Volg ons online

Lichaam & Geest

10 redenen om over de dood te praten

Over de dood praten kan zo z’n voordelen hebben. 10 voordelen om precies te zijn en wij hebben ze even voor je op een rijtje gezet.

Gedeeld

op

10 redenen waarom je moet praten over de dood

Praten over de dood en dan in het bijzonder je eigen dood, dat doe je niet vaak. Sommigen van ons zelfs helemaal niet. Terwijl het eigenlijk heel normaal zou moeten zijn. De dood hoort bij het leven. Daarom hebben wij 10 goede redenen om het over de dood te hebben voor je op een rijtje gezet.

1. Het zorgt voor verbondenheid

De dood maakt veel los in mensen. Het is een persoonlijk en intiem onderwerp. Maar ook een algemeen thema. Iedereen kent de dood. Het brengt ons dichter bij elkaar. Je leert jezelf beter kennen en door er met anderen over te praten kom je over hen ook meer te weten. Het zorgt voor verbondenheid.

2. Je wordt gelukkig

Onderzoek wijst uit dat, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, je gelukkig wordt van praten over of bezig zijn met de dood. Je denkt dat het omgekeerde het geval is, dat je er depressief van wordt. Niet dus! Het maakt je juist positiever en vrolijker! En je zelfbeeld wordt er ook nog eens beter van.

3. Aandacht voor waar het om gaat

De dood leert ons ook dat immateriële zaken er meer toe doen dan geld, werk of bezit. Je gezin, familie vrienden en collega’s zijn belangrijker. Daar moet je het uiteindelijk mee doen. Dus met hen af en toe eens praten over de dood is een investering in wezenlijke zaken waar je allemaal baat bij hebt.

4. Je leven krijgt meer betekenis

Door na te denken over de dood en er met anderen over te praten realiseer je je dat ook jij eens zult sterven. Dat besef zal er toe leiden dat je meer uit je leven wilt halen. Eindelijk eens doen wat je leuk vindt. Je gaat de hoofd- van de bijzaken scheiden. Kortom, je gaat met de wetenschap van je sterfelijkheid meer uit je leven halen.

5. Je relativeert makkelijker

Als je beseft dat er ooit onherroepelijk een einde komt aan je leven, maak je je niet meer zo snel druk over allerlei pietluttigheden. Oftewel, je maakt niet meer zo snel van een mug een olifant. Dat maakt je leven een stuk leuker en je krijgt meer tijd om je bezig te houden met de dingen waar het echt om gaat.

6. Je let op je gezondheid

Als je de bovenstaande redenen ter harte neemt, waarom zou je dan de dood een handje helpen? Jouw leven is het waard om geleefd te worden. Je gaat dus meer op je levensstijl letten. Waarom zou je nog roken? Of vet en suiker eten? Beter een stukje fruit en gewoon een slokje water. Net zo lekker en veel gezonder. Sowieso zul je meer nadenken over je acties en handelen. Je leeft bewuster.

7. Je weet wat je wilt

Door met je naasten te praten over de dood maakt het ook makkelijker om je wensen kenbaar te maken. Wat wil je in de laatste fase voor het einde? Het is voor je naasten dan ook makkelijker om er achter te komen hoe jij er over denkt. Je maakt het hen zo ook makkelijker om hun gevoelens te uiten.

8. Je maakt dingen af

Stel dat er sprake is van een ongeneeslijke ziekte en je weet dat het einde nabij is. Door dit te accepteren geef je jezelf de tijd en ruimte om de dingen te zeggen die je nog had willen zeggen. En de onafgemaakte zaken op te lossen. Voor de naasten is het rouwproces dan ook minder complex.

9. Je bent niet meer zo bang

Het is natuurlijk begrijpelijk dat je in meer of mindere mate bang bent voor de dood. Door erover te praten wordt het onderwerp minder zwaar. Je krijgt van anderen te horen dat ook zij hun angsten en twijfels hebben. Misschien krijg je er zelfs nieuwe inzichten door die je helpen om te gaan met je levenseinde.

10. Je krijgt meer rust

Door al het bovenstaande mee te nemen in de wijze waarop je bezig bent met de dood, van jezelf of van anderen, krijg je ook de tijd om andere zaken te regelen zoals je wensen over de uitvaart, je testament en je nalatenschap. Ook jouw mening over eventuele reanimatie of euthanasie kun je dan regelen in een wils- of zorgverklaring.

Nog wat over de dood

Praten over de dood is niet makkelijk. Je hebt nu gemerkt dat er talloze aspecten aan die laatste fase zitten. Wellicht is het goed om het er eens met je huisarts over te hebben. In de eerste plaats om je eigen kijk op het onderwerp te ventileren, maar ook om de standpunten van je huisarts te vernemen. Misschien is zijn of haar kijk op die dingen wel een heel andere. Dan weet je dat en kun je er rekening mee houden. Hoe dan ook, praat er over. Je moet de dood niet doodzwijgen!

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

40 dagen geen druppel alcohol

Ouderenbond KBO-PCOB luidt de noodklok. Het aantal 55-plussers met een alcoholprobleem neemt toe in Nederland. Daarom organiseert de bond de 40 dagen geen druppel challenge.

Gedeeld

op

door

40 dagen geen druppel

40 dagen geen druppel alcohol drinken. De ouderenbond KBO-PCOB roept ouderen op om mee te doen aan deze uitdaging. En dat het een uitdaging is blijkt uit de onderliggende cijfers over ouderen en alcohol.

De ouderen van tegenwoordig blijken steeds vaker naar een glas wijn of bier. Van alle 55-plussers in Nederland drinkt maar liefst 84 procent zowel doordeweeks als in het weekend. Dat is nogal een aantal! In 2016 kwamen er ongeveer 5.000 55-plussers op de spoedeisende hulp terecht na een alcohol gerelateerd ongeluk. Dat waren maar liefst 2.000 meer dan in 2013.

Vastentijd

Voor de ouderenbond KBO-PCOB dus reden om de alarmklok te luiden. Voor het derde jaar op rij roepen ze 55-plussers in Nederland daarom op mee te doen met de 40 dagen geen alcohol challenge. Deze valt samen met de vastentijd van 40 dagen die woensdag ingaat. Dit is de eerste dag na het einde van de carnaval. Dus voor veel mensen een perfect moment om hiermee te beginnen.

40 dagen geen druppel

Als je meedoet krijg je van de ouderenbond een speldje toegestuurd met de tekst ’40 dagen geen druppel’. Dit helpt hopelijk om, niet alleen meer bekendheid te geven aan het initiatief, maar ook om meer begrip van de omgeving te krijgen. Als mensen zien dat je meedoet wordt het makkelijker om hier rekening mee te houden. En doe je mee met een groep, dan maak je kans op maar liefst 24 flessen mousserende wijn…alcoholvrij natuurlijk! Daar kun je wel een feestje mee bouwen.

Bekende Nederlanders

Vandaag ontvangt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid het allereerste speldje van KBO directeur Manon Vanderkaa. De actie wordt ook door Bekende Nederlanders ondersteund. Hella van der Wijst, Leo Fijen, Antoine Bodar, Henk Krol en Wouke van Scherrenburg doen allemaal mee.

Meer weten?

Wil je meedoen aan de challenge of wil je meer informatie over de actie? Bezoek dan de website van de ouderenbond en geef je ook op!

Lees verder

Lichaam & Geest

In gesprek met 100-jarigen in Nederland

Blogger Yvonne Witter gaat de uitdaging aan om in gesprek te gaan met 40 100-jarige Nederlanders. Over het verleden, het heden, maar ook de toekomst.

Gedeeld

op

door

In gesprek met 100-jarigen

Iedere dag een blog met een verhaal van een 100-jarige in Nederland. End at 40 dagen lang! Dat klinkt als een forse opgave. En dat is het ook. Maar voor NED7 blogger Yvonne Witter, van het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg is het geen opgave maar een uitdaging.

Ze doet dit special voor de zogenaamde Vastenactie in Weesp. Dit is waar Yvonne vandaan komt. “Ik liep al heel lang met het idee om mensen van honderd jaar en ouder te vragen naar hun levensverhalen”, vertelt Yvonne. “De mooie dingen, maar ook de teleurstellingen en het verlies en hoe zij daarmee omgaan. En niet alleen naar het verleden, maar ook naar hun visie op het heden en de toekomst. Als inspiratie voor anderen en mijzelf.”

Vastentijd

Dit idee stuurde ze in naar de Vastenactie, die ieder jaar in de vastentijd – tussen carnaval en Pasen – een actie houdt voor een goed doel. Dit jaar is dat een 40 dagen challenge voor hiv/aids-slachtoffers in Zambia. Yvonnes ambitieuze plan is om 40 honderdplussers te interviewen en de verhalen – anoniem – op te tekenen in een dagelijkse blog in de vastentijd. “Pas een week of twee geleden hoorde ik dat mijn plan is geselecteerd, dus nu ben ik hard op zoek naar meer kandidaten. Ik heb al 14 mensen bereid gevonden om mee te werken. Natuurlijk hoop ik dat ik ook in Weesp met honderdplussers kan praten.”

Geld doneren

Om de Vastenactie te steunen doneert Yvonne zelf een bedrag per verhaal en ze hoopt dat ook haar lezers dat zullen doen. “Als mensen een verhaal met plezier hebben gelezen of er inspiratie uit opdoen, kunnen ze met een knop eronder geld doneren.” Het doel van de Vastenactie sluit volgens Yvonne goed aan bij haar challenge. “In Zambia spelen opa’s en oma’s een enorm belangrijke rol in de opvoeding van kleinkinderen. Door de hiv-epidemie is de middengeneratie grotendeels weggevallen.”

In gesprek met 100-jarigen

De eerste twee gesprekken met eeuwelingen zijn net achter de rug. Niet alleen over het verleden, ook over het heden. “De dame die ik sprak moest bijvoorbeeld niets hebben van computers en internet en vond het een verarming van de communicatie tussen mensen. Maar de meneer gebruikte tot een jaar geleden nog Skype om met zijn kleindochter in China te kunnen praten.” Tips voor mensen die hun respectabele leeftijd nog (lang) niet bereikt hebben, hadden ze ook. ” ‘Leef bij de dag’, zei de mevrouw. En de meneer adviseerde om positief te blijven en vooral niet te klagen.”

De blogs van Yvonne Witter zijn binnenkort hier te lezen op NED7.nl. En ja, ze is nog zoekende naar 100-jarigen die hun verhaal willen delen. Stuur Yvonne een bericht via de website.

Lees verder

Lichaam & Geest

Chronische pijn, hoeveel last hebben we ervan?

Chronische pijn, Nederlanders hebben er meer last van dan je zou denken. Maar liefst twintig procent van ons zegt chronische pijn te hebben.

Gedeeld

op

Chronische pijn

Chronische pijn is een onderwerp waar je weinig over hoort, maar bijna twintig procent van de Nederlanders heeft er last van. De vergelijkingssite Kies Voor Je Zorg kijkt naar een onderzoek van het Radboudumc om erachter te komen hoeveel last we in Nederland hebben van chronische pijn.

De financiële gevolgen van chronische pijn zijn jaarlijks hoger dan die van kanker, hartziekten en diabetes bij elkaar. Toch is er nog veel onbekend over hoe pijn precies werkt. Daarom gaan onderzoekers van het Radboudumc uitzoeken hoe pijngevoelig Nederland precies is. Samen met De Kennis van Nu en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) lanceerden ze vorig jaar het Groot Nationaal Onderzoek (GNO) naar pijn.

Wat is chronische pijn?

Pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt heet chronische pijn. Twintig procent van de Nederlanders heeft hier last van. Anesthesioloog Monique Steegers en onderzoeker Esmeralda Blaney Davidson (Radboudumc) willen weten of mensen die pijngevoeliger zijn ook meer kans hebben op chronische pijn, en wat de gevolgen zijn voor het dagelijks leven. Zij gaan hiervoor onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederland.

Groot Nationaal Onderzoek

Iedereen beleeft pijn op een andere manier. Om meer te weten te komen over de pijngevoeligheid van de Nederlandse bevolking, is het daarom belangrijk dat zo veel mogelijk Nederlanders meedoen aan het Groot Nationaal Onderzoek. Pijn hangt ook af van de context. Na een mislukte operatie, of met een slecht humeur ervaar je meer pijn. Vrijwel al het pijnonderzoek tot nu toe is gedaan in ziekenhuizen, bij mensen die al veel pijn hebben.

Onderzoek thuis

Bij het Groot Nationaal Onderzoek gaan de onderzoekers een stapje verder en bekijken ze hoe pijngevoelig de Nederlandse populatie is. Hierin wordt pijn gemeten aan de hand van een vragenlijst die mensen thuis achter hun computer in kunnen vullen. “Omdat mensen het thuis kunnen invullen, meten we hoe mensen hun pijn ook echt in het dagelijks leven ervaren, en worden zij dus niet beïnvloed door een kunstmatige situatie in een ziekenhuis”, aldus hoofdonderzoeker Monique Steegers.

Pijnbehandeling

Met de resultaten hopen de onderzoekers uiteindelijk een betere pijnbehandeling te vinden voor pijn in het algemeen, maar zeker voor patiënten met chronische pijn. Eind november zijn de eerste resultaten in de uitzending van De Kennis van Nu te zien.

Meer weten?

Als je wilt weten hoe pijngevoelig jij zelf bent, ga dan naar de website van De Kennis van Nu en draag bij aan het Groot Nationaal Onderzoek naar pijn.

Lees verder

Meest gelezen