Volg ons online

Lichaam & Geest

5 misverstanden over de Wmo 2015

Er bestaan veel misverstanden over de Wmo 2015. Daarom hebben wij de 5 grootste misverstanden op een rijtje gezet voor je.

Gedeeld

op

Misverstanden over de Wmo 2015 omslagfoto

Sinds de start van NED7 krijgen wij heel veel vragen en opmerkingen van mensen over de Wmo 2015, de wet maatschappelijke ondersteuning. Er is heel veel over te doen en iedereen lijkt er een mening over te hebben. Maar kloppen deze meningen of bestaan er veel misverstanden over deze Wmo 2015? Wij hebben 5 van de belangrijkste misverstanden op een rijtje gezet voor je.

1. Omgeving moet verplicht helpen

Een veel gehoorde angst over de Wmo 2015 is dat de omgeving, familie, vrienden en buren, verplicht moeten meehelpen in de zorg van de ouderen. Maar dit is niet het geval. De omgeving kan niet verplicht worden hulp te bieden. Wel kan de gemeente, bij het onderzoeken welke hulp een inwoner nodig heeft, kijken of er hulp uit de omgeving kan worden geboden. Als iemand uit de omgeving hulp kan bieden en daartoe ook bereid is, dan kan de gemeente daar rekening mee houden. De gemeente mag daar niet ongevraagd vanuit gaan en bovendien moet de gemeente ondersteuning bieden aan de mantelzorger.

2. Geld op, geen ondersteuning

Gemeenten hebben het ook zwaar dus wat als het geld op is? Dan krijg je vast geen ondersteuning meer! In de Wmo 2015 staat duidelijk dat de gemeente ondersteuning moet bieden als iemand die hulp nodig heeft om mee te doen in de maatschappij en zij niet in staat zijn zelf of met hulp van anderen die hulp te regelen. Gemeenten zijn verplicht om die hulp te bieden, ook als het geld op is en zij het eigenlijk niet meer kunnen betalen.

3. Gedwongen naar huis door Wmo 2015

Verpleeg- en verzorgingshuizen sluiten en veel mensen denken dat dat tot gevolg heeft dat bewoners gedwongen worden te verhuizen naar een huis waar ze weer zelfstandig moeten wonen. Mensen die al in een verzorgingshuis wonen, mogen daar gewoon blijven. Ze zullen niet gedwongen worden om weer zelfstandig te gaan wonen. Het kan wel zo zijn dat zij moeten verhuizen naar een ander verzorgingshuis als het huis moet sluiten waar zij in wonen. Huizen sluiten omdat er té weinig mensen wonen of omdat het gebouw zwaar verouderd is. De voorwaarden om een plek in een verpleeg- of verzorgingshuis te krijgen zijn wel strenger geworden met de Wmo 2015, maar die voorwaarden gelden alleen voor nieuwe gevallen. Uiteindelijk wil de overheid namelijk dat mensen langer zelfstandig thuis blijven wonen als dit mogelijk is.

4. Persoonsgebonden budget afpakken

De gemeente moet altijd eerst onderzoeken wat de situatie is van een cliënt en moet op basis daarvan een maatwerkvoorziening aanbieden. Dit is een individuele voorziening waarin zaken zijn opgenomen die voor die persoon van toepassing zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dagbesteding of woningaanpassingen. Mensen die zo’n maatwerkvoorziening krijgen kunnen dit bekostigen met een persoonsgebonden budget, ofwel pgd genoemd. Er is alleen een maar. Om dit persoonsgebonden budget te krijgen moeten mensen voldoen aan twee voorwaarden. Zij moeten dit budget zelf kunnen beheren én zij moeten met dit budget veilige en goede ondersteuning inkopen. Een persoonsgebonden budget kan dus niet zomaar door de gemeente worden afgepakt.

5. Mijn medisch dossier komt op straat

De Wmo 2015 zorgt ervoor dat de gemeente niet jouw medische dossier krijgt. De gemeente mag alleen weten of je een indicatie hebt voor de Wet langdurige zorg. Waarom je de indicatie hebt krijgen zij niet te zien. Geef je toestemming hier, dan mag het wel, maar uitsluitend als je er zelf toestemming voor hebt gegeven. Artsen of huisartsen mogen ook geen gegevens delen. Zij hebben zich gewoon te houden aan het medisch beroepsgeheim dat ook hiervoor geldt.

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

40 dagen geen druppel alcohol

Ouderenbond KBO-PCOB luidt de noodklok. Het aantal 55-plussers met een alcoholprobleem neemt toe in Nederland. Daarom organiseert de bond de 40 dagen geen druppel challenge.

Gedeeld

op

door

40 dagen geen druppel

40 dagen geen druppel alcohol drinken. De ouderenbond KBO-PCOB roept ouderen op om mee te doen aan deze uitdaging. En dat het een uitdaging is blijkt uit de onderliggende cijfers over ouderen en alcohol.

De ouderen van tegenwoordig blijken steeds vaker naar een glas wijn of bier. Van alle 55-plussers in Nederland drinkt maar liefst 84 procent zowel doordeweeks als in het weekend. Dat is nogal een aantal! In 2016 kwamen er ongeveer 5.000 55-plussers op de spoedeisende hulp terecht na een alcohol gerelateerd ongeluk. Dat waren maar liefst 2.000 meer dan in 2013.

Vastentijd

Voor de ouderenbond KBO-PCOB dus reden om de alarmklok te luiden. Voor het derde jaar op rij roepen ze 55-plussers in Nederland daarom op mee te doen met de 40 dagen geen alcohol challenge. Deze valt samen met de vastentijd van 40 dagen die woensdag ingaat. Dit is de eerste dag na het einde van de carnaval. Dus voor veel mensen een perfect moment om hiermee te beginnen.

40 dagen geen druppel

Als je meedoet krijg je van de ouderenbond een speldje toegestuurd met de tekst ’40 dagen geen druppel’. Dit helpt hopelijk om, niet alleen meer bekendheid te geven aan het initiatief, maar ook om meer begrip van de omgeving te krijgen. Als mensen zien dat je meedoet wordt het makkelijker om hier rekening mee te houden. En doe je mee met een groep, dan maak je kans op maar liefst 24 flessen mousserende wijn…alcoholvrij natuurlijk! Daar kun je wel een feestje mee bouwen.

Bekende Nederlanders

Vandaag ontvangt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid het allereerste speldje van KBO directeur Manon Vanderkaa. De actie wordt ook door Bekende Nederlanders ondersteund. Hella van der Wijst, Leo Fijen, Antoine Bodar, Henk Krol en Wouke van Scherrenburg doen allemaal mee.

Meer weten?

Wil je meedoen aan de challenge of wil je meer informatie over de actie? Bezoek dan de website van de ouderenbond en geef je ook op!

Lees verder

Lichaam & Geest

In gesprek met 100-jarigen in Nederland

Blogger Yvonne Witter gaat de uitdaging aan om in gesprek te gaan met 40 100-jarige Nederlanders. Over het verleden, het heden, maar ook de toekomst.

Gedeeld

op

door

In gesprek met 100-jarigen

Iedere dag een blog met een verhaal van een 100-jarige in Nederland. End at 40 dagen lang! Dat klinkt als een forse opgave. En dat is het ook. Maar voor NED7 blogger Yvonne Witter, van het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg is het geen opgave maar een uitdaging.

Ze doet dit special voor de zogenaamde Vastenactie in Weesp. Dit is waar Yvonne vandaan komt. “Ik liep al heel lang met het idee om mensen van honderd jaar en ouder te vragen naar hun levensverhalen”, vertelt Yvonne. “De mooie dingen, maar ook de teleurstellingen en het verlies en hoe zij daarmee omgaan. En niet alleen naar het verleden, maar ook naar hun visie op het heden en de toekomst. Als inspiratie voor anderen en mijzelf.”

Vastentijd

Dit idee stuurde ze in naar de Vastenactie, die ieder jaar in de vastentijd – tussen carnaval en Pasen – een actie houdt voor een goed doel. Dit jaar is dat een 40 dagen challenge voor hiv/aids-slachtoffers in Zambia. Yvonnes ambitieuze plan is om 40 honderdplussers te interviewen en de verhalen – anoniem – op te tekenen in een dagelijkse blog in de vastentijd. “Pas een week of twee geleden hoorde ik dat mijn plan is geselecteerd, dus nu ben ik hard op zoek naar meer kandidaten. Ik heb al 14 mensen bereid gevonden om mee te werken. Natuurlijk hoop ik dat ik ook in Weesp met honderdplussers kan praten.”

Geld doneren

Om de Vastenactie te steunen doneert Yvonne zelf een bedrag per verhaal en ze hoopt dat ook haar lezers dat zullen doen. “Als mensen een verhaal met plezier hebben gelezen of er inspiratie uit opdoen, kunnen ze met een knop eronder geld doneren.” Het doel van de Vastenactie sluit volgens Yvonne goed aan bij haar challenge. “In Zambia spelen opa’s en oma’s een enorm belangrijke rol in de opvoeding van kleinkinderen. Door de hiv-epidemie is de middengeneratie grotendeels weggevallen.”

In gesprek met 100-jarigen

De eerste twee gesprekken met eeuwelingen zijn net achter de rug. Niet alleen over het verleden, ook over het heden. “De dame die ik sprak moest bijvoorbeeld niets hebben van computers en internet en vond het een verarming van de communicatie tussen mensen. Maar de meneer gebruikte tot een jaar geleden nog Skype om met zijn kleindochter in China te kunnen praten.” Tips voor mensen die hun respectabele leeftijd nog (lang) niet bereikt hebben, hadden ze ook. ” ‘Leef bij de dag’, zei de mevrouw. En de meneer adviseerde om positief te blijven en vooral niet te klagen.”

De blogs van Yvonne Witter zijn binnenkort hier te lezen op NED7.nl. En ja, ze is nog zoekende naar 100-jarigen die hun verhaal willen delen. Stuur Yvonne een bericht via de website.

Lees verder

Lichaam & Geest

Chronische pijn, hoeveel last hebben we ervan?

Chronische pijn, Nederlanders hebben er meer last van dan je zou denken. Maar liefst twintig procent van ons zegt chronische pijn te hebben.

Gedeeld

op

Chronische pijn

Chronische pijn is een onderwerp waar je weinig over hoort, maar bijna twintig procent van de Nederlanders heeft er last van. De vergelijkingssite Kies Voor Je Zorg kijkt naar een onderzoek van het Radboudumc om erachter te komen hoeveel last we in Nederland hebben van chronische pijn.

De financiële gevolgen van chronische pijn zijn jaarlijks hoger dan die van kanker, hartziekten en diabetes bij elkaar. Toch is er nog veel onbekend over hoe pijn precies werkt. Daarom gaan onderzoekers van het Radboudumc uitzoeken hoe pijngevoelig Nederland precies is. Samen met De Kennis van Nu en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) lanceerden ze vorig jaar het Groot Nationaal Onderzoek (GNO) naar pijn.

Wat is chronische pijn?

Pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt heet chronische pijn. Twintig procent van de Nederlanders heeft hier last van. Anesthesioloog Monique Steegers en onderzoeker Esmeralda Blaney Davidson (Radboudumc) willen weten of mensen die pijngevoeliger zijn ook meer kans hebben op chronische pijn, en wat de gevolgen zijn voor het dagelijks leven. Zij gaan hiervoor onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederland.

Groot Nationaal Onderzoek

Iedereen beleeft pijn op een andere manier. Om meer te weten te komen over de pijngevoeligheid van de Nederlandse bevolking, is het daarom belangrijk dat zo veel mogelijk Nederlanders meedoen aan het Groot Nationaal Onderzoek. Pijn hangt ook af van de context. Na een mislukte operatie, of met een slecht humeur ervaar je meer pijn. Vrijwel al het pijnonderzoek tot nu toe is gedaan in ziekenhuizen, bij mensen die al veel pijn hebben.

Onderzoek thuis

Bij het Groot Nationaal Onderzoek gaan de onderzoekers een stapje verder en bekijken ze hoe pijngevoelig de Nederlandse populatie is. Hierin wordt pijn gemeten aan de hand van een vragenlijst die mensen thuis achter hun computer in kunnen vullen. “Omdat mensen het thuis kunnen invullen, meten we hoe mensen hun pijn ook echt in het dagelijks leven ervaren, en worden zij dus niet beïnvloed door een kunstmatige situatie in een ziekenhuis”, aldus hoofdonderzoeker Monique Steegers.

Pijnbehandeling

Met de resultaten hopen de onderzoekers uiteindelijk een betere pijnbehandeling te vinden voor pijn in het algemeen, maar zeker voor patiënten met chronische pijn. Eind november zijn de eerste resultaten in de uitzending van De Kennis van Nu te zien.

Meer weten?

Als je wilt weten hoe pijngevoelig jij zelf bent, ga dan naar de website van De Kennis van Nu en draag bij aan het Groot Nationaal Onderzoek naar pijn.

Lees verder

Meest gelezen