menu

Sparen voor later begint nu

Sparen voor later als je met pensioen gaat. Veel mensen moeten er nu nog niet aan denken, maar dat zou wel verstandig zijn. Als je nu begint bouw je namelijk zonder moeite en ongemerkt een goede spaarpot op.

Maar hoe doe je dat? Er zijn verschillende opties en voordat je afhaakt, omdat je denkt dat het heel ingewikkeld is, blijf lezen want wij gaan je vertellen dat het alles behalve moeilijk is!

Sparen voor later

Sparen voor je pensioen klinkt verschrikkelijk saai en eigenlijk is dat het ook. Maar dat is toch heel goed? Ongemerkt sparen voor later en zeker weten dat je geld veilig is weggezet zodat er niets mee kan gebeuren. Dat is ongeveer de belangrijkste voorwaarde die iedereen zal hebben als je het ze vraagt. Met je spaargeld moet je geen onnodige risico’s willen lopen. Wij kiezen dus voor ‘saai’, want de niet saaie dingen kun je beter bewaren voor de momenten waarop je geld wordt uitgekeerd!

AOW gat of niet

Waar bestaat je inkomen straks uit zodra je stopt met werken? Om te beginnen je AOW. Dit is het basis pensioen dat je krijgt van de overheid. Stop je eerder met werken terwijl je AOW nog niet is gestart, dan heb je een zogenaamd AOW gat. Is het erg om een AOW gat te hebben? Je inkomen tijdens het pensioen hangt gelukkig niet af van uitsluitend dit onderdeel. Maar wat heb je nog meer nodig?

Werknemerspensioen

Als je hebt gewerkt voor een werkgever dan bouw je een werknemerspensioen op. Zodra je met pensioen gaat wordt dit deel uitgekeerd als aanvulling op je pensioen. Dit werknemerspensioen is tegenwoordig echter geen verplichting meer, dus als je werkgever deze pensioenopties niet aanbiedt ontstaat er een pensioengat. Bovendien bouw je geen pensioen op tijdens de periode dat je zonder werk zit.

Pensioensparen met belastingvoordeel

Het is daarom verstandig om zelf ook te sparen voor later. Pensioensparen heet dat en het voordeel is dat je het ook nog eens kunt aftrekken van de belasting. Daar zijn wel wat regels aan verbonden. Zo kun je jaarlijks een maximum bedrag sparen dat je kunt aftrekken. Verder moet je het spaarpotje vastzetten op een geblokkeerde rekening waar je niet aan kunt komen. Zodra je vervolgens de AOW leeftijd hebt bereikt moet je binnen 5 jaar een lijfrente kopen die periodiek een bedrag uitkeert als aanvulling op je AOW. Over deze uitkeringen betaal je wel gewoon belasting.

Extra spaarrekening

Naast deze pensioenspaarpot is het ook handig om te sparen voor later met een spaarrekening waar je wel ieder moment toegang tot hebt. Zo ben je tijdens je pensioen niet uitsluitend afhankelijk van de periodieke uitkeringen. Zodra je met pensioen bent zal het zeker even wennen zijn aan de nieuwe situatie en dan wil je de beschikking hebben over meer geld om klappen op te vangen. Overigens zullen veel mensen een vermogen hebben dat vastzit in bijvoorbeeld een huis. Ook dit geld is niet zomaar toegankelijk tenzij je je huis verkoopt.

Werken na je pensioen

Tenslotte kun je er voor kiezen om door te werken na je pensioen. Dit kan zorgen voor een welkome aanvulling op je pensioen. Maar er zijn ook ander opties die passen bij de mogelijkheden zoals hierboven uitgelegd. Centraal Beheer heeft daar oplossingen voor die sinds kort volop aandacht krijgen met de nieuwe campagne ‘Hoe zit jij er straks bij?’

Veilig sparen

Wat zijn die oplossingen dan precies? Om te beginnen kun je sparen met een RentePlús rekening. Hier krijg je rente op je spaargeld, je kunt altijd bij je geld en zet je het voor langere tijd vast dan krijg je ook meer rente uitgekeerd. Deze optie past heel goed bij het extra spaarpotje dat je hebt naast de andere aanvullende pensioenopties.

Extra sparen met belastingvoordeel

Extra Pensioen Sparen is zo’n andere pensioenoptie waarbij je spaart met belastingvoordeel. Je spaart hiermee voor een lijfrente uitkering tijdens je pensioen. Dit geld is tijdens de spaarperiode aftrekbaar van de belasting, naast het feit dat je ook nog eens gewoon rente krijgt over het bedrag. Voorwaarde is wel dat het op een geblokkeerde rekening staat waar je niet aan kunt komen en je kunt een maximum bedrag per jaar inleggen. Hoe hoog dit bedrag is verschilt per persoon, maar dit kun je checken op de website van Centraal Beheer.

Beleggen voor je pensioen

Ten slotte kun je je geld ook beleggen met Gemaksbeleggen. Hier zit wel meer risico aan, omdat je geld gaat investeren in aandelen. De waarde van aandelen kunnen stijgen wat ook meer geld oplevert, maar het kan ook dalen. Als je voor deze optie kiest is het verstandig dit te doen met geld dat je kunt missen. Al je geld in deze optie stoppen is onnodig risicovol.

Centraal Beheer artikelbanner

Meer weten? Check dan hier wat jij het beste kunt kiezen.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten