Volg ons online

Lichaam & Geest

Attentie: opvliegers!

Eveline Bakker is dé nieuwste blogger bij NED7. Zij praat over haar eigen ervaringen met opvliegers en de overgang.

Gedeeld

op

Opvliegers volgens Eveline Bakker

Als vrouw ontkom je er vaak niet aan, de golven van warmte die te pas en te onpas over je heen slaan: de opvliegers. Het is de meest gehoorde klacht waar meer dan 80% van de vrouwen gedurende de overgang last van krijgen. Recent onderzoek toont aan dat de klachten kunnen aanhouden tot zelfs 10 jaar na de menopauze!

10 opvliegers per uur

Soms ervaren vrouwen af en toe een verdwaalde opvlieger op een dag. Soms is het meer een hete woestijnstorm die je tot wanhoop drijft, met wel 10 opvliegers per uur! En dan niet alleen overdag, maar ook ’s nachts, waardoor je je bed uitdrijft en uitgeput raakt door de gebroken nachten. Niet iets om blij van te worden.

Onverbiddelijk gestraft

Toch is het vaak het onderwerp van moppen over de overgang. Grappige plaatjes van vrouwen met rode hoofden en een wanhopige blik. En het heeft ook iets komisch. Ik zie mezelf nog schaterlachend dubbelklappen als tiener, terwijl ik mijn moeder met een rood hoofd weer eens de koelkast in zie duiken. De genadeloosheid van de jeugd. Maar daarvoor werd ik tijdens mijn eigen overgang onverbiddelijk gestraft.

De schrik zit er goed in

Ik weet nu: opvliegers hakken er behoorlijk in. Op je energie, je slaap én op je sociale leven. Zo zat ik zelf een paar jaar geleden in een afspraak met een jonge man in een pak. Midden in ons geanimeerde gesprek, voel ik een opvlieger opkomen. Langzaam verspreidt de opvlieger zich omhoog langs mijn hals. En even later lopen de druppeltjes als tranen langs mijn wangen naar beneden. Voor mij zie ik de jonge man met een blik van afgrijzen kijken hoe een druppeltje op de tafel valt. Hij kijkt mij een beetje beschuldigend aan. Ik leg hem nog uit dat het een opvlieger is en dat het zo weer voorbij is. Maar, de schrik zit er goed in en het gesprek is niet lang daarna afgelopen.

Waaiers in iedere tas

Sinds die dag loop ik met waaiers. Handwaaiers in allerlei soorten en maten. In elke tasje één, voor de opvlieger die onverwacht voorbij komt. Want wapperen helpt! Maar wat zijn opvliegers eigenlijk? Waardoor komt het en belangrijker nog, wat kun je er aan doen?

Wat gebeurt er bij opvliegers?

De precieze oorzaak van opvliegers tijdens de overgang is niet helemaal duidelijk. De schommeling van de oestrogeenspiegels veroorzaakt waarschijnlijk een verstoring van het temperatuur regulatiesysteem van ons lichaam in de hypothalamus (een deel van de hersenen). Daardoor wordt onnodig het signaal ‘te warm’ afgegeven. Het lichaam komt direct in actie om de ‘overtollige’ warmte kwijt te raken. Het zet de bloedvaten open (rode kleur) en zorgt voor transpiratie. Dit proces noemen we opvliegers. Opvliegers duren gemiddeld drie minuten. De huid wordt warmer en de hartslag gaat omhoog. Gedurende een opvlieger zakt de temperatuur van het bloed met 1 graad Celsius. Na de opvlieger kun je last hebben van koude rillingen.

Wat kun je er zelf aan doen?

Stress, koffie, suiker, gekruid eten en alcohol (rode wijn) hebben een versterkend effect op opvliegers. Probeer deze zoveel mogelijk te vermijden. Het kan helpen iets kouds te drinken als je een opvlieger voelt opkomen. Koeling van het achterhoofd en de nek helpt ook om de opvliegers de kop in te drukken. Slaap in een koele kamer en draag laagjes, zodat je gemakkelijk iets kunt uittrekken.

Wat nog meer kan helpen

1. Acupunctuur

Er is wetenschappelijk aangetoond dat acupunctuur kan helpen de opvliegers te verminderen.

2. Meditatie en mindfulness

Door de stress verlagende werking van meditatie en mindfulness, kunnen deze ontspanningstechnieken helpen.

3. Ademhaling

Uit verschillende wetenschappelijke studies is gebleken dat een rustige verlengde buikademhaling, waarbij je iets langer uitademt dan de inademt, het aantal opvliegers vermindert.

4. Homeopathie

Hoewel sommige vrouwen veel baat hebben bij homeopathische producten, lijkt onderzoek erop te wijzen dat de meetbare effecten vaak klein zijn.

5. Medicijnen

De meest effectieve behandeling van ernstige opvliegers, die het dagelijks leven ontwrichten is het aanvullen van de oestrogenen. Dit kan bijvoorbeeld door het door blijven slikken van de pil in de eerste periode van de overgang waarin je nog menstrueert en door middel van hormoon suppletie therapie (HST) in de vorm van pleisters, crèmes of pillen, nadat je menstruatie is gestopt.  Raadpleeg hiervoor altijd je vrouwenarts!

Eveline Bakker is oprichter van Stichting Vuurvrouw, het platform voor en door vrouwen in de overgang.

Advertentie

Lichaam & Geest

Het was even vaderdag met mijn vader

Ans Boelens beschrijft haar ervaringen met een vader die leed aan Lewy Body dementie. Vandaag is een goede ‘vaderdag’ voor haar.

Gedeeld

op

door

Vaderdag

Dit gastblog is geschreven door Ans Boelens, manager Verpleging en Verzorging bij ZuidZorg

Ik loop van de parkeerplaats naar de zorgboerderij en zie door de ramen een klein clubje aan tafel zitten. Lies maakt een woordzoeker, Bert aait dwangmatig de snorrende nep-kat op zijn schoot, Thea loopt rondjes rond de tafel.

Mijn vader zit voor zich uit te kijken en de zuster is fruit aan het schillen. Zij ziet me aankomen en gebaart naar mijn vader, kijk eens wie daar is? Hij krijgt een brede glimlach en zwaait naar me, hij heeft een goede dag, ik zie het meteen aan zijn ogen.

Heldere momenten

Als ik binnenkom zegt hij trots: “Dag kind!” Het doet me goed dat hij me zo noemt. Het zet de verhoudingen recht. Het is even ‘vaderdag’. De laatste jaren zijn de rollen vaak omgedraaid, ik moet op hem letten, hem helpen met aankleden, zijn veters strikken, zijn gehoorapparaat zoeken. En ik wil ook gewoon dochter zijn. Als we samen een appel eten bedenk ik vragen waarin hij mij moet helpen of adviseren, kortom: vader zijn. “Pap, dat vogelhuisje wat jij een paar jaar geleden hebt gemaakt, is nog steeds leeg”. Hij kijkt peinzend: “Heb je het wel met het vlieggat naar het oosten gehangen?” Bingo! Hij weet raad. Ik ben als een kind zo blij, weet nu waar die uitdrukking vandaan komt.

Het doet hem goed

Ik vraag hem wat de beste tijd is om de lavendel te snoeien en hoe die ene plant met die rode besjes ook alweer heet. De natuur is zijn lust en leven en die info is verrassend goed op zijn harde schijf gebleven. Ik merk dat het hem ook goed doet, om vader te zijn. Ik vertel hem zuchtend over mijn zoon die op school iets uitgevreten heeft. Hij grinnikt als hij zegt; “Jij was vroeger geen haar beter”. We gaan nog even naar zijn kamer en ik help hem naar het toilet, zoek naar zijn pet en zet de kalender op de juiste dag.

Vaderdag

Als ik op het punt sta om te gaan zeg ik nadrukkelijk dat ik met de auto ben. Hij kijkt me zorgzaam aan en zegt: “Kijk je wel uit onderweg het begint al donker te worden”. Ik ga licht en tevreden naar huis.  Vanmiddag was het even ‘vaderdag’. Ik was kind en hij gewoon mijn vader.

Ans Boelens is manager verpleging en verzorging bij ZuidZorg. Haar vader leed aan Lewy Body dementie en is inmiddels overleden. Zij schreef regelmatig blogs over haar vader om de herinneringen aan hem levend te houden.

Lees verder

Lichaam & Geest

Ouderen vallen steeds vaker met fatale afloop

Ouderen vallen steeds vaker blijkt uit cijfers van het CBS. En dit gebeurt ook steeds vaker met dodelijke afloop.

Gedeeld

op

door

Ouderen vallen

Ouderen vallen steeds vaker met dodelijke afloop. Volgens cijfers van het CBS is dit aantal de afgelopen vijf jaar met zelfs 60 procent gestegen. Vorig jaar waren dit er 3.884 mensen. Ten opzichte van 2015 (3.486) was dit al een toename van 10 procent.

Het zijn vooral ouderen die vaker vallen. Dit komt niet alleen door toenemende vergrijzing, maar vooral ook doordat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het risico op vallen wordt hierdoor vergroot.

Vallen vs. verkeersongeluk

Wist je bijvoorbeeld dat er ruim zes keer meer mensen in Nederland overlijden door een val, dan door bijvoorbeeld een verkeersongeluk? Het is echt zo! Volgens VeiligheidNL, specialisten op het gebied van ongevallen en veilig gedrag, is de informatie van hoe dit voorkomen kan worden wel aanwezig. Probleem is alleen dat dit lokaal onvoldoende wordt gedeeld en toegepast. Daarnaast zien ze veel mensen die op verschillende plekken continue het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Dit terwijl er al tal van gecertificeerde methodes zijn die zo toegepast kunnen worden.

Meer samenwerken

Ook wordt er volgens VeiligheidNL té weinig samengewerkt. “Terwijl het van groot belang is dat lokale partijen; zoals gemeente, ggd’s, huisartsen, fysiotherapeuten, gezondheidscentra, samen aan de slag gaan”, aldus Saskia Kloet. “We moeten lokaal meer gaan samenwerken om zo het aantal slachtoffers onder ouderen te verminderen.” Stichting Vitaliteit + Veiligheid voor Senioren onderschrijft dit ook. In Overijssel en Gelderland is deze stichting actief en legt succesvol verbindingen tussen lokale organisaties.

Hoge kosten

Los van de persoonlijke schade die een val kan aanrichten, levert het ook hogere zorgkosten op. En dit is te voorkomen. VeiligheidNL berekende dat de kosten van vallen in 2030 al op 1,3 miljard euro uitkomt als er niets wordt gedaan. Dat therapie tegen vallen werkt is ook aangetoond door gezondheidswetenschapper Tanja Dorresteijn van de Universiteit van Maastricht. Volgen ouderen een cursus valpreventie en krijgen ze hiermee hun valangst onder controle, dan neemt het aantal valpartijen en vooral ook dodelijke valpartijen af.

Ouderen vallen meer

Uit onderzoek blijkt verder dat mensen van boven de 65 jaar nu eenmaal meer risico lopen om te vallen. Dit resulteert in langdurige opname voor revalidatie of zelfs overlijden. Hierbij zijn heupfracturen en hersenletsel de belangrijkste redenen voor overlijden. En naarmate de leeftijd verder toeneemt, neemt ook de kans op dodelijke afloop toe. Hierbij lopen vooral vrouwen een groter risico. In 2016 bleek 84 procent van de overleden vrouwen van boven de 80 jaar aan een val te zijn bezweken. Bij mannen was dit aantal lager, rond de 66 procent.

Bron: NOS

Lees verder

Lichaam & Geest

Een goed gesprek beginnen over zorg

Een goed gesprek beginnen over zorg. Volgens de nieuwe campagne ‘Begin een goed gesprek’ is dit essentieel voor betere zorg.

Gedeeld

op

Een goed gesprek beginnen

Een goed gesprek beginnen over je persoonlijke zorg. Het is een belangrijk vertrekpunt voor betere zorg. Dat is althans wat de campagne ‘Begin een goed gesprek’ beoogd. Patiënten en artsen willen hetzelfde, maar dat lukt vaak nog niet.

Daarom is een goed gesprek in de spreekkamer de oplossing. Bart Chabot, zelf ook patiënt, haalt voor de campagne tips en adviezen op hoe je dit kunt doen. Hij praat met artsen en patiënten over hun ervaringen en hun ideeën.

Meer weten over een goed gesprek beginnen?

Ben je ook op zoek naar een manier om beter het gesprek te voeren met je arts of verzorger? Bezoek de website van ‘Begin een goed gesprek’ of volg de Facebook pagina van ‘Heel Holland Zorgt’.

Lees verder

Meest gelezen