Volg ons online

Lichaam & Geest

Attentie: opvliegers!

Eveline Bakker is dé nieuwste blogger bij NED7. Zij praat over haar eigen ervaringen met opvliegers en de overgang.

Gedeeld

op

Opvliegers volgens Eveline Bakker

Als vrouw ontkom je er vaak niet aan, de golven van warmte die te pas en te onpas over je heen slaan: de opvliegers. Het is de meest gehoorde klacht waar meer dan 80% van de vrouwen gedurende de overgang last van krijgen. Recent onderzoek toont aan dat de klachten kunnen aanhouden tot zelfs 10 jaar na de menopauze!

10 opvliegers per uur

Soms ervaren vrouwen af en toe een verdwaalde opvlieger op een dag. Soms is het meer een hete woestijnstorm die je tot wanhoop drijft, met wel 10 opvliegers per uur! En dan niet alleen overdag, maar ook ’s nachts, waardoor je je bed uitdrijft en uitgeput raakt door de gebroken nachten. Niet iets om blij van te worden.

Onverbiddelijk gestraft

Toch is het vaak het onderwerp van moppen over de overgang. Grappige plaatjes van vrouwen met rode hoofden en een wanhopige blik. En het heeft ook iets komisch. Ik zie mezelf nog schaterlachend dubbelklappen als tiener, terwijl ik mijn moeder met een rood hoofd weer eens de koelkast in zie duiken. De genadeloosheid van de jeugd. Maar daarvoor werd ik tijdens mijn eigen overgang onverbiddelijk gestraft.

De schrik zit er goed in

Ik weet nu: opvliegers hakken er behoorlijk in. Op je energie, je slaap én op je sociale leven. Zo zat ik zelf een paar jaar geleden in een afspraak met een jonge man in een pak. Midden in ons geanimeerde gesprek, voel ik een opvlieger opkomen. Langzaam verspreidt de opvlieger zich omhoog langs mijn hals. En even later lopen de druppeltjes als tranen langs mijn wangen naar beneden. Voor mij zie ik de jonge man met een blik van afgrijzen kijken hoe een druppeltje op de tafel valt. Hij kijkt mij een beetje beschuldigend aan. Ik leg hem nog uit dat het een opvlieger is en dat het zo weer voorbij is. Maar, de schrik zit er goed in en het gesprek is niet lang daarna afgelopen.

Waaiers in iedere tas

Sinds die dag loop ik met waaiers. Handwaaiers in allerlei soorten en maten. In elke tasje één, voor de opvlieger die onverwacht voorbij komt. Want wapperen helpt! Maar wat zijn opvliegers eigenlijk? Waardoor komt het en belangrijker nog, wat kun je er aan doen?

Wat gebeurt er bij opvliegers?

De precieze oorzaak van opvliegers tijdens de overgang is niet helemaal duidelijk. De schommeling van de oestrogeenspiegels veroorzaakt waarschijnlijk een verstoring van het temperatuur regulatiesysteem van ons lichaam in de hypothalamus (een deel van de hersenen). Daardoor wordt onnodig het signaal ‘te warm’ afgegeven. Het lichaam komt direct in actie om de ‘overtollige’ warmte kwijt te raken. Het zet de bloedvaten open (rode kleur) en zorgt voor transpiratie. Dit proces noemen we opvliegers. Opvliegers duren gemiddeld drie minuten. De huid wordt warmer en de hartslag gaat omhoog. Gedurende een opvlieger zakt de temperatuur van het bloed met 1 graad Celsius. Na de opvlieger kun je last hebben van koude rillingen.

Wat kun je er zelf aan doen?

Stress, koffie, suiker, gekruid eten en alcohol (rode wijn) hebben een versterkend effect op opvliegers. Probeer deze zoveel mogelijk te vermijden. Het kan helpen iets kouds te drinken als je een opvlieger voelt opkomen. Koeling van het achterhoofd en de nek helpt ook om de opvliegers de kop in te drukken. Slaap in een koele kamer en draag laagjes, zodat je gemakkelijk iets kunt uittrekken.

Wat nog meer kan helpen

1. Acupunctuur

Er is wetenschappelijk aangetoond dat acupunctuur kan helpen de opvliegers te verminderen.

2. Meditatie en mindfulness

Door de stress verlagende werking van meditatie en mindfulness, kunnen deze ontspanningstechnieken helpen.

3. Ademhaling

Uit verschillende wetenschappelijke studies is gebleken dat een rustige verlengde buikademhaling, waarbij je iets langer uitademt dan de inademt, het aantal opvliegers vermindert.

4. Homeopathie

Hoewel sommige vrouwen veel baat hebben bij homeopathische producten, lijkt onderzoek erop te wijzen dat de meetbare effecten vaak klein zijn.

5. Medicijnen

De meest effectieve behandeling van ernstige opvliegers, die het dagelijks leven ontwrichten is het aanvullen van de oestrogenen. Dit kan bijvoorbeeld door het door blijven slikken van de pil in de eerste periode van de overgang waarin je nog menstrueert en door middel van hormoon suppletie therapie (HST) in de vorm van pleisters, crèmes of pillen, nadat je menstruatie is gestopt.  Raadpleeg hiervoor altijd je vrouwenarts!

Eveline Bakker is oprichter van Stichting Vuurvrouw, het platform voor en door vrouwen in de overgang.

Advertentie

Lichaam & Geest

40 dagen geen druppel alcohol

Ouderenbond KBO-PCOB luidt de noodklok. Het aantal 55-plussers met een alcoholprobleem neemt toe in Nederland. Daarom organiseert de bond de 40 dagen geen druppel challenge.

Gedeeld

op

door

40 dagen geen druppel

40 dagen geen druppel alcohol drinken. De ouderenbond KBO-PCOB roept ouderen op om mee te doen aan deze uitdaging. En dat het een uitdaging is blijkt uit de onderliggende cijfers over ouderen en alcohol.

De ouderen van tegenwoordig blijken steeds vaker naar een glas wijn of bier. Van alle 55-plussers in Nederland drinkt maar liefst 84 procent zowel doordeweeks als in het weekend. Dat is nogal een aantal! In 2016 kwamen er ongeveer 5.000 55-plussers op de spoedeisende hulp terecht na een alcohol gerelateerd ongeluk. Dat waren maar liefst 2.000 meer dan in 2013.

Vastentijd

Voor de ouderenbond KBO-PCOB dus reden om de alarmklok te luiden. Voor het derde jaar op rij roepen ze 55-plussers in Nederland daarom op mee te doen met de 40 dagen geen alcohol challenge. Deze valt samen met de vastentijd van 40 dagen die woensdag ingaat. Dit is de eerste dag na het einde van de carnaval. Dus voor veel mensen een perfect moment om hiermee te beginnen.

40 dagen geen druppel

Als je meedoet krijg je van de ouderenbond een speldje toegestuurd met de tekst ’40 dagen geen druppel’. Dit helpt hopelijk om, niet alleen meer bekendheid te geven aan het initiatief, maar ook om meer begrip van de omgeving te krijgen. Als mensen zien dat je meedoet wordt het makkelijker om hier rekening mee te houden. En doe je mee met een groep, dan maak je kans op maar liefst 24 flessen mousserende wijn…alcoholvrij natuurlijk! Daar kun je wel een feestje mee bouwen.

Bekende Nederlanders

Vandaag ontvangt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid het allereerste speldje van KBO directeur Manon Vanderkaa. De actie wordt ook door Bekende Nederlanders ondersteund. Hella van der Wijst, Leo Fijen, Antoine Bodar, Henk Krol en Wouke van Scherrenburg doen allemaal mee.

Meer weten?

Wil je meedoen aan de challenge of wil je meer informatie over de actie? Bezoek dan de website van de ouderenbond en geef je ook op!

Lees verder

Lichaam & Geest

In gesprek met 100-jarigen in Nederland

Blogger Yvonne Witter gaat de uitdaging aan om in gesprek te gaan met 40 100-jarige Nederlanders. Over het verleden, het heden, maar ook de toekomst.

Gedeeld

op

door

In gesprek met 100-jarigen

Iedere dag een blog met een verhaal van een 100-jarige in Nederland. End at 40 dagen lang! Dat klinkt als een forse opgave. En dat is het ook. Maar voor NED7 blogger Yvonne Witter, van het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg is het geen opgave maar een uitdaging.

Ze doet dit special voor de zogenaamde Vastenactie in Weesp. Dit is waar Yvonne vandaan komt. “Ik liep al heel lang met het idee om mensen van honderd jaar en ouder te vragen naar hun levensverhalen”, vertelt Yvonne. “De mooie dingen, maar ook de teleurstellingen en het verlies en hoe zij daarmee omgaan. En niet alleen naar het verleden, maar ook naar hun visie op het heden en de toekomst. Als inspiratie voor anderen en mijzelf.”

Vastentijd

Dit idee stuurde ze in naar de Vastenactie, die ieder jaar in de vastentijd – tussen carnaval en Pasen – een actie houdt voor een goed doel. Dit jaar is dat een 40 dagen challenge voor hiv/aids-slachtoffers in Zambia. Yvonnes ambitieuze plan is om 40 honderdplussers te interviewen en de verhalen – anoniem – op te tekenen in een dagelijkse blog in de vastentijd. “Pas een week of twee geleden hoorde ik dat mijn plan is geselecteerd, dus nu ben ik hard op zoek naar meer kandidaten. Ik heb al 14 mensen bereid gevonden om mee te werken. Natuurlijk hoop ik dat ik ook in Weesp met honderdplussers kan praten.”

Geld doneren

Om de Vastenactie te steunen doneert Yvonne zelf een bedrag per verhaal en ze hoopt dat ook haar lezers dat zullen doen. “Als mensen een verhaal met plezier hebben gelezen of er inspiratie uit opdoen, kunnen ze met een knop eronder geld doneren.” Het doel van de Vastenactie sluit volgens Yvonne goed aan bij haar challenge. “In Zambia spelen opa’s en oma’s een enorm belangrijke rol in de opvoeding van kleinkinderen. Door de hiv-epidemie is de middengeneratie grotendeels weggevallen.”

In gesprek met 100-jarigen

De eerste twee gesprekken met eeuwelingen zijn net achter de rug. Niet alleen over het verleden, ook over het heden. “De dame die ik sprak moest bijvoorbeeld niets hebben van computers en internet en vond het een verarming van de communicatie tussen mensen. Maar de meneer gebruikte tot een jaar geleden nog Skype om met zijn kleindochter in China te kunnen praten.” Tips voor mensen die hun respectabele leeftijd nog (lang) niet bereikt hebben, hadden ze ook. ” ‘Leef bij de dag’, zei de mevrouw. En de meneer adviseerde om positief te blijven en vooral niet te klagen.”

De blogs van Yvonne Witter zijn binnenkort hier te lezen op NED7.nl. En ja, ze is nog zoekende naar 100-jarigen die hun verhaal willen delen. Stuur Yvonne een bericht via de website.

Lees verder

Lichaam & Geest

Chronische pijn, hoeveel last hebben we ervan?

Chronische pijn, Nederlanders hebben er meer last van dan je zou denken. Maar liefst twintig procent van ons zegt chronische pijn te hebben.

Gedeeld

op

Chronische pijn

Chronische pijn is een onderwerp waar je weinig over hoort, maar bijna twintig procent van de Nederlanders heeft er last van. De vergelijkingssite Kies Voor Je Zorg kijkt naar een onderzoek van het Radboudumc om erachter te komen hoeveel last we in Nederland hebben van chronische pijn.

De financiële gevolgen van chronische pijn zijn jaarlijks hoger dan die van kanker, hartziekten en diabetes bij elkaar. Toch is er nog veel onbekend over hoe pijn precies werkt. Daarom gaan onderzoekers van het Radboudumc uitzoeken hoe pijngevoelig Nederland precies is. Samen met De Kennis van Nu en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) lanceerden ze vorig jaar het Groot Nationaal Onderzoek (GNO) naar pijn.

Wat is chronische pijn?

Pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt heet chronische pijn. Twintig procent van de Nederlanders heeft hier last van. Anesthesioloog Monique Steegers en onderzoeker Esmeralda Blaney Davidson (Radboudumc) willen weten of mensen die pijngevoeliger zijn ook meer kans hebben op chronische pijn, en wat de gevolgen zijn voor het dagelijks leven. Zij gaan hiervoor onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederland.

Groot Nationaal Onderzoek

Iedereen beleeft pijn op een andere manier. Om meer te weten te komen over de pijngevoeligheid van de Nederlandse bevolking, is het daarom belangrijk dat zo veel mogelijk Nederlanders meedoen aan het Groot Nationaal Onderzoek. Pijn hangt ook af van de context. Na een mislukte operatie, of met een slecht humeur ervaar je meer pijn. Vrijwel al het pijnonderzoek tot nu toe is gedaan in ziekenhuizen, bij mensen die al veel pijn hebben.

Onderzoek thuis

Bij het Groot Nationaal Onderzoek gaan de onderzoekers een stapje verder en bekijken ze hoe pijngevoelig de Nederlandse populatie is. Hierin wordt pijn gemeten aan de hand van een vragenlijst die mensen thuis achter hun computer in kunnen vullen. “Omdat mensen het thuis kunnen invullen, meten we hoe mensen hun pijn ook echt in het dagelijks leven ervaren, en worden zij dus niet beïnvloed door een kunstmatige situatie in een ziekenhuis”, aldus hoofdonderzoeker Monique Steegers.

Pijnbehandeling

Met de resultaten hopen de onderzoekers uiteindelijk een betere pijnbehandeling te vinden voor pijn in het algemeen, maar zeker voor patiënten met chronische pijn. Eind november zijn de eerste resultaten in de uitzending van De Kennis van Nu te zien.

Meer weten?

Als je wilt weten hoe pijngevoelig jij zelf bent, ga dan naar de website van De Kennis van Nu en draag bij aan het Groot Nationaal Onderzoek naar pijn.

Lees verder

Meest gelezen