menu

Scheiding nu iets minder lijden

“Wat God heeft verbonden, mag een mens niet scheiden”, aldus het vers Mattheüs 19:6 in de Bijbel. En terwijl de Bijbel en dus ook de Rooms Katholieke kerk tot nu heel stellig waren in dit devies, lijkt de laatste nu toch de teugels iets te laten varen.

Tot nu toe werd een scheiding van een huwelijk, die door de kerk was ingezegend, niet erkend. En dan was hertrouwen al helemaal een onderwerp dat niet bespreekbaar was. Maar daar komt nu dus enige verandering in.

Meerderheid van de bisschoppen voor

De afgelopen 3 weken vond in Rome de bisschoppensynode plaats over Huwelijk & Gezin. En één van de uitkomsten van deze synode is dat 178 bisschoppen stemden voor meer openheid ten aanzien van gescheiden en hertrouwde mensen, terwijl een minderheid van 80 bisschoppen tegen bleven. De Paus ging zelfs zover dat hij in zijn afsluitende toespraak sprak over “rigide kerkleiders die hun kop in het zand blijven steken en zich achter doctrines verschuilen.” De synode bracht volgens de Paus gesloten harten aan het licht.

Discriminatie van homoseksuelen

Verder veroordeelt het slotdocument van de synode de discriminatie van homoseksuelen, alhoewel dit niet nieuw is voor de kerk. Wel herhaalt het document het standpunt van de kerk dat er volgens hun geen basis bestaat voor het homohuwelijk, wat dan ook nog steeds niet door hun wordt ondersteund.

meer informatie

Reageren

Auteur

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom is wetenschapsjournaliste met specialisatie seksualiteit & relaties. Ze schrijft voor diverse digitale en papieren magazines en blogt dagelijks op relatie.blog en seks.blog.

AdvertentieKen je deze al?24 Uur Op Een Gesloten Afdeling
Hoe ziet het leven eruit op een gesloten afdeling voor mensen met dementie? Actrice Marit van Bohemen ging 24 uur op bezoek bij Zorggroep Groningen om het te ervaren.Soapsterren in de ouderenzorg
Deze bekende soapsterren spelen mee in een wel heel bijzondere soap. Speciaal gemaakt voor het opleiden van nieuwe medewerkers in de zorg.Interview met jazz pianist Rob Agerbeek
Jazz pianist Rob Agerbeek is één van 's werelds beste jazz muzikanten. Hij is bijna 80 jaar maar denkt er niet over om te stoppen met spelen.