Volg ons online

Lichaam & Geest

Complimenten geven op Complimentendag!

Complimenten geven, wist je dat een mens daar een stuk gelukkiger van kan worden? Vooral op een dag als Nationale Complimentendag!

Gedeeld

op

Complimenten geven op Complimentendag

Complimenten geven zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Vooral vandaag, want het is alweer de 15de Nationale Complimentendag in Nederland. Een goed moment dus om even stil te staan bij de vraag wanneer je voor het laatst een compliment hebt gegeven.

Waarom is het zo belangrijk? Het zit niet echt in onze aard om scheutig te zijn met complimenten geven. Jammer, want kan echt een verschil maken. Voor degene die een complimentje ontvangt, maar zeker ook voor degene die een complimentje geeft. En in een tijd waarin het steeds normaler lijkt om je hard uit te drukken naar elkaar, kunnen we allemaal wel wat positivisme gebruiken!

Waardering is niet te koop

Maar wie kun je zoal een complimentje geven vandaag? Wij zeggen: zorgmedewerkers. Na alle zware tijden die zij de afgelopen jaren hebben doorstaan, kunnen zij hoe dank ook waardering gebruiken. En de cliënten van Marente (zorgorganisatie in de Duin- en Bollenstreek en Leiden) deden alvast een duit in het zakje. Ze uitten massaal hun complimenten richting de zorgmedewerkers. De blijheid en uitgesproken waardering ontroerde alle medewerkers bijzonder. En dat is niet zo gek, want oprechte en ‘persoonlijke aandacht’ en ‘uitgesproken waardering’ is niet te koop. Juist daarom raakt dat mensen het diepst. “De diepst menselijke behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden” aldus William James (Amerikaanse psycholoog 1842 -1910). Maar die complimenten komen niet uit de lucht vallen. Wat doet Marente om die blijdschap, dat fijne gevoel van ‘gewoon gelukkig zijn’ te stimuleren?

Dromen zijn bedrog, of toch niet?

Colette Zoutenbier, medewerkster Welzijn vertelt enthousiast over de wensbomen die Marente sinds een klein jaar op alle veertien locaties heeft staan. Het klinkt een beetje als een sprookje en dat is het eigenlijk ook. Bewoners hangen in de wensboom kaartjes met daarop hun wensen. Dat gaat niet om die pot goud aan het eind van de regenboog, maar vaak kleine dingen zoals: Indonesisch eten, tot weer eens een broodje haring halen op de markt. Ook een wandeling over het strand om de zee weer eens te zien, een bezoek bij het kattenasiel tot nog een keer een voetbalwedstrijd in het stadion bijwonen. Wie is dan die toverfee die de wensen uit laat komen? De wensen worden ‘geplukt’ door medewerkers, familieleden en bezoekers uit de dorpen. Ze nemen de kaartjes mee om te helpen de wensen te vervullen. Zo organiseerde The Lady Circle in Noordwijk, een heus zangkoor voor de bewoners zodat ze eens lekker mee konden zingen.

Gelukkig voelen en keuzevrijheid

Susan Moeke van Marente legt uit: “Naast het bieden van zorg en een fijne huisvesting, is er van alles wat Marente doet om aan het geluksgevoel op de oude dag bij te dragen. De deuren van de locaties staan voor iedereen open en er is altijd een hoop reuring en gezelligheid met o.a. veel activiteiten die jong en oud verbinden.” Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de meeste mensen gelukkiger zijn als ze veel zelf kunnen bepalen. Keuzevrijheid is voor iedereen belangrijk. Wat eet je? Je eigen dag indelen. Hoe laat ga je naar bed? Kiezen wie er om je heen zijn. Eigen regie dus, dat is wat we allemaal willen. In de dagelijkse zorg speelt de vraag wat iemand gelukkig maakt een steeds grotere rol.

Complimenten geven niet gewoon

Veel mensen worden verlegen bij het krijgen van een compliment. Ze doen net alsof het niets bijzonders is. Veel mensen vinden het dus lastig om een compliment te ontvangen en bagatelliseren hun bijdrage. “Dat is toch logisch” of “Dat is toch heel gewoon.” Maar je mag ook gewoon dankjewel zeggen als mensen je complimenten geven. Verontschuldig je niet want daarmee haal je eigenlijk het goed bedoelde compliment onderuit!

Leukste baan ooit!

Er is veel aandacht voor zingeving, welzijn, kunst en beweging zegt Zoutenbier. “Regelmatig bewegen houdt de spieren en de hersenen vitaal én draagt bij aan het geluksgevoel. We zien ouderen activiteiten ondernemen die ze voorheen nooit deden. Zo is er bijvoorbeeld op een van de locaties een musical van, door en voor cliënten in de maak. Begin april is de opvoering in Sassenheim. Zelfs op hun oude dag ontdekken bewoners nog een nieuwe kant van zichzelf en dat is prachtig om te zien! Ik heb eigenlijk de leukste baan die er is!”

Er zijn dus vele wegen die naar geluk leiden. Maar complimenten geven is er in ieder geval een van. Bij Marente zullen ze het niet vergeten, want Zoutenbier heeft alweer een nieuw project op het oog: de Complimentenmuur. Deze zal binnenkort prijken aan de muur op de locatie in Noordwijk waar Colette werkt.

Bezoek ook eens…

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Lees verder
Advertentie

Lichaam & Geest

Fit blijven, 4 gewoontes die je daarbij kunnen helpen

Fit blijven is belangrijk als je ouder wordt, maar hoe doe je dat? Met deze 4 gewoontes wordt het een stuk makkelijker.

Gedeeld

op

door

Fit blijven

“Jeugd heeft geen leeftijd”, zei Pablo Picasso al. Maar je krijgt het ook niet cadeau; wil je fit blijven dan moet je er iets voor doen. Gelukkig hoeft dat niet zo ingewikkeld te zijn. Deze gezonde gewoontes brengen je al een heel eind.

Beweeg je fit

Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat botten sterk blijven en spieren soepel. Je hoeft heus niet een marathon te rennen of de Alpen op te fietsen. Regelmatig een korte wandeling maken is genoeg. Wandelen heeft namelijk enorm veel voordelen. Het stimuleert de bloedsomloop en vetverbranding. Daarnaast helpt wandelen bij het voorkomen en bestrijden van een hoge bloeddruk, diabetes én een te hoog cholesterol. Om regelmatig te wandelen heb je niet veel nodig, een paar goede schoenen en je kunt op pad. Door de bossen, de stad of gewoon een blokje om, wandelen kan altijd!

Zorg voor genoeg slaap

Voldoende slaap is de basis voor een gezonde leefstijl, zeker op latere leeftijd. Het risico op dementie zou door langdurig slaapgebrek groter worden. Bovendien leidt een slaaptekort tot meer kans op overgewicht en diabetes type 2. Een goede nachtrust is essentieel dus! Ook het idee van een schoonheidsslaapje is zo gek nog niet. Tijdens je slaap herstelt je lichaam zich, dus ook je huid- en haarcellen. Voldoende slaap zorgt dus voor een mooiere huid en glanzend haar.

Startpagina-banner

Train je brein

Een gezond lichaam en een gezonde geest zijn onlosmakelijk verbonden. Daarom zijn hobby’s zo belangrijk. Tuinieren, schilderen, dansen; een creatieve uitlaatklep ontspant de geest. Naast ontspannen, is het ook goed om je hersenen te prikkelen met nieuwe uitdagingen. Je hersenen maken daardoor nieuwe verbindingen aan en dat houdt ze fit. Dat gebeurt al met kleine veranderingen. Neem eens een andere route naar de supermarkt of probeer een onbekend recept uit. Ook puzzelen helpt om je brein fit te houden.

Eet je gezond

Dat gezond eten belangrijk is voor je welzijn weten we. Ook moet je je voedingspatroon aanpassen aan je leeftijd. Naarmate je ouder wordt, is het steeds belangrijker om goed voor je botten te zorgen. Het meest logisch lijkt dan voldoende zuivel aan je dieet toe te voegen. Maar vergeet ook vitamine D niet. Deze vitamine zorgt ervoor dat de calcium ook echt door je lichaam wordt opgenomen. Vitamine D maakt je huid onder invloed van de zon aan en zit vooral in vette vis zoals zalm, haring en makreel.

Meer weten hoe fit blijven makkelijk wordt?

Heb je meer gezonde voornemens en wil je weten hoe je dit het beste kunt aanpakken? Startpagina.nl helpt je op weg met deze handige tips.

Lees verder

Lichaam & Geest

Beter slapen terwijl het buiten herfst is

Wil je beter slapen terwijl het buiten herfst en winter is? Slaapblogger Pieter Polman heeft wat tips die je kunnen helpen.

Gedeeld

op

Beter slapen tijdens de herfst

Beter slapen, wie wil dat niet? Nu het herfst is, kan dit voor sommigen van ons een enorme opgave zijn. Terwijl het koelere weer juist kan helpen om lekkerder te slapen. Slaapblogger Pieter Polman, van de website Slaapinfo.nl, heeft daarom wat tips waarmee het makkelijker wordt om beter in slaap te komen.

Nu het buiten sneller donker wordt, krijgen we minder zonlicht op onze huid. Niet goed want daardoor krijgen we minder vitamine D tot ons. Minder vitamine D betekent dat we sneller vermoeid raken. Goed zou je denken als je wil slapen, maar beter slapen doe je hier niet door. Te vroeg vermoeid raken kan ook je zogenaamde circadiaanse ritme verstoren.

Meer licht

Maar, de oplossing is gelukkig heel eenvoudig. Laat ’s ochtends als je wakker wordt sneller het zonlicht op je schijnen. Ga ook zo snel mogelijk naar buiten zodat je optimaal gebruik kunt maken van het licht. Maak een wandeling, laat de hond uit, doe boodschappen. ’s Avonds doe je het tegenovergestelde. Dim de lichten twee uur voordat je naar bed gaat zodat je lichaam tot rust kan komen.

Beter slapen als het koeler is

Zet de verwarming in huis, of in ieder geval in de slaapkamer, een tandje lager.  Klinkt een beetje tegenstrijdig. Buiten is het koud en je wil juist lekker warm erbij zitten. Toch is een hogere temperatuur niet goed als je beter wil slapen. Tijdens je slaap verlaagt je lichaam de temperatuur en als het warmer is in de kamer om je heen zal je lichaam extra hard z’n best doen om de temperatuur te verlagen. De kans dat je hiervan wakker wordt is groot. Té koud is ook niet goed. Rond de 16-17 graden Celsius is ideaal.

Melatonine

Een winterdepressie ligt voor veel mensen op de loer. De dagen worden korter, het wordt sneller donker. Voor veel mensen dé periode waarin ze zich alles behalve gelukkig voelen. De oorzaak van deze winterdepressies is nog steeds niet bekend. Maar we weten wel dat een winterdepressie ervoor kan zorgen dat er minder melatonine worden aangemaakt. We willen beter slapen, dus daar is melatonine voor nodig. Je kunt dit doen door wat extra melatonine te nemen voordat je gaat slapen. Maar belangrijk is vooral om overdag voldoende te bewegen en er iedere dag een normaal slaap en opstaan ritme op na te houden. Ook in het weekend!

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je beter en gezonder kunt slapen? Bezoek dan het blog van Pieter Polman Slaapinfo.nl Hier vind je tal van tips, adviezen en handige producten die je kunnen helpen.

Lees verder

Lichaam & Geest

Alzheimer sokken, help zoeken naar de oplossing

Deze prachtige kleurrijke Alzheimer sokken helpen wetenschappelijk onderzoek naar dementie financieren. Bestellen dus!

Gedeeld

op

door

Alzheimer sokken
Foto: Alzheimer Nederland

Alzheimer sokken, het is niet hét medicijn voor deze vreselijke ziekte. Het kan echter wel helpen bij het zoeken naar dé uiteindelijke oplossing. Hoe dan? Koop je een paar van deze SOCKS dan gaat de opbrengst hiervan naar wetenschappelijk onderzoek aan het VUmc Alzheimercentrum.

Wist je dat 1 op de 5 mensen in Nederland een vorm van dementie krijgt? Dit is een schrikbarend hoog aantal. Een het dreigt de komende jaren alleen maar door te groeien. Belangrijk dus dat er onderzoek wordt gedaan naar de oorzaken en oplossingen van dit probleem.

Eeneiige tweeling

Onlangs was het Wereld Alzheimer Dag waarbij de nieuwe Alzheimer sokken werden geïntroduceerd. Vorig jaar begon Stichting Alzheimer Nederland met dit initiatief door Mart Visser en wijlen Frans Molenaar, die zelf ook aan de ziekte leed, te vragen ieder een sok te ontwerpen. Een succes want de mooie, kleurrijke sokken vonden gretig aftrek. Reden om dit jaar een nieuw ontwerp duo te vragen hetzelfde te doen. Spijkers en Spijkers werden het. De twee ontwerpsters lieten zich inspireren door hun eigen ervaringen als eeneiige tweeling en de verwarring die ze daarmee oproepen bij anderen.

Alzheimer sokken in alle maten

Naast onderzoek naar Alzheimer is het ook belangrijk de ziekte bespreekbaar te maken. Veel mensen vinden het namelijk nog steeds heel moeilijk om het probleem te benoemen. Pas als dit wel gebeurt kunnen we zorgen voor een betere oplossing. Om dit te realiseren heeft Alzheimer Nederland dit jaar ook een paar kindermaten op de markt gebracht, vergezeld van het Borre-boekje ‘De sokken van Oma’. Het verhaal gaat over oma die vergeetachtig wordt en in alle verwarring twee verschillende sokken aandoet.

Meer weten?

Wil je ook een prachtig paar Alzheimer sokken waarmee je direct wetenschappelijk onderzoek ondersteund? Bestel dan een paar via de website van Alzheimer SOCKS of ga langs bij een filiaal van Jumbo supermarkten.

Lees verder

Meest gelezen