Volg ons online

Lichaam & Geest

5 redenen voor een actief leven na je pensioen

Dit zijn 5 goede redenen waarom hardlopen en actief leven na je pensioen belangrijk is voor je gezondheid.

Gedeeld

op

Hardlopen en actief leven na je pensioen

Na je pensioen een actief leven leiden? Steeds meer gepensioneerden komen in actie en beginnen met sporten om actief én in beweging te blijven. Nu hoef je daar niet direct een marathon voor te lopen, alhoewel de groep 50-plussers die dat wel doet steeds meer groeit.

Hardlopen is echter zo gek nog niet. Maar waarom zou je als je met pensioen gaat moeten gaan hardlopen? Het blog Leefjepensioen.nl heeft 5 redenen voor je om een actief leven te leiden door hard te lopen.

Actief leven met hardlopen

Jan Tamis is in de 80 en dus al een tijdje met pensioen. Hij heeft inmiddels 21 keer de Dam tot Damloop gelopen. In 2015 was hij zelfs één van de oudste deelnemers. Maar hij is niet meer de enige. Steeds meer 55-plussers schrijven zich in. En dat is niet voor niets. “Deze mensen hadden het als dertiger te druk, maar denken op hun vijftigste opeens: ho, ik wil weer aan de slag’’, aldus Maria Hopman, hoogleraar fysiologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hardlopen is dan een makkelijke én goedkope vorm van sport. En het heeft veel voordelen.

1. Goed medicijn

Hardlopen kan niet alleen heel ontspannend zijn, het is ook nog eens goed tegen allerlei kwalen. Een te hoog cholesterol bijvoorbeeld. Als je gaat hardlopen gaat je hartslag omhoog en komt de doorbloeding opgang. Bovendien verkleint iedere dag 2 uur stevig wandelen of hardlopen de kans op diabetes 2. Het risico dat je dit type diabetes oploopt wordt door wandelen en hardlopen met maar liefst 30% verlaagd! Omdat je spieren geactiveerd worden werkt insuline beter én wordt glucose beter opgenomen.

2. Depressie

Hardlopen kan een goed medicijn zijn tegen depressiviteit en angststoornissen. Meerder onderzoeken hebben dit al uitgewezen. Het hormoon endorfine komt namelijk vrij tijdens hardlopen. En endorfine zorgt voor vrolijkheid. Dat is ook de reden waarom endorfine ook wel het gelukshormoon wordt genoemd.

3. Hogere levensverwachting

Wil je langer leven? Hardlopen kan er voor zorgen dat je gemiddeld drie jaar langer leeft dan mensen die dit niet doen. Aan de Iowa State University in Amerika onderzochten ze tijdens een periode van 15 jaar 3.413 sterfgevallen. 24% van de sterfgevallen liep hard. In vergelijking met de groep die niet hardliep bleken er aanzienlijk minder mensen met hart- en vaatziekte te zijn binnen de groep hardlopers. Overigens hoef je geen fanatieke hardloper te zien om de voordelen van hardlopen te plukken. Volgens de onderzoekers is het al goed om zo’n 5 tot 10 minuten per dag hard te lopen.

4. Uithoudingsvermogen

Uithoudingsvermogen is belangrijk, maar krijg je niet als je één keer per maand hardloopt. Je uithoudingsvermogen wordt pas beter als je regelmatig hardloopt. Je lichaam krijgt na het hardlopen even een terugslag waar het van moet herstellen. Maar je lichaam compenseert dit direct door je uithoudingsvermogen naar een hoger niveau te tillen. Dit wordt ook wel supercompensatie genoemd. Wacht je vervolgens te lang met opnieuw hardlopen dan gaat je winst weer verloren.

5. Cognitief vermogen

Volgens neurowetenschappers aan de Universiteit van Cambridge is hardlopen ook goed voor je brein. Het zorgt voor een beter geheugen én het stimuleert de aanmaak van grijze massa. Van hardlopen wordt je dus mentaal scherper.

Actief leven maar niet té fanatiek

Hardlopen en actief leven is dus gezond, maar word niet direct té fanatiek. Een half uurtje rennen is voldoende en bouw het langzaam op. Ga je té fanatiek van start dan kan dit juist leiden tot blessures. En heb je al hartproblemen, wees dan voorzichtig. Extremen opzoeken is nergens voor nodig, vindt Maarten van Bottenburg, hoogleraar sportontwikkeling. “Stel jezelf geen marathon als doel. Je kunt ook gewoon vijf kilometer lopen. Als het goed gaat, kun je altijd nog besluiten jezelf in te schrijven voor de Dam tot Damloop.’’

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

Leven met een achterdeur

Hoe is het om te leven met een achterdeur? Carla van ZuidZorg vertelt over haar ervaring met een cliënt die lijdt aan depressies.

Gedeeld

op

door

Leven met een achterdeur

Dit gastblog is geschreven door Carla Bartels, thuiscoach bij ZuidZorg

Het spookt al door mijn hoofd als ik in mijn auto naar haar adres rijd. Ik ben op weg in de vroege ochtend naar mevrouw C. Ik ken haar al jaren. Ze is een tijdje uit mijn zicht geweest en nu bezoek ik haar weer wekelijks.

Naarmate ik dichterbij het huis kom, rijzen de vragen; hoe tref ik haar aan? In welke toestand zal ze verkeren vandaag? Wanneer ik uit de auto stap, stijgt de spanning; zal zij de deur wel openmaken? Heeft zij gekozen voor haar uitweg of is het misschien op het randje? Ik loop het tuinpad op – gelukkig ik zie een klein lichtje – zegt dat wel genoeg? Ik bel aan. Daar komt ze de gang in gestrompeld. De spanning zakt.

Traumatische jeugd

Na een traumatische jeugd en later een intensieve baan bij een groot technisch bedrijf, liep haar huwelijk op de klippen. Gevolg: een posttraumatische stresssyndroom. Depressies beheersen haar leven, dat voor haar weinig positiefs meer te bieden heeft. En dat is al een hele lange tijd zo. Mevrouw werd volledig op zichzelf aangewezen na haar echtscheiding en kwam terecht in een situatie die uitzichtloos voor haar was en is. Zij heeft veel flashbacks, negatieve belevingen en emoties die haar steeds weer terugbrengen naar een tijd waarin zij niets dan ellende kende. Ze durft, kan en wil me niet eens alles vertellen! Het wordt haar dan teveel en te echt. De grote lijnen zijn al erg genoeg.

Isolement

Ik ben er voor haar door het huishouden wat op orde te houden, een praatje te maken over wat er in de wereld gaande is en wat vroeger haar belangstelling had. Concreet verandering aanbrengen in haar situatie is erg lastig voor haar. Het verleden, haar waarden, normen en principes spelen zo’n grote rol en zijn zo belangrijk voor haar, dat zij in een isolement geraakt is waar ze niet meer uit kan komen…waar ze ook geen kracht meer voor heeft.

Minder eenzaam voelen

Toch is dit laatste voor mij wel eens lastig. Ik zou graag wat lichtpuntjes met haar willen creëren en brainstorm dan wel eens met haar over wat het leven wat draagbaarder zou kunnen maken. Ik probeer samen met haar uit te zoeken of contacten met lotgenoten en vrijwilligers haar wat minder eenzaam kunnen laten voelen, maar dit wijst ze resoluut af. Ze heeft wekelijks contact met haar kinderen en kleinkinderen en voorlopig houdt dat haar op de been. Voor hoelang is een vraag waarop zijzelf ook geen antwoord heeft.

Eigen keuze

Ze is stellig in haar eigen visie: “Ik heb mijn eigen plan gemaakt in mijn hoofd. Dáár kan ik alleen nog maar mee verder. Dit plan is het enige dat mij uitkomst biedt en dat me gaande kan houden. Het is steeds mijn eigen keuze om nog een dag verder te leven. Ik bepaal elke dag of ik die dag aanga of dat ik via mijn eigen achterdeur dit leven verlaat. Of ik mijn middelen om van dit leven afscheid te kunnen nemen in zal zetten. Dat doe ik zodra ik dat nodig acht en ik dat wil. Daar kan niemand mij van afbrengen.”

Leven met een achterdeur

Met deze woorden vraagt ze me haar visie te respecteren. Als thuiscoach blijf ik naast haar staan en ze bepaalt haar eigen weg. Ik zie bij haar dat het leven ook te zwaar kan zijn. Ze kan alleen dit leven beleven zoals haar dit ingegeven wordt. Met een achterdeur. Toch ervaar ik wel eens zware last die ze deelt en mij laat voelen. Ik wil graag coachen naar het leven toe! Hoe gaat me dat lukken?

Meer weten?

Wil je meer weten over wat zorgorganisatie ZuidZorg doet? Bezoek dan eens hun website of volg hier hun Facebook pagina.

Lees verder

Lichaam & Geest

Luchtvochtigheid slaapkamer, hoe belangrijk is het eigenlijk?

Is de luchtvochtigheid in de slaapkamer van invloed op hoe goed of slecht je slaapt? Jazeker! Blogger Pieter Polman legt het uit.

Gedeeld

op

Luchtvochtigheid slaapkamer

De luchtvochtigheid van je slaapkamer, hoe belangrijk is deze? Belangrijker dan je in eerste instantie zou denken. Het is op verschillende manieren van invloed op hoe goed of slecht je slaapt. Maar hoe dan? Blogger Pieter Polman van de website Slaapinfo legt uit hoe het zit.

Een hoge luchtvochtigheid in je slaapkamer maakt het moeilijker om vocht te laten verdampen tijdens je slaap. Dat is niet goed. Je krijgt het er namelijk warm van, je gaat overmatig zweten en je slaapt hierdoor slecht. Bovendien zorgt een hoge luchtvochtigheid voor schimmelgroei, wat niet gezond is voor de luchtwegen.

Geïrriteerde keel

Om het ingewikkelder te maken, een lage luchtvochtigheid is ook niet goed. Te droge lucht kan je slaap verstoren. Bij winterweer kunnen huid en neusholtes uitdrogen, waardoor je vatbaarder wordt voor virusinfecties. Een virus gedijd goed bij lage luchtvochtigheid. Zelfs voor mensen die een perfecte weerstand hebben kan een lage luchtvochtigheid leiden tot een droge, jeukende en geïrriteerde keel. Slecht slapen is het gevolg en dat is niet wat we willen.

Ideale luchtvochtigheid slaapkamer

De beste luchtvochtigheid in de slaapkamer zit tussen de 40% en 60%. De beste nachtrust krijg je bij een luchtvochtigheid van 50%. Precies in het midden dus. Je kunt dit meten met een zogenaamde hygrometer of luchtvochtigheidsmeter.

Te hoge luchtvochtigheid

Maar wat te doen als je slaapkamer té vochtig is?

  • Ventileer je slaapkamer door bijvoorbeeld een raampje te openen. Het goed luchten van je slaapkamer is belangrijk.
  • Koop een luchtontvochtiger. Deze onttrekt vocht aan de ruimte en houdt de luchtvochtigheid in je slaapkamer op peil.
  • Katoenen beddengoed is belangrijk voor voldoende luchtcirculatie. Het ademt beter dan zijden of polyester lakens.

Te lage luchtvochtigheid

En wat als je juist een te lage luchtvochtigheid hebt in de slaapkamer?

  • Ook nu kun je het beste je slaapkamer ventileren door een raampje op te zetten.
  • In plaats van een luchtontvochtiger is het in dit geval beter om een luchtbevochtiger aan te schaffen.
  • Koop een waterverdamper voor aan je radiator. Je kunt ook een bakje met water op de radiator zetten. Dit heeft hetzelfde effect.

Meer weten?

Wil je meer weten over goed slapen? Bezoek dan eens het blog Slaapinfo van blogger Pieter Polman en ontdek wat je kunt doen om optimaal en gezond de nacht door te brengen.

Lees verder

Lichaam & Geest

Pijntjes in je lichaam, we lopen er vaak mee door

Pijntjes in je lichaam, het is iets waar de meeste Nederlanders gewoon mee doorlopen. Maar is dat wel zo verstandig?

Gedeeld

op

door

Pijntjes in je lichaam

Pijntjes, we hebben ze allemaal wel eens. Ineens schiet het in je rug. Of die zeurende pijn in je heup. Of steeds vaker onverklaarbare buikpijn. Ach, je kijkt het nog even aan. Misschien trekt het vanzelf wel weer weg. Herkenbaar? Dan behoor je tot de meerderheid van de Nederlanders.

Uit onderzoek van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders lang doorloopt met fysieke klachten, meestal omdat ze hopen dat het vanzelf overgaat. Terwijl een bezoekje aan de fysiotherapeut in zo’n geval best eens een goed idee kan zijn. Waarom wachten we dan vaak zo lang?

Veel onduidelijkheid

Weet jij of je een verwijzing van de huisarts nodig hebt voor fysiotherapie? En hoeveel behandelingen krijg je vergoed? Krijg je eigenlijk wel een vergoeding voor fysiotherapie? Is dat dan via een aanvullende verzekering? Met dit soort vragen loopt bijna de helft van de Nederlanders rond wanneer ze denken aan de fysiotherapeut. Er is dus nogal wat verwarring over de verzekering en of je rechtstreeks naar de fysiotherapeut kunt gaan. Dat mag overigens altijd. Huisartsen kunnen wel verwijzen, maar er is in ons land sprake van ‘Directe Toegang Fysiotherapie’. Je kunt er dus altijd terecht.

Platform bewegenis.nl

Nog één vraag dan: weet jij eigenlijk precies met welk soort klachten je allemaal bij de fysiotherapeut terecht kunt. Nee? Geen nood: zelfs je huisarts weet dat soms niet zo goed. Om te laten zien wat fysiotherapie kan doen voor je houding en beweging en hoe belangrijk de rol van de fysiotherapeut is bij lichamelijke klachten, lanceert het KNGF het online platform bewegenis.nl. Daarin staan ervaringsverhalen over fysiotherapie centraal.

Wat is jouw verhaal over fysiotherapie?

“Ik dacht: toch maar even naar de huisarts. Twee uur later zat ik in het ziekenhuis voor een MRI en een hartecho.” Zo begint het verhaal van Gerrit, één van de inspiratieverhalen op het platform bewegenis.nl. Met deze voorbeeldverhalen roept het KNGF heel Nederland op om hun ervaringen met fysiotherapie te delen. Wat heeft fysiotherapie voor jou gedaan? Hoe heeft het je geholpen weer optimaal te kunnen bewegen? Wil je ook jouw verhaal delen met bezoekers van NED7? Dat kan hier!

Lees verder

Meest gelezen