menu

Ga eens wat vaker naar de tandarts!

Ouderen moeten vaker naar de tandarts! Dat is het advies van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT). Dat is al een hele mond vol en wij horen je al zeggen: “Natuurlijk vinden zij dat…ze zijn er om het bezoek aan de tandarts te bevorderen.”

Maar wist je dat minder dan 6 op de 10 mensen tussen de 70 en 80 jaar en zelfs minder dan 40% van de 80-plussers, in 2014 naar de tandarts gingen? Niet gek dus dat het slecht gesteld is met het gebit van veel ouderen.

Controle niet meer nodig?

De reden waarom zo weinig ouderen naar de tandarts gaan is volgens het KNMT omdat veel ouderen denken dat controle op hun leeftijd niet meer nodig is. Andere redenen zijn dat ze het gewoon zijn vergeten, wat overigens ook op jonge leeftijd kan gebeuren. En in heel veel gevallen zijn ouderen ook niet meer mobiel genoeg om alleen naar de tandarts te gaan. Daarom wil het KNMT, met een landelijke campagne aandacht vragen voor gebitsverwaarlozing bij ouderen. Tegelijkertijd is het een mooi moment om ook familieleden en vrienden aan te sporen ouderen, die niet meer mobiel zijn, mee te nemen naar de tandarts.

Vaker naar de tandarts tegen ziekten

Een goed gebit is niet alleen belangrijk voor het uiterlijk en je goed voelen. Een goede mondhygiëne is ook belangrijk tegen andere ziekten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een slecht gebit ook in verband staat met aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten of longontsteking. Slechte mondhygiëne kan zelfs mede veroorzaker zijn van vroeggeboorte, maar gelukkig hoeven mensen op hogere leeftijd zich daar geen zorgen meer over te maken.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten