menu

Zorgen voor kinderen als droombaan

Zorgen voor kinderen was wat Dini van der Zwan (81) ooit het liefste wilde doen. Maar het liep anders. In plaats van kindermeisje ging ze aan het werk bij de Postcheque- en Girodienst. Nu is ze toch nog één keer het kindermeisje van haar dromen in de fotoserie ‘Wat ik later wilde worden’ van stichting GetOud.

Tekenen voor een plaspauze

“Na de middelbare school, ik was achttien, ging ik op kantoor werken bij de Postcheque- en Girodienst. Een instelling die onder het Staatsbedrijf der PTT viel en alle girale betalingen bijhield, destijds nog helemaal handmatig. Bij ons werkten ongeveer vijfhonderd mensen, verdeeld over vijf etages, die allemaal bezig waren met het bijhouden van giroafschriften. Een hele klus. Iedereen had een reeks rekeningnummers onder zijn of haar verantwoording en elke storting moesten we op papier bijschrijven. Maakte je een fout, dan was je soms uren bezig deze te herstellen.”

Zorgen voor kinderen was mijn droom

“Streng was het hier, je moest er zelfs voor tekenen om een plasje te mogen plegen. De leiding hield dit precies bij! Op van die hectische en chaotische kantoordagen dacht ik heimelijk: “Was kindermeisje maar mijn beroep”, dat zou zo veel rustiger zijn dan werken op dit kantoor. Het zorgen voor kleine kinderen zit in me. Ik zou van de vroege ochtend tot en met de late avond met ze bezig zijn: luiers verschonen, in bad doen, met ze eten, naar bed brengen. Alles om de ouders te ontlasten. Als kindermeisje had ik waarschijnlijk een veel rijker leven kunnen meemaken. En niet zo vaak, maar toch een paar keer per jaar op vakantie, had me ook wel wat geleken.

“In die tijd had je nog een diploma nodig om kindermeisje te worden, geld voor de opleiding was er niet. Jammer, want mijn ouders stonden wel vierkant achter mijn beroepskeuze.”

Dini als kindermeisje

Dini van der Zwan (81) als kindermeisje

Reageren

Auteur

Marion en Ingrid

Marion en Ingrid

Marion en Ingrid zijn samen Stichting GetOud begonnen en willen ouderdom en ouder worden in een positief daglicht stellen met behulp van creatieve en ludieke projecten. Hierbij is de beeldvorming over ouderen niet alleen belangrijk. Ook de verbinding met jongeren is van belang bij ieder project dat GetOud onderneemt.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten