Volg ons online

Geld & Regels

Scheiden na je pensioen

Met pensioen gaan is misschien wel de grootste verandering in ons leven. Dat is ook de reden waarom scheiden na je pensioen veel voorkomt.

Gedeeld

op

Scheiden na je pensioen

Waarschijnlijk is er voor veel mensen geen grotere verandering in hun leven dan met pensioen gaan. Niet raar dus dat met pensioen gaan juist ook van invloed kan zijn op je relatie. De kinderen zijn op kamers en je bent meer op elkaar aangewezen. Is de relatie daar wel tegen bestand?

Wij spraken een vrouw die precies dit is overkomen. Haar man ging met pensioen en zij kwam erachter dat zij niet meer met haar echtgenoot verder wilde. Maar wat dan?

Ieder een eigen leven

“Omdat mijn man altijd een goede baan had was hij veel weg. Hierdoor heb ik altijd mijn eigen leven ingericht. Als hij dan na een aantal weken terugkwam en ik toevallig, precies op die dag, een afspraak had staan met een vriendin van mij, dan liet ik die afspraak doorgaan. De mensen om mij heen zeiden dan altijd: ‘Je gaat toch niet weg terwijl je man terugkomt?’. Maar dat deed ik wel. Rekening houden met elkaar is belangrijk, maar je gooit daarvoor niet je leven om.”

Een goede echtgenoot

“Ons huwelijk was zeker niet slecht. We hebben drie prachtige kinderen samen, hij was absoluut een goede vader, maar ook zeker een goede echtgenoot. Zijn drukke baan had ook zo z’n voordelen. Zo kon ik regelmatig mee op reis en ontmoette ik interessante mensen op bijeenkomsten en feestjes. Er is zelfs een periode geweest van drie jaar dat we met het hele gezin in het buitenland woonden. Dat waren zeker fantastische tijden!”

Ik was niet goed genoeg

“Hoe mijn man was? Hij was erg rationeel. Tuurlijk had ook hij gevoelens; enige was dat hij deze gevoelens vaak niet liet zien. Hij maakte soms opmerkingen die mij alles behalve blij maakten. Hij gaf mij hiermee vaak het gevoel dat ik niet goed genoeg was. Ik realiseer me dat dat bij hem te maken had met onzekerheid. En ik maakte de fout er niet tegenin te gaan en om mijn eigen gevoelens te uiten.”

Bovenop elkaar lippen

“De functie die hij had zorgde ervoor dat hij eerder met pensioen kon gaan. Onze kinderen waren inmiddels op kamers en het vooruitzicht dat we straks vaker samen zouden zijn heeft mij, om heel eerlijk te zijn, aan het denken gezet. We hadden beiden ons eigen leven en als hij voor z’n werk weg was miste ik hem niet. Dus wat als je opeens bovenop elkaars lip zit en iedere dag tijd met elkaar moet doorbrengen? Dat is het moment geweest waarop ik mij realiseerde dat ik niet meer met hem verder wilde na zijn pensioen.”

Doe niet zo raar!

“Hij geloofde niet wat hij hoorde toen ik het hem vertelde. ‘Doe niet zo raar’ zei hij nog. Maar ik bleef bij mijn besluit. Het echt uit elkaar gaan heeft uiteindelijk een jaar geduurd. Er moet na zo’n lang huwelijk veel geregeld worden, wat we met hulp van een mediator uiteindelijk voor elkaar hebben gekregen. Het moest goed geregeld worden, vooral ook voor de kinderen. Ook al waren zij al het huis uit, wij wilden allebei dat zij niet het dupe zouden worden.”

Goed uit elkaar

“We zijn overigens goed uit elkaar gegaan, want rancune hebben we beiden niet. En gelukkig maar. We hebben nog steeds goed contact met elkaar. Hij is mij zeker nog steeds heel dierbaar. En ja, in eerste instantie nam hij het mij allemaal heel erg kwalijk, maar gelukkig zag hij al snel in dat mijn gevoel niet voor niets was wat het was. Het was niet zijn fout en ook niet die van mij. We hebben elkaar gewoon niet kunnen geven wat nodig was om een goede relatie te hebben. We hebben té weinig gecommuniceerd, te weinig met elkaar gedaan, we waren heel verschillend en hierdoor zijn ook steeds heel verschillend gebleven.”

Scheiden na je pensioen

“Aan alles heb ik ook gemerkt dat hij heel goed begrijpt hoe dit allemaal is gekomen. Daarom heeft hij bijvoorbeeld onze kinderen apart van elkaar mee uit eten genomen om alles goed uit te leggen en te vertellen dat hij ook debet was aan de scheiding. Ik was dan misschien degene die de beslissing nam, maar we waren beiden verantwoordelijk voor het mislukken van ons huwelijk. Dat hij dat heeft gedaan heeft mij absoluut diep geroerd. Hij heeft nu een nieuwe vriendin, maar we hebben nog steeds goed contact, ook al heb ik het idee dat zijn nieuwe liefde dat niet altijd even makkelijk vindt. Hij is wel veranderd sinds onze scheiding. Ik kan merken dat hij zeker wat met mijn opmerkingen heeft gedaan. Maar ook ik heb er veel van geleerd. Ik ben in ieder geval een stuk assertiever en directer geworden. Spijt heb ik zeker niet dat ik dit besluit heb genomen.”

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Geld & Regels

Erfenis zuiver aanvaarden, pas op met wat je doet

Een erfenis zuiver aanvaarden, er zitten risico’s aan vast. NED7 huisadvocaat Ruud van Domselaar legt uit waarom.

Gedeeld

op

Erfenis zuiver aanvaarden

Thea Reinders is na een kort ziekbed op 83-jarige leeftijd overleden. De kinderen (tevens erfgenamen) van Thea gaan op de dag van haar overlijden gezamenlijk eten in restaurant “De Koperen Pan”. Eén van de kinderen heeft de rekening van dat etentje (€ 119,-) voldaan door middel van betaling met de creditcard van Thea, welke creditcard was gekoppeld aan een rekening waarvan Thea rekeninghouder was.

De nalatenschap van Thea blijkt meer schulden dan bezittingen te bevatten. De kinderen willen de nalatenschap dan ook niet aanvaarden. De kinderen gaan ervan uit dat zij door het verwerpen van de nalatenschap hun dagelijks leven weer kunnen oppakken. Niets blijkt minder waar!

Overleden echtgenoot

Jolanda, die gehuwd is geweest met een in 2.000 overleden zoon van Thea heeft een vordering op de boedel van ruim € 11.000,-. Deze vordering betreft het erfdeel van haar overleden echtgenoot uit de nalatenschap van Thea. Volgens Jolanda hebben de kinderen de nalatenschap zuiver aanvaard door het etentje af te rekenen met de creditcard van Thea. Ondanks dat Thea geen vermogen achterlaat, kan Jolanda haar vordering verhalen op het privévermogen van de kinderen indien zij de erfenis zouden hebben aanvaard.

Kantonrechter

Het lukt partijen niet om tot een gezamenlijke oplossing te komen, waarna Jolanda de gang naar de rechter maakt. De kantonrechter oordeelt dat uit het handelen van de kinderen niet afgeleid kan worden dat zij de nalatenschap hebben aanvaard. Het Gerechtshof oordeelt anders en kent de vordering van Jolanda wel toe: “Hoe gering het bedrag ook in hun ogen is, zij hebben gelden van de nalatenschap echter wel verbruikt ten eigen behoeve en er aldus als heer en meester over beschikt (…) Naar het oordeel van het hof hebben geïntimeerden de nalatenschap van erflaatster door hun gedragingen zuiver aanvaard.”

Hoge Raad

De kinderen laten het er niet bij zitten en stappen naar de Hoge Raad. Volgens de kinderen hebben zij slechts het geld van de bankrekening van hun moeder gebruikt in verband met het regelen van de begrafenis. Om deze reden heeft één van de kinderen de kosten van de maaltijd als executeur voldaan. Dit zou onder meer blijken uit het feit dat de kinderen op de sterfdag van hun moeder vanuit haar huis in Delft haar begrafenis en uitvaart hebben geregeld, dat er geen eten of drinken in het huis van de moeder was en dat de kinderen in verband met het regelen van de begrafenis te ver van huis waren om thuis te eten. Bovendien zou één van de kinderen van Thea niet eens geweten hebben dat de betaling van de bankrekening van de nalatenschap is verricht.

Passende uitvaart

De Hoge Raad overweegt dat handelingen die erop zijn gericht de erflater een passende uitvaart te bezorgen, onvoldoende zijn om ervan uit te gaan dat de erfgenamen de nalatenschap hebben aanvaard. Volgens de Hoge Raad kan het betalen van een maaltijd op de sterfdag van Thea gezien worden als een handeling die gericht is op het verzorgen van een passende uitvaart. Het maken van redelijke kosten daarvoor ten laste van de nalatenschap kan dan ook niet aangemerkt worden als aanvaarding van de nalatenschap. De Hoge Raad stelt de kinderen van Thea dan ook in het gelijk en vernietigd de uitspraak van het Gerechtshof.

Jarenlang procederen

Deze casus is gebaseerd op een waargebeurde rechtszaak (Hoge Raad 22 mei 2015, zaaknummer ECLI:NL:HR:2015:1284). De erfgenamen zijn in die zaak door het oog van de naald gekropen en hebben na jarenlang procederen gelijk gekregen. Deze uitspraak van de Hoge Raad laat opnieuw zien welke risico’s de erfgenamen lopen wanneer zij beschikken over de erfenis waarvan de omvang en samenstelling nog onzeker is. Het is dan ook raadzaam om terughoudend te zijn bij het verrichten van handelingen die aangemerkt kunnen worden als zuivere aanvaarding van de erfenis. Bij twijfel over de status van de erfboedel kan het daarom soms verstandig zijn beneficiair te aanvaarden zodat u tijd heeft een ander uit te (laten) zoeken. Inmiddels is de Wet bescherming erfgenamen tegen schulden in werking getreden.

Erfenis zuiver aanvaarden

Met deze wet wordt beoogd erfgenamen beter te beschermen tegen onverwachte schulden van een nalatenschap. Het moet dan gaan om een schuld van de nalatenschap die deze erfgenaam bij het aanvaarden van de nalatenschap niet kende en ook niet behoorde te kennen. Op verzoek kan de erfgenaam in die situatie door de kantonrechter worden gemachtigd om de nalatenschap alsnog beneficiair te aanvaarden. Een dergelijk verzoek dient binnen drie maanden na de ontdekking van de schuld te worden gedaan. Van een erfgenaam wordt verwacht dat hij grondig onderzoekt waaruit de nalatenschap bestaat. Om deze reden zal niet in elk geval sprake zijn van een onverwachte schuld. Ga dan ook te allen tijde te rade bij uw notaris of juridisch adviseur!

Meer weten?

Meester Ruud van Domselaar is gespecialiseerd in vastgoedrecht en aansprakelijkheidsrecht. Wil je meer weten over je rechten en plichten? Bezoek dan de website van Amice Advocaten waar Ruud partner is.

Lees verder

Geld & Regels

Overstappen van zorgverzekeraar: tips en aandachtspunten

Overstappen van zorgverzekeraar? Het kan vanaf nu. Maar waar moet je op letten? En, is het wel verstandig?

Gedeeld

op

door

Overstappen van zorgverzekeraar

Dit blog is gemaakt in samenwerking met Startpagina.nl

Overstappen van zorgverzekeraar, het is ieder jaar zo rond eind november hetzelfde liedje: “Should i stay or should i go?” Het overstappen zelf is niet moeilijk. Of het ook loont? Dat hangt helemaal af van je persoonlijke situatie. In ieder geval is dit hét moment om je verzekeringen eens onder de loep te nemen. Een paar tips en aandachtspunten.

Bespaar op je premie met collectieve of online verzekering

Het basispakket en wat hieruit vergoed wordt, is bij iedere verzekeraar hetzelfde. Toch verschillen de premies, omdat deze zijn opgebouwd uit verschillende componenten zoals risico-opslag, opbouw van reserves of opslag voor niet-inbare premies. De ene verzekeraar maakt hogere kosten voor huisvesting dan de andere. Een zorgverzekering afsluiten bij een online verzekeraar scheelt dus vrijwel altijd geld. Ook loont het de moeite om te kijken of je je kunt aansluiten bij een collectieve verzekering. Dat kan vaak via een werkgever, maar bijvoorbeeld ook middels een lidmaatschap van (consumenten)organisaties.

Kies je aanvullende verzekering zorgvuldig

Aanvullende verzekeringen zijn er in vele soorten en maten. Welke je kiest hangt af van je situatie en wensen. Fysiotherapie, alternatieve therapie, een bril of contactlenzen. Zorg dat je verzekering aansluit op je wensen en behoeftes. De makkelijkste manier om verzekeringen te vergelijken is met een zorgvergelijker. Die vind je hier op Startpagina.

Voorkom verrassingen: betaal eigen risico vooraf

Het eigen risico bedraagt ook in 2017 € 385,-. Sommige verzekeraars geven de mogelijkheid dit bedrag (al dan niet in termijnen) vooruit te betalen. Hiermee voorkom je een verrassing aan het eind van het jaar. Wat je niet gebruikt, krijg je aan het eind van het jaar gewoon weer terug.

Belangrijke data om te onthouden

  • 12 november: vanaf nu kun je overstappen of wijzigingen in je pakket doorgeven. Je oude verzekering wordt bij een overstap automatisch opgezegd.
  • 31 december: laatste mogelijkheid om je oude verzekering op te zeggen of wijzigingen door te geven.
  • 1 januari – 31 januari: een nieuwe verzekering kiezen kan nog steeds, maar je oude verzekering moet voor 31 december opgezegd zijn.
  • 31 januari: einde van de overstapperiode.

Meer weten over overstappen van zorgverzekeraar?

Wil je meer weten over of je wel of niet moet overstappen van zorgverzekeraar? Maak eenvoudig een vergelijking via Startpagina en ontdek wat voor jou het voordeligst is.

Lees verder

Geld & Regels

Anoniem solliciteren komt naar Amsterdam

Anoniem solliciteren kan binnenkort ook in Amsterdam bij het Amerikaanse bedrijf Greyston Bakery, die dit al 35 jaar doen.

Gedeeld

op

door

Anoniem solliciteren

Anoniem solliciteren is al langer een punt van discussie. Maar in Amerika heeft het bedrijf Greyston Bakery er al 35 jaar ervaring mee. En met heel veel succes. Dit succes brengen ze binnenkort naar Amsterdam waar zo’n 100 Amsterdammers laagdrempelig aan werk zullen komen.

Bij Greyston Bakery hebben ze anoniem solliciteren een stapje verder doorgetrokken. Ze noemen dit het ‘open hiring-model’. Iedereen die graag een baan bij het bedrijf wil kan zijn of haar naam invullen op een lijst. Zodra er plek is wordt de eerst volgende op de lijst aangenomen. Geen vragen, geen CV’s, geen referenties en ook geen screenings. Extreem anoniem dus. En terwijl menig werkgever in Nederland hier al rillingen van krijgt, blijkt het in New York heel succesvol. Vooral voor oudere werknemers en mensen met een lage opleiding kan dit uitkomst bieden.

Extreem anoniem solliciteren

Greyston Bakery is inmiddels een heel bekende naam in het wereldje. Ze hebben door hun aanpak grote contracten weten te krijgen bij bijvoorbeeld ijsmakers Ben&Jerry’s, voor wie ze de brownies maken. Samen met de Start Foundation openen ze binnenkort dus een vestiging in Amsterdam, met hetzelfde aannamebeleid. Een locatie voor de bakkerij hebben ze trouwens nog niet, maar gedacht wordt aan Amsterdam West. “De locatie moet voldoen aan specifieke voorwaarden”, aldus Jos Verhoeven, directeur van de Start Foundation. “Mensen moeten er gemakkelijk kunnen komen en je hebt te maken met de strengere Europese wetgeving. Bijvoorbeeld voor (stank)overlast. In 2019 moet de bakkerij draaien.”

Proeflocaties

Sollicitanten kunnen zich trouwens al eerder aanmelden. Dit kan al over enkele maanden. De mensen gaan dan aan het werk bij proeflocaties. Verhoeven: “Mensen mogen vier tot zes weken bij de proefbedrijven komen werken. Ze krijgen netjes betaald en daarna wordt pas met ze gezeten om hun verhaal te horen.”

Bron: Telegraaf

Lees verder

Meest gelezen