menu

Dromen van schilderen

Dromen van schilderen was het enige dat Walter van der Kleij (80) kon toen hij jong was. Maar in plaats van kunstschilder worden studeerde hij Civiele Techniek en werd hij directeur van Rijkswaterstaat. Nu maakt hij als nog zijn droom waar in de fotoserie ‘Wat ik later wilde worden’ van stichting GetOud.

Geen droog brood te verdienen

“Schilderen heb ik mijn hele leven met veel plezier gedaan. Een beroep hiervan maken was onmogelijk: geen droog brood in te verdienen. Ik ging Civiele Techniek studeren aan de TU Delft. In 1953, precies in mijn studietijd, voltrok er zich een enorme ramp in Nederland. In de nacht van 31 januari op 1 februari braken de dijken door en kwamen grote delen van Zeeland onder water te staan.”

Gaten dichten

“Meer dan 1.800 mensen lieten het leven en 72.000 mensen raakten door de watersnoodramp hun huis en bezittingen kwijt. Bij het vernemen van dit drama twijfelde ik geen seconde. Op de Solex vertrok ik naar Zeeland, daar konden ze mijn hulp beter gebruiken dan aan de TU. Binnen een mum van tijd stond ik met mijn laarzen in het water. Ik werkte mee aan ontwerpen en berekeningen zoals hoe gaten moesten worden afgesloten en hoe sterk de bodem moest zijn.”

Dromen van de schildersezel

“Deze onderbreking betekende één jaar studievertraging. Dat hinderde natuurlijk niet, want wat is nu één jaar op een studie van vijf jaar? Na mijn afstuderen ging ik aan de slag bij Rijkswaterstaat. De Lauwerszee moest worden afgesloten. Ook werd uitvoering gegeven aan het Deltaplan. In mijn vrije tijd trok ik er nog regelmatig op uit met mijn schildersezel. Tot mijn pensionering werkte ik bij Rijkswaterstaat, de laatste jaren als directeur. Het hoogtepunt in mijn carrière was de afsluiting van de Oosterschelde, ‘De vlag op het Deltaplan’. Ik had met eigen ogen gezien hoe belangrijk dit was!”

Walter als kunstschilder

Walter van de Kleij als kunstschilder

Reageren

Auteur

Marion en Ingrid

Marion en Ingrid

Marion en Ingrid zijn samen Stichting GetOud begonnen en willen ouderdom en ouder worden in een positief daglicht stellen met behulp van creatieve en ludieke projecten. Hierbij is de beeldvorming over ouderen niet alleen belangrijk. Ook de verbinding met jongeren is van belang bij ieder project dat GetOud onderneemt.

AdvertentieKen je deze al?24 Uur Op Een Gesloten Afdeling
Hoe ziet het leven eruit op een gesloten afdeling voor mensen met dementie? Actrice Marit van Bohemen ging 24 uur op bezoek bij Zorggroep Groningen om het te ervaren.Soapsterren in de ouderenzorg
Deze bekende soapsterren spelen mee in een wel heel bijzondere soap. Speciaal gemaakt voor het opleiden van nieuwe medewerkers in de zorg.Interview met jazz pianist Rob Agerbeek
Jazz pianist Rob Agerbeek is één van 's werelds beste jazz muzikanten. Hij is bijna 80 jaar maar denkt er niet over om te stoppen met spelen.