Volg ons online

Lichaam & Geest

6 tips voor het voorkomen van griep

Met deze 6 tips is het voorkomen van griep een fluitje van een cent. Want in deze tijd van slecht weer kun je heel snel uitgeschakeld worden door een virus.

Gedeeld

op

Voorkomen van griep met deze tips

Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ hebben we 6 handige tips voor het voorkomen van griep. Want laten we eerlijk zijn, met dit weer lig je als je niet oppast zo in de lappenmand!

Griep krijg je door virusdeeltjes die je inademt. Dat hoeft niet voor problemen te zorgen als je afweersysteem in orde is. Je weerstand dus. Hoe meer weerstand, des te geringer de kans dat je ziek wordt. Vooral ouderen, zieken en jonge kinderen zijn extra kwetsbaar.

Griep of verkoudheid?

Griep, ook wel influenza genoemd, wordt veroorzaakt door het influenzavirus dat de luchtwegen infecteert. Een verkoudheid wordt nogal eens verward met griep, maar griep is toch echt wat anders. Je voelt je zwak, je hebt koorts maar ook spierpijn, hoofdpijn en je snottert en hoest. Kortom, je voelt je echt beroerd. Bij sommige mensen met verminderde weerstand en bijkomende andere ziekteverschijnselen kan griep zelfs dodelijk zijn! Maar zoals gezegd ‘voorkomen is beter dan genezen’.

1. Niet je neus snuiten

Als je een snotneus hebt wil je die natuurlijk snuiten. Kun je beter niet doen want je voorhoofdholtes zijn nogal gevoelig. Een keertje snuiten gaat nog wel, maar bij griep en verkoudheid ligt je snuitfrequentie veel hoger. Daardoor beschadig je die holtes en kunnen ze gaan ontsteken. Haal je neus maar op (niet al te luidruchtig) of gebruik een wegwerpzakdoekje. Liever geen zakdoek want dat wordt een griepvirusbom. Hoest of nies in je elleboog en niet in je hand(en).

2. Veel drinken

Door veel water te drinken moet je vaker plassen. Daardoor voer je sneller afvalstoffen af. Dat betekent ook dat de stoffen die je ziek kunnen maken niet snel de kans krijgen om zich te ‘settelen’. Koffie en alcohol drinken kun je beter even niet doen want die drankjes onttrekken vocht aan je lichaam terwijl je nu juist vocht nodig hebt om die afvalstoffen af te voeren.

3. Zet de ramen open

Klinkt tegenstrijdig hè? We willen het ’s winters toch lekker warm hebben? Maar juist door de ramen tegen elkaar open te zetten ververs je de lucht in de kamer. Want als de ramen dicht blijven, blijven ook alle hoest- en niesbuien binnenskamers. De virusdeeltjes hopen zich op en die adem jij dan weer in. Zet die ramen dus af en toe maar open.

4. Veel bewegen

We zeiden het al, weerstand is belangrijk. Hoe bouw je die op? Door veel te bewegen. Je stofwisseling komt op gang en dat zorgt er voor dat er afweerstoffen worden aangemaakt. Bewegen is ook goed voor een betere nachtrust en dat is weer goed voor je immuunsysteem. Je krijgt energie die je juist ’s winters extra nodig hebt om weerstand op te bouwen. Daarmee bestrijd je die virussen.

5. Voorkomen van griep met gezond eten

Eten speelt een belangrijke rol als je je lichamelijk en geestelijk goed wilt voelen. Hoe gezonder je eet, hoe beter het is voor je weerstand. En dat niet alleen, je voelt je dan sowieso beter. Dus: groente, fruit, vette vis, wat noten en vezels. Ach, je weet ’t eigenlijk wel toch? Je hebt een goede mix nodig van eiwitten, vetten, koolhydraten, water, zout en vitaminen.

6. Kleed je warm aan

Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel. Sommige medici weerspreken het idee dat je van ‘op de tocht staan’ ziek kunt worden. De waarheid ligt ook hier misschien weer in het midden. Feit is dat je sneller bevattelijk bent voor virussen als je het koud hebt. Dat komt omdat je lichaam dan meer energie nodig heeft om warm te blijven. Die energie heb je nou net nodig om de virussen te bestrijden.

Kippensoep als laatste redmiddel

In het uitzonderlijke geval dat je na al deze tips toch nog griep krijgt neem dan een kom hete kippensoep. Daar zitten aminozuren in die er voor zorgen dat je longen de afvalstoffen sneller afvoeren. En als je echt geen griep wilt krijgen, haal dan een griepprik. Auw!

meer informatie

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

40 dagen geen druppel alcohol

Ouderenbond KBO-PCOB luidt de noodklok. Het aantal 55-plussers met een alcoholprobleem neemt toe in Nederland. Daarom organiseert de bond de 40 dagen geen druppel challenge.

Gedeeld

op

door

40 dagen geen druppel

40 dagen geen druppel alcohol drinken. De ouderenbond KBO-PCOB roept ouderen op om mee te doen aan deze uitdaging. En dat het een uitdaging is blijkt uit de onderliggende cijfers over ouderen en alcohol.

De ouderen van tegenwoordig blijken steeds vaker naar een glas wijn of bier. Van alle 55-plussers in Nederland drinkt maar liefst 84 procent zowel doordeweeks als in het weekend. Dat is nogal een aantal! In 2016 kwamen er ongeveer 5.000 55-plussers op de spoedeisende hulp terecht na een alcohol gerelateerd ongeluk. Dat waren maar liefst 2.000 meer dan in 2013.

Vastentijd

Voor de ouderenbond KBO-PCOB dus reden om de alarmklok te luiden. Voor het derde jaar op rij roepen ze 55-plussers in Nederland daarom op mee te doen met de 40 dagen geen alcohol challenge. Deze valt samen met de vastentijd van 40 dagen die woensdag ingaat. Dit is de eerste dag na het einde van de carnaval. Dus voor veel mensen een perfect moment om hiermee te beginnen.

40 dagen geen druppel

Als je meedoet krijg je van de ouderenbond een speldje toegestuurd met de tekst ’40 dagen geen druppel’. Dit helpt hopelijk om, niet alleen meer bekendheid te geven aan het initiatief, maar ook om meer begrip van de omgeving te krijgen. Als mensen zien dat je meedoet wordt het makkelijker om hier rekening mee te houden. En doe je mee met een groep, dan maak je kans op maar liefst 24 flessen mousserende wijn…alcoholvrij natuurlijk! Daar kun je wel een feestje mee bouwen.

Bekende Nederlanders

Vandaag ontvangt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid het allereerste speldje van KBO directeur Manon Vanderkaa. De actie wordt ook door Bekende Nederlanders ondersteund. Hella van der Wijst, Leo Fijen, Antoine Bodar, Henk Krol en Wouke van Scherrenburg doen allemaal mee.

Meer weten?

Wil je meedoen aan de challenge of wil je meer informatie over de actie? Bezoek dan de website van de ouderenbond en geef je ook op!

Lees verder

Lichaam & Geest

In gesprek met 100-jarigen in Nederland

Blogger Yvonne Witter gaat de uitdaging aan om in gesprek te gaan met 40 100-jarige Nederlanders. Over het verleden, het heden, maar ook de toekomst.

Gedeeld

op

door

In gesprek met 100-jarigen

Iedere dag een blog met een verhaal van een 100-jarige in Nederland. End at 40 dagen lang! Dat klinkt als een forse opgave. En dat is het ook. Maar voor NED7 blogger Yvonne Witter, van het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg is het geen opgave maar een uitdaging.

Ze doet dit special voor de zogenaamde Vastenactie in Weesp. Dit is waar Yvonne vandaan komt. “Ik liep al heel lang met het idee om mensen van honderd jaar en ouder te vragen naar hun levensverhalen”, vertelt Yvonne. “De mooie dingen, maar ook de teleurstellingen en het verlies en hoe zij daarmee omgaan. En niet alleen naar het verleden, maar ook naar hun visie op het heden en de toekomst. Als inspiratie voor anderen en mijzelf.”

Vastentijd

Dit idee stuurde ze in naar de Vastenactie, die ieder jaar in de vastentijd – tussen carnaval en Pasen – een actie houdt voor een goed doel. Dit jaar is dat een 40 dagen challenge voor hiv/aids-slachtoffers in Zambia. Yvonnes ambitieuze plan is om 40 honderdplussers te interviewen en de verhalen – anoniem – op te tekenen in een dagelijkse blog in de vastentijd. “Pas een week of twee geleden hoorde ik dat mijn plan is geselecteerd, dus nu ben ik hard op zoek naar meer kandidaten. Ik heb al 14 mensen bereid gevonden om mee te werken. Natuurlijk hoop ik dat ik ook in Weesp met honderdplussers kan praten.”

Geld doneren

Om de Vastenactie te steunen doneert Yvonne zelf een bedrag per verhaal en ze hoopt dat ook haar lezers dat zullen doen. “Als mensen een verhaal met plezier hebben gelezen of er inspiratie uit opdoen, kunnen ze met een knop eronder geld doneren.” Het doel van de Vastenactie sluit volgens Yvonne goed aan bij haar challenge. “In Zambia spelen opa’s en oma’s een enorm belangrijke rol in de opvoeding van kleinkinderen. Door de hiv-epidemie is de middengeneratie grotendeels weggevallen.”

In gesprek met 100-jarigen

De eerste twee gesprekken met eeuwelingen zijn net achter de rug. Niet alleen over het verleden, ook over het heden. “De dame die ik sprak moest bijvoorbeeld niets hebben van computers en internet en vond het een verarming van de communicatie tussen mensen. Maar de meneer gebruikte tot een jaar geleden nog Skype om met zijn kleindochter in China te kunnen praten.” Tips voor mensen die hun respectabele leeftijd nog (lang) niet bereikt hebben, hadden ze ook. ” ‘Leef bij de dag’, zei de mevrouw. En de meneer adviseerde om positief te blijven en vooral niet te klagen.”

De blogs van Yvonne Witter zijn binnenkort hier te lezen op NED7.nl. En ja, ze is nog zoekende naar 100-jarigen die hun verhaal willen delen. Stuur Yvonne een bericht via de website.

Lees verder

Lichaam & Geest

Chronische pijn, hoeveel last hebben we ervan?

Chronische pijn, Nederlanders hebben er meer last van dan je zou denken. Maar liefst twintig procent van ons zegt chronische pijn te hebben.

Gedeeld

op

Chronische pijn

Chronische pijn is een onderwerp waar je weinig over hoort, maar bijna twintig procent van de Nederlanders heeft er last van. De vergelijkingssite Kies Voor Je Zorg kijkt naar een onderzoek van het Radboudumc om erachter te komen hoeveel last we in Nederland hebben van chronische pijn.

De financiële gevolgen van chronische pijn zijn jaarlijks hoger dan die van kanker, hartziekten en diabetes bij elkaar. Toch is er nog veel onbekend over hoe pijn precies werkt. Daarom gaan onderzoekers van het Radboudumc uitzoeken hoe pijngevoelig Nederland precies is. Samen met De Kennis van Nu en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) lanceerden ze vorig jaar het Groot Nationaal Onderzoek (GNO) naar pijn.

Wat is chronische pijn?

Pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt heet chronische pijn. Twintig procent van de Nederlanders heeft hier last van. Anesthesioloog Monique Steegers en onderzoeker Esmeralda Blaney Davidson (Radboudumc) willen weten of mensen die pijngevoeliger zijn ook meer kans hebben op chronische pijn, en wat de gevolgen zijn voor het dagelijks leven. Zij gaan hiervoor onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederland.

Groot Nationaal Onderzoek

Iedereen beleeft pijn op een andere manier. Om meer te weten te komen over de pijngevoeligheid van de Nederlandse bevolking, is het daarom belangrijk dat zo veel mogelijk Nederlanders meedoen aan het Groot Nationaal Onderzoek. Pijn hangt ook af van de context. Na een mislukte operatie, of met een slecht humeur ervaar je meer pijn. Vrijwel al het pijnonderzoek tot nu toe is gedaan in ziekenhuizen, bij mensen die al veel pijn hebben.

Onderzoek thuis

Bij het Groot Nationaal Onderzoek gaan de onderzoekers een stapje verder en bekijken ze hoe pijngevoelig de Nederlandse populatie is. Hierin wordt pijn gemeten aan de hand van een vragenlijst die mensen thuis achter hun computer in kunnen vullen. “Omdat mensen het thuis kunnen invullen, meten we hoe mensen hun pijn ook echt in het dagelijks leven ervaren, en worden zij dus niet beïnvloed door een kunstmatige situatie in een ziekenhuis”, aldus hoofdonderzoeker Monique Steegers.

Pijnbehandeling

Met de resultaten hopen de onderzoekers uiteindelijk een betere pijnbehandeling te vinden voor pijn in het algemeen, maar zeker voor patiënten met chronische pijn. Eind november zijn de eerste resultaten in de uitzending van De Kennis van Nu te zien.

Meer weten?

Als je wilt weten hoe pijngevoelig jij zelf bent, ga dan naar de website van De Kennis van Nu en draag bij aan het Groot Nationaal Onderzoek naar pijn.

Lees verder

Meest gelezen