Volg ons online

Lichaam & Geest

De naakte waarheid over de ouderenzorg

Blogger Gaby Elhorst vindt het belangrijk om de naakte waarheid over de ouderenzorg te vertellen. Dus dat is wat ze doet.

Gedeeld

op

De naakte waarheid over verpleeghuizen

De uitspraak: de rafelige randjes, hoor ik vaak. Daarmee bedoelt men: we moeten de naakte waarheid vertellen en niet alleen blije, actieve ouderen laten zien. Zo creëren we namelijk geen echt beeld van de ouderenzorg.

Ouder worden is geen pretje en al helemaal niet als je dag in dag uit geconfronteerd wordt met de achteruitgang van je lichaam en geest. Als ik hierover nadenk kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat het hele leven een rafelig randje kent. Ik moet de mens nog ontmoeten die het eeuwige geluk heeft gevonden. Onze levenservaring vormt ons als mens. Tegenslagen maken ons sterker en geven ons levenswijsheid, iets dat met de jaren groeit.  Het vormt ons en maakt ons waardig. Ook als ons lichaam en geest ons in de steek laat.

Intieme momenten

Dagelijks  mogen we onze bewoners bijstaan bij een van de meest ingrijpende en intieme momenten: de verhuizing vanuit hun eigen vertrouwde omgeving, waar ze vaak al jaren woonden, naar een nieuwe onbekende plek. Je moet je voorstellen dat je in een ruimte zit, om je heen kijkt en er geen herkenning noch gevoel is van thuis. En dat je naasten dan toch aangeven dat dit je thuis is. Deze eerste dagen zijn verwarrend en verdrietig. Je vertelt aan de vriendelijke zuster dat je een huis hebt in het dorp en daar naartoe moet. Maar keer op keer krijg je te horen dat dit je nieuwe huis is.

Levensverhalen

Praten over dat verdriet. Een traan van een wang afvegen. Een luisterend oor hebben. Je arm om iemand heenslaan, zodat hij of zij zich geborgd voelt. Warme oprechte aanraking, meeleven met de ander, aandacht hebben en geduldig uitleggen. Het zijn allemaal belangrijke waarden om onze bewoners het gevoel te geven van een thuis. Dit is geen uitzondering of een mooi verhaal om de zorgsector te promoten. Het zijn echte emoties waar oprecht aandacht aan wordt geschonken. We omarmen de mens en niet de imperfectie. We accepteren de mooie en minder mooie kanten. En samen maken we nieuwe herinneringen die zich uiten in verhalen. Levensverhalen wel te verstaan.

Het leven is eindig

Het leven binnen het verpleeghuis is eindig. De onderwerpen verlies en levenseinde zijn vanzelfsprekend. We staan samen met onze bewoners stil bij wat er te verwachten valt ‘aan die andere kant’. Zo vertelde een collega dat ze met een bewoner zo’n gesprek voerde over de dood. Zij was er klaar voor. Zat letterlijk in bed te wachten op het einde, onder het genot van een wijntje. Ze vroeg aan mijn collega of zij wist wat haar aan de andere kant te wachten stond. Mijn collega gaf aan dat ze deze vraag niet kon beantwoorden maar dat ze hoopte dat het mooi was. En zo begon de bewoner te vertellen dat haar man een paar jaar eerder was overleden. Dat zij samen hadden afgesproken dat hij over de rand zou kijken om haar, waar nodig, bij te staan. En als het niet leuk was daarboven hij haar een seintje zou geven. Tot op heden had ze nog geen seintje ontvangen. Nou, zei mijn collega, dan is het daar mooi, anders had uw man dit wel laten weten toch? Ze nam een slok van haar wijn, keek mijn collega aan en zei: “Dan ben ik klaar om te gaan”.

De naakte waarheid: verhaal of realiteit?

Is dit een mooi verhaal of de realiteit? Als je met mensen werkt ben je in verbinding. Onze bewoners vertellen verhalen en wij vertellen deze weer door. Het zijn unieke levensverhalen die we graag delen met anderen. Niet omdat we ons er niet van bewust zijn dat het leven geen rafelige randjes kent. Integendeel, we beleven ze dag in dag uit. Dus wij gaan rustig door met het delen van onze verhalen; de naakte waarheid. Dan hangen we ook de slingers uit. Gewoon omdat we het leven omarmen zoals het is, met mooie en verdrietige momenten.

Bezoek ook eens…

Gaby Elhorst is Manager Zorg bij Viattence. Dagelijks maakt zij van alles mee waar zij over blogt.

Advertentie

Lichaam & Geest

Het was even vaderdag met mijn vader

Ans Boelens beschrijft haar ervaringen met een vader die leed aan Lewy Body dementie. Vandaag is een goede ‘vaderdag’ voor haar.

Gedeeld

op

door

Vaderdag

Dit gastblog is geschreven door Ans Boelens, manager Verpleging en Verzorging bij ZuidZorg

Ik loop van de parkeerplaats naar de zorgboerderij en zie door de ramen een klein clubje aan tafel zitten. Lies maakt een woordzoeker, Bert aait dwangmatig de snorrende nep-kat op zijn schoot, Thea loopt rondjes rond de tafel.

Mijn vader zit voor zich uit te kijken en de zuster is fruit aan het schillen. Zij ziet me aankomen en gebaart naar mijn vader, kijk eens wie daar is? Hij krijgt een brede glimlach en zwaait naar me, hij heeft een goede dag, ik zie het meteen aan zijn ogen.

Heldere momenten

Als ik binnenkom zegt hij trots: “Dag kind!” Het doet me goed dat hij me zo noemt. Het zet de verhoudingen recht. Het is even ‘vaderdag’. De laatste jaren zijn de rollen vaak omgedraaid, ik moet op hem letten, hem helpen met aankleden, zijn veters strikken, zijn gehoorapparaat zoeken. En ik wil ook gewoon dochter zijn. Als we samen een appel eten bedenk ik vragen waarin hij mij moet helpen of adviseren, kortom: vader zijn. “Pap, dat vogelhuisje wat jij een paar jaar geleden hebt gemaakt, is nog steeds leeg”. Hij kijkt peinzend: “Heb je het wel met het vlieggat naar het oosten gehangen?” Bingo! Hij weet raad. Ik ben als een kind zo blij, weet nu waar die uitdrukking vandaan komt.

Het doet hem goed

Ik vraag hem wat de beste tijd is om de lavendel te snoeien en hoe die ene plant met die rode besjes ook alweer heet. De natuur is zijn lust en leven en die info is verrassend goed op zijn harde schijf gebleven. Ik merk dat het hem ook goed doet, om vader te zijn. Ik vertel hem zuchtend over mijn zoon die op school iets uitgevreten heeft. Hij grinnikt als hij zegt; “Jij was vroeger geen haar beter”. We gaan nog even naar zijn kamer en ik help hem naar het toilet, zoek naar zijn pet en zet de kalender op de juiste dag.

Vaderdag

Als ik op het punt sta om te gaan zeg ik nadrukkelijk dat ik met de auto ben. Hij kijkt me zorgzaam aan en zegt: “Kijk je wel uit onderweg het begint al donker te worden”. Ik ga licht en tevreden naar huis.  Vanmiddag was het even ‘vaderdag’. Ik was kind en hij gewoon mijn vader.

Ans Boelens is manager verpleging en verzorging bij ZuidZorg. Haar vader leed aan Lewy Body dementie en is inmiddels overleden. Zij schreef regelmatig blogs over haar vader om de herinneringen aan hem levend te houden.

Lees verder

Lichaam & Geest

Ouderen vallen steeds vaker met fatale afloop

Ouderen vallen steeds vaker blijkt uit cijfers van het CBS. En dit gebeurt ook steeds vaker met dodelijke afloop.

Gedeeld

op

door

Ouderen vallen

Ouderen vallen steeds vaker met dodelijke afloop. Volgens cijfers van het CBS is dit aantal de afgelopen vijf jaar met zelfs 60 procent gestegen. Vorig jaar waren dit er 3.884 mensen. Ten opzichte van 2015 (3.486) was dit al een toename van 10 procent.

Het zijn vooral ouderen die vaker vallen. Dit komt niet alleen door toenemende vergrijzing, maar vooral ook doordat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het risico op vallen wordt hierdoor vergroot.

Vallen vs. verkeersongeluk

Wist je bijvoorbeeld dat er ruim zes keer meer mensen in Nederland overlijden door een val, dan door bijvoorbeeld een verkeersongeluk? Het is echt zo! Volgens VeiligheidNL, specialisten op het gebied van ongevallen en veilig gedrag, is de informatie van hoe dit voorkomen kan worden wel aanwezig. Probleem is alleen dat dit lokaal onvoldoende wordt gedeeld en toegepast. Daarnaast zien ze veel mensen die op verschillende plekken continue het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Dit terwijl er al tal van gecertificeerde methodes zijn die zo toegepast kunnen worden.

Meer samenwerken

Ook wordt er volgens VeiligheidNL té weinig samengewerkt. “Terwijl het van groot belang is dat lokale partijen; zoals gemeente, ggd’s, huisartsen, fysiotherapeuten, gezondheidscentra, samen aan de slag gaan”, aldus Saskia Kloet. “We moeten lokaal meer gaan samenwerken om zo het aantal slachtoffers onder ouderen te verminderen.” Stichting Vitaliteit + Veiligheid voor Senioren onderschrijft dit ook. In Overijssel en Gelderland is deze stichting actief en legt succesvol verbindingen tussen lokale organisaties.

Hoge kosten

Los van de persoonlijke schade die een val kan aanrichten, levert het ook hogere zorgkosten op. En dit is te voorkomen. VeiligheidNL berekende dat de kosten van vallen in 2030 al op 1,3 miljard euro uitkomt als er niets wordt gedaan. Dat therapie tegen vallen werkt is ook aangetoond door gezondheidswetenschapper Tanja Dorresteijn van de Universiteit van Maastricht. Volgen ouderen een cursus valpreventie en krijgen ze hiermee hun valangst onder controle, dan neemt het aantal valpartijen en vooral ook dodelijke valpartijen af.

Ouderen vallen meer

Uit onderzoek blijkt verder dat mensen van boven de 65 jaar nu eenmaal meer risico lopen om te vallen. Dit resulteert in langdurige opname voor revalidatie of zelfs overlijden. Hierbij zijn heupfracturen en hersenletsel de belangrijkste redenen voor overlijden. En naarmate de leeftijd verder toeneemt, neemt ook de kans op dodelijke afloop toe. Hierbij lopen vooral vrouwen een groter risico. In 2016 bleek 84 procent van de overleden vrouwen van boven de 80 jaar aan een val te zijn bezweken. Bij mannen was dit aantal lager, rond de 66 procent.

Bron: NOS

Lees verder

Lichaam & Geest

Een goed gesprek beginnen over zorg

Een goed gesprek beginnen over zorg. Volgens de nieuwe campagne ‘Begin een goed gesprek’ is dit essentieel voor betere zorg.

Gedeeld

op

Een goed gesprek beginnen

Een goed gesprek beginnen over je persoonlijke zorg. Het is een belangrijk vertrekpunt voor betere zorg. Dat is althans wat de campagne ‘Begin een goed gesprek’ beoogd. Patiënten en artsen willen hetzelfde, maar dat lukt vaak nog niet.

Daarom is een goed gesprek in de spreekkamer de oplossing. Bart Chabot, zelf ook patiënt, haalt voor de campagne tips en adviezen op hoe je dit kunt doen. Hij praat met artsen en patiënten over hun ervaringen en hun ideeën.

Meer weten over een goed gesprek beginnen?

Ben je ook op zoek naar een manier om beter het gesprek te voeren met je arts of verzorger? Bezoek de website van ‘Begin een goed gesprek’ of volg de Facebook pagina van ‘Heel Holland Zorgt’.

Lees verder

Meest gelezen