Volg ons online

Lichaam & Geest

6 tips voor het voorkomen van griep

Met deze 6 tips is het voorkomen van griep een fluitje van een cent. Want in deze tijd van slecht weer kun je heel snel uitgeschakeld worden door een virus.

Gedeeld

op

Voorkomen van griep met deze tips

Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ hebben we 6 handige tips voor het voorkomen van griep. Want laten we eerlijk zijn, met dit weer lig je als je niet oppast zo in de lappenmand!

Griep krijg je door virusdeeltjes die je inademt. Dat hoeft niet voor problemen te zorgen als je afweersysteem in orde is. Je weerstand dus. Hoe meer weerstand, des te geringer de kans dat je ziek wordt. Vooral ouderen, zieken en jonge kinderen zijn extra kwetsbaar.

Griep of verkoudheid?

Griep, ook wel influenza genoemd, wordt veroorzaakt door het influenzavirus dat de luchtwegen infecteert. Een verkoudheid wordt nogal eens verward met griep, maar griep is toch echt wat anders. Je voelt je zwak, je hebt koorts maar ook spierpijn, hoofdpijn en je snottert en hoest. Kortom, je voelt je echt beroerd. Bij sommige mensen met verminderde weerstand en bijkomende andere ziekteverschijnselen kan griep zelfs dodelijk zijn! Maar zoals gezegd ‘voorkomen is beter dan genezen’.

1. Niet je neus snuiten

Als je een snotneus hebt wil je die natuurlijk snuiten. Kun je beter niet doen want je voorhoofdholtes zijn nogal gevoelig. Een keertje snuiten gaat nog wel, maar bij griep en verkoudheid ligt je snuitfrequentie veel hoger. Daardoor beschadig je die holtes en kunnen ze gaan ontsteken. Haal je neus maar op (niet al te luidruchtig) of gebruik een wegwerpzakdoekje. Liever geen zakdoek want dat wordt een griepvirusbom. Hoest of nies in je elleboog en niet in je hand(en).

2. Veel drinken

Door veel water te drinken moet je vaker plassen. Daardoor voer je sneller afvalstoffen af. Dat betekent ook dat de stoffen die je ziek kunnen maken niet snel de kans krijgen om zich te ‘settelen’. Koffie en alcohol drinken kun je beter even niet doen want die drankjes onttrekken vocht aan je lichaam terwijl je nu juist vocht nodig hebt om die afvalstoffen af te voeren.

3. Zet de ramen open

Klinkt tegenstrijdig hè? We willen het ’s winters toch lekker warm hebben? Maar juist door de ramen tegen elkaar open te zetten ververs je de lucht in de kamer. Want als de ramen dicht blijven, blijven ook alle hoest- en niesbuien binnenskamers. De virusdeeltjes hopen zich op en die adem jij dan weer in. Zet die ramen dus af en toe maar open.

4. Veel bewegen

We zeiden het al, weerstand is belangrijk. Hoe bouw je die op? Door veel te bewegen. Je stofwisseling komt op gang en dat zorgt er voor dat er afweerstoffen worden aangemaakt. Bewegen is ook goed voor een betere nachtrust en dat is weer goed voor je immuunsysteem. Je krijgt energie die je juist ’s winters extra nodig hebt om weerstand op te bouwen. Daarmee bestrijd je die virussen.

5. Voorkomen van griep met gezond eten

Eten speelt een belangrijke rol als je je lichamelijk en geestelijk goed wilt voelen. Hoe gezonder je eet, hoe beter het is voor je weerstand. En dat niet alleen, je voelt je dan sowieso beter. Dus: groente, fruit, vette vis, wat noten en vezels. Ach, je weet ’t eigenlijk wel toch? Je hebt een goede mix nodig van eiwitten, vetten, koolhydraten, water, zout en vitaminen.

6. Kleed je warm aan

Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel. Sommige medici weerspreken het idee dat je van ‘op de tocht staan’ ziek kunt worden. De waarheid ligt ook hier misschien weer in het midden. Feit is dat je sneller bevattelijk bent voor virussen als je het koud hebt. Dat komt omdat je lichaam dan meer energie nodig heeft om warm te blijven. Die energie heb je nou net nodig om de virussen te bestrijden.

Kippensoep als laatste redmiddel

In het uitzonderlijke geval dat je na al deze tips toch nog griep krijgt neem dan een kom hete kippensoep. Daar zitten aminozuren in die er voor zorgen dat je longen de afvalstoffen sneller afvoeren. En als je echt geen griep wilt krijgen, haal dan een griepprik. Auw!

meer informatie

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

Het was even vaderdag met mijn vader

Ans Boelens beschrijft haar ervaringen met een vader die leed aan Lewy Body dementie. Vandaag is een goede ‘vaderdag’ voor haar.

Gedeeld

op

door

Vaderdag

Dit gastblog is geschreven door Ans Boelens, manager Verpleging en Verzorging bij ZuidZorg

Ik loop van de parkeerplaats naar de zorgboerderij en zie door de ramen een klein clubje aan tafel zitten. Lies maakt een woordzoeker, Bert aait dwangmatig de snorrende nep-kat op zijn schoot, Thea loopt rondjes rond de tafel.

Mijn vader zit voor zich uit te kijken en de zuster is fruit aan het schillen. Zij ziet me aankomen en gebaart naar mijn vader, kijk eens wie daar is? Hij krijgt een brede glimlach en zwaait naar me, hij heeft een goede dag, ik zie het meteen aan zijn ogen.

Heldere momenten

Als ik binnenkom zegt hij trots: “Dag kind!” Het doet me goed dat hij me zo noemt. Het zet de verhoudingen recht. Het is even ‘vaderdag’. De laatste jaren zijn de rollen vaak omgedraaid, ik moet op hem letten, hem helpen met aankleden, zijn veters strikken, zijn gehoorapparaat zoeken. En ik wil ook gewoon dochter zijn. Als we samen een appel eten bedenk ik vragen waarin hij mij moet helpen of adviseren, kortom: vader zijn. “Pap, dat vogelhuisje wat jij een paar jaar geleden hebt gemaakt, is nog steeds leeg”. Hij kijkt peinzend: “Heb je het wel met het vlieggat naar het oosten gehangen?” Bingo! Hij weet raad. Ik ben als een kind zo blij, weet nu waar die uitdrukking vandaan komt.

Het doet hem goed

Ik vraag hem wat de beste tijd is om de lavendel te snoeien en hoe die ene plant met die rode besjes ook alweer heet. De natuur is zijn lust en leven en die info is verrassend goed op zijn harde schijf gebleven. Ik merk dat het hem ook goed doet, om vader te zijn. Ik vertel hem zuchtend over mijn zoon die op school iets uitgevreten heeft. Hij grinnikt als hij zegt; “Jij was vroeger geen haar beter”. We gaan nog even naar zijn kamer en ik help hem naar het toilet, zoek naar zijn pet en zet de kalender op de juiste dag.

Vaderdag

Als ik op het punt sta om te gaan zeg ik nadrukkelijk dat ik met de auto ben. Hij kijkt me zorgzaam aan en zegt: “Kijk je wel uit onderweg het begint al donker te worden”. Ik ga licht en tevreden naar huis.  Vanmiddag was het even ‘vaderdag’. Ik was kind en hij gewoon mijn vader.

Ans Boelens is manager verpleging en verzorging bij ZuidZorg. Haar vader leed aan Lewy Body dementie en is inmiddels overleden. Zij schreef regelmatig blogs over haar vader om de herinneringen aan hem levend te houden.

Lees verder

Lichaam & Geest

Ouderen vallen steeds vaker met fatale afloop

Ouderen vallen steeds vaker blijkt uit cijfers van het CBS. En dit gebeurt ook steeds vaker met dodelijke afloop.

Gedeeld

op

door

Ouderen vallen

Ouderen vallen steeds vaker met dodelijke afloop. Volgens cijfers van het CBS is dit aantal de afgelopen vijf jaar met zelfs 60 procent gestegen. Vorig jaar waren dit er 3.884 mensen. Ten opzichte van 2015 (3.486) was dit al een toename van 10 procent.

Het zijn vooral ouderen die vaker vallen. Dit komt niet alleen door toenemende vergrijzing, maar vooral ook doordat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het risico op vallen wordt hierdoor vergroot.

Vallen vs. verkeersongeluk

Wist je bijvoorbeeld dat er ruim zes keer meer mensen in Nederland overlijden door een val, dan door bijvoorbeeld een verkeersongeluk? Het is echt zo! Volgens VeiligheidNL, specialisten op het gebied van ongevallen en veilig gedrag, is de informatie van hoe dit voorkomen kan worden wel aanwezig. Probleem is alleen dat dit lokaal onvoldoende wordt gedeeld en toegepast. Daarnaast zien ze veel mensen die op verschillende plekken continue het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Dit terwijl er al tal van gecertificeerde methodes zijn die zo toegepast kunnen worden.

Meer samenwerken

Ook wordt er volgens VeiligheidNL té weinig samengewerkt. “Terwijl het van groot belang is dat lokale partijen; zoals gemeente, ggd’s, huisartsen, fysiotherapeuten, gezondheidscentra, samen aan de slag gaan”, aldus Saskia Kloet. “We moeten lokaal meer gaan samenwerken om zo het aantal slachtoffers onder ouderen te verminderen.” Stichting Vitaliteit + Veiligheid voor Senioren onderschrijft dit ook. In Overijssel en Gelderland is deze stichting actief en legt succesvol verbindingen tussen lokale organisaties.

Hoge kosten

Los van de persoonlijke schade die een val kan aanrichten, levert het ook hogere zorgkosten op. En dit is te voorkomen. VeiligheidNL berekende dat de kosten van vallen in 2030 al op 1,3 miljard euro uitkomt als er niets wordt gedaan. Dat therapie tegen vallen werkt is ook aangetoond door gezondheidswetenschapper Tanja Dorresteijn van de Universiteit van Maastricht. Volgen ouderen een cursus valpreventie en krijgen ze hiermee hun valangst onder controle, dan neemt het aantal valpartijen en vooral ook dodelijke valpartijen af.

Ouderen vallen meer

Uit onderzoek blijkt verder dat mensen van boven de 65 jaar nu eenmaal meer risico lopen om te vallen. Dit resulteert in langdurige opname voor revalidatie of zelfs overlijden. Hierbij zijn heupfracturen en hersenletsel de belangrijkste redenen voor overlijden. En naarmate de leeftijd verder toeneemt, neemt ook de kans op dodelijke afloop toe. Hierbij lopen vooral vrouwen een groter risico. In 2016 bleek 84 procent van de overleden vrouwen van boven de 80 jaar aan een val te zijn bezweken. Bij mannen was dit aantal lager, rond de 66 procent.

Bron: NOS

Lees verder

Lichaam & Geest

Een goed gesprek beginnen over zorg

Een goed gesprek beginnen over zorg. Volgens de nieuwe campagne ‘Begin een goed gesprek’ is dit essentieel voor betere zorg.

Gedeeld

op

Een goed gesprek beginnen

Een goed gesprek beginnen over je persoonlijke zorg. Het is een belangrijk vertrekpunt voor betere zorg. Dat is althans wat de campagne ‘Begin een goed gesprek’ beoogd. Patiënten en artsen willen hetzelfde, maar dat lukt vaak nog niet.

Daarom is een goed gesprek in de spreekkamer de oplossing. Bart Chabot, zelf ook patiënt, haalt voor de campagne tips en adviezen op hoe je dit kunt doen. Hij praat met artsen en patiënten over hun ervaringen en hun ideeën.

Meer weten over een goed gesprek beginnen?

Ben je ook op zoek naar een manier om beter het gesprek te voeren met je arts of verzorger? Bezoek de website van ‘Begin een goed gesprek’ of volg de Facebook pagina van ‘Heel Holland Zorgt’.

Lees verder

Meest gelezen