Volg ons online

Geld & Regels

Sparen voor later begint nu

Sparen voor later begint nu al. Maar hoe doe je dat? Centraal Beheer heeft handige oplossingen om er later warmpjes bij te zitten.

Gedeeld

op

Sparen voor later

Sparen voor later als je met pensioen gaat. Veel mensen moeten er nu nog niet aan denken, maar dat zou wel verstandig zijn. Als je nu begint bouw je namelijk zonder moeite en ongemerkt een goede spaarpot op.

Maar hoe doe je dat? Er zijn verschillende opties en voordat je afhaakt, omdat je denkt dat het heel ingewikkeld is, blijf lezen want wij gaan je vertellen dat het alles behalve moeilijk is!

Sparen voor later

Sparen voor je pensioen klinkt verschrikkelijk saai en eigenlijk is dat het ook. Maar dat is toch heel goed? Ongemerkt sparen voor later en zeker weten dat je geld veilig is weggezet zodat er niets mee kan gebeuren. Dat is ongeveer de belangrijkste voorwaarde die iedereen zal hebben als je het ze vraagt. Met je spaargeld moet je geen onnodige risico’s willen lopen. Wij kiezen dus voor ‘saai’, want de niet saaie dingen kun je beter bewaren voor de momenten waarop je geld wordt uitgekeerd!

AOW gat of niet

Waar bestaat je inkomen straks uit zodra je stopt met werken? Om te beginnen je AOW. Dit is het basis pensioen dat je krijgt van de overheid. Stop je eerder met werken terwijl je AOW nog niet is gestart, dan heb je een zogenaamd AOW gat. Is het erg om een AOW gat te hebben? Je inkomen tijdens het pensioen hangt gelukkig niet af van uitsluitend dit onderdeel. Maar wat heb je nog meer nodig?

Werknemerspensioen

Als je hebt gewerkt voor een werkgever dan bouw je een werknemerspensioen op. Zodra je met pensioen gaat wordt dit deel uitgekeerd als aanvulling op je pensioen. Dit werknemerspensioen is tegenwoordig echter geen verplichting meer, dus als je werkgever deze pensioenopties niet aanbiedt ontstaat er een pensioengat. Bovendien bouw je geen pensioen op tijdens de periode dat je zonder werk zit.

Pensioensparen met belastingvoordeel

Het is daarom verstandig om zelf ook te sparen voor later. Pensioensparen heet dat en het voordeel is dat je het ook nog eens kunt aftrekken van de belasting. Daar zijn wel wat regels aan verbonden. Zo kun je jaarlijks een maximum bedrag sparen dat je kunt aftrekken. Verder moet je het spaarpotje vastzetten op een geblokkeerde rekening waar je niet aan kunt komen. Zodra je vervolgens de AOW leeftijd hebt bereikt moet je binnen 5 jaar een lijfrente kopen die periodiek een bedrag uitkeert als aanvulling op je AOW. Over deze uitkeringen betaal je wel gewoon belasting.

Extra spaarrekening

Naast deze pensioenspaarpot is het ook handig om te sparen voor later met een spaarrekening waar je wel ieder moment toegang tot hebt. Zo ben je tijdens je pensioen niet uitsluitend afhankelijk van de periodieke uitkeringen. Zodra je met pensioen bent zal het zeker even wennen zijn aan de nieuwe situatie en dan wil je de beschikking hebben over meer geld om klappen op te vangen. Overigens zullen veel mensen een vermogen hebben dat vastzit in bijvoorbeeld een huis. Ook dit geld is niet zomaar toegankelijk tenzij je je huis verkoopt.

Werken na je pensioen

Tenslotte kun je er voor kiezen om door te werken na je pensioen. Dit kan zorgen voor een welkome aanvulling op je pensioen. Maar er zijn ook ander opties die passen bij de mogelijkheden zoals hierboven uitgelegd. Centraal Beheer heeft daar oplossingen voor die sinds kort volop aandacht krijgen met de nieuwe campagne ‘Hoe zit jij er straks bij?’

Veilig sparen

Wat zijn die oplossingen dan precies? Om te beginnen kun je sparen met een RentePlús rekening. Hier krijg je rente op je spaargeld, je kunt altijd bij je geld en zet je het voor langere tijd vast dan krijg je ook meer rente uitgekeerd. Deze optie past heel goed bij het extra spaarpotje dat je hebt naast de andere aanvullende pensioenopties.

Extra sparen met belastingvoordeel

Extra Pensioen Sparen is zo’n andere pensioenoptie waarbij je spaart met belastingvoordeel. Je spaart hiermee voor een lijfrente uitkering tijdens je pensioen. Dit geld is tijdens de spaarperiode aftrekbaar van de belasting, naast het feit dat je ook nog eens gewoon rente krijgt over het bedrag. Voorwaarde is wel dat het op een geblokkeerde rekening staat waar je niet aan kunt komen en je kunt een maximum bedrag per jaar inleggen. Hoe hoog dit bedrag is verschilt per persoon, maar dit kun je checken op de website van Centraal Beheer.

Beleggen voor je pensioen

Ten slotte kun je je geld ook beleggen met Gemaksbeleggen. Hier zit wel meer risico aan, omdat je geld gaat investeren in aandelen. De waarde van aandelen kunnen stijgen wat ook meer geld oplevert, maar het kan ook dalen. Als je voor deze optie kiest is het verstandig dit te doen met geld dat je kunt missen. Al je geld in deze optie stoppen is onnodig risicovol.

Centraal Beheer artikelbanner

Meer weten? Check dan hier wat jij het beste kunt kiezen.

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Geld & Regels

Overstappen van zorgverzekeraar: tips en aandachtspunten

Overstappen van zorgverzekeraar? Het kan vanaf nu. Maar waar moet je op letten? En, is het wel verstandig?

Gedeeld

op

door

Overstappen van zorgverzekeraar

Dit blog is gemaakt in samenwerking met Startpagina.nl

Overstappen van zorgverzekeraar, het is ieder jaar zo rond eind november hetzelfde liedje: “Should i stay or should i go?” Het overstappen zelf is niet moeilijk. Of het ook loont? Dat hangt helemaal af van je persoonlijke situatie. In ieder geval is dit hét moment om je verzekeringen eens onder de loep te nemen. Een paar tips en aandachtspunten.

Bespaar op je premie met collectieve of online verzekering

Het basispakket en wat hieruit vergoed wordt, is bij iedere verzekeraar hetzelfde. Toch verschillen de premies, omdat deze zijn opgebouwd uit verschillende componenten zoals risico-opslag, opbouw van reserves of opslag voor niet-inbare premies. De ene verzekeraar maakt hogere kosten voor huisvesting dan de andere. Een zorgverzekering afsluiten bij een online verzekeraar scheelt dus vrijwel altijd geld. Ook loont het de moeite om te kijken of je je kunt aansluiten bij een collectieve verzekering. Dat kan vaak via een werkgever, maar bijvoorbeeld ook middels een lidmaatschap van (consumenten)organisaties.

Kies je aanvullende verzekering zorgvuldig

Aanvullende verzekeringen zijn er in vele soorten en maten. Welke je kiest hangt af van je situatie en wensen. Fysiotherapie, alternatieve therapie, een bril of contactlenzen. Zorg dat je verzekering aansluit op je wensen en behoeftes. De makkelijkste manier om verzekeringen te vergelijken is met een zorgvergelijker. Die vind je hier op Startpagina.

Voorkom verrassingen: betaal eigen risico vooraf

Het eigen risico bedraagt ook in 2017 € 385,-. Sommige verzekeraars geven de mogelijkheid dit bedrag (al dan niet in termijnen) vooruit te betalen. Hiermee voorkom je een verrassing aan het eind van het jaar. Wat je niet gebruikt, krijg je aan het eind van het jaar gewoon weer terug.

Belangrijke data om te onthouden

  • 12 november: vanaf nu kun je overstappen of wijzigingen in je pakket doorgeven. Je oude verzekering wordt bij een overstap automatisch opgezegd.
  • 31 december: laatste mogelijkheid om je oude verzekering op te zeggen of wijzigingen door te geven.
  • 1 januari – 31 januari: een nieuwe verzekering kiezen kan nog steeds, maar je oude verzekering moet voor 31 december opgezegd zijn.
  • 31 januari: einde van de overstapperiode.

Meer weten over overstappen van zorgverzekeraar?

Wil je meer weten over of je wel of niet moet overstappen van zorgverzekeraar? Maak eenvoudig een vergelijking via Startpagina en ontdek wat voor jou het voordeligst is.

Lees verder

Geld & Regels

Anoniem solliciteren komt naar Amsterdam

Anoniem solliciteren kan binnenkort ook in Amsterdam bij het Amerikaanse bedrijf Greyston Bakery, die dit al 35 jaar doen.

Gedeeld

op

door

Anoniem solliciteren

Anoniem solliciteren is al langer een punt van discussie. Maar in Amerika heeft het bedrijf Greyston Bakery er al 35 jaar ervaring mee. En met heel veel succes. Dit succes brengen ze binnenkort naar Amsterdam waar zo’n 100 Amsterdammers laagdrempelig aan werk zullen komen.

Bij Greyston Bakery hebben ze anoniem solliciteren een stapje verder doorgetrokken. Ze noemen dit het ‘open hiring-model’. Iedereen die graag een baan bij het bedrijf wil kan zijn of haar naam invullen op een lijst. Zodra er plek is wordt de eerst volgende op de lijst aangenomen. Geen vragen, geen CV’s, geen referenties en ook geen screenings. Extreem anoniem dus. En terwijl menig werkgever in Nederland hier al rillingen van krijgt, blijkt het in New York heel succesvol. Vooral voor oudere werknemers en mensen met een lage opleiding kan dit uitkomst bieden.

Extreem anoniem solliciteren

Greyston Bakery is inmiddels een heel bekende naam in het wereldje. Ze hebben door hun aanpak grote contracten weten te krijgen bij bijvoorbeeld ijsmakers Ben&Jerry’s, voor wie ze de brownies maken. Samen met de Start Foundation openen ze binnenkort dus een vestiging in Amsterdam, met hetzelfde aannamebeleid. Een locatie voor de bakkerij hebben ze trouwens nog niet, maar gedacht wordt aan Amsterdam West. “De locatie moet voldoen aan specifieke voorwaarden”, aldus Jos Verhoeven, directeur van de Start Foundation. “Mensen moeten er gemakkelijk kunnen komen en je hebt te maken met de strengere Europese wetgeving. Bijvoorbeeld voor (stank)overlast. In 2019 moet de bakkerij draaien.”

Proeflocaties

Sollicitanten kunnen zich trouwens al eerder aanmelden. Dit kan al over enkele maanden. De mensen gaan dan aan het werk bij proeflocaties. Verhoeven: “Mensen mogen vier tot zes weken bij de proefbedrijven komen werken. Ze krijgen netjes betaald en daarna wordt pas met ze gezeten om hun verhaal te horen.”

Bron: Telegraaf

Lees verder

Geld & Regels

Minder wanbetalers tijdens economische crisis

Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat er tijdens de economische crisis minder wanbetalers waren in Nederland.

Gedeeld

op

Minder wanbetalers

Wanbetalers zijn van alle tijden, maar uit onderzoek van Motivaction en kenniscentrum Nibud, in opdracht van incasso organisatie GGN, blijkt dat tijdens de afgelopen economische crisis er minder mensen slechte betaalgewoontes op na hielden.

Goed nieuws, maar ook opvallend, want je zou denken dat tijdens slechte tijden er juist meer mensen zijn die moeite hebben met het betalen van hun rekeningen. Niets is minder waar. Hoe kan dat?

Geld lenen kost geld

Belangrijkste reden is mogelijk het invoeren van maatregelen zoals de Wet Financieel Toezicht in 2009. Hierin werden destijds gedragsregels voor financieel dienstverleners vastgelegd. Ook de wel bekende reclames van kredietverstrekkers zijn flink ingeperkt. Daarbij komt ook dat deze reclames melding moeten maken van de slogan: ‘geld lenen kost geld’. En kennelijk heeft dit z’n vruchten afgeworpen.

Ernstige betalingsachterstanden

Onderzoeksbureau Motivaction maakte een analyse van 10 jaar data van incasso organisatie GGN. Deze data liet een duidelijke trend zien. Wij Nederlanders zijn beter geworden met geld en het aantal wanbetalers daalde zelfs tijdens de crisisjaren. Belangrijkste reden voor een betalingsachterstand was voorheen het ‘vergeten’ van rekeningen. Tegenwoordig is dit anders. De hoogte van de zorgkosten en andere vaste lasten wordt nu aangevoerd als reden om te laat of niet te betalen. En ondanks dat er minder wanbetalers zijn, is de ernst van de betalingsachterstanden wel toegenomen. Vooral inkomensdaling is hier debet aan. Met het aantrekken van de economie is dit gelukkig weer aan het veranderen.

Wanbetalers zorgpremie

Bij zorgpremies wordt iemand als wanbetaler aangemerkt zodra zes maanden lang geen premie voor de basisverzekering is afgedragen. Dit aantal is de laatste jaren licht gestegen. Het zijn hierbij vooral chronisch zieken en gehandicapten die moeite hebben om de hogere zorgkosten te betalen. Onder jongeren tot 25 jaar is het aantal wanbetalers juist afgenomen wat een goede ontwikkeling is. Dit heeft waarschijnlijk te maken met een groeiend besef bij deze groep dat je verplicht bent om een zorgverzekering af te sluiten. Daarnaast is er voor deze groep een groeiend aanbod goedkopere opties op de markt gekomen.

Meer weten?

Wil je meer weten over onderzoeken van Motivaction of opvallende trends in onze maatschappij? Bezoek dan de nieuwspagina van het onderzoeksbureau.

Lees verder

Meest gelezen