Volg ons online

Lichaam & Geest

Dagopvang tussen de koeien

Wim Raaijmakers van ZuidZorg ging op bezoek bij dagopvang Koemeer. Dit is niet zomaar een dagopvang, maar een die je niet iedere dag tegenkomt.

Gedeeld

op

Dagopvang tussen de koeien

Dit gastblog is geschreven door Wim Raaijmakers, manager Verpleging & Verzorging bij ZuidZorg

Het is even zoeken op het platteland van Zuidoost Brabant. In ben op weg naar ‘Koemeer’, een nieuw op te starten dagopvang voor ouderen met dementie en mensen met een psychosociale beperking.

Om het adres te bereiken passeer ik meer en meer koeien die zich in de natte weilanden staan te verbijten tegen de regen, die met vlagen uit een grauwe lucht valt. De dagopvang lijkt op een flinke afstand van de bewoonde wereld te liggen. Toch heeft de locatie echter een centrale ligging. Het is maar enkele minuten rijden naar bijvoorbeeld Wintelre, Oirschot, Best of Veldhoven.

ZuidZorg bannerknop

Luisteren

Met een collega leidinggevende ben ik uitgenodigd om te komen luisteren naar het verhaal over Koemeer. Het is de bedoeling dat we van hier uit onderzoeken of we elkaar kunnen helpen deze dagopvang een succes te maken. Na ongeveer anderhalf uur Brabantse gezelligheid en informeel samenzijn is er een beeld ontstaan van een familie die het roer om wil gooien. Nadat de man des huizes een jaar geleden werkeloos werd vanwege de slechte economische vooruitzichten in de bouw, heeft hij zijn toekomst eens goed overdacht.

Psychosociale problemen

Zijn moeder overleed na een langdurige strijd tegen vasculaire dementie. Hierbij heeft hij – samen met zijn broers en zussen – lang, liefdevol en intensief voor zijn moeder gezorgd. Zijn vaardigheid in en ook zijn begrip van wat ouderenzorg inhoudt nam hierdoor toe. Als uitvoerder in renovatieprojecten, had hij al snel door dat niet het aansturen van zijn team op zich, maar vooral het herkennen van de behoefte van mensen met psychosociale problemen een belangrijk aspect was van zijn werk. Hij voelde deze behoeften feilloos aan en werd wegens zijn goed ontwikkelde sociale vaardigheden vaak door opdrachtgevers speciaal opgeroepen om onder meer te bemiddelen tussen bewoners en het verzorgend personeel.

Zegeningen

Hierbij kon hij nog een aantal zegeningen optellen. Zijn vrouw is psychologe met een interesse voor mensen die net wat anders zijn dan de gemiddelde mens. Zijn schoondochter is reeds afgestudeerd maatschappelijk werkster, met een voorkeur voor kleinschaligheid. Zij heeft een heldere kijk op hoe ze zorg zou willen bieden en weet daardoor goed wat ze wil. Leg dit tegen de achtergrond van een prachtig vrijstaand huis met een ruime tuin, een paardenstal en een ruime werkplaats annex garage en alle ingrediënten om een ‘familie bedrijf’ te starten zijn aanwezig.

Dagopvang thuis

Deze familie besloot om hun eigen huis overdag ter beschikking te stellen aan mensen die om een of andere reden gebaat zijn bij een dagopvang. Bijvoorbeeld om een partner of andere mantelzorger te ontlasten. Of omdat eenzaamheid en gebrek aan sociale prikkels zijn gaan schuren. Dat is bijzonder voor mij. De eigen privé ruimte openstellen voor vreemden. Maar niet voor deze familie. Nadat de kinderen het huis hadden verlaten was er behalve ruimte ook veel zorgzaamheid over. De behoefte om betekenis toe te voegen aan het eigen leven, maar zeker ook aan dat van anderen. Ze kennen de zware taak en verantwoordelijkheid die mantelzorgers dragen. Alle mogelijkheden om hier voor andere mensen iets aan te doen liggen onder handbereik en deze drie mensen pakken het aan.

Samenwerken

De vraag aan ons is of wij meer gespecialiseerde zorg kunnen leveren als het nodig is. Op afroep. Mijn collega en ik worden enthousiast. We vertellen over de mogelijkheid om onze wijkverpleegkundige eens langs te laten komen. Puur om haar kennis en ervaring beschikbaar te stellen en samen met de familie de randvoorwaarden voor een goede opvang langs te lopen. We hebben het over valpreventie en mobiliteitsbeperkingen. Over verplaatsings- en ondersteuningstechnieken. Over het coachen van vrijwilligers en mantelzorgers in de thuissituatie. Het aanleren van handige foefjes die het zorgen voor een ander gemakkelijker kunnen maken.

En zo verrassen we elkaar op een hele aangename manier. Deze familie verrast ons door hun inzet en doelstellingen die hun eigen belang overstijgen. Wij verrassen hen door onze aanvullende ideeën en het meedenken. En zo hoort het volgens mij ook in de grote Broederschap.

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

40 dagen geen druppel alcohol

Ouderenbond KBO-PCOB luidt de noodklok. Het aantal 55-plussers met een alcoholprobleem neemt toe in Nederland. Daarom organiseert de bond de 40 dagen geen druppel challenge.

Gedeeld

op

door

40 dagen geen druppel

40 dagen geen druppel alcohol drinken. De ouderenbond KBO-PCOB roept ouderen op om mee te doen aan deze uitdaging. En dat het een uitdaging is blijkt uit de onderliggende cijfers over ouderen en alcohol.

De ouderen van tegenwoordig blijken steeds vaker naar een glas wijn of bier. Van alle 55-plussers in Nederland drinkt maar liefst 84 procent zowel doordeweeks als in het weekend. Dat is nogal een aantal! In 2016 kwamen er ongeveer 5.000 55-plussers op de spoedeisende hulp terecht na een alcohol gerelateerd ongeluk. Dat waren maar liefst 2.000 meer dan in 2013.

Vastentijd

Voor de ouderenbond KBO-PCOB dus reden om de alarmklok te luiden. Voor het derde jaar op rij roepen ze 55-plussers in Nederland daarom op mee te doen met de 40 dagen geen alcohol challenge. Deze valt samen met de vastentijd van 40 dagen die woensdag ingaat. Dit is de eerste dag na het einde van de carnaval. Dus voor veel mensen een perfect moment om hiermee te beginnen.

40 dagen geen druppel

Als je meedoet krijg je van de ouderenbond een speldje toegestuurd met de tekst ’40 dagen geen druppel’. Dit helpt hopelijk om, niet alleen meer bekendheid te geven aan het initiatief, maar ook om meer begrip van de omgeving te krijgen. Als mensen zien dat je meedoet wordt het makkelijker om hier rekening mee te houden. En doe je mee met een groep, dan maak je kans op maar liefst 24 flessen mousserende wijn…alcoholvrij natuurlijk! Daar kun je wel een feestje mee bouwen.

Bekende Nederlanders

Vandaag ontvangt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid het allereerste speldje van KBO directeur Manon Vanderkaa. De actie wordt ook door Bekende Nederlanders ondersteund. Hella van der Wijst, Leo Fijen, Antoine Bodar, Henk Krol en Wouke van Scherrenburg doen allemaal mee.

Meer weten?

Wil je meedoen aan de challenge of wil je meer informatie over de actie? Bezoek dan de website van de ouderenbond en geef je ook op!

Lees verder

Lichaam & Geest

In gesprek met 100-jarigen in Nederland

Blogger Yvonne Witter gaat de uitdaging aan om in gesprek te gaan met 40 100-jarige Nederlanders. Over het verleden, het heden, maar ook de toekomst.

Gedeeld

op

door

In gesprek met 100-jarigen

Iedere dag een blog met een verhaal van een 100-jarige in Nederland. End at 40 dagen lang! Dat klinkt als een forse opgave. En dat is het ook. Maar voor NED7 blogger Yvonne Witter, van het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg is het geen opgave maar een uitdaging.

Ze doet dit special voor de zogenaamde Vastenactie in Weesp. Dit is waar Yvonne vandaan komt. “Ik liep al heel lang met het idee om mensen van honderd jaar en ouder te vragen naar hun levensverhalen”, vertelt Yvonne. “De mooie dingen, maar ook de teleurstellingen en het verlies en hoe zij daarmee omgaan. En niet alleen naar het verleden, maar ook naar hun visie op het heden en de toekomst. Als inspiratie voor anderen en mijzelf.”

Vastentijd

Dit idee stuurde ze in naar de Vastenactie, die ieder jaar in de vastentijd – tussen carnaval en Pasen – een actie houdt voor een goed doel. Dit jaar is dat een 40 dagen challenge voor hiv/aids-slachtoffers in Zambia. Yvonnes ambitieuze plan is om 40 honderdplussers te interviewen en de verhalen – anoniem – op te tekenen in een dagelijkse blog in de vastentijd. “Pas een week of twee geleden hoorde ik dat mijn plan is geselecteerd, dus nu ben ik hard op zoek naar meer kandidaten. Ik heb al 14 mensen bereid gevonden om mee te werken. Natuurlijk hoop ik dat ik ook in Weesp met honderdplussers kan praten.”

Geld doneren

Om de Vastenactie te steunen doneert Yvonne zelf een bedrag per verhaal en ze hoopt dat ook haar lezers dat zullen doen. “Als mensen een verhaal met plezier hebben gelezen of er inspiratie uit opdoen, kunnen ze met een knop eronder geld doneren.” Het doel van de Vastenactie sluit volgens Yvonne goed aan bij haar challenge. “In Zambia spelen opa’s en oma’s een enorm belangrijke rol in de opvoeding van kleinkinderen. Door de hiv-epidemie is de middengeneratie grotendeels weggevallen.”

In gesprek met 100-jarigen

De eerste twee gesprekken met eeuwelingen zijn net achter de rug. Niet alleen over het verleden, ook over het heden. “De dame die ik sprak moest bijvoorbeeld niets hebben van computers en internet en vond het een verarming van de communicatie tussen mensen. Maar de meneer gebruikte tot een jaar geleden nog Skype om met zijn kleindochter in China te kunnen praten.” Tips voor mensen die hun respectabele leeftijd nog (lang) niet bereikt hebben, hadden ze ook. ” ‘Leef bij de dag’, zei de mevrouw. En de meneer adviseerde om positief te blijven en vooral niet te klagen.”

De blogs van Yvonne Witter zijn binnenkort hier te lezen op NED7.nl. En ja, ze is nog zoekende naar 100-jarigen die hun verhaal willen delen. Stuur Yvonne een bericht via de website.

Lees verder

Lichaam & Geest

Chronische pijn, hoeveel last hebben we ervan?

Chronische pijn, Nederlanders hebben er meer last van dan je zou denken. Maar liefst twintig procent van ons zegt chronische pijn te hebben.

Gedeeld

op

Chronische pijn

Chronische pijn is een onderwerp waar je weinig over hoort, maar bijna twintig procent van de Nederlanders heeft er last van. De vergelijkingssite Kies Voor Je Zorg kijkt naar een onderzoek van het Radboudumc om erachter te komen hoeveel last we in Nederland hebben van chronische pijn.

De financiële gevolgen van chronische pijn zijn jaarlijks hoger dan die van kanker, hartziekten en diabetes bij elkaar. Toch is er nog veel onbekend over hoe pijn precies werkt. Daarom gaan onderzoekers van het Radboudumc uitzoeken hoe pijngevoelig Nederland precies is. Samen met De Kennis van Nu en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) lanceerden ze vorig jaar het Groot Nationaal Onderzoek (GNO) naar pijn.

Wat is chronische pijn?

Pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt heet chronische pijn. Twintig procent van de Nederlanders heeft hier last van. Anesthesioloog Monique Steegers en onderzoeker Esmeralda Blaney Davidson (Radboudumc) willen weten of mensen die pijngevoeliger zijn ook meer kans hebben op chronische pijn, en wat de gevolgen zijn voor het dagelijks leven. Zij gaan hiervoor onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederland.

Groot Nationaal Onderzoek

Iedereen beleeft pijn op een andere manier. Om meer te weten te komen over de pijngevoeligheid van de Nederlandse bevolking, is het daarom belangrijk dat zo veel mogelijk Nederlanders meedoen aan het Groot Nationaal Onderzoek. Pijn hangt ook af van de context. Na een mislukte operatie, of met een slecht humeur ervaar je meer pijn. Vrijwel al het pijnonderzoek tot nu toe is gedaan in ziekenhuizen, bij mensen die al veel pijn hebben.

Onderzoek thuis

Bij het Groot Nationaal Onderzoek gaan de onderzoekers een stapje verder en bekijken ze hoe pijngevoelig de Nederlandse populatie is. Hierin wordt pijn gemeten aan de hand van een vragenlijst die mensen thuis achter hun computer in kunnen vullen. “Omdat mensen het thuis kunnen invullen, meten we hoe mensen hun pijn ook echt in het dagelijks leven ervaren, en worden zij dus niet beïnvloed door een kunstmatige situatie in een ziekenhuis”, aldus hoofdonderzoeker Monique Steegers.

Pijnbehandeling

Met de resultaten hopen de onderzoekers uiteindelijk een betere pijnbehandeling te vinden voor pijn in het algemeen, maar zeker voor patiënten met chronische pijn. Eind november zijn de eerste resultaten in de uitzending van De Kennis van Nu te zien.

Meer weten?

Als je wilt weten hoe pijngevoelig jij zelf bent, ga dan naar de website van De Kennis van Nu en draag bij aan het Groot Nationaal Onderzoek naar pijn.

Lees verder

Meest gelezen