Volg ons online

Geld & Regels

Zorgverzekeringen vergelijken, let op!

Zorgverzekeringen vergelijken, het is weer die tijd van het jaar. KiesvoorjeZorg.nl heeft 6 handige tips waar je op moet letten.

Gedeeld

op

Zorgverzekeringen vergelijken

Ieder jaar moeten we weer een keuze maken of we onze zorgverzekeringen houden of inruilen of een ander. Daarom heeft KiesvoorjeZorg.nl een handig overzicht gemaakt met enkele tips hoe je makkelijk een weloverwogen keuze kunt maken. Zo wordt zorgverzekeringen vergelijken heel makkelijk!

Er is veel aanbod in zorgverzekeringsland. Er zijn maar liefst 1.300 opties waaruit je kunt kiezen! Dat maakt het niet bepaald overzichtelijk. Het is dus goed om te weten wat belangrijk is voordat je verschillende zorgverzekeringen naast elkaar legt. Ook wanneer je tevreden bent over je huidige zorgverzekeraar doe je er goed aan om alle voorwaarden nog even te bekijken. Verzekeraars veranderen namelijk vaak hun prijzen en polisvoorwaarden in het nieuwe jaar.

1. De basisverzekering

De zorg in het basispakket van de verzekering is voor iedereen gelijk. De overheid bepaalt dat. Wat er in dit pakket zit, wijzigt wel ieder jaar. Het kan dus zijn dat voor zorg die eerst vanuit de basisverzekering werd vergoed, nu geen vergoeding meer gegeven wordt. Kijk dit dus goed na en kies eventueel voor een aanvullende dekking voor de zorg die je wel nodig hebt maar waarvoor geen basisdekking is.

Natura of restitutiepolis?

Toch zijn er zijn in de basisverzekeringen wel wat keuzes te maken, zo kunt u kiezen voor meer service of meer zelf doen en heeft u de keuze tussen een natura en een restitutiepolis.

 • Bij de naturapolis betaalt uw zorgverzekeraar de kosten rechtstreeks aan de zorgverlener, dit scheelt u administratieve sores en u hoeft zelf niets voor te schieten.
 • Bij de naturapolis is uw keuzevrijheid echter beperkt. Uw zorgverzekeraar heeft dan namelijk contracten met zorgaanbieders waar u heen ‘moet’.
 • Bij een restitutiepolis heeft u dus meer keuzevrijheid; u schiet de nota hier vervolgens voor en deze declareert u bij uw verzekeraar. Bestaat er geen contract tussen uw verzekeraar en de zorgverlener, dan betaalt u vaak een deel van de kosten zelf.
 • Restitutiepolissen zijn vaak iets duurder, maar als u uw keuzevrijheid erg op prijs stelt, dan is dit de beste optie voor u.
 • Een derde vorm is de combinatiepolis. Bij dit type polis is er sprake van recht op zorg (natura) bij sommige zorgsoorten, en van recht op vergoeding van zorg (restitutie) bij andere.

2. Aanvullende verzekeringen

Naast de zorg in het basispakket kun je je via aanvullende dekkingen ook verzekeren voor extra zorg. Veel gekozen aanvullende dekkingen zijn bijvoorbeeld extra tandartszorg, brillen en lenzen, fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen. Hier hangt uiteraard een prijskaartje aan. Het is daarom slim om goed in te schatten welke zorg je in 2017 denkt nodig te hebben.

 • In sommige gevallen zal het goedkoper zijn om de extra zorgkosten zelf te bekostigen in plaats van hier extra premie voor te betalen.
 • U moet bij het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering nadenken over de risico’s die u wilt dragen, verwacht u hoge zorgkosten? En kunt u deze kosten in één keer ophoesten? De meeste verzekeraars dekken over het algemeen een maximumbedrag of een beperkt aantal behandelingen. Het zou voordeliger kunnen zijn zelf geld opzij te zetten; bijvoorbeeld als het gaat om kosten voor de tandarts of een nieuwe bril.
 • Voor een aanvullende verzekering geldt nooit eigen risico.
 • Sommige verzekeraars vragen voor sommige polissen een gezondheidsverklaring of medische verklaring en mogen u op basis daarvan afwijzen. Vraag daarom de nieuwe aanvullende verzekering ruim vóór 1 januari aan.
 • Je kunt een aanvullende verzekering ook bij een andere verzekeraar afsluiten. Je kunt zo bijvoorbeeld voor het basispakket bij Gouden Kruis verzekerd zijn en voor de aanvullende verzekering bij de Haarlemsche.
 • Schrijf kinderen in bij de partner met de beste (beste dekking, meest uitgebreide) verzekering. Kinderen zijn namelijk gratis meeverzekerd.

3. Zorgverzekeringen vergelijken

Als je een goed beeld hebt van de zorgbehoefte kun je een vergelijking maken tussen de verschillende verzekeraars. Er zijn meerdere websites waar je ze langs de meetlat kunt leggen.

 • Het is verleidelijk om voor de goedkoopste te gaan, maar houd hierbij ook rekening met de randvoorwaarden.
 • Denk bijvoorbeeld aan hoe de verzekeraars worden beoordeeld op service en of er sprake is van vrijheid in ziekenhuiskeuze.

4. Eigen risico verhogen

Als je weinig medische zorg denkt nodig te hebben in het nieuwe jaar, kun je er voor kiezen om het eigen risico te verhogen. Je betaalt dan maandelijks minder premie. Wanneer je echter onverwachts meer zorg nodig hebt, zal je hier een hogere eigen bijdrage voor moeten betalen.

 • Het minimale eigen risico is door de overheid vastgesteld en zal in 2017 uitkomen op 385 euro.

5. Collectieve verzekeringen

Dan zijn er ook nog de zogenaamde collectieve zorgverzekeringen, waarbij zorgverzekeraars korting geven aan groepen die als geheel een verzekering afsluiten.

 • Vaak gaat dit via werkgevers, maar ook via ledenverenigingen zoals bijvoorbeeld de ANWB, Makropashouders en vakbonden.
 • Daarnaast kun je ook via diverse websites een collectieve verzekering aangaan.

6. Tijdig opzeggen

Je kan eenmaal per jaar van zorgverzekeraar veranderen. Je zegt dan je bestaande verzekering op vóór 1 januari 2017. Doet je niets, dan loopt je bestaande verzekering gewoon door.

…en sluit op tijd je nieuwe polis af

Zorg ervoor dat je vóór 1 februari 2017 een nieuwe basisverzekering hebt afgesloten. Deze geldt dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2017.

Veel succes met het kiezen van je zorgverzekering!

Kies voor je Zorg is een vergelijkingssite waar alles te vinden is over de beste zorg bij jou in de buurt.

Advertentie

Geld & Regels

Overstappen van zorgverzekeraar: tips en aandachtspunten

Overstappen van zorgverzekeraar? Het kan vanaf nu. Maar waar moet je op letten? En, is het wel verstandig?

Gedeeld

op

door

Overstappen van zorgverzekeraar

Dit blog is gemaakt in samenwerking met Startpagina.nl

Overstappen van zorgverzekeraar, het is ieder jaar zo rond eind november hetzelfde liedje: “Should i stay or should i go?” Het overstappen zelf is niet moeilijk. Of het ook loont? Dat hangt helemaal af van je persoonlijke situatie. In ieder geval is dit hét moment om je verzekeringen eens onder de loep te nemen. Een paar tips en aandachtspunten.

Bespaar op je premie met collectieve of online verzekering

Het basispakket en wat hieruit vergoed wordt, is bij iedere verzekeraar hetzelfde. Toch verschillen de premies, omdat deze zijn opgebouwd uit verschillende componenten zoals risico-opslag, opbouw van reserves of opslag voor niet-inbare premies. De ene verzekeraar maakt hogere kosten voor huisvesting dan de andere. Een zorgverzekering afsluiten bij een online verzekeraar scheelt dus vrijwel altijd geld. Ook loont het de moeite om te kijken of je je kunt aansluiten bij een collectieve verzekering. Dat kan vaak via een werkgever, maar bijvoorbeeld ook middels een lidmaatschap van (consumenten)organisaties.

Kies je aanvullende verzekering zorgvuldig

Aanvullende verzekeringen zijn er in vele soorten en maten. Welke je kiest hangt af van je situatie en wensen. Fysiotherapie, alternatieve therapie, een bril of contactlenzen. Zorg dat je verzekering aansluit op je wensen en behoeftes. De makkelijkste manier om verzekeringen te vergelijken is met een zorgvergelijker. Die vind je hier op Startpagina.

Voorkom verrassingen: betaal eigen risico vooraf

Het eigen risico bedraagt ook in 2017 € 385,-. Sommige verzekeraars geven de mogelijkheid dit bedrag (al dan niet in termijnen) vooruit te betalen. Hiermee voorkom je een verrassing aan het eind van het jaar. Wat je niet gebruikt, krijg je aan het eind van het jaar gewoon weer terug.

Belangrijke data om te onthouden

 • 12 november: vanaf nu kun je overstappen of wijzigingen in je pakket doorgeven. Je oude verzekering wordt bij een overstap automatisch opgezegd.
 • 31 december: laatste mogelijkheid om je oude verzekering op te zeggen of wijzigingen door te geven.
 • 1 januari – 31 januari: een nieuwe verzekering kiezen kan nog steeds, maar je oude verzekering moet voor 31 december opgezegd zijn.
 • 31 januari: einde van de overstapperiode.

Meer weten over overstappen van zorgverzekeraar?

Wil je meer weten over of je wel of niet moet overstappen van zorgverzekeraar? Maak eenvoudig een vergelijking via Startpagina en ontdek wat voor jou het voordeligst is.

Lees verder

Geld & Regels

Anoniem solliciteren komt naar Amsterdam

Anoniem solliciteren kan binnenkort ook in Amsterdam bij het Amerikaanse bedrijf Greyston Bakery, die dit al 35 jaar doen.

Gedeeld

op

door

Anoniem solliciteren

Anoniem solliciteren is al langer een punt van discussie. Maar in Amerika heeft het bedrijf Greyston Bakery er al 35 jaar ervaring mee. En met heel veel succes. Dit succes brengen ze binnenkort naar Amsterdam waar zo’n 100 Amsterdammers laagdrempelig aan werk zullen komen.

Bij Greyston Bakery hebben ze anoniem solliciteren een stapje verder doorgetrokken. Ze noemen dit het ‘open hiring-model’. Iedereen die graag een baan bij het bedrijf wil kan zijn of haar naam invullen op een lijst. Zodra er plek is wordt de eerst volgende op de lijst aangenomen. Geen vragen, geen CV’s, geen referenties en ook geen screenings. Extreem anoniem dus. En terwijl menig werkgever in Nederland hier al rillingen van krijgt, blijkt het in New York heel succesvol. Vooral voor oudere werknemers en mensen met een lage opleiding kan dit uitkomst bieden.

Extreem anoniem solliciteren

Greyston Bakery is inmiddels een heel bekende naam in het wereldje. Ze hebben door hun aanpak grote contracten weten te krijgen bij bijvoorbeeld ijsmakers Ben&Jerry’s, voor wie ze de brownies maken. Samen met de Start Foundation openen ze binnenkort dus een vestiging in Amsterdam, met hetzelfde aannamebeleid. Een locatie voor de bakkerij hebben ze trouwens nog niet, maar gedacht wordt aan Amsterdam West. “De locatie moet voldoen aan specifieke voorwaarden”, aldus Jos Verhoeven, directeur van de Start Foundation. “Mensen moeten er gemakkelijk kunnen komen en je hebt te maken met de strengere Europese wetgeving. Bijvoorbeeld voor (stank)overlast. In 2019 moet de bakkerij draaien.”

Proeflocaties

Sollicitanten kunnen zich trouwens al eerder aanmelden. Dit kan al over enkele maanden. De mensen gaan dan aan het werk bij proeflocaties. Verhoeven: “Mensen mogen vier tot zes weken bij de proefbedrijven komen werken. Ze krijgen netjes betaald en daarna wordt pas met ze gezeten om hun verhaal te horen.”

Bron: Telegraaf

Lees verder

Geld & Regels

Minder wanbetalers tijdens economische crisis

Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat er tijdens de economische crisis minder wanbetalers waren in Nederland.

Gedeeld

op

Minder wanbetalers

Wanbetalers zijn van alle tijden, maar uit onderzoek van Motivaction en kenniscentrum Nibud, in opdracht van incasso organisatie GGN, blijkt dat tijdens de afgelopen economische crisis er minder mensen slechte betaalgewoontes op na hielden.

Goed nieuws, maar ook opvallend, want je zou denken dat tijdens slechte tijden er juist meer mensen zijn die moeite hebben met het betalen van hun rekeningen. Niets is minder waar. Hoe kan dat?

Geld lenen kost geld

Belangrijkste reden is mogelijk het invoeren van maatregelen zoals de Wet Financieel Toezicht in 2009. Hierin werden destijds gedragsregels voor financieel dienstverleners vastgelegd. Ook de wel bekende reclames van kredietverstrekkers zijn flink ingeperkt. Daarbij komt ook dat deze reclames melding moeten maken van de slogan: ‘geld lenen kost geld’. En kennelijk heeft dit z’n vruchten afgeworpen.

Ernstige betalingsachterstanden

Onderzoeksbureau Motivaction maakte een analyse van 10 jaar data van incasso organisatie GGN. Deze data liet een duidelijke trend zien. Wij Nederlanders zijn beter geworden met geld en het aantal wanbetalers daalde zelfs tijdens de crisisjaren. Belangrijkste reden voor een betalingsachterstand was voorheen het ‘vergeten’ van rekeningen. Tegenwoordig is dit anders. De hoogte van de zorgkosten en andere vaste lasten wordt nu aangevoerd als reden om te laat of niet te betalen. En ondanks dat er minder wanbetalers zijn, is de ernst van de betalingsachterstanden wel toegenomen. Vooral inkomensdaling is hier debet aan. Met het aantrekken van de economie is dit gelukkig weer aan het veranderen.

Wanbetalers zorgpremie

Bij zorgpremies wordt iemand als wanbetaler aangemerkt zodra zes maanden lang geen premie voor de basisverzekering is afgedragen. Dit aantal is de laatste jaren licht gestegen. Het zijn hierbij vooral chronisch zieken en gehandicapten die moeite hebben om de hogere zorgkosten te betalen. Onder jongeren tot 25 jaar is het aantal wanbetalers juist afgenomen wat een goede ontwikkeling is. Dit heeft waarschijnlijk te maken met een groeiend besef bij deze groep dat je verplicht bent om een zorgverzekering af te sluiten. Daarnaast is er voor deze groep een groeiend aanbod goedkopere opties op de markt gekomen.

Meer weten?

Wil je meer weten over onderzoeken van Motivaction of opvallende trends in onze maatschappij? Bezoek dan de nieuwspagina van het onderzoeksbureau.

Lees verder

Meest gelezen