Volg ons online

Geld & Regels

Prinsjesdag en miljoenennota 2016

Het is vandaag weer Prinsjesdag. Tijd om de miljoenennota van het kabinet tegen het licht te houden en te zien hoe 2017 eruit ziet.

Gedeeld

op

Prinsjesdag en de miljoenennota 2016

Prinsjesdag is ieder jaar een terugkerend politiek spektakel in Den Haag én de dag dat de miljoenennota wordt gepresenteerd. Hoe staan we ervoor in Nederland en wat gaat er veranderen in 2017? Vandaag is het Prinsjesdag!

In de miljoenennota van dit jaar staat in ieder geval één ding centraal: “Nederland staat er beter voor”. En ook de economische voorspellingen voor volgend jaar zijn goed. In ieder geval gunstiger dan eerder werd voorspeld. Dat betekent echter wel dat internationale ontwikkelingen geen roet in het eten moeten gooien, maar dat zijn factoren waar maar weinig politici in binnen- en buitenland grip op hebben.

Financiën meer in balans

Vorige week lekte de miljoenennota al uit, terwijl deze normaal pas op Prinsjesdag moet worden gepresenteerd. Zo valt er te lezen dat de overheidsfinanciën inmiddels meer in balans zijn dan tijdens de crisis. Nederland is sterker uit die crisis gekomen volgens het kabinet. Hetzelfde kabinet schrijft verder dat het meeste economische leed achter de rug is. “De veranderingen waren niet pijnloos en de gevolgen van de crisis zijn nog niet weggewerkt.” Maar, de Nederlandse economie staat er beter voor na jaren van zware en ingrijpende hervormingen.

Lager begrotingstekort

Dit blijkt volgens het kabinet vooral uit het begrotingstekort. Het Centraal Planbureau gaat uit van een begrotingstekort van 0,7 procent. Het kabinet is echter optimistischer en komt uit op 0,5 procent boven het BBP. De koopkracht stijgt volgend jaar gemiddeld met 1,1 procent. En verder is volgens de miljoenennota deze Prinsjesdag de economische groei niet 1,6 maar 1,7 procent. De consumptie stijgt van 1,3 naar 1,8 procent en de inflatie stijgt tegelijkertijd naar 0,5 procent, wat nog steeds heel laag is. Ten slotte is volgens de miljoenennota het werkeloosheidscijfer niet 560.000 maar 555.000 werkelozen.

Onverwachte gebeurtenissen

Minister van Financiën Dijsselbloem waarschuwt wel voor internationale ontwikkelingen. Deze onzekere factor kan te allen tijden roet in het eten gooien. Zo kunnen we te maken krijgen met een onverwachte stijging van de olieprijs, de gevolgen van de Brexit én last ondervinden van de aanhoudende spanningen in Turkije. Dit is ook de reden waarom het kabinet tot de verkiezingen in maart wil doorwerken. “De wereld wacht niet op verkiezingen,” aldus Dijsselbloem in het voorwoord van de Miljoenennota.

De miljoenennota als testament

Volgens politiek verslaggever van het RTL Nieuws Frits Wester maakt het kabinet in de miljoenennota de balans op van vier jaar regeren. “Het kabinet erkent dat de keuzes om Nederland uit de crisis te halen pijnlijk waren maar benadrukt dat het allemaal niet voor niets is geweest. Dat zal ook de boodschap zijn in de troonrede komende dinsdag.”

Meer deze Prinsjesdag

Maar Prinsjesdag heeft meer in petto. Eerder al werd bekend gemaakt door het kabinet dat er ruim één miljard euro wordt uitgetrokken om ouderen en mensen met een uitkering er niet op achteruit te laten gaan de komende tijd. Ook komt er een zogenaamd ‘armoedefonds’ van maar liefst honderd miljoen euro. Dit is bedoeld voor kinderen die in armoede leven en die bijvoorbeeld schoolspullen, sportkleding of schoolreisjes nodig hebben.

Ook geeft het kabinet de komende jaren 1,5 miljard euro extra uit. Hiervan gaat ongeveer de helft naar veiligheid. Terrorismebestrijding, wijkagenten, cybercrime, het forensisch instituut NFI én betere grensbewaking. De andere helft van het geld wordt besteed aan investeringen in het onderwijs én de zorg. Hiermee zijn de bezuinigingen op de verpleeghuiszorg definitief van de baan.

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Geld & Regels

Overstappen van zorgverzekeraar: tips en aandachtspunten

Overstappen van zorgverzekeraar? Het kan vanaf nu. Maar waar moet je op letten? En, is het wel verstandig?

Gedeeld

op

door

Overstappen van zorgverzekeraar

Dit blog is gemaakt in samenwerking met Startpagina.nl

Overstappen van zorgverzekeraar, het is ieder jaar zo rond eind november hetzelfde liedje: “Should i stay or should i go?” Het overstappen zelf is niet moeilijk. Of het ook loont? Dat hangt helemaal af van je persoonlijke situatie. In ieder geval is dit hét moment om je verzekeringen eens onder de loep te nemen. Een paar tips en aandachtspunten.

Bespaar op je premie met collectieve of online verzekering

Het basispakket en wat hieruit vergoed wordt, is bij iedere verzekeraar hetzelfde. Toch verschillen de premies, omdat deze zijn opgebouwd uit verschillende componenten zoals risico-opslag, opbouw van reserves of opslag voor niet-inbare premies. De ene verzekeraar maakt hogere kosten voor huisvesting dan de andere. Een zorgverzekering afsluiten bij een online verzekeraar scheelt dus vrijwel altijd geld. Ook loont het de moeite om te kijken of je je kunt aansluiten bij een collectieve verzekering. Dat kan vaak via een werkgever, maar bijvoorbeeld ook middels een lidmaatschap van (consumenten)organisaties.

Kies je aanvullende verzekering zorgvuldig

Aanvullende verzekeringen zijn er in vele soorten en maten. Welke je kiest hangt af van je situatie en wensen. Fysiotherapie, alternatieve therapie, een bril of contactlenzen. Zorg dat je verzekering aansluit op je wensen en behoeftes. De makkelijkste manier om verzekeringen te vergelijken is met een zorgvergelijker. Die vind je hier op Startpagina.

Voorkom verrassingen: betaal eigen risico vooraf

Het eigen risico bedraagt ook in 2017 € 385,-. Sommige verzekeraars geven de mogelijkheid dit bedrag (al dan niet in termijnen) vooruit te betalen. Hiermee voorkom je een verrassing aan het eind van het jaar. Wat je niet gebruikt, krijg je aan het eind van het jaar gewoon weer terug.

Belangrijke data om te onthouden

  • 12 november: vanaf nu kun je overstappen of wijzigingen in je pakket doorgeven. Je oude verzekering wordt bij een overstap automatisch opgezegd.
  • 31 december: laatste mogelijkheid om je oude verzekering op te zeggen of wijzigingen door te geven.
  • 1 januari – 31 januari: een nieuwe verzekering kiezen kan nog steeds, maar je oude verzekering moet voor 31 december opgezegd zijn.
  • 31 januari: einde van de overstapperiode.

Meer weten over overstappen van zorgverzekeraar?

Wil je meer weten over of je wel of niet moet overstappen van zorgverzekeraar? Maak eenvoudig een vergelijking via Startpagina en ontdek wat voor jou het voordeligst is.

Lees verder

Geld & Regels

Anoniem solliciteren komt naar Amsterdam

Anoniem solliciteren kan binnenkort ook in Amsterdam bij het Amerikaanse bedrijf Greyston Bakery, die dit al 35 jaar doen.

Gedeeld

op

door

Anoniem solliciteren

Anoniem solliciteren is al langer een punt van discussie. Maar in Amerika heeft het bedrijf Greyston Bakery er al 35 jaar ervaring mee. En met heel veel succes. Dit succes brengen ze binnenkort naar Amsterdam waar zo’n 100 Amsterdammers laagdrempelig aan werk zullen komen.

Bij Greyston Bakery hebben ze anoniem solliciteren een stapje verder doorgetrokken. Ze noemen dit het ‘open hiring-model’. Iedereen die graag een baan bij het bedrijf wil kan zijn of haar naam invullen op een lijst. Zodra er plek is wordt de eerst volgende op de lijst aangenomen. Geen vragen, geen CV’s, geen referenties en ook geen screenings. Extreem anoniem dus. En terwijl menig werkgever in Nederland hier al rillingen van krijgt, blijkt het in New York heel succesvol. Vooral voor oudere werknemers en mensen met een lage opleiding kan dit uitkomst bieden.

Extreem anoniem solliciteren

Greyston Bakery is inmiddels een heel bekende naam in het wereldje. Ze hebben door hun aanpak grote contracten weten te krijgen bij bijvoorbeeld ijsmakers Ben&Jerry’s, voor wie ze de brownies maken. Samen met de Start Foundation openen ze binnenkort dus een vestiging in Amsterdam, met hetzelfde aannamebeleid. Een locatie voor de bakkerij hebben ze trouwens nog niet, maar gedacht wordt aan Amsterdam West. “De locatie moet voldoen aan specifieke voorwaarden”, aldus Jos Verhoeven, directeur van de Start Foundation. “Mensen moeten er gemakkelijk kunnen komen en je hebt te maken met de strengere Europese wetgeving. Bijvoorbeeld voor (stank)overlast. In 2019 moet de bakkerij draaien.”

Proeflocaties

Sollicitanten kunnen zich trouwens al eerder aanmelden. Dit kan al over enkele maanden. De mensen gaan dan aan het werk bij proeflocaties. Verhoeven: “Mensen mogen vier tot zes weken bij de proefbedrijven komen werken. Ze krijgen netjes betaald en daarna wordt pas met ze gezeten om hun verhaal te horen.”

Bron: Telegraaf

Lees verder

Geld & Regels

Minder wanbetalers tijdens economische crisis

Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat er tijdens de economische crisis minder wanbetalers waren in Nederland.

Gedeeld

op

Minder wanbetalers

Wanbetalers zijn van alle tijden, maar uit onderzoek van Motivaction en kenniscentrum Nibud, in opdracht van incasso organisatie GGN, blijkt dat tijdens de afgelopen economische crisis er minder mensen slechte betaalgewoontes op na hielden.

Goed nieuws, maar ook opvallend, want je zou denken dat tijdens slechte tijden er juist meer mensen zijn die moeite hebben met het betalen van hun rekeningen. Niets is minder waar. Hoe kan dat?

Geld lenen kost geld

Belangrijkste reden is mogelijk het invoeren van maatregelen zoals de Wet Financieel Toezicht in 2009. Hierin werden destijds gedragsregels voor financieel dienstverleners vastgelegd. Ook de wel bekende reclames van kredietverstrekkers zijn flink ingeperkt. Daarbij komt ook dat deze reclames melding moeten maken van de slogan: ‘geld lenen kost geld’. En kennelijk heeft dit z’n vruchten afgeworpen.

Ernstige betalingsachterstanden

Onderzoeksbureau Motivaction maakte een analyse van 10 jaar data van incasso organisatie GGN. Deze data liet een duidelijke trend zien. Wij Nederlanders zijn beter geworden met geld en het aantal wanbetalers daalde zelfs tijdens de crisisjaren. Belangrijkste reden voor een betalingsachterstand was voorheen het ‘vergeten’ van rekeningen. Tegenwoordig is dit anders. De hoogte van de zorgkosten en andere vaste lasten wordt nu aangevoerd als reden om te laat of niet te betalen. En ondanks dat er minder wanbetalers zijn, is de ernst van de betalingsachterstanden wel toegenomen. Vooral inkomensdaling is hier debet aan. Met het aantrekken van de economie is dit gelukkig weer aan het veranderen.

Wanbetalers zorgpremie

Bij zorgpremies wordt iemand als wanbetaler aangemerkt zodra zes maanden lang geen premie voor de basisverzekering is afgedragen. Dit aantal is de laatste jaren licht gestegen. Het zijn hierbij vooral chronisch zieken en gehandicapten die moeite hebben om de hogere zorgkosten te betalen. Onder jongeren tot 25 jaar is het aantal wanbetalers juist afgenomen wat een goede ontwikkeling is. Dit heeft waarschijnlijk te maken met een groeiend besef bij deze groep dat je verplicht bent om een zorgverzekering af te sluiten. Daarnaast is er voor deze groep een groeiend aanbod goedkopere opties op de markt gekomen.

Meer weten?

Wil je meer weten over onderzoeken van Motivaction of opvallende trends in onze maatschappij? Bezoek dan de nieuwspagina van het onderzoeksbureau.

Lees verder

Meest gelezen