menu

Wat kost onze zorg echt?

De kosten van onze zorg lijken heel hoog als we iedere maand weer automatisch onze zorgverzekering zien verdwijnen. En tegelijkertijd zeggen we ook altijd dat we niet naar een Amerikaans systeem moeten gaan, want daar is het pas écht kostbaar! Maar wat kost onze zorg nu eigenlijk echt? KiesvoorjeZorg.nl zet het voor ons op een rijtje.

Indirecte zorgkosten

Als je een rekensom maakt, van wat wij als Nederlanders betalen iedere maand en wat de werkelijke kosten zijn van de zorg, dan ontstaat er een groot gat. Wij betalen indirect veel meer aan zorgkosten dan de maandelijkse zorgverzekeringspremie. Stel dat iedere volwassene gemiddeld zo’n € 100,- per maand betaalt voor de basisverzekering. Dan nog wat extra voor de aanvullende verzekeringen als je die hebt én we betalen voor ons eigen risico. Gemiddeld betalen we dus zo’n € 1.500,- per jaar per volwassene. In Nederland hebben we ongeveer 13.5 miljoen volwassenen. Die betalen gezamenlijk per jaar dus zo’n € 20 miljard aan zorgpremie. In 2014 kostte de zorg in Nederland ruim € 95 miljard, een verschil van zo’n € 75 miljard! Een fors bedrag. Maar wie betaalt dat?

KiesvoorjeZorg artikelbanner

Wat betalen we werkelijk?

Alle mensen die werken dragen een percentage af van hun salaris. De werkgever betaalt werkgeversbijdragen over de salarissen. Freelancers en pensioengerechtigden moeten een eigen bijdrage betalen. Los van de inhoudingen op ons salaris, betalen we ook gewoon belasting, waarvan ook een deel naar de nationale zorgpot gaat. Als je alles bij elkaar optelt betaalden we in 2014 al gemiddeld zo’n € 5.250,- per jaar per persoon aan ons zorgstelsel. En dat is voordat we überhaupt een arts of ziekenhuis hebben bezocht!

Geen transparantie

Transparant is ons systeem niet. Sinds het verdwijnen van het ziekenfonds hebben wij het gevoel dat we meer moeten betalen en ook de regelgeving rond ons huidige systeem is er niet makkelijker op geworden. We krijgen tegenwoordig meer rekeningen gepresenteerd dan voorheen, wat bijdraagt aan het gevoel dat alles duurder is geworden. Vraag is alleen of het in werkelijkheid ook zo is. Na wat zoeken weten we in ieder geval dat de aanvullende verzekeringen zo’n 40% duurder zijn geworden dan voorheen. Verzekeraars verdienen op deze verzekeringen, terwijl ze aan de basisverzekering nauwelijks iets overhouden.

Onze zorg vs. Amerika

We zijn het er waarschijnlijk allemaal wel over eens. De zorg in Nederland is over het algemeen van hoge kwaliteit én goed toegankelijk voor iedereen. Zeker als je dit vergelijkt met een land als Amerika. De kosten zijn echter ook gestegen, wat overigens niet alleen te maken heeft met verzekeraars, aanpassingen en andere technische redenen. Onze leeftijd is ook van grote invloed hierop. Uit onderzoek van het Centraal Plan Bureau was de conclusie dat als deze trend zich voortzet, de lagere inkomens straks zo’n driekwart van de inkomensstijging kwijt zijn aan extra premies voor onze zorg. Nu is het aandeel van de zorg in ons bruto binnenlands product (BBP) nog zo’n 13%, maar deze gaat stijgen naar 31% in het jaar 2040.

Volgens de cijfers van de World Health Organization (WHO) zijn de gemiddelde zorgkosten die in Amerika worden uitgegeven zo’n € 7.050,- per persoon per jaar. Dat is 17.2% van het BBP. Dat scheelt dus niet zo veel met ons land!

Reageren

Auteur

KiesvoorjeZorg

KiesvoorjeZorg

Het vergelijkingsplatform KiesvoorjeZorg.nl is in 2012 opgericht door Charley Beerman nadat hij voor een familielid op zoek ging naar een zorgorganisatie in de buurt. Dit bleek ingewikkelder dan hij aanvankelijk dacht. Nu kun je op KiesvoorjeZorg.nl een groot aanbod van zorgaanbieders bekijken en vergelijken.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten