manager Verpleging en Verzorging bij ZuidZorg

Ik loop van de parkeerplaats naar de zorgboerderij en zie door de ramen een klein clubje aan tafel zitten. Lies maakt een woordzoeker, Bert aait dwangmatig de snorrende nep-kat op zijn schoot, Thea loopt rondjes rond de tafel.

Mijn vader zit voor zich uit te kijken en de zuster is fruit aan het schillen. Zij ziet me aankomen en gebaart naar mijn vader, kijk eens wie daar is? Hij krijgt een brede glimlach en zwaait naar me, hij heeft een goede dag, ik zie het meteen aan zijn ogen.

Heldere momenten

Als ik binnenkom zegt hij trots: “Dag kind!” Het doet me goed dat hij me zo noemt. Het zet de verhoudingen recht. Het is even ‘vaderdag’. De laatste jaren zijn de rollen vaak omgedraaid, ik moet op hem letten, hem helpen met aankleden, zijn veters strikken, zijn gehoorapparaat zoeken. En ik wil ook gewoon dochter zijn. Als we samen een appel eten bedenk ik vragen waarin hij mij moet helpen of adviseren, kortom: vader zijn. “Pap, dat vogelhuisje wat jij een paar jaar geleden hebt gemaakt, is nog steeds leeg”. Hij kijkt peinzend: “Heb je het wel met het vlieggat naar het oosten gehangen?” Bingo! Hij weet raad. Ik ben als een kind zo blij, weet nu waar die uitdrukking vandaan komt.

Het doet hem goed

Ik vraag hem wat de beste tijd is om de lavendel te snoeien en hoe die ene plant met die rode besjes ook alweer heet. De natuur is zijn lust en leven en die info is verrassend goed op zijn harde schijf gebleven. Ik merk dat het hem ook goed doet, om vader te zijn. Ik vertel hem zuchtend over mijn zoon die op school iets uitgevreten heeft. Hij grinnikt als hij zegt; “Jij was vroeger geen haar beter”. We gaan nog even naar zijn kamer en ik help hem naar het toilet, zoek naar zijn pet en zet de kalender op de juiste dag.

Vaderdag

Als ik op het punt sta om te gaan zeg ik nadrukkelijk dat ik met de auto ben. Hij kijkt me zorgzaam aan en zegt: “Kijk je wel uit onderweg het begint al donker te worden”. Ik ga licht en tevreden naar huis.  Vanmiddag was het even ‘vaderdag’. Ik was kind en hij gewoon mijn vader.

Ans Boelens is manager verpleging en verzorging bij ZuidZorg. Haar vader leed aan Lewy Body dementie en is inmiddels overleden. Zij schreef regelmatig blogs over haar vader om de herinneringen aan hem levend te houden.

Lees verder

Lichaam & Geest

Ouderen vallen steeds vaker met fatale afloop

Ouderen vallen steeds vaker blijkt uit cijfers van het CBS. En dit gebeurt ook steeds vaker met dodelijke afloop.

Gedeeld

op

door

Ouderen vallen

Ouderen vallen steeds vaker met dodelijke afloop. Volgens cijfers van het CBS is dit aantal de afgelopen vijf jaar met zelfs 60 procent gestegen. Vorig jaar waren dit er 3.884 mensen. Ten opzichte van 2015 (3.486) was dit al een toename van 10 procent.

Het zijn vooral ouderen die vaker vallen. Dit komt niet alleen door toenemende vergrijzing, maar vooral ook doordat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het risico op vallen wordt hierdoor vergroot.

Vallen vs. verkeersongeluk

Wist je bijvoorbeeld dat er ruim zes keer meer mensen in Nederland overlijden door een val, dan door bijvoorbeeld een verkeersongeluk? Het is echt zo! Volgens VeiligheidNL, specialisten op het gebied van ongevallen en veilig gedrag, is de informatie van hoe dit voorkomen kan worden wel aanwezig. Probleem is alleen dat dit lokaal onvoldoende wordt gedeeld en toegepast. Daarnaast zien ze veel mensen die op verschillende plekken continue het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Dit terwijl er al tal van gecertificeerde methodes zijn die zo toegepast kunnen worden.

Meer samenwerken

Ook wordt er volgens VeiligheidNL té weinig samengewerkt. “Terwijl het van groot belang is dat lokale partijen; zoals gemeente, ggd’s, huisartsen, fysiotherapeuten, gezondheidscentra, samen aan de slag gaan”, aldus Saskia Kloet. “We moeten lokaal meer gaan samenwerken om zo het aantal slachtoffers onder ouderen te verminderen.” Stichting Vitaliteit + Veiligheid voor Senioren onderschrijft dit ook. In Overijssel en Gelderland is deze stichting actief en legt succesvol verbindingen tussen lokale organisaties.

Hoge kosten

Los van de persoonlijke schade die een val kan aanrichten, levert het ook hogere zorgkosten op. En dit is te voorkomen. VeiligheidNL berekende dat de kosten van vallen in 2030 al op 1,3 miljard euro uitkomt als er niets wordt gedaan. Dat therapie tegen vallen werkt is ook aangetoond door gezondheidswetenschapper Tanja Dorresteijn van de Universiteit van Maastricht. Volgen ouderen een cursus valpreventie en krijgen ze hiermee hun valangst onder controle, dan neemt het aantal valpartijen en vooral ook dodelijke valpartijen af.

Ouderen vallen meer

Uit onderzoek blijkt verder dat mensen van boven de 65 jaar nu eenmaal meer risico lopen om te vallen. Dit resulteert in langdurige opname voor revalidatie of zelfs overlijden. Hierbij zijn heupfracturen en hersenletsel de belangrijkste redenen voor overlijden. En naarmate de leeftijd verder toeneemt, neemt ook de kans op dodelijke afloop toe. Hierbij lopen vooral vrouwen een groter risico. In 2016 bleek 84 procent van de overleden vrouwen van boven de 80 jaar aan een val te zijn bezweken. Bij mannen was dit aantal lager, rond de 66 procent.

Bron: NOS

Lees verder

Lichaam & Geest

Een goed gesprek beginnen over zorg

Een goed gesprek beginnen over zorg. Volgens de nieuwe campagne ‘Begin een goed gesprek’ is dit essentieel voor betere zorg.

Gedeeld

op

Een goed gesprek beginnen

Een goed gesprek beginnen over je persoonlijke zorg. Het is een belangrijk vertrekpunt voor betere zorg. Dat is althans wat de campagne ‘Begin een goed gesprek’ beoogd. Patiënten en artsen willen hetzelfde, maar dat lukt vaak nog niet.

Daarom is een goed gesprek in de spreekkamer de oplossing. Bart Chabot, zelf ook patiënt, haalt voor de campagne tips en adviezen op hoe je dit kunt doen. Hij praat met artsen en patiënten over hun ervaringen en hun ideeën.

Meer weten over een goed gesprek beginnen?

Ben je ook op zoek naar een manier om beter het gesprek te voeren met je arts of verzorger? Bezoek de website van ‘Begin een goed gesprek’ of volg de Facebook pagina van ‘Heel Holland Zorgt’.

Lees verder

Meest gelezen