Volg ons online

Lichaam & Geest

Aandacht voor het vrouwenhart

Er komt steeds meer aandacht voor het vrouwenhart. En dat is maar goed ook volgens Eveline Bakker want er verandert veel na de overgang.

Gedeeld

op

Het vrouwenhart uitgelegd

Het vrouwenhart komt steeds meer in het nieuws. En niet verwonderlijk. Hart- en vaatziekten zijn voor vrouwen inmiddels doodsoorzaak nummer 1. Niet alleen landelijk, maar wereldwijd.

Dat het vrouwenhart speciale aandacht vraagt is nog niet zo lang bekend. Nu steeds duidelijker wordt dat het vrouwenlichaam op veel gebieden anders werkt dan het mannenlijf, hoor je meer en meer de roep om het verbeteren van de vrouwenzorg. Of liever gezegd: de genderspecifieke zorg, waarin aandacht is voor de verschillen tussen man en vrouw.

Vrouwen reactie op medicijnen

Zo reageren wij vrouwen anders op medicijnen, hebben we andere bijwerkingen en hebben we vaak een lagere dosis nodig. Verder verlopen verouderingsprocessen in ons vrouwenlichaam op een andere manier. Dit terwijl de zorg en farmaceutische industrie, bij het ontwikkelen en testen van medicijnen, nog steeds vooral gericht is op het mannenlijf. Maar wat betekent deze ontwikkeling voor ons? Tijd om op onderzoek uit te gaan!

Het vrouwenhart

Veel vrouwen lijken tijdens hun vruchtbare periode enigszins beschermd tegen hart- en vaatziekten door onze oestrogenen. Deze hormonen verwijden de bloedvaten en verlagen het cholesterolgehalte in het bloed. Na de overgang verandert dit en zie je juist dat bij vrouwen het proces van aderverkalking sneller verloopt dan bij mannen. Tijdens de overgang verandert er veel in het lichaam. Ook het hart kan reageren op de hormoonschommelingen met hartkloppingen, een versnelde hartslag en hartoverslagen (extrasystole). Hoewel vervelend, vaak onschuldig.

Hartproblemen geen overgangsklachten

Toch zijn niet alle klachten in de overgang even onschuldig. Dat het lastig is onderscheid te maken wordt duidelijk als blijkt dat veel huisartsen en soms zelfs cardiologen de eerste tekenen van hartproblemen bij vrouwen af doen als overgangsklachten. Hierdoor worden meer serieuze klachten soms niet op tijd herkend en behandeld.

Hoe weten we het verschil?

Vuurvrouw heeft Janneke Wittekoek, een leidende cardioloog op het gebied van het vrouwenhart, om opheldering gevraagd. Gelukkig hebben mannen en vrouwen allemaal eenzelfde hart. We hebben allemaal 2 kamers en 2 boezems. Maar wat is dan toch zo anders bij het vrouwenhart? Dat zit hem met name in het proces van aderverkalking, waardoor aders dichtslibben en voor problemen zorgen en de klachten die dit geeft. Dit proces verloopt bij vrouwen vaak anders dan bij mannen.

Hartkloppingen en meer

Bij mannen zie je dat de aanslag zich aan een kant van het vat ophoopt. Als een bult, een cholesterol bult. Dit veroorzaakt vaak klachten bij inspanning. Door de obstructie wordt het hart tijdens inspanning niet voldoende voorzien van zuurstof, met alle gevolgen van dien. Bij vrouwen zien we vaak dat het vat overal een beetje aanslaat. Dit aanslaan kan ervoor zorgen dat de motoriek van de vaatwand verstoord raakt en als het ware spasmes geeft, met name in rust. Je kunt dan klachten krijgen als een beklemmend gevoel, hartkloppingen en een gevoel dat je bh-band te strak zit.

Preventief te behandelen

Deze eerste klachten zijn prima preventief te behandelen. Met leefstijlaanpassingen en, als dat onvoldoende helpt, soms wat vaatverwijdende medicatie. En dat dat belangrijk is wordt duidelijk als we kijken naar de uitkomsten van een groot onderzoek gehouden onder vrouwen die werden opgenomen met een hartinfarct. Veel van deze vrouwen hadden in de 10 jaar voorafgaand aan het infarct al klachten, die vaak onbegrepen en dus onbehandeld bleven. Vaak werden deze klachten afgedaan als overgangsklachten.

Een stil infarct

Bijkomend effect is dat vrouwen daardoor ook geneigd zijn hun klachten zelf niet meer serieus te nemen. Daardoor komt een stil infarct (een niet gemeld en behandeld infarct) bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. Heb je klachten, neem dan dus contact op met je arts!

Symptomen van een hartinfarct

Dit zijn de symptomen van een hartinfarct bij vrouwen:

  • Beklemmende of drukkende pijn op de borst
  • Pijn tussen de schouderbladen, bovenarmen, kaak, nek, rug of maag(kuiltje)
  • Koortsig gevoel, zweten
  • Kortademigheid
  • Extreme vermoeidheid
  • Duizeligheid
  • Angstig, onrustig gevoel
  • Misselijkheid of braken

Eveline Bakker is oprichter van Stichting Vuurvrouw, het platform voor en door vrouwen in de overgang.

Advertentie

Lichaam & Geest

Het was even vaderdag met mijn vader

Ans Boelens beschrijft haar ervaringen met een vader die leed aan Lewy Body dementie. Vandaag is een goede ‘vaderdag’ voor haar.

Gedeeld

op

door

Vaderdag

Dit gastblog is geschreven door Ans Boelens, manager Verpleging en Verzorging bij ZuidZorg

Ik loop van de parkeerplaats naar de zorgboerderij en zie door de ramen een klein clubje aan tafel zitten. Lies maakt een woordzoeker, Bert aait dwangmatig de snorrende nep-kat op zijn schoot, Thea loopt rondjes rond de tafel.

Mijn vader zit voor zich uit te kijken en de zuster is fruit aan het schillen. Zij ziet me aankomen en gebaart naar mijn vader, kijk eens wie daar is? Hij krijgt een brede glimlach en zwaait naar me, hij heeft een goede dag, ik zie het meteen aan zijn ogen.

Heldere momenten

Als ik binnenkom zegt hij trots: “Dag kind!” Het doet me goed dat hij me zo noemt. Het zet de verhoudingen recht. Het is even ‘vaderdag’. De laatste jaren zijn de rollen vaak omgedraaid, ik moet op hem letten, hem helpen met aankleden, zijn veters strikken, zijn gehoorapparaat zoeken. En ik wil ook gewoon dochter zijn. Als we samen een appel eten bedenk ik vragen waarin hij mij moet helpen of adviseren, kortom: vader zijn. “Pap, dat vogelhuisje wat jij een paar jaar geleden hebt gemaakt, is nog steeds leeg”. Hij kijkt peinzend: “Heb je het wel met het vlieggat naar het oosten gehangen?” Bingo! Hij weet raad. Ik ben als een kind zo blij, weet nu waar die uitdrukking vandaan komt.

Het doet hem goed

Ik vraag hem wat de beste tijd is om de lavendel te snoeien en hoe die ene plant met die rode besjes ook alweer heet. De natuur is zijn lust en leven en die info is verrassend goed op zijn harde schijf gebleven. Ik merk dat het hem ook goed doet, om vader te zijn. Ik vertel hem zuchtend over mijn zoon die op school iets uitgevreten heeft. Hij grinnikt als hij zegt; “Jij was vroeger geen haar beter”. We gaan nog even naar zijn kamer en ik help hem naar het toilet, zoek naar zijn pet en zet de kalender op de juiste dag.

Vaderdag

Als ik op het punt sta om te gaan zeg ik nadrukkelijk dat ik met de auto ben. Hij kijkt me zorgzaam aan en zegt: “Kijk je wel uit onderweg het begint al donker te worden”. Ik ga licht en tevreden naar huis.  Vanmiddag was het even ‘vaderdag’. Ik was kind en hij gewoon mijn vader.

Ans Boelens is manager verpleging en verzorging bij ZuidZorg. Haar vader leed aan Lewy Body dementie en is inmiddels overleden. Zij schreef regelmatig blogs over haar vader om de herinneringen aan hem levend te houden.

Lees verder

Lichaam & Geest

Ouderen vallen steeds vaker met fatale afloop

Ouderen vallen steeds vaker blijkt uit cijfers van het CBS. En dit gebeurt ook steeds vaker met dodelijke afloop.

Gedeeld

op

door

Ouderen vallen

Ouderen vallen steeds vaker met dodelijke afloop. Volgens cijfers van het CBS is dit aantal de afgelopen vijf jaar met zelfs 60 procent gestegen. Vorig jaar waren dit er 3.884 mensen. Ten opzichte van 2015 (3.486) was dit al een toename van 10 procent.

Het zijn vooral ouderen die vaker vallen. Dit komt niet alleen door toenemende vergrijzing, maar vooral ook doordat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het risico op vallen wordt hierdoor vergroot.

Vallen vs. verkeersongeluk

Wist je bijvoorbeeld dat er ruim zes keer meer mensen in Nederland overlijden door een val, dan door bijvoorbeeld een verkeersongeluk? Het is echt zo! Volgens VeiligheidNL, specialisten op het gebied van ongevallen en veilig gedrag, is de informatie van hoe dit voorkomen kan worden wel aanwezig. Probleem is alleen dat dit lokaal onvoldoende wordt gedeeld en toegepast. Daarnaast zien ze veel mensen die op verschillende plekken continue het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Dit terwijl er al tal van gecertificeerde methodes zijn die zo toegepast kunnen worden.

Meer samenwerken

Ook wordt er volgens VeiligheidNL té weinig samengewerkt. “Terwijl het van groot belang is dat lokale partijen; zoals gemeente, ggd’s, huisartsen, fysiotherapeuten, gezondheidscentra, samen aan de slag gaan”, aldus Saskia Kloet. “We moeten lokaal meer gaan samenwerken om zo het aantal slachtoffers onder ouderen te verminderen.” Stichting Vitaliteit + Veiligheid voor Senioren onderschrijft dit ook. In Overijssel en Gelderland is deze stichting actief en legt succesvol verbindingen tussen lokale organisaties.

Hoge kosten

Los van de persoonlijke schade die een val kan aanrichten, levert het ook hogere zorgkosten op. En dit is te voorkomen. VeiligheidNL berekende dat de kosten van vallen in 2030 al op 1,3 miljard euro uitkomt als er niets wordt gedaan. Dat therapie tegen vallen werkt is ook aangetoond door gezondheidswetenschapper Tanja Dorresteijn van de Universiteit van Maastricht. Volgen ouderen een cursus valpreventie en krijgen ze hiermee hun valangst onder controle, dan neemt het aantal valpartijen en vooral ook dodelijke valpartijen af.

Ouderen vallen meer

Uit onderzoek blijkt verder dat mensen van boven de 65 jaar nu eenmaal meer risico lopen om te vallen. Dit resulteert in langdurige opname voor revalidatie of zelfs overlijden. Hierbij zijn heupfracturen en hersenletsel de belangrijkste redenen voor overlijden. En naarmate de leeftijd verder toeneemt, neemt ook de kans op dodelijke afloop toe. Hierbij lopen vooral vrouwen een groter risico. In 2016 bleek 84 procent van de overleden vrouwen van boven de 80 jaar aan een val te zijn bezweken. Bij mannen was dit aantal lager, rond de 66 procent.

Bron: NOS

Lees verder

Lichaam & Geest

Een goed gesprek beginnen over zorg

Een goed gesprek beginnen over zorg. Volgens de nieuwe campagne ‘Begin een goed gesprek’ is dit essentieel voor betere zorg.

Gedeeld

op

Een goed gesprek beginnen

Een goed gesprek beginnen over je persoonlijke zorg. Het is een belangrijk vertrekpunt voor betere zorg. Dat is althans wat de campagne ‘Begin een goed gesprek’ beoogd. Patiënten en artsen willen hetzelfde, maar dat lukt vaak nog niet.

Daarom is een goed gesprek in de spreekkamer de oplossing. Bart Chabot, zelf ook patiënt, haalt voor de campagne tips en adviezen op hoe je dit kunt doen. Hij praat met artsen en patiënten over hun ervaringen en hun ideeën.

Meer weten over een goed gesprek beginnen?

Ben je ook op zoek naar een manier om beter het gesprek te voeren met je arts of verzorger? Bezoek de website van ‘Begin een goed gesprek’ of volg de Facebook pagina van ‘Heel Holland Zorgt’.

Lees verder

Meest gelezen