menu

Nerds voor zorg

Om de ontwikkeling van innovatieve producten en diensten voor de zorg te stimuleren gaat het UMC Utrecht samenwerken met de Hogeschool Utrecht (HU) en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Het initiatief heet U CREATE.

Andere partners in crime zijn TNO, Evident, eFocus en One Shoe en het doel van U CREATE is om betrokkenheid van technologische innovatie met zorg en welzijn te versterken. De bedoeling is dat dit gebeurt met behulp van de ontwikkeling van apps en games met als thema ‘gezondheid’.

Drone

Een voorbeeld hiervan is een drone waarmee mensen die ziek of slecht ter been zijn virtueel de natuur in kunnen. Of het project Touchpoints, dat onderzoekt hoe je mensen kunt aanzetten gezonder te leven. Een voorbeeld is de zogenaamde ‘pianotrap’ in Stockholm. De aandachtsgebieden zijn ‘genezen’, ‘verzorgen’ en ‘voorkomen’. Het belang van de patiënt of cliënt of burger staat daarbij centraal.

Health deals

Volgens de instellingen sluit dit initiatief aan bij het beleid van minister Schippers. In een brief aan de Tweede Kamer gaf de minister aan een forse impuls te willen geven aan de ontwikkeling van Nederlandse medisch-technologische innovaties met zogenaamde ‘health deals’ tussen overheid en (private) partners, die duurzame zorginnovaties verder op weg helpen.

Groeiende vraag

Door nieuwe technologische mogelijkheden worden steeds meer aandoeningen en ziekten succesvol behandeld dankzij ‘personalised medicine’. Tegelijkertijd worden mensen ouder. De vraag naar zorg groeit en het systeem komt daardoor onder druk te staan. Dit vraagt om een andere aanpak bij zowel de zorg zelf en de manier waarop de zorg is geregeld.

Snelst groeiende industrie

De creatieve industrie is één van de snelst groeiende sectoren in Nederland. Met creatieve disciplines als design, gaming en interactieve media is deze sector de aanjager geworden van toegepaste innovatie en het gebruik van creatieve methoden en technologieën voor andere sectoren, waaronder de zorg.

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieKen je deze al?24 Uur Op Een Gesloten Afdeling
Hoe ziet het leven eruit op een gesloten afdeling voor mensen met dementie? Actrice Marit van Bohemen ging 24 uur op bezoek bij Zorggroep Groningen om het te ervaren.Soapsterren in de ouderenzorg
Deze bekende soapsterren spelen mee in een wel heel bijzondere soap. Speciaal gemaakt voor het opleiden van nieuwe medewerkers in de zorg.Interview met jazz pianist Rob Agerbeek
Jazz pianist Rob Agerbeek is één van 's werelds beste jazz muzikanten. Hij is bijna 80 jaar maar denkt er niet over om te stoppen met spelen.