Volg ons online

Geld & Regels

Waarom een aanvullende verzekering?

Waarom een aanvullende verzekering afsluiten? Samen met Independer kijken we naar de zin of onzin van een aanvullende verzekering.

Gedeeld

op

Heb ik een aanvullende verzekering nodig

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met  In samenwerking met Independer artikel

Waarom heb ik een aanvullende verzekering nodig? We staan weer voor de keuze of we bij onze huidige zorgverzekeraar blijven of dat we overstappen. Het moment dus om ook onze aanvullende verzekeringen eens goed onder de loep te nemen. Heb ik een aanvullende verzekering nodig of kan ik ook zonder?

Samen met Independer zetten wij de komende tijd alles wat met zorgverzekeringen te maken heeft overzichtelijk voor je op een rijtje. Je hebt al kunnen controleren of je huidige zorgverzekering nog wel up-to-date is. En ook het aanpassen van je bestaande zorgpolis is nu een fluitje van een cent. Maar wat weet je eigenlijk over je aanvullende verzekering?

Basisverzekering

In 2006 werd de basisverzekering geïntroduceerd. Iedereen in Nederland is verplicht een basisverzekering te hebben en verzekeraars zijn verplicht iedereen hiervoor te accepteren. Via deze basisverzekering wordt de belangrijkste zorg vergoed.

Independer artikel banner

Aanvullende verzekering

Maar, er is ook zorg die niet vergoed wordt door de basisverzekering. Deze zorg kun je verzekeren met een aanvullende verzekering. Zaken als fysiotherapie, tandartskosten, brillen en medische hulp in het buitenland kunnen aanvullend worden verzekerd. Voor deze aanvullende verzekering geldt geen acceptatieplicht voor de verzekeraar.

Verwacht je kosten die buiten je basisverzekering vallen, dan is het slim om zo´n aanvullende verzekering af te sluiten. Het is echter wel aan te raden om van te voren goed te kijken naar alle vergoedingen van de verschillende verzekeraars. De vergoedingen verschillen namelijk nogal per verzekeraar. Wegen ze wel op tegen de extra zorgpremie die je ervoor moet betalen? In dit overzicht vind je alle vergoedingen van alle verzekeraars.

Een voorbeeld

Is een aanvullende verzekering altijd nodig? Het antwoord is nee. Daarom een voorbeeld. Voor je tandartskosten kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Slim als je hier veel gebruik van maakt of regelmatig in situaties terechtkomt waarbij je gebit een risico loopt, zoals bij sport. Maar heb je eigenlijk nooit klachten en maak je alleen maar gebruik van de standaard halfjaarlijkse controle, dan kun je beter zelf de kosten hiervoor dragen. Een aanvullende tandartsverzekering kost je namelijk bij de meeste verzekeraars zo´n € 20,- per maand. Aan het einde van het jaar heb je dan € 240,- betaald, terwijl een gemiddelde standaard controle bij de tandarts zo’n € 40,- per controle kost.

Fysiotherapie

Fysiotherapie wordt vanuit de basisverzekering maar beperkt vergoed voor mensen ouder dan 18 jaar. Daarom kan het verstandig zijn hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten. Heb je een chronische aandoening dan krijg je de kosten vanaf de 20ste behandeling vergoed. Tot die 20ste behandeling kun je dus het beste een aanvullende verzekering afsluiten. Heb je geen chronische aandoening, dan moet je je altijd aanvullend verzekeren.

Brillen en lenzen

Wist je dat we in Nederland zo’n 57% brildragers hebben en zo’n 12% lensdragers? Het loont niet als je een aanvullende verzekering speciaal neemt voor de brillen en lenzen dekking. Als je een andere vergoeding kiest komt er vaak automatisch een vergoeding voor brillen en lenzen bij en daar kan je natuurlijk mooi van profiteren. Check dit daarom goed als je een aanvullende verzekering voor brillen en lenzen overweegt.

Een aanvullende verzekering apart afsluiten

Het is mogelijk een aanvullende verzekering apart van je basisverzekering bij een andere verzekeraar af te sluiten. Toch is dit vaak niet aan te raden. Verzekeraars willen dit ontmoedigen door een extra toeslag te rekenen op de aanvullende verzekering. Deze extra toeslag kan oplopen tot wel 50%! Hierdoor valt een mogelijk voordeel vaak direct weg. Meerdere verzekeringen afsluiten bij één verzekeraar levert daarentegen wel weer meer voordeel op, omdat verzekeraars een korting geven als je meer dan één verzekering bij ze afsluit.

Stel jij en je partner willen bij dezelfde verzekeraar op één polis omdat je hier korting op kunt krijgen. Het is goed om te kijken of dit ook echt zo is, want het is niet altijd verstandig. Als jij en je partner andere wensen hebben kun je vaak beter apart een verzekering afsluiten. Dit is goedkoper dan samen op één polis met korting.

Verzekeringstip!

Het kan geld schelen om een eenvoudige ingreep door je huisarts te laten doen in plaats van in het ziekenhuis. Bij de huisarts betaal je niets extra, terwijl je in het ziekenhuis eerst je eigen risico betaalt! Maar let op, want het is niet altijd mogelijk. Check daarom met je huisarts wat wel en wat niet kan.

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Geld & Regels

Overstappen van zorgverzekeraar: tips en aandachtspunten

Overstappen van zorgverzekeraar? Het kan vanaf nu. Maar waar moet je op letten? En, is het wel verstandig?

Gedeeld

op

door

Overstappen van zorgverzekeraar

Dit blog is gemaakt in samenwerking met Startpagina.nl

Overstappen van zorgverzekeraar, het is ieder jaar zo rond eind november hetzelfde liedje: “Should i stay or should i go?” Het overstappen zelf is niet moeilijk. Of het ook loont? Dat hangt helemaal af van je persoonlijke situatie. In ieder geval is dit hét moment om je verzekeringen eens onder de loep te nemen. Een paar tips en aandachtspunten.

Bespaar op je premie met collectieve of online verzekering

Het basispakket en wat hieruit vergoed wordt, is bij iedere verzekeraar hetzelfde. Toch verschillen de premies, omdat deze zijn opgebouwd uit verschillende componenten zoals risico-opslag, opbouw van reserves of opslag voor niet-inbare premies. De ene verzekeraar maakt hogere kosten voor huisvesting dan de andere. Een zorgverzekering afsluiten bij een online verzekeraar scheelt dus vrijwel altijd geld. Ook loont het de moeite om te kijken of je je kunt aansluiten bij een collectieve verzekering. Dat kan vaak via een werkgever, maar bijvoorbeeld ook middels een lidmaatschap van (consumenten)organisaties.

Kies je aanvullende verzekering zorgvuldig

Aanvullende verzekeringen zijn er in vele soorten en maten. Welke je kiest hangt af van je situatie en wensen. Fysiotherapie, alternatieve therapie, een bril of contactlenzen. Zorg dat je verzekering aansluit op je wensen en behoeftes. De makkelijkste manier om verzekeringen te vergelijken is met een zorgvergelijker. Die vind je hier op Startpagina.

Voorkom verrassingen: betaal eigen risico vooraf

Het eigen risico bedraagt ook in 2017 € 385,-. Sommige verzekeraars geven de mogelijkheid dit bedrag (al dan niet in termijnen) vooruit te betalen. Hiermee voorkom je een verrassing aan het eind van het jaar. Wat je niet gebruikt, krijg je aan het eind van het jaar gewoon weer terug.

Belangrijke data om te onthouden

  • 12 november: vanaf nu kun je overstappen of wijzigingen in je pakket doorgeven. Je oude verzekering wordt bij een overstap automatisch opgezegd.
  • 31 december: laatste mogelijkheid om je oude verzekering op te zeggen of wijzigingen door te geven.
  • 1 januari – 31 januari: een nieuwe verzekering kiezen kan nog steeds, maar je oude verzekering moet voor 31 december opgezegd zijn.
  • 31 januari: einde van de overstapperiode.

Meer weten over overstappen van zorgverzekeraar?

Wil je meer weten over of je wel of niet moet overstappen van zorgverzekeraar? Maak eenvoudig een vergelijking via Startpagina en ontdek wat voor jou het voordeligst is.

Lees verder

Geld & Regels

Anoniem solliciteren komt naar Amsterdam

Anoniem solliciteren kan binnenkort ook in Amsterdam bij het Amerikaanse bedrijf Greyston Bakery, die dit al 35 jaar doen.

Gedeeld

op

door

Anoniem solliciteren

Anoniem solliciteren is al langer een punt van discussie. Maar in Amerika heeft het bedrijf Greyston Bakery er al 35 jaar ervaring mee. En met heel veel succes. Dit succes brengen ze binnenkort naar Amsterdam waar zo’n 100 Amsterdammers laagdrempelig aan werk zullen komen.

Bij Greyston Bakery hebben ze anoniem solliciteren een stapje verder doorgetrokken. Ze noemen dit het ‘open hiring-model’. Iedereen die graag een baan bij het bedrijf wil kan zijn of haar naam invullen op een lijst. Zodra er plek is wordt de eerst volgende op de lijst aangenomen. Geen vragen, geen CV’s, geen referenties en ook geen screenings. Extreem anoniem dus. En terwijl menig werkgever in Nederland hier al rillingen van krijgt, blijkt het in New York heel succesvol. Vooral voor oudere werknemers en mensen met een lage opleiding kan dit uitkomst bieden.

Extreem anoniem solliciteren

Greyston Bakery is inmiddels een heel bekende naam in het wereldje. Ze hebben door hun aanpak grote contracten weten te krijgen bij bijvoorbeeld ijsmakers Ben&Jerry’s, voor wie ze de brownies maken. Samen met de Start Foundation openen ze binnenkort dus een vestiging in Amsterdam, met hetzelfde aannamebeleid. Een locatie voor de bakkerij hebben ze trouwens nog niet, maar gedacht wordt aan Amsterdam West. “De locatie moet voldoen aan specifieke voorwaarden”, aldus Jos Verhoeven, directeur van de Start Foundation. “Mensen moeten er gemakkelijk kunnen komen en je hebt te maken met de strengere Europese wetgeving. Bijvoorbeeld voor (stank)overlast. In 2019 moet de bakkerij draaien.”

Proeflocaties

Sollicitanten kunnen zich trouwens al eerder aanmelden. Dit kan al over enkele maanden. De mensen gaan dan aan het werk bij proeflocaties. Verhoeven: “Mensen mogen vier tot zes weken bij de proefbedrijven komen werken. Ze krijgen netjes betaald en daarna wordt pas met ze gezeten om hun verhaal te horen.”

Bron: Telegraaf

Lees verder

Geld & Regels

Minder wanbetalers tijdens economische crisis

Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat er tijdens de economische crisis minder wanbetalers waren in Nederland.

Gedeeld

op

Minder wanbetalers

Wanbetalers zijn van alle tijden, maar uit onderzoek van Motivaction en kenniscentrum Nibud, in opdracht van incasso organisatie GGN, blijkt dat tijdens de afgelopen economische crisis er minder mensen slechte betaalgewoontes op na hielden.

Goed nieuws, maar ook opvallend, want je zou denken dat tijdens slechte tijden er juist meer mensen zijn die moeite hebben met het betalen van hun rekeningen. Niets is minder waar. Hoe kan dat?

Geld lenen kost geld

Belangrijkste reden is mogelijk het invoeren van maatregelen zoals de Wet Financieel Toezicht in 2009. Hierin werden destijds gedragsregels voor financieel dienstverleners vastgelegd. Ook de wel bekende reclames van kredietverstrekkers zijn flink ingeperkt. Daarbij komt ook dat deze reclames melding moeten maken van de slogan: ‘geld lenen kost geld’. En kennelijk heeft dit z’n vruchten afgeworpen.

Ernstige betalingsachterstanden

Onderzoeksbureau Motivaction maakte een analyse van 10 jaar data van incasso organisatie GGN. Deze data liet een duidelijke trend zien. Wij Nederlanders zijn beter geworden met geld en het aantal wanbetalers daalde zelfs tijdens de crisisjaren. Belangrijkste reden voor een betalingsachterstand was voorheen het ‘vergeten’ van rekeningen. Tegenwoordig is dit anders. De hoogte van de zorgkosten en andere vaste lasten wordt nu aangevoerd als reden om te laat of niet te betalen. En ondanks dat er minder wanbetalers zijn, is de ernst van de betalingsachterstanden wel toegenomen. Vooral inkomensdaling is hier debet aan. Met het aantrekken van de economie is dit gelukkig weer aan het veranderen.

Wanbetalers zorgpremie

Bij zorgpremies wordt iemand als wanbetaler aangemerkt zodra zes maanden lang geen premie voor de basisverzekering is afgedragen. Dit aantal is de laatste jaren licht gestegen. Het zijn hierbij vooral chronisch zieken en gehandicapten die moeite hebben om de hogere zorgkosten te betalen. Onder jongeren tot 25 jaar is het aantal wanbetalers juist afgenomen wat een goede ontwikkeling is. Dit heeft waarschijnlijk te maken met een groeiend besef bij deze groep dat je verplicht bent om een zorgverzekering af te sluiten. Daarnaast is er voor deze groep een groeiend aanbod goedkopere opties op de markt gekomen.

Meer weten?

Wil je meer weten over onderzoeken van Motivaction of opvallende trends in onze maatschappij? Bezoek dan de nieuwspagina van het onderzoeksbureau.

Lees verder

Meest gelezen