menu

Sparen voor je kleinkinderen

Heel veel grootouders in Nederland willen sparen voor hun kleinkinderen. Dit kan zijn voor een extraatje als ze later groot zijn. Bij het behalen van een rijbewijs bijvoorbeeld, een studie of zelfs bij het kopen van een huis. Maar waar moet je op letten als je wil gaan sparen voor je kleinkinderen?

Spaar een vast bedrag

Het sparen kan op verschillende manieren. Het hangt natuurlijk af van je eigen persoonlijke financiële situatie. Kun je maandelijks een vast bedrag missen, dan is het handig om iedere maand automatisch dat vaste bedrag over te maken naar een spaarreking. Maar weet zeker dat je het ook echt kunt missen, want je situatie kan te allen tijden veranderen.

Wanneer krijgen je kleinkinderen het bedrag?

Het hangt van de spaarrekening af wanneer je kleinkinderen over het bedrag kunnen beschikken. Ga bij jezelf na wat jouw voorkeur heeft. Het is namelijk ook belangrijk om je te realiseren dat het hierbij niet alleen maar gaat over de vraag wanneer je kleinkinderen het bedrag krijgen, maar ook wie er belasting betaalt over het spaarpotje. Hierbij is het goed om te checken of je kleinkinderen te maken krijgen met de zogenaamde schenkbelasting.

Op wiens naam staat de rekening?

Op wiens naam ga je de rekening zetten? Je kunt de spaarrekening op jouw naam zetten, maar je kunt de rekening ook al op naam van de kleinkinderen zetten. In dit laatste geval kunnen zij er vanaf hun 18e jaar vrij over beschikken én heb jij geen zeggenschap meer over de rekening. Tot die leeftijd ben je nog steeds verantwoordelijk voor de rekening, of deze nu wel of niet op jouw naam staat.

Heffingsvrije grens

Zodra je hebt besloten dat de rekening op naam van de kleinkinderen komt te staan, heb je eerst toestemming nodig van de ouders of wettelijke vertegenwoordigers van de kinderen. Voor de Belastingdienst valt het spaartegoed op de rekening onder het vermogen van deze ouders. Het is dus belangrijk dat de ouders hiervan weten en dat ze ermee akkoord zijn. Komt het vermogen van de ouders namelijk boven de heffingsvrije grens, dan zijn zij degene die belasting moeten betalen over het spaartegoed van hun kind.

Belastingvoordeel

Het belangrijkste voordeel van het op naam zetten van je kleinkinderen van de rekening, is dat je slim gebruik kunt maken van de vrijstelling voor schenkingen. Je mag van de Belastingdienst ieder jaar een belastingvrije schenking doen. Maar zorg ervoor dat het bedrag dat je schenkt niet over de belastingvrije grens gaat, zodat je zeker weet dat er geen schenkbelasting betaald hoeft te worden over het spaargeld van je kleinkinderen.

Op naam van de grootouders

Besluit je om de spaarrekening voor je kleinkinderen op je eigen naam te zetten, dan moet je er rekening mee houden dat het spaargeld op deze rekening ook onder jouw vermogen valt. Het is een prettig idee om zelf volledig zeggenschap te hebben over het tegoed, maar let er op dat zodra je het geld op hun achttiende verjaardag schenkt, de kleinkinderen hier schenkbelasting over moeten betalen! Sparen op naam van je kleinkinderen kan dus handiger zijn om deze belasting te vermijden.

Bron: Opa & Oma

Reageren

Auteur

Toekomt

Toekomt

Toekomt is het online magazine over pensioen, geldzaken en wat je met je pensioen kunt doen. Toekomt staat vol met handige tips, adviezen en verhalen én zet bezoekers aan om die toekomst te creëren die hun toekomt. Uiteindelijk bepalen wij namelijk zelf hoe onze toekomst er echt uit komt te zien.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten