Volg ons online

Lichaam & Geest

Complimenten geven op Complimentendag!

Complimenten geven, wist je dat een mens daar een stuk gelukkiger van kan worden? Vooral op een dag als Nationale Complimentendag!

Gedeeld

op

Complimenten geven op Complimentendag

Complimenten geven zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Vooral vandaag, want het is alweer de 15de Nationale Complimentendag in Nederland. Een goed moment dus om even stil te staan bij de vraag wanneer je voor het laatst een compliment hebt gegeven.

Waarom is het zo belangrijk? Het zit niet echt in onze aard om scheutig te zijn met complimenten geven. Jammer, want kan echt een verschil maken. Voor degene die een complimentje ontvangt, maar zeker ook voor degene die een complimentje geeft. En in een tijd waarin het steeds normaler lijkt om je hard uit te drukken naar elkaar, kunnen we allemaal wel wat positivisme gebruiken!

Waardering is niet te koop

Maar wie kun je zoal een complimentje geven vandaag? Wij zeggen: zorgmedewerkers. Na alle zware tijden die zij de afgelopen jaren hebben doorstaan, kunnen zij hoe dank ook waardering gebruiken. En de cliënten van Marente (zorgorganisatie in de Duin- en Bollenstreek en Leiden) deden alvast een duit in het zakje. Ze uitten massaal hun complimenten richting de zorgmedewerkers. De blijheid en uitgesproken waardering ontroerde alle medewerkers bijzonder. En dat is niet zo gek, want oprechte en ‘persoonlijke aandacht’ en ‘uitgesproken waardering’ is niet te koop. Juist daarom raakt dat mensen het diepst. “De diepst menselijke behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden” aldus William James (Amerikaanse psycholoog 1842 -1910). Maar die complimenten komen niet uit de lucht vallen. Wat doet Marente om die blijdschap, dat fijne gevoel van ‘gewoon gelukkig zijn’ te stimuleren?

Dromen zijn bedrog, of toch niet?

Colette Zoutenbier, medewerkster Welzijn vertelt enthousiast over de wensbomen die Marente sinds een klein jaar op alle veertien locaties heeft staan. Het klinkt een beetje als een sprookje en dat is het eigenlijk ook. Bewoners hangen in de wensboom kaartjes met daarop hun wensen. Dat gaat niet om die pot goud aan het eind van de regenboog, maar vaak kleine dingen zoals: Indonesisch eten, tot weer eens een broodje haring halen op de markt. Ook een wandeling over het strand om de zee weer eens te zien, een bezoek bij het kattenasiel tot nog een keer een voetbalwedstrijd in het stadion bijwonen. Wie is dan die toverfee die de wensen uit laat komen? De wensen worden ‘geplukt’ door medewerkers, familieleden en bezoekers uit de dorpen. Ze nemen de kaartjes mee om te helpen de wensen te vervullen. Zo organiseerde The Lady Circle in Noordwijk, een heus zangkoor voor de bewoners zodat ze eens lekker mee konden zingen.

Gelukkig voelen en keuzevrijheid

Susan Moeke van Marente legt uit: “Naast het bieden van zorg en een fijne huisvesting, is er van alles wat Marente doet om aan het geluksgevoel op de oude dag bij te dragen. De deuren van de locaties staan voor iedereen open en er is altijd een hoop reuring en gezelligheid met o.a. veel activiteiten die jong en oud verbinden.” Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de meeste mensen gelukkiger zijn als ze veel zelf kunnen bepalen. Keuzevrijheid is voor iedereen belangrijk. Wat eet je? Je eigen dag indelen. Hoe laat ga je naar bed? Kiezen wie er om je heen zijn. Eigen regie dus, dat is wat we allemaal willen. In de dagelijkse zorg speelt de vraag wat iemand gelukkig maakt een steeds grotere rol.

Complimenten geven niet gewoon

Veel mensen worden verlegen bij het krijgen van een compliment. Ze doen net alsof het niets bijzonders is. Veel mensen vinden het dus lastig om een compliment te ontvangen en bagatelliseren hun bijdrage. “Dat is toch logisch” of “Dat is toch heel gewoon.” Maar je mag ook gewoon dankjewel zeggen als mensen je complimenten geven. Verontschuldig je niet want daarmee haal je eigenlijk het goed bedoelde compliment onderuit!

Leukste baan ooit!

Er is veel aandacht voor zingeving, welzijn, kunst en beweging zegt Zoutenbier. “Regelmatig bewegen houdt de spieren en de hersenen vitaal én draagt bij aan het geluksgevoel. We zien ouderen activiteiten ondernemen die ze voorheen nooit deden. Zo is er bijvoorbeeld op een van de locaties een musical van, door en voor cliënten in de maak. Begin april is de opvoering in Sassenheim. Zelfs op hun oude dag ontdekken bewoners nog een nieuwe kant van zichzelf en dat is prachtig om te zien! Ik heb eigenlijk de leukste baan die er is!”

Er zijn dus vele wegen die naar geluk leiden. Maar complimenten geven is er in ieder geval een van. Bij Marente zullen ze het niet vergeten, want Zoutenbier heeft alweer een nieuw project op het oog: de Complimentenmuur. Deze zal binnenkort prijken aan de muur op de locatie in Noordwijk waar Colette werkt.

Bezoek ook eens…

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

Vrouwen met hartklachten krijgen verkeerde diagnose

Teveel vrouwen met hartklachten krijgen nog steeds de verkeerde diagnose. HeartLife klinieken deed onderzoek, met een aantal opvallende uitkomsten.

Gedeeld

op

Vrouwen met hartklachten

Vrouwen met hartklachten, het komt veel voor. Een veel vrouwen krijgen nog steeds de verkeerde diagnose. Vorig jaar november werden de resultaten bekend gemaakt van een enquête over de vraag óf en hoe vrouwen met hartklachten een second opinion aanvragen.

Lydia Geluk van Best Doctors en cardiologe dr. Janneke Wittekoek van HeartLife klinieken zien in de praktijk vaak vrouwen die al langer tobben met de vraag of hun klachten kunnen worden gelinkt aan hart- en vaatziekten. Een overweldigend aantal vrouwen (5.190) hebben meegedaan aan deze vragenlijst. 52% van de deelnemers was niet op de hoogte van de verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat om de signalen van hart- en vaatziekten. Een second opinion is in een kwart van de gevallen overwogen en indien deze plaatsvindt wordt dit zeer goed gewaardeerd.  Maar driekwart van de vrouwen heeft hierover nog veel vragen.

Vrouwen nog te makkelijk

Janneke Wittekoek: “Opvallend is dat veel vrouwen zich wel bewust zijn van de risicofactoren, maar die niet serieus nemen en deze vervolgens niet bespreken met hun arts. Ze wuiven hun klachten weg. Ook bij een bezoek aan de arts worden klachten vaak niet in verband gebracht met een hartaandoening. Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen, willen we hierin verandering brengen dan zullen ze dus eerder herkend en behandeld moeten worden.”

Second opinion

Lydia Geluk van Best Doctors, een organisatie die second opinions verzorgt door internationale topspecialisten, ziet dit ook terug in de resultaten: ”De evaluatie van Best Doctors bij vrouwen met hart- en vaatziekten of klachten heeft bij 12% van de gevallen tot een verandering in de diagnose geleid en bij 40% tot een wijziging in de behandeling.”

Vrouwen met hartklachten

Wittekoek: “Het is belangrijk dat vrouwen niet langer de klachten bagatelliseren en in actie komen.  Maak je klachten bespreekbaar en ken de verschillen tussen mannen en vrouwen bij hartklachten. Voel je je onvoldoende gehoord of twijfel je, overweeg dan een second opinion! Uit onderzoek blijkt ook dat een hartinfarct bij vrouwen vaker wordt gemist dan bij mannen.”

Meer weten?

Wil je meer weten over de overgang en alles wat daarbij komt kijken? Bezoek dan de website van Eveline Bakker, Vuurvrouw.nu.

Lees verder

Lichaam & Geest

40 dagen geen druppel alcohol

Ouderenbond KBO-PCOB luidt de noodklok. Het aantal 55-plussers met een alcoholprobleem neemt toe in Nederland. Daarom organiseert de bond de 40 dagen geen druppel challenge.

Gedeeld

op

door

40 dagen geen druppel

40 dagen geen druppel alcohol drinken. De ouderenbond KBO-PCOB roept ouderen op om mee te doen aan deze uitdaging. En dat het een uitdaging is blijkt uit de onderliggende cijfers over ouderen en alcohol.

De ouderen van tegenwoordig blijken steeds vaker naar een glas wijn of bier. Van alle 55-plussers in Nederland drinkt maar liefst 84 procent zowel doordeweeks als in het weekend. Dat is nogal een aantal! In 2016 kwamen er ongeveer 5.000 55-plussers op de spoedeisende hulp terecht na een alcohol gerelateerd ongeluk. Dat waren maar liefst 2.000 meer dan in 2013.

Vastentijd

Voor de ouderenbond KBO-PCOB dus reden om de alarmklok te luiden. Voor het derde jaar op rij roepen ze 55-plussers in Nederland daarom op mee te doen met de 40 dagen geen alcohol challenge. Deze valt samen met de vastentijd van 40 dagen die woensdag ingaat. Dit is de eerste dag na het einde van de carnaval. Dus voor veel mensen een perfect moment om hiermee te beginnen.

40 dagen geen druppel

Als je meedoet krijg je van de ouderenbond een speldje toegestuurd met de tekst ’40 dagen geen druppel’. Dit helpt hopelijk om, niet alleen meer bekendheid te geven aan het initiatief, maar ook om meer begrip van de omgeving te krijgen. Als mensen zien dat je meedoet wordt het makkelijker om hier rekening mee te houden. En doe je mee met een groep, dan maak je kans op maar liefst 24 flessen mousserende wijn…alcoholvrij natuurlijk! Daar kun je wel een feestje mee bouwen.

Bekende Nederlanders

Vandaag ontvangt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid het allereerste speldje van KBO directeur Manon Vanderkaa. De actie wordt ook door Bekende Nederlanders ondersteund. Hella van der Wijst, Leo Fijen, Antoine Bodar, Henk Krol en Wouke van Scherrenburg doen allemaal mee.

Meer weten?

Wil je meedoen aan de challenge of wil je meer informatie over de actie? Bezoek dan de website van de ouderenbond en geef je ook op!

Lees verder

Lichaam & Geest

In gesprek met 100-jarigen in Nederland

Blogger Yvonne Witter gaat de uitdaging aan om in gesprek te gaan met 40 100-jarige Nederlanders. Over het verleden, het heden, maar ook de toekomst.

Gedeeld

op

door

In gesprek met 100-jarigen

Iedere dag een blog met een verhaal van een 100-jarige in Nederland. End at 40 dagen lang! Dat klinkt als een forse opgave. En dat is het ook. Maar voor NED7 blogger Yvonne Witter, van het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg is het geen opgave maar een uitdaging.

Ze doet dit special voor de zogenaamde Vastenactie in Weesp. Dit is waar Yvonne vandaan komt. “Ik liep al heel lang met het idee om mensen van honderd jaar en ouder te vragen naar hun levensverhalen”, vertelt Yvonne. “De mooie dingen, maar ook de teleurstellingen en het verlies en hoe zij daarmee omgaan. En niet alleen naar het verleden, maar ook naar hun visie op het heden en de toekomst. Als inspiratie voor anderen en mijzelf.”

Vastentijd

Dit idee stuurde ze in naar de Vastenactie, die ieder jaar in de vastentijd – tussen carnaval en Pasen – een actie houdt voor een goed doel. Dit jaar is dat een 40 dagen challenge voor hiv/aids-slachtoffers in Zambia. Yvonnes ambitieuze plan is om 40 honderdplussers te interviewen en de verhalen – anoniem – op te tekenen in een dagelijkse blog in de vastentijd. “Pas een week of twee geleden hoorde ik dat mijn plan is geselecteerd, dus nu ben ik hard op zoek naar meer kandidaten. Ik heb al 14 mensen bereid gevonden om mee te werken. Natuurlijk hoop ik dat ik ook in Weesp met honderdplussers kan praten.”

Geld doneren

Om de Vastenactie te steunen doneert Yvonne zelf een bedrag per verhaal en ze hoopt dat ook haar lezers dat zullen doen. “Als mensen een verhaal met plezier hebben gelezen of er inspiratie uit opdoen, kunnen ze met een knop eronder geld doneren.” Het doel van de Vastenactie sluit volgens Yvonne goed aan bij haar challenge. “In Zambia spelen opa’s en oma’s een enorm belangrijke rol in de opvoeding van kleinkinderen. Door de hiv-epidemie is de middengeneratie grotendeels weggevallen.”

In gesprek met 100-jarigen

De eerste twee gesprekken met eeuwelingen zijn net achter de rug. Niet alleen over het verleden, ook over het heden. “De dame die ik sprak moest bijvoorbeeld niets hebben van computers en internet en vond het een verarming van de communicatie tussen mensen. Maar de meneer gebruikte tot een jaar geleden nog Skype om met zijn kleindochter in China te kunnen praten.” Tips voor mensen die hun respectabele leeftijd nog (lang) niet bereikt hebben, hadden ze ook. ” ‘Leef bij de dag’, zei de mevrouw. En de meneer adviseerde om positief te blijven en vooral niet te klagen.”

De blogs van Yvonne Witter zijn binnenkort hier te lezen op NED7.nl. En ja, ze is nog zoekende naar 100-jarigen die hun verhaal willen delen. Stuur Yvonne een bericht via de website.

Lees verder

Meest gelezen