menu

Waarom een aanvullende verzekering?

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met  In samenwerking met Independer artikel

Waarom heb ik een aanvullende verzekering nodig? We staan weer voor de keuze of we bij onze huidige zorgverzekeraar blijven of dat we overstappen. Het moment dus om ook onze aanvullende verzekeringen eens goed onder de loep te nemen. Heb ik een aanvullende verzekering nodig of kan ik ook zonder?

Samen met Independer zetten wij de komende tijd alles wat met zorgverzekeringen te maken heeft overzichtelijk voor je op een rijtje. Je hebt al kunnen controleren of je huidige zorgverzekering nog wel up-to-date is. En ook het aanpassen van je bestaande zorgpolis is nu een fluitje van een cent. Maar wat weet je eigenlijk over je aanvullende verzekering?

Basisverzekering

In 2006 werd de basisverzekering geïntroduceerd. Iedereen in Nederland is verplicht een basisverzekering te hebben en verzekeraars zijn verplicht iedereen hiervoor te accepteren. Via deze basisverzekering wordt de belangrijkste zorg vergoed.

Independer artikel banner

Aanvullende verzekering

Maar, er is ook zorg die niet vergoed wordt door de basisverzekering. Deze zorg kun je verzekeren met een aanvullende verzekering. Zaken als fysiotherapie, tandartskosten, brillen en medische hulp in het buitenland kunnen aanvullend worden verzekerd. Voor deze aanvullende verzekering geldt geen acceptatieplicht voor de verzekeraar.

Verwacht je kosten die buiten je basisverzekering vallen, dan is het slim om zo´n aanvullende verzekering af te sluiten. Het is echter wel aan te raden om van te voren goed te kijken naar alle vergoedingen van de verschillende verzekeraars. De vergoedingen verschillen namelijk nogal per verzekeraar. Wegen ze wel op tegen de extra zorgpremie die je ervoor moet betalen? In dit overzicht vind je alle vergoedingen van alle verzekeraars.

Een voorbeeld

Is een aanvullende verzekering altijd nodig? Het antwoord is nee. Daarom een voorbeeld. Voor je tandartskosten kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Slim als je hier veel gebruik van maakt of regelmatig in situaties terechtkomt waarbij je gebit een risico loopt, zoals bij sport. Maar heb je eigenlijk nooit klachten en maak je alleen maar gebruik van de standaard halfjaarlijkse controle, dan kun je beter zelf de kosten hiervoor dragen. Een aanvullende tandartsverzekering kost je namelijk bij de meeste verzekeraars zo´n € 20,- per maand. Aan het einde van het jaar heb je dan € 240,- betaald, terwijl een gemiddelde standaard controle bij de tandarts zo’n € 40,- per controle kost.

Fysiotherapie

Fysiotherapie wordt vanuit de basisverzekering maar beperkt vergoed voor mensen ouder dan 18 jaar. Daarom kan het verstandig zijn hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten. Heb je een chronische aandoening dan krijg je de kosten vanaf de 20ste behandeling vergoed. Tot die 20ste behandeling kun je dus het beste een aanvullende verzekering afsluiten. Heb je geen chronische aandoening, dan moet je je altijd aanvullend verzekeren.

Brillen en lenzen

Wist je dat we in Nederland zo’n 57% brildragers hebben en zo’n 12% lensdragers? Het loont niet als je een aanvullende verzekering speciaal neemt voor de brillen en lenzen dekking. Als je een andere vergoeding kiest komt er vaak automatisch een vergoeding voor brillen en lenzen bij en daar kan je natuurlijk mooi van profiteren. Check dit daarom goed als je een aanvullende verzekering voor brillen en lenzen overweegt.

Een aanvullende verzekering apart afsluiten

Het is mogelijk een aanvullende verzekering apart van je basisverzekering bij een andere verzekeraar af te sluiten. Toch is dit vaak niet aan te raden. Verzekeraars willen dit ontmoedigen door een extra toeslag te rekenen op de aanvullende verzekering. Deze extra toeslag kan oplopen tot wel 50%! Hierdoor valt een mogelijk voordeel vaak direct weg. Meerdere verzekeringen afsluiten bij één verzekeraar levert daarentegen wel weer meer voordeel op, omdat verzekeraars een korting geven als je meer dan één verzekering bij ze afsluit.

Stel jij en je partner willen bij dezelfde verzekeraar op één polis omdat je hier korting op kunt krijgen. Het is goed om te kijken of dit ook echt zo is, want het is niet altijd verstandig. Als jij en je partner andere wensen hebben kun je vaak beter apart een verzekering afsluiten. Dit is goedkoper dan samen op één polis met korting.

Verzekeringstip!

Het kan geld schelen om een eenvoudige ingreep door je huisarts te laten doen in plaats van in het ziekenhuis. Bij de huisarts betaal je niets extra, terwijl je in het ziekenhuis eerst je eigen risico betaalt! Maar let op, want het is niet altijd mogelijk. Check daarom met je huisarts wat wel en wat niet kan.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten