Volg ons online

Lichaam & Geest

5 redenen voor een actief leven na je pensioen

Dit zijn 5 goede redenen waarom hardlopen en actief leven na je pensioen belangrijk is voor je gezondheid.

Gedeeld

op

Hardlopen en actief leven na je pensioen

Na je pensioen een actief leven leiden? Steeds meer gepensioneerden komen in actie en beginnen met sporten om actief én in beweging te blijven. Nu hoef je daar niet direct een marathon voor te lopen, alhoewel de groep 50-plussers die dat wel doet steeds meer groeit.

Hardlopen is echter zo gek nog niet. Maar waarom zou je als je met pensioen gaat moeten gaan hardlopen? Het blog Leefjepensioen.nl heeft 5 redenen voor je om een actief leven te leiden door hard te lopen.

Actief leven met hardlopen

Jan Tamis is in de 80 en dus al een tijdje met pensioen. Hij heeft inmiddels 21 keer de Dam tot Damloop gelopen. In 2015 was hij zelfs één van de oudste deelnemers. Maar hij is niet meer de enige. Steeds meer 55-plussers schrijven zich in. En dat is niet voor niets. “Deze mensen hadden het als dertiger te druk, maar denken op hun vijftigste opeens: ho, ik wil weer aan de slag’’, aldus Maria Hopman, hoogleraar fysiologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hardlopen is dan een makkelijke én goedkope vorm van sport. En het heeft veel voordelen.

1. Goed medicijn

Hardlopen kan niet alleen heel ontspannend zijn, het is ook nog eens goed tegen allerlei kwalen. Een te hoog cholesterol bijvoorbeeld. Als je gaat hardlopen gaat je hartslag omhoog en komt de doorbloeding opgang. Bovendien verkleint iedere dag 2 uur stevig wandelen of hardlopen de kans op diabetes 2. Het risico dat je dit type diabetes oploopt wordt door wandelen en hardlopen met maar liefst 30% verlaagd! Omdat je spieren geactiveerd worden werkt insuline beter én wordt glucose beter opgenomen.

2. Depressie

Hardlopen kan een goed medicijn zijn tegen depressiviteit en angststoornissen. Meerder onderzoeken hebben dit al uitgewezen. Het hormoon endorfine komt namelijk vrij tijdens hardlopen. En endorfine zorgt voor vrolijkheid. Dat is ook de reden waarom endorfine ook wel het gelukshormoon wordt genoemd.

3. Hogere levensverwachting

Wil je langer leven? Hardlopen kan er voor zorgen dat je gemiddeld drie jaar langer leeft dan mensen die dit niet doen. Aan de Iowa State University in Amerika onderzochten ze tijdens een periode van 15 jaar 3.413 sterfgevallen. 24% van de sterfgevallen liep hard. In vergelijking met de groep die niet hardliep bleken er aanzienlijk minder mensen met hart- en vaatziekte te zijn binnen de groep hardlopers. Overigens hoef je geen fanatieke hardloper te zien om de voordelen van hardlopen te plukken. Volgens de onderzoekers is het al goed om zo’n 5 tot 10 minuten per dag hard te lopen.

4. Uithoudingsvermogen

Uithoudingsvermogen is belangrijk, maar krijg je niet als je één keer per maand hardloopt. Je uithoudingsvermogen wordt pas beter als je regelmatig hardloopt. Je lichaam krijgt na het hardlopen even een terugslag waar het van moet herstellen. Maar je lichaam compenseert dit direct door je uithoudingsvermogen naar een hoger niveau te tillen. Dit wordt ook wel supercompensatie genoemd. Wacht je vervolgens te lang met opnieuw hardlopen dan gaat je winst weer verloren.

5. Cognitief vermogen

Volgens neurowetenschappers aan de Universiteit van Cambridge is hardlopen ook goed voor je brein. Het zorgt voor een beter geheugen én het stimuleert de aanmaak van grijze massa. Van hardlopen wordt je dus mentaal scherper.

Actief leven maar niet té fanatiek

Hardlopen en actief leven is dus gezond, maar word niet direct té fanatiek. Een half uurtje rennen is voldoende en bouw het langzaam op. Ga je té fanatiek van start dan kan dit juist leiden tot blessures. En heb je al hartproblemen, wees dan voorzichtig. Extremen opzoeken is nergens voor nodig, vindt Maarten van Bottenburg, hoogleraar sportontwikkeling. “Stel jezelf geen marathon als doel. Je kunt ook gewoon vijf kilometer lopen. Als het goed gaat, kun je altijd nog besluiten jezelf in te schrijven voor de Dam tot Damloop.’’

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

Vrouwen met hartklachten krijgen verkeerde diagnose

Teveel vrouwen met hartklachten krijgen nog steeds de verkeerde diagnose. HeartLife klinieken deed onderzoek, met een aantal opvallende uitkomsten.

Gedeeld

op

Vrouwen met hartklachten

Vrouwen met hartklachten, het komt veel voor. Een veel vrouwen krijgen nog steeds de verkeerde diagnose. Vorig jaar november werden de resultaten bekend gemaakt van een enquête over de vraag óf en hoe vrouwen met hartklachten een second opinion aanvragen.

Lydia Geluk van Best Doctors en cardiologe dr. Janneke Wittekoek van HeartLife klinieken zien in de praktijk vaak vrouwen die al langer tobben met de vraag of hun klachten kunnen worden gelinkt aan hart- en vaatziekten. Een overweldigend aantal vrouwen (5.190) hebben meegedaan aan deze vragenlijst. 52% van de deelnemers was niet op de hoogte van de verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat om de signalen van hart- en vaatziekten. Een second opinion is in een kwart van de gevallen overwogen en indien deze plaatsvindt wordt dit zeer goed gewaardeerd.  Maar driekwart van de vrouwen heeft hierover nog veel vragen.

Vrouwen nog te makkelijk

Janneke Wittekoek: “Opvallend is dat veel vrouwen zich wel bewust zijn van de risicofactoren, maar die niet serieus nemen en deze vervolgens niet bespreken met hun arts. Ze wuiven hun klachten weg. Ook bij een bezoek aan de arts worden klachten vaak niet in verband gebracht met een hartaandoening. Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen, willen we hierin verandering brengen dan zullen ze dus eerder herkend en behandeld moeten worden.”

Second opinion

Lydia Geluk van Best Doctors, een organisatie die second opinions verzorgt door internationale topspecialisten, ziet dit ook terug in de resultaten: ”De evaluatie van Best Doctors bij vrouwen met hart- en vaatziekten of klachten heeft bij 12% van de gevallen tot een verandering in de diagnose geleid en bij 40% tot een wijziging in de behandeling.”

Vrouwen met hartklachten

Wittekoek: “Het is belangrijk dat vrouwen niet langer de klachten bagatelliseren en in actie komen.  Maak je klachten bespreekbaar en ken de verschillen tussen mannen en vrouwen bij hartklachten. Voel je je onvoldoende gehoord of twijfel je, overweeg dan een second opinion! Uit onderzoek blijkt ook dat een hartinfarct bij vrouwen vaker wordt gemist dan bij mannen.”

Meer weten?

Wil je meer weten over de overgang en alles wat daarbij komt kijken? Bezoek dan de website van Eveline Bakker, Vuurvrouw.nu.

Lees verder

Lichaam & Geest

40 dagen geen druppel alcohol

Ouderenbond KBO-PCOB luidt de noodklok. Het aantal 55-plussers met een alcoholprobleem neemt toe in Nederland. Daarom organiseert de bond de 40 dagen geen druppel challenge.

Gedeeld

op

door

40 dagen geen druppel

40 dagen geen druppel alcohol drinken. De ouderenbond KBO-PCOB roept ouderen op om mee te doen aan deze uitdaging. En dat het een uitdaging is blijkt uit de onderliggende cijfers over ouderen en alcohol.

De ouderen van tegenwoordig blijken steeds vaker naar een glas wijn of bier. Van alle 55-plussers in Nederland drinkt maar liefst 84 procent zowel doordeweeks als in het weekend. Dat is nogal een aantal! In 2016 kwamen er ongeveer 5.000 55-plussers op de spoedeisende hulp terecht na een alcohol gerelateerd ongeluk. Dat waren maar liefst 2.000 meer dan in 2013.

Vastentijd

Voor de ouderenbond KBO-PCOB dus reden om de alarmklok te luiden. Voor het derde jaar op rij roepen ze 55-plussers in Nederland daarom op mee te doen met de 40 dagen geen alcohol challenge. Deze valt samen met de vastentijd van 40 dagen die woensdag ingaat. Dit is de eerste dag na het einde van de carnaval. Dus voor veel mensen een perfect moment om hiermee te beginnen.

40 dagen geen druppel

Als je meedoet krijg je van de ouderenbond een speldje toegestuurd met de tekst ’40 dagen geen druppel’. Dit helpt hopelijk om, niet alleen meer bekendheid te geven aan het initiatief, maar ook om meer begrip van de omgeving te krijgen. Als mensen zien dat je meedoet wordt het makkelijker om hier rekening mee te houden. En doe je mee met een groep, dan maak je kans op maar liefst 24 flessen mousserende wijn…alcoholvrij natuurlijk! Daar kun je wel een feestje mee bouwen.

Bekende Nederlanders

Vandaag ontvangt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid het allereerste speldje van KBO directeur Manon Vanderkaa. De actie wordt ook door Bekende Nederlanders ondersteund. Hella van der Wijst, Leo Fijen, Antoine Bodar, Henk Krol en Wouke van Scherrenburg doen allemaal mee.

Meer weten?

Wil je meedoen aan de challenge of wil je meer informatie over de actie? Bezoek dan de website van de ouderenbond en geef je ook op!

Lees verder

Lichaam & Geest

In gesprek met 100-jarigen in Nederland

Blogger Yvonne Witter gaat de uitdaging aan om in gesprek te gaan met 40 100-jarige Nederlanders. Over het verleden, het heden, maar ook de toekomst.

Gedeeld

op

door

In gesprek met 100-jarigen

Iedere dag een blog met een verhaal van een 100-jarige in Nederland. End at 40 dagen lang! Dat klinkt als een forse opgave. En dat is het ook. Maar voor NED7 blogger Yvonne Witter, van het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg is het geen opgave maar een uitdaging.

Ze doet dit special voor de zogenaamde Vastenactie in Weesp. Dit is waar Yvonne vandaan komt. “Ik liep al heel lang met het idee om mensen van honderd jaar en ouder te vragen naar hun levensverhalen”, vertelt Yvonne. “De mooie dingen, maar ook de teleurstellingen en het verlies en hoe zij daarmee omgaan. En niet alleen naar het verleden, maar ook naar hun visie op het heden en de toekomst. Als inspiratie voor anderen en mijzelf.”

Vastentijd

Dit idee stuurde ze in naar de Vastenactie, die ieder jaar in de vastentijd – tussen carnaval en Pasen – een actie houdt voor een goed doel. Dit jaar is dat een 40 dagen challenge voor hiv/aids-slachtoffers in Zambia. Yvonnes ambitieuze plan is om 40 honderdplussers te interviewen en de verhalen – anoniem – op te tekenen in een dagelijkse blog in de vastentijd. “Pas een week of twee geleden hoorde ik dat mijn plan is geselecteerd, dus nu ben ik hard op zoek naar meer kandidaten. Ik heb al 14 mensen bereid gevonden om mee te werken. Natuurlijk hoop ik dat ik ook in Weesp met honderdplussers kan praten.”

Geld doneren

Om de Vastenactie te steunen doneert Yvonne zelf een bedrag per verhaal en ze hoopt dat ook haar lezers dat zullen doen. “Als mensen een verhaal met plezier hebben gelezen of er inspiratie uit opdoen, kunnen ze met een knop eronder geld doneren.” Het doel van de Vastenactie sluit volgens Yvonne goed aan bij haar challenge. “In Zambia spelen opa’s en oma’s een enorm belangrijke rol in de opvoeding van kleinkinderen. Door de hiv-epidemie is de middengeneratie grotendeels weggevallen.”

In gesprek met 100-jarigen

De eerste twee gesprekken met eeuwelingen zijn net achter de rug. Niet alleen over het verleden, ook over het heden. “De dame die ik sprak moest bijvoorbeeld niets hebben van computers en internet en vond het een verarming van de communicatie tussen mensen. Maar de meneer gebruikte tot een jaar geleden nog Skype om met zijn kleindochter in China te kunnen praten.” Tips voor mensen die hun respectabele leeftijd nog (lang) niet bereikt hebben, hadden ze ook. ” ‘Leef bij de dag’, zei de mevrouw. En de meneer adviseerde om positief te blijven en vooral niet te klagen.”

De blogs van Yvonne Witter zijn binnenkort hier te lezen op NED7.nl. En ja, ze is nog zoekende naar 100-jarigen die hun verhaal willen delen. Stuur Yvonne een bericht via de website.

Lees verder

Meest gelezen