Volg ons online

Lichaam & Geest

10 redenen om over de dood te praten

Over de dood praten kan zo z’n voordelen hebben. 10 voordelen om precies te zijn en wij hebben ze even voor je op een rijtje gezet.

Gedeeld

op

10 redenen waarom je moet praten over de dood

Praten over de dood en dan in het bijzonder je eigen dood, dat doe je niet vaak. Sommigen van ons zelfs helemaal niet. Terwijl het eigenlijk heel normaal zou moeten zijn. De dood hoort bij het leven. Daarom hebben wij 10 goede redenen om het over de dood te hebben voor je op een rijtje gezet.

1. Het zorgt voor verbondenheid

De dood maakt veel los in mensen. Het is een persoonlijk en intiem onderwerp. Maar ook een algemeen thema. Iedereen kent de dood. Het brengt ons dichter bij elkaar. Je leert jezelf beter kennen en door er met anderen over te praten kom je over hen ook meer te weten. Het zorgt voor verbondenheid.

2. Je wordt gelukkig

Onderzoek wijst uit dat, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, je gelukkig wordt van praten over of bezig zijn met de dood. Je denkt dat het omgekeerde het geval is, dat je er depressief van wordt. Niet dus! Het maakt je juist positiever en vrolijker! En je zelfbeeld wordt er ook nog eens beter van.

3. Aandacht voor waar het om gaat

De dood leert ons ook dat immateriële zaken er meer toe doen dan geld, werk of bezit. Je gezin, familie vrienden en collega’s zijn belangrijker. Daar moet je het uiteindelijk mee doen. Dus met hen af en toe eens praten over de dood is een investering in wezenlijke zaken waar je allemaal baat bij hebt.

4. Je leven krijgt meer betekenis

Door na te denken over de dood en er met anderen over te praten realiseer je je dat ook jij eens zult sterven. Dat besef zal er toe leiden dat je meer uit je leven wilt halen. Eindelijk eens doen wat je leuk vindt. Je gaat de hoofd- van de bijzaken scheiden. Kortom, je gaat met de wetenschap van je sterfelijkheid meer uit je leven halen.

5. Je relativeert makkelijker

Als je beseft dat er ooit onherroepelijk een einde komt aan je leven, maak je je niet meer zo snel druk over allerlei pietluttigheden. Oftewel, je maakt niet meer zo snel van een mug een olifant. Dat maakt je leven een stuk leuker en je krijgt meer tijd om je bezig te houden met de dingen waar het echt om gaat.

6. Je let op je gezondheid

Als je de bovenstaande redenen ter harte neemt, waarom zou je dan de dood een handje helpen? Jouw leven is het waard om geleefd te worden. Je gaat dus meer op je levensstijl letten. Waarom zou je nog roken? Of vet en suiker eten? Beter een stukje fruit en gewoon een slokje water. Net zo lekker en veel gezonder. Sowieso zul je meer nadenken over je acties en handelen. Je leeft bewuster.

7. Je weet wat je wilt

Door met je naasten te praten over de dood maakt het ook makkelijker om je wensen kenbaar te maken. Wat wil je in de laatste fase voor het einde? Het is voor je naasten dan ook makkelijker om er achter te komen hoe jij er over denkt. Je maakt het hen zo ook makkelijker om hun gevoelens te uiten.

8. Je maakt dingen af

Stel dat er sprake is van een ongeneeslijke ziekte en je weet dat het einde nabij is. Door dit te accepteren geef je jezelf de tijd en ruimte om de dingen te zeggen die je nog had willen zeggen. En de onafgemaakte zaken op te lossen. Voor de naasten is het rouwproces dan ook minder complex.

9. Je bent niet meer zo bang

Het is natuurlijk begrijpelijk dat je in meer of mindere mate bang bent voor de dood. Door erover te praten wordt het onderwerp minder zwaar. Je krijgt van anderen te horen dat ook zij hun angsten en twijfels hebben. Misschien krijg je er zelfs nieuwe inzichten door die je helpen om te gaan met je levenseinde.

10. Je krijgt meer rust

Door al het bovenstaande mee te nemen in de wijze waarop je bezig bent met de dood, van jezelf of van anderen, krijg je ook de tijd om andere zaken te regelen zoals je wensen over de uitvaart, je testament en je nalatenschap. Ook jouw mening over eventuele reanimatie of euthanasie kun je dan regelen in een wils- of zorgverklaring.

Nog wat over de dood

Praten over de dood is niet makkelijk. Je hebt nu gemerkt dat er talloze aspecten aan die laatste fase zitten. Wellicht is het goed om het er eens met je huisarts over te hebben. In de eerste plaats om je eigen kijk op het onderwerp te ventileren, maar ook om de standpunten van je huisarts te vernemen. Misschien is zijn of haar kijk op die dingen wel een heel andere. Dan weet je dat en kun je er rekening mee houden. Hoe dan ook, praat er over. Je moet de dood niet doodzwijgen!

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

Het was even vaderdag met mijn vader

Ans Boelens beschrijft haar ervaringen met een vader die leed aan Lewy Body dementie. Vandaag is een goede ‘vaderdag’ voor haar.

Gedeeld

op

door

Vaderdag

Dit gastblog is geschreven door Ans Boelens, manager Verpleging en Verzorging bij ZuidZorg

Ik loop van de parkeerplaats naar de zorgboerderij en zie door de ramen een klein clubje aan tafel zitten. Lies maakt een woordzoeker, Bert aait dwangmatig de snorrende nep-kat op zijn schoot, Thea loopt rondjes rond de tafel.

Mijn vader zit voor zich uit te kijken en de zuster is fruit aan het schillen. Zij ziet me aankomen en gebaart naar mijn vader, kijk eens wie daar is? Hij krijgt een brede glimlach en zwaait naar me, hij heeft een goede dag, ik zie het meteen aan zijn ogen.

Heldere momenten

Als ik binnenkom zegt hij trots: “Dag kind!” Het doet me goed dat hij me zo noemt. Het zet de verhoudingen recht. Het is even ‘vaderdag’. De laatste jaren zijn de rollen vaak omgedraaid, ik moet op hem letten, hem helpen met aankleden, zijn veters strikken, zijn gehoorapparaat zoeken. En ik wil ook gewoon dochter zijn. Als we samen een appel eten bedenk ik vragen waarin hij mij moet helpen of adviseren, kortom: vader zijn. “Pap, dat vogelhuisje wat jij een paar jaar geleden hebt gemaakt, is nog steeds leeg”. Hij kijkt peinzend: “Heb je het wel met het vlieggat naar het oosten gehangen?” Bingo! Hij weet raad. Ik ben als een kind zo blij, weet nu waar die uitdrukking vandaan komt.

Het doet hem goed

Ik vraag hem wat de beste tijd is om de lavendel te snoeien en hoe die ene plant met die rode besjes ook alweer heet. De natuur is zijn lust en leven en die info is verrassend goed op zijn harde schijf gebleven. Ik merk dat het hem ook goed doet, om vader te zijn. Ik vertel hem zuchtend over mijn zoon die op school iets uitgevreten heeft. Hij grinnikt als hij zegt; “Jij was vroeger geen haar beter”. We gaan nog even naar zijn kamer en ik help hem naar het toilet, zoek naar zijn pet en zet de kalender op de juiste dag.

Vaderdag

Als ik op het punt sta om te gaan zeg ik nadrukkelijk dat ik met de auto ben. Hij kijkt me zorgzaam aan en zegt: “Kijk je wel uit onderweg het begint al donker te worden”. Ik ga licht en tevreden naar huis.  Vanmiddag was het even ‘vaderdag’. Ik was kind en hij gewoon mijn vader.

Ans Boelens is manager verpleging en verzorging bij ZuidZorg. Haar vader leed aan Lewy Body dementie en is inmiddels overleden. Zij schreef regelmatig blogs over haar vader om de herinneringen aan hem levend te houden.

Lees verder

Lichaam & Geest

Ouderen vallen steeds vaker met fatale afloop

Ouderen vallen steeds vaker blijkt uit cijfers van het CBS. En dit gebeurt ook steeds vaker met dodelijke afloop.

Gedeeld

op

door

Ouderen vallen

Ouderen vallen steeds vaker met dodelijke afloop. Volgens cijfers van het CBS is dit aantal de afgelopen vijf jaar met zelfs 60 procent gestegen. Vorig jaar waren dit er 3.884 mensen. Ten opzichte van 2015 (3.486) was dit al een toename van 10 procent.

Het zijn vooral ouderen die vaker vallen. Dit komt niet alleen door toenemende vergrijzing, maar vooral ook doordat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het risico op vallen wordt hierdoor vergroot.

Vallen vs. verkeersongeluk

Wist je bijvoorbeeld dat er ruim zes keer meer mensen in Nederland overlijden door een val, dan door bijvoorbeeld een verkeersongeluk? Het is echt zo! Volgens VeiligheidNL, specialisten op het gebied van ongevallen en veilig gedrag, is de informatie van hoe dit voorkomen kan worden wel aanwezig. Probleem is alleen dat dit lokaal onvoldoende wordt gedeeld en toegepast. Daarnaast zien ze veel mensen die op verschillende plekken continue het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Dit terwijl er al tal van gecertificeerde methodes zijn die zo toegepast kunnen worden.

Meer samenwerken

Ook wordt er volgens VeiligheidNL té weinig samengewerkt. “Terwijl het van groot belang is dat lokale partijen; zoals gemeente, ggd’s, huisartsen, fysiotherapeuten, gezondheidscentra, samen aan de slag gaan”, aldus Saskia Kloet. “We moeten lokaal meer gaan samenwerken om zo het aantal slachtoffers onder ouderen te verminderen.” Stichting Vitaliteit + Veiligheid voor Senioren onderschrijft dit ook. In Overijssel en Gelderland is deze stichting actief en legt succesvol verbindingen tussen lokale organisaties.

Hoge kosten

Los van de persoonlijke schade die een val kan aanrichten, levert het ook hogere zorgkosten op. En dit is te voorkomen. VeiligheidNL berekende dat de kosten van vallen in 2030 al op 1,3 miljard euro uitkomt als er niets wordt gedaan. Dat therapie tegen vallen werkt is ook aangetoond door gezondheidswetenschapper Tanja Dorresteijn van de Universiteit van Maastricht. Volgen ouderen een cursus valpreventie en krijgen ze hiermee hun valangst onder controle, dan neemt het aantal valpartijen en vooral ook dodelijke valpartijen af.

Ouderen vallen meer

Uit onderzoek blijkt verder dat mensen van boven de 65 jaar nu eenmaal meer risico lopen om te vallen. Dit resulteert in langdurige opname voor revalidatie of zelfs overlijden. Hierbij zijn heupfracturen en hersenletsel de belangrijkste redenen voor overlijden. En naarmate de leeftijd verder toeneemt, neemt ook de kans op dodelijke afloop toe. Hierbij lopen vooral vrouwen een groter risico. In 2016 bleek 84 procent van de overleden vrouwen van boven de 80 jaar aan een val te zijn bezweken. Bij mannen was dit aantal lager, rond de 66 procent.

Bron: NOS

Lees verder

Lichaam & Geest

Een goed gesprek beginnen over zorg

Een goed gesprek beginnen over zorg. Volgens de nieuwe campagne ‘Begin een goed gesprek’ is dit essentieel voor betere zorg.

Gedeeld

op

Een goed gesprek beginnen

Een goed gesprek beginnen over je persoonlijke zorg. Het is een belangrijk vertrekpunt voor betere zorg. Dat is althans wat de campagne ‘Begin een goed gesprek’ beoogd. Patiënten en artsen willen hetzelfde, maar dat lukt vaak nog niet.

Daarom is een goed gesprek in de spreekkamer de oplossing. Bart Chabot, zelf ook patiënt, haalt voor de campagne tips en adviezen op hoe je dit kunt doen. Hij praat met artsen en patiënten over hun ervaringen en hun ideeën.

Meer weten over een goed gesprek beginnen?

Ben je ook op zoek naar een manier om beter het gesprek te voeren met je arts of verzorger? Bezoek de website van ‘Begin een goed gesprek’ of volg de Facebook pagina van ‘Heel Holland Zorgt’.

Lees verder

Meest gelezen