menu

Hartaanval bij vrouwen

Er is een groot verschil tussen mannen en vrouwen als het gaat om een hartaanval. Tot nu toe is er met name aandacht geweest voor hartklachten bij mannen. Maar, gelukkig komt er nu ook steeds meer aandacht voor zogenaamde genderspecifieke geneeskunde. Ofwel, het verschil tussen mannen en vrouwen als het gaat om medische aanpak.

Verschil tussen mannen en vrouwen

Een hartaanval bij vrouwen heeft andere oorzaken dan een hartaanval bij mannen. Dat is inmiddels bekend. En ook de symptomen kunnen heel verschillend zijn. Zo hebben vrouwen bij een hartaanval vaak klachten als kortademigheid, rug- of nekpijn en last van misselijkheid en overgeven. De bekende pijn op de borst is iets waar mannen juist weer last van hebben, terwijl dat bij vrouwen minder vaak voorkomt.

Oorzaak van een hartaanval bij vrouwen

Als we het hebben over de oorzaak van een hartaanval bij vrouwen en bij mannen, dan zie je ook een groot verschil. Het belangrijkste verschil zit ‘m hierbij in de bloedprop die de bloedvaten naar het hart blokkeert. Bij mannen is de bloedprop meestal groot, terwijl het bij vrouwen vaker om meerdere kleine bloedproppen gaat. Waarom is dit verschil belangrijk? Een hartaanval bij vrouwen kan, door de grootte van de bloedproppen, minder heftig verlopen vergeleken met mannen. Hierdoor wordt een hartaanval bij vrouwen ook minder snel als dusdanig herkent en makkelijker over het hoofd gezien.

Hogere leeftijd bij vrouwen

Vrouwen zijn gemiddeld een stuk ouder dan mannen, als zij getroffen worden door een hartaanval. 10 jaar ouder zelfs! Ook dit heeft een nadeel, want een hartaanval bij vrouwen is hierdoor ook vaker dodelijk. Al met al moet er dus nog veel gebeuren om een hartaanval bij vrouwen niet alleen te voorkomen, maar ook beter te leren herkennen.

Reageren

Auteur

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom is wetenschapsjournaliste met specialisatie seksualiteit & relaties. Ze schrijft voor diverse digitale en papieren magazines en blogt dagelijks op relatie.blog en seks.blog.

AdvertentieKen je deze al?24 Uur Op Een Gesloten Afdeling
Hoe ziet het leven eruit op een gesloten afdeling voor mensen met dementie? Actrice Marit van Bohemen ging 24 uur op bezoek bij Zorggroep Groningen om het te ervaren.Soapsterren in de ouderenzorg
Deze bekende soapsterren spelen mee in een wel heel bijzondere soap. Speciaal gemaakt voor het opleiden van nieuwe medewerkers in de zorg.Interview met jazz pianist Rob Agerbeek
Jazz pianist Rob Agerbeek is één van 's werelds beste jazz muzikanten. Hij is bijna 80 jaar maar denkt er niet over om te stoppen met spelen.