menu

Vrouwen moeten gewoon trouwen

Baukje Henstra (82) had aanleg om het laboratorium te gaan werken, maar haar vader moest er niets van weten. Tot haar spijt kreeg ze nooit de kans om haar droom na te jagen, maar een rijk leven had ze wel.

Vandaag is zij toch nog een keer laborante dankzij het fotoproject ‘Wat ik later wilde worden’ van stichting GetOud.

Scheikundige experimenten

“De hoofdmeester van de lagere school vroeg mij regelmatig mee naar het proeflokaal om scheikundige experimenten uit te voeren. We maakten op de kachel ijs met gebruik van ammoniak en ik leerde over de Maagdenburger halve bollen. Mijn meester merkte dat ik gevoel had voor proefjes en zag mij graag doorleren.”

partner content

Bijzondere projecten met ouderen

GetOud is een stichting die bijdraagt aan positievere beeldvorming van 75-plussers en het welzijn van ouderen in Nederland.

Meisjes moeten gewoon trouwen

“Op de fiets, hij op het zadel en ik op de stang, reden we naar mijn ouders. “Moet je eens luisteren, Baukje moet doorleren”, zei hij. Mijn vader was het er niet mee eens: “Dat gebeurt niet, meisjes trouwen toch altijd.” De hoofdmeester liet het er niet bij zitten en waagde enige tijd later een tweede poging. Wederom vertrokken we samen op de fiets. Bij mijn ouders aangekomen herhaalde hij: “Baukje is slim, ze moet doorleren.” Mijn vader, vastbesloten als hij was, stelde wederom dat het niet zou gaan gebeuren.”

Daar krijg je spijt van

“Hierop sloot mijn meester zijn pogingen af met: “Daar krijg je spijt van.” “Dat zal wel meevallen” waren de laatste woorden die mijn vader ooit nog over dit onderwerp sprak. Laborante worden, waar ik aanleg voor had, zat er voor mij niet meer in. Ik ging naar de huishoudschool, dat mocht wel. Mijn wens om laborante te worden, heeft later plaatsgemaakt voor acceptatie van hoe mijn leven gelopen is.

“Ik heb nooit een dienstbetrekking gehad. Wel heb ik in tal van besturen gezeten. Dat heeft van mij een rijk persoon gemaakt.”

foto

Baukje Henstra als laborante

Baukje Henstra als laborante

advertentie

Koop het boek ‘Wat ik later wilde worden’

Reageren

Auteur

Marion en Ingrid

Marion en Ingrid

Marion en Ingrid zijn samen Stichting GetOud begonnen en willen ouderdom en ouder worden in een positief daglicht stellen met behulp van creatieve en ludieke projecten. Hierbij is de beeldvorming over ouderen niet alleen belangrijk. Ook de verbinding met jongeren is van belang bij ieder project dat GetOud onderneemt.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten