menu

Werken als hoedenmaakster

Werken deed Dien Boddé (86) al op haar twaalfde. Ze wilde dolgraag hoedenmaakster worden, maar daar kwam het door omstandigheden niet van. Ze werd dienstmeisje en later huisvrouw.

Vandaag is ze alsnog een keer hoedenmaakster dankzij het fotoproject ‘Wat ik later wilde worden’ van stichting GetOud.

Elastiekjes en lintjes naaien

“Als kind liep ik vaak door de Apeldoornse Hoofdstraat en keek dan vol bewondering naar binnen bij de hoedenzaak. Al die mallen met hoeden op een rij en de stoom die er vanaf kwam waren een heel mooi gezicht. Hoedenmaakster, dat wilde ik worden! Nog maar nauwelijks van school af, begon ik op mijn twaalfde als hulpje in die zaak. Ik naaide elastiekjes en lintjes in, zette hoeden op mallen en bracht hoedendozen weg.”

partner content

Bijzondere projecten met ouderen

GetOud is een stichting die bijdraagt aan positievere beeldvorming van 75-plussers en het welzijn van ouderen in Nederland.

Deftige dames

“Met grote dozen aan mijn stuur fietste ik langs deftige dames en leverde er hoeden en rekeningen af. Voordat ik ooit één hoed zelf had leren maken, was ik al weer weg uit de winkel. Vanwege de crisis moest ik namelijk meer geld gaan verdienen. Mijn vader was invalide en drie van mijn vier broers waren werkloos. Ik ging strijken: een zware, maar zeer goed betaalde baan.”

Werken als dienstmeisje

“De laatste jaren voor mijn huwelijk werkte ik als dienstmeisje bij een tandarts, tot ongenoegen van mijn verloofde. Hij moest altijd op de hoek van de straat op mij wachten, want “Jongens komen er hier niet in” had de tandarts me met opgeheven vinger toegesproken. Ik stopte met werken na mijn huwelijk. We woonden inmiddels in Heerlen vlakbij de kolenmijn, de schoorstenen de Lange Jan en Lange Lies. Als je de was buiten hing, zat het meteen onder het gruis. Logisch dat ik me zonder apparaten als een wasmachine en stofzuiger nooit heb verveeld.”

foto

Dien Boddé als hoedenmaakster

Dien Boddé als hoedenmaakster

NED7 Leestip

Koop het boek ‘Wat ik later wilde worden’

Reageren

Auteur

Marion en Ingrid

Marion en Ingrid

Marion en Ingrid zijn samen Stichting GetOud begonnen en willen ouderdom en ouder worden in een positief daglicht stellen met behulp van creatieve en ludieke projecten. Hierbij is de beeldvorming over ouderen niet alleen belangrijk. Ook de verbinding met jongeren is van belang bij ieder project dat GetOud onderneemt.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten