menu

Mannenhersenen verschrompelen sneller

De intellectuele capaciteiten van mannen gaan door de jaren heen sneller achteruit in vergelijking met vrouwen. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek van het National Institute on Aging in Baltimore.

Tussen 1979 en 2013 onderzochten zij ruim 2.000 personen van 50 tot 83 jaar; steeds over een periode van 9 jaar. Het ging hierbij om met name hoogopgeleide 50-plussers.

Mannenhersenen sneller achteruit

Maar op welke punten bleven de heren dan achter in vergelijking met de vrouwen? Het geheugen, de woordenschat, het voeren van vloeiende gesprekken én de psychomotorische snelheid, ofwel de tijd waarmee gedachten worden omgezet in bewegingen. Toch waren er ook nog punten waar de mannen beter scoorden dan vrouwen. Zo konden de heren beter afstanden tussen voorwerpen inschatten.

De resultaten van dit onderzoek zijn eigenlijk een bevestiging van eerdere onderzoeken waaruit al bleek dat de biologische veranderingen in de hersenen van vrouwen langzamer verlopen dan bij mannenhersenen.

Reageren

Auteur

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom is wetenschapsjournaliste met specialisatie seksualiteit & relaties. Ze schrijft voor diverse digitale en papieren magazines en blogt dagelijks op relatie.blog en seks.blog.

AdvertentieKen je deze al?24 Uur Op Een Gesloten Afdeling
Hoe ziet het leven eruit op een gesloten afdeling voor mensen met dementie? Actrice Marit van Bohemen ging 24 uur op bezoek bij Zorggroep Groningen om het te ervaren.Soapsterren in de ouderenzorg
Deze bekende soapsterren spelen mee in een wel heel bijzondere soap. Speciaal gemaakt voor het opleiden van nieuwe medewerkers in de zorg.Interview met jazz pianist Rob Agerbeek
Jazz pianist Rob Agerbeek is één van 's werelds beste jazz muzikanten. Hij is bijna 80 jaar maar denkt er niet over om te stoppen met spelen.