menu

15 misverstanden over euthanasie

Misverstanden over euthanasie en hulp bij zelfdoding, er blijken er talloze te bestaan. Schrijfster Willeke Stadtman schreef er onlangs zelfs een boek over. ‘Slotakkoord’ heet het en hiermee geeft zij een kijkje in de huidige euthanasiepraktijk.

Euthanasie en zelfdoding blijven actuele en controversiële onderwerpen. Maar de discussie wordt sterk beïnvloed door tal van misverstanden over euthanasie en hulp bij zelfdoding. Ook hier in Nederland.

Land waar het allemaal kan

Wij waren het eerste land ter wereld dat regels over euthanasie heeft vastgelegd in de wet. Dit is de Wet toetsing levensbeëindiging, die op 1 april 2002 in werking trad. Sindsdien staan wij bekend als het land waar het allemaal maar kan. Maar niets is minder waar. Ondanks dat wij wettelijk hebben vastgelegd dat euthanasie tot de mogelijkheden behoort, is het nog steeds heel moeilijk om daadwerkelijk deze stap te zetten. De Regionale Toetsingscommissies Euthanasie ontvingen in 2015 ongeveer 5.516 euthanasiemeldingen van artsen. Een stijging van 4 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Koop hier het boek ‘Slotakkoord’

Misverstanden over euthanasie

In het boek ‘Slotakkoord’ bespreekt Willeke Stadtman 15 misverstanden die zij zelf in de euthanasiepraktijk tegenkomt of die zij in haar omgeving hoort. Het boek wil hiermee de vele vragen en misverstanden over zelfdoding bespreken en wegnemen. Ook beschrijft het boek hoe complex een euthanasieverzoek eigenlijk is en dat één van die misverstanden is dat er zomaar euthanasie kan worden toegepast. Een beeld dat in de rest van de wereld over Nederland bestaat, maar dat helemaal niet klopt. Ook bespreekt het boek de vele dilemma’s die een euthanasieverzoek oplevert.

Verregaande gevolgen

Willeke Stadtman werkte zelf ruim dertig jaar in de zorg. Eerst als arts en later ook als bestuurder. Sinds 2014 is ze ook als arts gaan werken voor de Levenseindekliniek, waarbij ze in de praktijk ondervond hoe het is om met dit onderwerp om te gaan. De belangrijkste drijfveer voor Willeke om het boek te schrijven was om aan te tonen dat zelfdoding geen eenvoudig onderwerp is. Het is geen fluitje van een cent, maar een ingewikkeld en zorgvuldig proces. Het heeft verregaande gevolgen, niet alleen voor degene die erom vraagt, maar zeker ook voor degene die het uit moet voeren.

Artsen en verpleegkundigen

In het boek put Willeke uit eigen ervaringen én uit de ervaringen van haar collega’s. Zij is absoluut geen pleitbezorger van euthanasie en wil met de 15 misverstanden over zelfdoding aantonen dat het onderwerp veel ingewikkelder is dat men zou denken. Tegelijkertijd behandelt het boek ook, op respectvolle wijze, de persoonlijke ervaringen van mensen die een euthanasiewens hebben en die het moeten uitvoeren, zoals artsen en verpleegkundigen.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten