menu

Prinsjesdag en miljoenennota 2016

Prinsjesdag is ieder jaar een terugkerend politiek spektakel in Den Haag én de dag dat de miljoenennota wordt gepresenteerd. Hoe staan we ervoor in Nederland en wat gaat er veranderen in 2017? Vandaag is het Prinsjesdag!

In de miljoenennota van dit jaar staat in ieder geval één ding centraal: “Nederland staat er beter voor”. En ook de economische voorspellingen voor volgend jaar zijn goed. In ieder geval gunstiger dan eerder werd voorspeld. Dat betekent echter wel dat internationale ontwikkelingen geen roet in het eten moeten gooien, maar dat zijn factoren waar maar weinig politici in binnen- en buitenland grip op hebben.

Financiën meer in balans

Vorige week lekte de miljoenennota al uit, terwijl deze normaal pas op Prinsjesdag moet worden gepresenteerd. Zo valt er te lezen dat de overheidsfinanciën inmiddels meer in balans zijn dan tijdens de crisis. Nederland is sterker uit die crisis gekomen volgens het kabinet. Hetzelfde kabinet schrijft verder dat het meeste economische leed achter de rug is. “De veranderingen waren niet pijnloos en de gevolgen van de crisis zijn nog niet weggewerkt.” Maar, de Nederlandse economie staat er beter voor na jaren van zware en ingrijpende hervormingen.

Lager begrotingstekort

Dit blijkt volgens het kabinet vooral uit het begrotingstekort. Het Centraal Planbureau gaat uit van een begrotingstekort van 0,7 procent. Het kabinet is echter optimistischer en komt uit op 0,5 procent boven het BBP. De koopkracht stijgt volgend jaar gemiddeld met 1,1 procent. En verder is volgens de miljoenennota deze Prinsjesdag de economische groei niet 1,6 maar 1,7 procent. De consumptie stijgt van 1,3 naar 1,8 procent en de inflatie stijgt tegelijkertijd naar 0,5 procent, wat nog steeds heel laag is. Ten slotte is volgens de miljoenennota het werkeloosheidscijfer niet 560.000 maar 555.000 werkelozen.

Onverwachte gebeurtenissen

Minister van Financiën Dijsselbloem waarschuwt wel voor internationale ontwikkelingen. Deze onzekere factor kan te allen tijden roet in het eten gooien. Zo kunnen we te maken krijgen met een onverwachte stijging van de olieprijs, de gevolgen van de Brexit én last ondervinden van de aanhoudende spanningen in Turkije. Dit is ook de reden waarom het kabinet tot de verkiezingen in maart wil doorwerken. “De wereld wacht niet op verkiezingen,” aldus Dijsselbloem in het voorwoord van de Miljoenennota.

De miljoenennota als testament

Volgens politiek verslaggever van het RTL Nieuws Frits Wester maakt het kabinet in de miljoenennota de balans op van vier jaar regeren. “Het kabinet erkent dat de keuzes om Nederland uit de crisis te halen pijnlijk waren maar benadrukt dat het allemaal niet voor niets is geweest. Dat zal ook de boodschap zijn in de troonrede komende dinsdag.”

Meer deze Prinsjesdag

Maar Prinsjesdag heeft meer in petto. Eerder al werd bekend gemaakt door het kabinet dat er ruim één miljard euro wordt uitgetrokken om ouderen en mensen met een uitkering er niet op achteruit te laten gaan de komende tijd. Ook komt er een zogenaamd ‘armoedefonds’ van maar liefst honderd miljoen euro. Dit is bedoeld voor kinderen die in armoede leven en die bijvoorbeeld schoolspullen, sportkleding of schoolreisjes nodig hebben.

Ook geeft het kabinet de komende jaren 1,5 miljard euro extra uit. Hiervan gaat ongeveer de helft naar veiligheid. Terrorismebestrijding, wijkagenten, cybercrime, het forensisch instituut NFI én betere grensbewaking. De andere helft van het geld wordt besteed aan investeringen in het onderwijs én de zorg. Hiermee zijn de bezuinigingen op de verpleeghuiszorg definitief van de baan.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten