menu

Wat wordt de zorgpremie 2016?

Het einde van 2015 nadert alweer. Tijd dus om straks weer een keuze te maken of we bij onze huidige zorgverzekeraar blijven of overstappen naar een ander. Uiterlijk 19 november weten we wat de zorgpremie 2016 gaat worden per zorgverzekeraar. Wij keken alvast vooruit wat in ieder geval de belangrijkste veranderingen worden voor komend jaar. 

De basisverzekering

De basisverzekering is voor iedereen verplicht en dekt de kosten van de ‘noodzakelijke zorg’. Ook dit jaar zal de maandpremie voor deze basisverzekering iets verhoogd worden. Natuurlijk hangt het af van welk eigen risico je kiest, maar de verwachting is dat de maandpremie net iets boven de € 100,- uit zal komen.

Het eigen risico

Naast het vrijwillig eigen risico, is er ook een wettelijk verplicht eigen risico, deze is voor iedereen hetzelfde. In 2015 was dit wettelijk verplicht eigen risico € 375,- per jaar. Dit bedrag gaat € 10,- omhoog naar € 385,- per jaar. Voor bijvoorbeeld ziekenhuiszorg en geneesmiddelen, moet je dus de eerste € 385,- zelf betalen. Pas daarna begint de dekking door de basisverzekering. Bezoek aan de huisarts valt niet onder het eigen risico, net zo min als voor verzekerden jonger dan 18 jaar. Los van het wettelijk verplicht eigen risico kan je ervoor kiezen om het vrijwillig eigen risico te verhogen. Hierdoor gaat de maandpremie omlaag, maar moet je dus meer zelf betalen als je de zorg nodig blijkt te hebben.

Aanvullende verzekering

Iedere zorgverzekeraar biedt je de mogelijkheid aanvullende verzekeringen af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan een aanvullende verzekering voor tandzorg, fysiotherapie of psychische bijstand. Deze aanvullende verzekeringen waren en blijven vrijwillig. Bovendien geldt voor een aanvullende verzekering geen acceptatieplicht van de zorgverzekeraar, zoals dat wel geldt voor de basisverzekering. Wel wordt verwacht dat zorgverzekeraars hier enigszins soepeler mee om zullen gaan.

Zorgtoeslag

De zorgtoeslag, vooral voor mensen met de laagste inkomens, gaat iets omhoog. Waarschijnlijk ligt deze verhoging rond de € 6,- per maand. Mensen van 65 jaar en ouder, die met hun eigen vermogen uitkomen boven een bepaalde grens, lopen de kans dat hun zorgtoeslag juist minder wordt of zelfs helemaal vervalt. De zorgtoeslag is via de Belastingdienst aan te vragen en te checken.

Lees alles over de zorgpremie 2016

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten