Volg ons online

Lichaam & Geest

Complimenten geven op Complimentendag!

Complimenten geven, wist je dat een mens daar een stuk gelukkiger van kan worden? Vooral op een dag als Nationale Complimentendag!

Gedeeld

op

Complimenten geven op Complimentendag

Complimenten geven zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Vooral vandaag, want het is alweer de 15de Nationale Complimentendag in Nederland. Een goed moment dus om even stil te staan bij de vraag wanneer je voor het laatst een compliment hebt gegeven.

Waarom is het zo belangrijk? Het zit niet echt in onze aard om scheutig te zijn met complimenten geven. Jammer, want kan echt een verschil maken. Voor degene die een complimentje ontvangt, maar zeker ook voor degene die een complimentje geeft. En in een tijd waarin het steeds normaler lijkt om je hard uit te drukken naar elkaar, kunnen we allemaal wel wat positivisme gebruiken!

Waardering is niet te koop

Maar wie kun je zoal een complimentje geven vandaag? Wij zeggen: zorgmedewerkers. Na alle zware tijden die zij de afgelopen jaren hebben doorstaan, kunnen zij hoe dank ook waardering gebruiken. En de cliënten van Marente (zorgorganisatie in de Duin- en Bollenstreek en Leiden) deden alvast een duit in het zakje. Ze uitten massaal hun complimenten richting de zorgmedewerkers. De blijheid en uitgesproken waardering ontroerde alle medewerkers bijzonder. En dat is niet zo gek, want oprechte en ‘persoonlijke aandacht’ en ‘uitgesproken waardering’ is niet te koop. Juist daarom raakt dat mensen het diepst. “De diepst menselijke behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden” aldus William James (Amerikaanse psycholoog 1842 -1910). Maar die complimenten komen niet uit de lucht vallen. Wat doet Marente om die blijdschap, dat fijne gevoel van ‘gewoon gelukkig zijn’ te stimuleren?

Dromen zijn bedrog, of toch niet?

Colette Zoutenbier, medewerkster Welzijn vertelt enthousiast over de wensbomen die Marente sinds een klein jaar op alle veertien locaties heeft staan. Het klinkt een beetje als een sprookje en dat is het eigenlijk ook. Bewoners hangen in de wensboom kaartjes met daarop hun wensen. Dat gaat niet om die pot goud aan het eind van de regenboog, maar vaak kleine dingen zoals: Indonesisch eten, tot weer eens een broodje haring halen op de markt. Ook een wandeling over het strand om de zee weer eens te zien, een bezoek bij het kattenasiel tot nog een keer een voetbalwedstrijd in het stadion bijwonen. Wie is dan die toverfee die de wensen uit laat komen? De wensen worden ‘geplukt’ door medewerkers, familieleden en bezoekers uit de dorpen. Ze nemen de kaartjes mee om te helpen de wensen te vervullen. Zo organiseerde The Lady Circle in Noordwijk, een heus zangkoor voor de bewoners zodat ze eens lekker mee konden zingen.

Gelukkig voelen en keuzevrijheid

Susan Moeke van Marente legt uit: “Naast het bieden van zorg en een fijne huisvesting, is er van alles wat Marente doet om aan het geluksgevoel op de oude dag bij te dragen. De deuren van de locaties staan voor iedereen open en er is altijd een hoop reuring en gezelligheid met o.a. veel activiteiten die jong en oud verbinden.” Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de meeste mensen gelukkiger zijn als ze veel zelf kunnen bepalen. Keuzevrijheid is voor iedereen belangrijk. Wat eet je? Je eigen dag indelen. Hoe laat ga je naar bed? Kiezen wie er om je heen zijn. Eigen regie dus, dat is wat we allemaal willen. In de dagelijkse zorg speelt de vraag wat iemand gelukkig maakt een steeds grotere rol.

Complimenten geven niet gewoon

Veel mensen worden verlegen bij het krijgen van een compliment. Ze doen net alsof het niets bijzonders is. Veel mensen vinden het dus lastig om een compliment te ontvangen en bagatelliseren hun bijdrage. “Dat is toch logisch” of “Dat is toch heel gewoon.” Maar je mag ook gewoon dankjewel zeggen als mensen je complimenten geven. Verontschuldig je niet want daarmee haal je eigenlijk het goed bedoelde compliment onderuit!

Leukste baan ooit!

Er is veel aandacht voor zingeving, welzijn, kunst en beweging zegt Zoutenbier. “Regelmatig bewegen houdt de spieren en de hersenen vitaal én draagt bij aan het geluksgevoel. We zien ouderen activiteiten ondernemen die ze voorheen nooit deden. Zo is er bijvoorbeeld op een van de locaties een musical van, door en voor cliënten in de maak. Begin april is de opvoering in Sassenheim. Zelfs op hun oude dag ontdekken bewoners nog een nieuwe kant van zichzelf en dat is prachtig om te zien! Ik heb eigenlijk de leukste baan die er is!”

Er zijn dus vele wegen die naar geluk leiden. Maar complimenten geven is er in ieder geval een van. Bij Marente zullen ze het niet vergeten, want Zoutenbier heeft alweer een nieuw project op het oog: de Complimentenmuur. Deze zal binnenkort prijken aan de muur op de locatie in Noordwijk waar Colette werkt.

Bezoek ook eens…

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

Leven met een achterdeur

Hoe is het om te leven met een achterdeur? Carla van ZuidZorg vertelt over haar ervaring met een cliënt die lijdt aan depressies.

Gedeeld

op

door

Leven met een achterdeur

Dit gastblog is geschreven door Carla Bartels, thuiscoach bij ZuidZorg

Het spookt al door mijn hoofd als ik in mijn auto naar haar adres rijd. Ik ben op weg in de vroege ochtend naar mevrouw C. Ik ken haar al jaren. Ze is een tijdje uit mijn zicht geweest en nu bezoek ik haar weer wekelijks.

Naarmate ik dichterbij het huis kom, rijzen de vragen; hoe tref ik haar aan? In welke toestand zal ze verkeren vandaag? Wanneer ik uit de auto stap, stijgt de spanning; zal zij de deur wel openmaken? Heeft zij gekozen voor haar uitweg of is het misschien op het randje? Ik loop het tuinpad op – gelukkig ik zie een klein lichtje – zegt dat wel genoeg? Ik bel aan. Daar komt ze de gang in gestrompeld. De spanning zakt.

Traumatische jeugd

Na een traumatische jeugd en later een intensieve baan bij een groot technisch bedrijf, liep haar huwelijk op de klippen. Gevolg: een posttraumatische stresssyndroom. Depressies beheersen haar leven, dat voor haar weinig positiefs meer te bieden heeft. En dat is al een hele lange tijd zo. Mevrouw werd volledig op zichzelf aangewezen na haar echtscheiding en kwam terecht in een situatie die uitzichtloos voor haar was en is. Zij heeft veel flashbacks, negatieve belevingen en emoties die haar steeds weer terugbrengen naar een tijd waarin zij niets dan ellende kende. Ze durft, kan en wil me niet eens alles vertellen! Het wordt haar dan teveel en te echt. De grote lijnen zijn al erg genoeg.

Isolement

Ik ben er voor haar door het huishouden wat op orde te houden, een praatje te maken over wat er in de wereld gaande is en wat vroeger haar belangstelling had. Concreet verandering aanbrengen in haar situatie is erg lastig voor haar. Het verleden, haar waarden, normen en principes spelen zo’n grote rol en zijn zo belangrijk voor haar, dat zij in een isolement geraakt is waar ze niet meer uit kan komen…waar ze ook geen kracht meer voor heeft.

Minder eenzaam voelen

Toch is dit laatste voor mij wel eens lastig. Ik zou graag wat lichtpuntjes met haar willen creëren en brainstorm dan wel eens met haar over wat het leven wat draagbaarder zou kunnen maken. Ik probeer samen met haar uit te zoeken of contacten met lotgenoten en vrijwilligers haar wat minder eenzaam kunnen laten voelen, maar dit wijst ze resoluut af. Ze heeft wekelijks contact met haar kinderen en kleinkinderen en voorlopig houdt dat haar op de been. Voor hoelang is een vraag waarop zijzelf ook geen antwoord heeft.

Eigen keuze

Ze is stellig in haar eigen visie: “Ik heb mijn eigen plan gemaakt in mijn hoofd. Dáár kan ik alleen nog maar mee verder. Dit plan is het enige dat mij uitkomst biedt en dat me gaande kan houden. Het is steeds mijn eigen keuze om nog een dag verder te leven. Ik bepaal elke dag of ik die dag aanga of dat ik via mijn eigen achterdeur dit leven verlaat. Of ik mijn middelen om van dit leven afscheid te kunnen nemen in zal zetten. Dat doe ik zodra ik dat nodig acht en ik dat wil. Daar kan niemand mij van afbrengen.”

Leven met een achterdeur

Met deze woorden vraagt ze me haar visie te respecteren. Als thuiscoach blijf ik naast haar staan en ze bepaalt haar eigen weg. Ik zie bij haar dat het leven ook te zwaar kan zijn. Ze kan alleen dit leven beleven zoals haar dit ingegeven wordt. Met een achterdeur. Toch ervaar ik wel eens zware last die ze deelt en mij laat voelen. Ik wil graag coachen naar het leven toe! Hoe gaat me dat lukken?

Meer weten?

Wil je meer weten over wat zorgorganisatie ZuidZorg doet? Bezoek dan eens hun website of volg hier hun Facebook pagina.

Lees verder

Lichaam & Geest

Luchtvochtigheid slaapkamer, hoe belangrijk is het eigenlijk?

Is de luchtvochtigheid in de slaapkamer van invloed op hoe goed of slecht je slaapt? Jazeker! Blogger Pieter Polman legt het uit.

Gedeeld

op

Luchtvochtigheid slaapkamer

De luchtvochtigheid van je slaapkamer, hoe belangrijk is deze? Belangrijker dan je in eerste instantie zou denken. Het is op verschillende manieren van invloed op hoe goed of slecht je slaapt. Maar hoe dan? Blogger Pieter Polman van de website Slaapinfo legt uit hoe het zit.

Een hoge luchtvochtigheid in je slaapkamer maakt het moeilijker om vocht te laten verdampen tijdens je slaap. Dat is niet goed. Je krijgt het er namelijk warm van, je gaat overmatig zweten en je slaapt hierdoor slecht. Bovendien zorgt een hoge luchtvochtigheid voor schimmelgroei, wat niet gezond is voor de luchtwegen.

Geïrriteerde keel

Om het ingewikkelder te maken, een lage luchtvochtigheid is ook niet goed. Te droge lucht kan je slaap verstoren. Bij winterweer kunnen huid en neusholtes uitdrogen, waardoor je vatbaarder wordt voor virusinfecties. Een virus gedijd goed bij lage luchtvochtigheid. Zelfs voor mensen die een perfecte weerstand hebben kan een lage luchtvochtigheid leiden tot een droge, jeukende en geïrriteerde keel. Slecht slapen is het gevolg en dat is niet wat we willen.

Ideale luchtvochtigheid slaapkamer

De beste luchtvochtigheid in de slaapkamer zit tussen de 40% en 60%. De beste nachtrust krijg je bij een luchtvochtigheid van 50%. Precies in het midden dus. Je kunt dit meten met een zogenaamde hygrometer of luchtvochtigheidsmeter.

Te hoge luchtvochtigheid

Maar wat te doen als je slaapkamer té vochtig is?

  • Ventileer je slaapkamer door bijvoorbeeld een raampje te openen. Het goed luchten van je slaapkamer is belangrijk.
  • Koop een luchtontvochtiger. Deze onttrekt vocht aan de ruimte en houdt de luchtvochtigheid in je slaapkamer op peil.
  • Katoenen beddengoed is belangrijk voor voldoende luchtcirculatie. Het ademt beter dan zijden of polyester lakens.

Te lage luchtvochtigheid

En wat als je juist een te lage luchtvochtigheid hebt in de slaapkamer?

  • Ook nu kun je het beste je slaapkamer ventileren door een raampje op te zetten.
  • In plaats van een luchtontvochtiger is het in dit geval beter om een luchtbevochtiger aan te schaffen.
  • Koop een waterverdamper voor aan je radiator. Je kunt ook een bakje met water op de radiator zetten. Dit heeft hetzelfde effect.

Meer weten?

Wil je meer weten over goed slapen? Bezoek dan eens het blog Slaapinfo van blogger Pieter Polman en ontdek wat je kunt doen om optimaal en gezond de nacht door te brengen.

Lees verder

Lichaam & Geest

Pijntjes in je lichaam, we lopen er vaak mee door

Pijntjes in je lichaam, het is iets waar de meeste Nederlanders gewoon mee doorlopen. Maar is dat wel zo verstandig?

Gedeeld

op

door

Pijntjes in je lichaam

Pijntjes, we hebben ze allemaal wel eens. Ineens schiet het in je rug. Of die zeurende pijn in je heup. Of steeds vaker onverklaarbare buikpijn. Ach, je kijkt het nog even aan. Misschien trekt het vanzelf wel weer weg. Herkenbaar? Dan behoor je tot de meerderheid van de Nederlanders.

Uit onderzoek van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders lang doorloopt met fysieke klachten, meestal omdat ze hopen dat het vanzelf overgaat. Terwijl een bezoekje aan de fysiotherapeut in zo’n geval best eens een goed idee kan zijn. Waarom wachten we dan vaak zo lang?

Veel onduidelijkheid

Weet jij of je een verwijzing van de huisarts nodig hebt voor fysiotherapie? En hoeveel behandelingen krijg je vergoed? Krijg je eigenlijk wel een vergoeding voor fysiotherapie? Is dat dan via een aanvullende verzekering? Met dit soort vragen loopt bijna de helft van de Nederlanders rond wanneer ze denken aan de fysiotherapeut. Er is dus nogal wat verwarring over de verzekering en of je rechtstreeks naar de fysiotherapeut kunt gaan. Dat mag overigens altijd. Huisartsen kunnen wel verwijzen, maar er is in ons land sprake van ‘Directe Toegang Fysiotherapie’. Je kunt er dus altijd terecht.

Platform bewegenis.nl

Nog één vraag dan: weet jij eigenlijk precies met welk soort klachten je allemaal bij de fysiotherapeut terecht kunt. Nee? Geen nood: zelfs je huisarts weet dat soms niet zo goed. Om te laten zien wat fysiotherapie kan doen voor je houding en beweging en hoe belangrijk de rol van de fysiotherapeut is bij lichamelijke klachten, lanceert het KNGF het online platform bewegenis.nl. Daarin staan ervaringsverhalen over fysiotherapie centraal.

Wat is jouw verhaal over fysiotherapie?

“Ik dacht: toch maar even naar de huisarts. Twee uur later zat ik in het ziekenhuis voor een MRI en een hartecho.” Zo begint het verhaal van Gerrit, één van de inspiratieverhalen op het platform bewegenis.nl. Met deze voorbeeldverhalen roept het KNGF heel Nederland op om hun ervaringen met fysiotherapie te delen. Wat heeft fysiotherapie voor jou gedaan? Hoe heeft het je geholpen weer optimaal te kunnen bewegen? Wil je ook jouw verhaal delen met bezoekers van NED7? Dat kan hier!

Lees verder

Meest gelezen