menu

Scheiden na je pensioen

Waarschijnlijk is er voor veel mensen geen grotere verandering in hun leven dan met pensioen gaan. Niet raar dus dat met pensioen gaan juist ook van invloed kan zijn op je relatie. De kinderen zijn op kamers en je bent meer op elkaar aangewezen. Is de relatie daar wel tegen bestand?

Wij spraken een vrouw die precies dit is overkomen. Haar man ging met pensioen en zij kwam erachter dat zij niet meer met haar echtgenoot verder wilde. Maar wat dan?

Ieder een eigen leven

“Omdat mijn man altijd een goede baan had was hij veel weg. Hierdoor heb ik altijd mijn eigen leven ingericht. Als hij dan na een aantal weken terugkwam en ik toevallig, precies op die dag, een afspraak had staan met een vriendin van mij, dan liet ik die afspraak doorgaan. De mensen om mij heen zeiden dan altijd: ‘Je gaat toch niet weg terwijl je man terugkomt?’. Maar dat deed ik wel. Rekening houden met elkaar is belangrijk, maar je gooit daarvoor niet je leven om.”

Een goede echtgenoot

“Ons huwelijk was zeker niet slecht. We hebben drie prachtige kinderen samen, hij was absoluut een goede vader, maar ook zeker een goede echtgenoot. Zijn drukke baan had ook zo z’n voordelen. Zo kon ik regelmatig mee op reis en ontmoette ik interessante mensen op bijeenkomsten en feestjes. Er is zelfs een periode geweest van drie jaar dat we met het hele gezin in het buitenland woonden. Dat waren zeker fantastische tijden!”

Ik was niet goed genoeg

“Hoe mijn man was? Hij was erg rationeel. Tuurlijk had ook hij gevoelens; enige was dat hij deze gevoelens vaak niet liet zien. Hij maakte soms opmerkingen die mij alles behalve blij maakten. Hij gaf mij hiermee vaak het gevoel dat ik niet goed genoeg was. Ik realiseer me dat dat bij hem te maken had met onzekerheid. En ik maakte de fout er niet tegenin te gaan en om mijn eigen gevoelens te uiten.”

Bovenop elkaar lippen

“De functie die hij had zorgde ervoor dat hij eerder met pensioen kon gaan. Onze kinderen waren inmiddels op kamers en het vooruitzicht dat we straks vaker samen zouden zijn heeft mij, om heel eerlijk te zijn, aan het denken gezet. We hadden beiden ons eigen leven en als hij voor z’n werk weg was miste ik hem niet. Dus wat als je opeens bovenop elkaars lip zit en iedere dag tijd met elkaar moet doorbrengen? Dat is het moment geweest waarop ik mij realiseerde dat ik niet meer met hem verder wilde na zijn pensioen.”

Doe niet zo raar!

“Hij geloofde niet wat hij hoorde toen ik het hem vertelde. ‘Doe niet zo raar’ zei hij nog. Maar ik bleef bij mijn besluit. Het echt uit elkaar gaan heeft uiteindelijk een jaar geduurd. Er moet na zo’n lang huwelijk veel geregeld worden, wat we met hulp van een mediator uiteindelijk voor elkaar hebben gekregen. Het moest goed geregeld worden, vooral ook voor de kinderen. Ook al waren zij al het huis uit, wij wilden allebei dat zij niet het dupe zouden worden.”

Goed uit elkaar

“We zijn overigens goed uit elkaar gegaan, want rancune hebben we beiden niet. En gelukkig maar. We hebben nog steeds goed contact met elkaar. Hij is mij zeker nog steeds heel dierbaar. En ja, in eerste instantie nam hij het mij allemaal heel erg kwalijk, maar gelukkig zag hij al snel in dat mijn gevoel niet voor niets was wat het was. Het was niet zijn fout en ook niet die van mij. We hebben elkaar gewoon niet kunnen geven wat nodig was om een goede relatie te hebben. We hebben té weinig gecommuniceerd, te weinig met elkaar gedaan, we waren heel verschillend en hierdoor zijn ook steeds heel verschillend gebleven.”

Scheiden na je pensioen

“Aan alles heb ik ook gemerkt dat hij heel goed begrijpt hoe dit allemaal is gekomen. Daarom heeft hij bijvoorbeeld onze kinderen apart van elkaar mee uit eten genomen om alles goed uit te leggen en te vertellen dat hij ook debet was aan de scheiding. Ik was dan misschien degene die de beslissing nam, maar we waren beiden verantwoordelijk voor het mislukken van ons huwelijk. Dat hij dat heeft gedaan heeft mij absoluut diep geroerd. Hij heeft nu een nieuwe vriendin, maar we hebben nog steeds goed contact, ook al heb ik het idee dat zijn nieuwe liefde dat niet altijd even makkelijk vindt. Hij is wel veranderd sinds onze scheiding. Ik kan merken dat hij zeker wat met mijn opmerkingen heeft gedaan. Maar ook ik heb er veel van geleerd. Ik ben in ieder geval een stuk assertiever en directer geworden. Spijt heb ik zeker niet dat ik dit besluit heb genomen.”

Reageren

Auteur

Toekomt

Toekomt

Toekomt is het online magazine over pensioen, geldzaken en wat je met je pensioen kunt doen. Toekomt staat vol met handige tips, adviezen en verhalen én zet bezoekers aan om die toekomst te creëren die hun toekomt. Uiteindelijk bepalen wij namelijk zelf hoe onze toekomst er echt uit komt te zien.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten