menu

Personeelstekort in de zorg, hoe lossen we het op?

Het personeelstekort in de zorg, dit probleem speelt al jaren. Wat moet er gebeuren om dit probleem op te lossen? Bijscholen? Opgeleid personeel uit het buitenland inhuren? De sector aantrekkelijker maken voor jongeren in het hoger onderwijs?

Volgens branchevereniging ActiZ staan er op dit moment maar liefst 8.000 vacatures open bij zorginstellingen in heel Nederland. Eind 2017 loopt dit zelfs op tot bijna 10.000! Klinkt als een goede sector dus als je op zoek bent naar een toekomst. Maar veel jongeren die nu van school afkomen hebben daar heel andere ideeën over. En dat is een probleem.

Manifest Hugo Borst zorgt voor problemen

Zorgorganisaties moeten het doen met het personeel dat ze op dit moment hebben. Dit zorgt ervoor dat ze niet de zorg en aandacht kunnen geven die bewoners eigenlijk nodig hebben. “Het is enorm schuiven met de roosters”, zegt Ilse Herikhuisen. Zij is coördinator personeel in Het Maanderzand in Ede. Met stagiaires, vrijwilligers en familieleden weten ze tot nu toe heel goed de gaten op te vullen. En zijn er extra handen nodig dan springt ze na haar werk ook bij. Met de komst van nieuwe regels uit Den Haag wordt het probleem van het personeelstekort in de zorg alleen maar groter de komende tijd. Partijen hebben het manifest van Hugo Borst volledig omarmd, maar dit zorgt ervoor dat er opeens zo’n 70.000 extra medewerkers in verpleeg- en verzorgingshuizen nodig zijn. Plus nog eens zo’n 10 tot 50.000 in de wijkverpleging.

Meer geld voor de ouderenzorg?

Volgens het Centraal Planbureau kosten deze nieuwe regels ongeveer 1,9 miljard euro. Geld dat er nu niet is. “Het gebrek aan geld om deze extra mensen aan te nemen is een probleem”, zegt vicevoorzitter van het ActiZ-bestuur Jacqueline Joppe. “Maar ik ga ervan uit dat er extra middelen komen na de kabinetsformatie. Alle politieke partijen maken in hun verkiezingsprogramma’s meer geld vrij voor ouderenzorg.” Maar de toegenomen administratielast, het bar slechte imago van de sector én het tekort aan goede stageplaatsen voor studenten zijn misschien nog wel grotere problemen. “We moeten niet alleen energie steken in het opleiden van nieuwe mensen, maar ook op korte termijn investeren in de mensen die er nu zitten. Anders houden zij het niet vol”, aldus Sonja Kersten, directeur van de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden.

Personeelstekort in de zorg aanpakken

Op de lange termijn ziet branchevereniging ActiZ het meest in verkorte opleidingen en technologische vernieuwingen. Daarnaast is belangrijk dat de administratieve lasten worden verminderd. Het aantrekkelijk maken van werken in de zorg is ook essentieel. Ouderen blijven tegenwoordig langer thuis wonen, waardoor de zorg in het verpleeghuis complexer wordt zodra ze hier naartoe verhuizen. Voor HBO-verpleegkundigen maakt dit de zorg op zich heel interessant. Maar dan moet er wel wat gedaan worden aan het bekend maken van de mogelijkheden van werken in de zorg. Dat gebeurt nu nog té weinig!

Snapchatten over de zorg

Toch zijn er al enkele zorgorganisaties die op creatieve wijze werk maken van de schaarste op de markt. Zorgorganisatie Zorgbalans uit Haarlem is daar een goed voorbeeld van. Zij zetten tegenwoordig Snapchat in om jongeren warm te maken voor werken in de zorg. De campagne heet ‘Snap je de zorg’. Leerlingen die bij de zorgorganisatie een opleiding volgen delen hun ervaringen via Snapchat. Het medium wordt met name door jongeren in de leeftijdscategorie 15 tot en met 19 jaar gebruikt, wat perfect aansluit bij het doel van Zorgbalans. Jongeren bereiken die nu een keuze moeten maken voor wat ze later willen doen. En werken in de zorg hoort daarbij!

Loop binnen met je CV

Zorgbalans is overigens niet de enige. Ook Stichting Elisabeth uit Breda doet actief mee aan het zoeken van nieuwe medewerkers. Tijdens de open dag die zij organiseert op 18 maart kunnen potentiële kandidaten zich presenteren bij medewerkers en leidinggevenden. Geen ingewikkelde processen dus waarbij je CV ergens op een stapel belandt, maar direct actie. Binnenlopen met je CV in de hand en gegarandeerd een kennismakingsgesprek krijgen. Een betere kans om een goede eerste indruk te maken krijg je als jonge kandidaat niet!

Oproep aan zorgorganisaties in Nederland

Doen jullie als zorgorganisaties iets speciaals om nieuwe medewerkers te werven? Bij NED7 zijn wij benieuwd naar alle creatieve en innovatieve manieren waarop de sector bezig is met dit onderwerp. Stuur ons daarom een bericht met een uitleg en voorbeelden van jullie projecten of campagnes. En wij besteden er aandacht aan!

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten