menu

De babyboomer bestaat niet

Je hoort nog weleens: de babyboomer heeft het goed voor elkaar. Dik pensioen, veel op vakantie en ook nog lekker fit en vitaal.

In de Volkskrant van zaterdag 24 oktober stond een ingezonden brief van Jan de Wit, een gepensioneerde politieagent van 68 jaar. Hij maakte daarin bezwaar tegen de opvatting dat het allemaal rozengeur en maneschijn is voor deze groep. Hij gaf aan dat het voor hem en zijn partner zeker geen luilekkerland is. Zijn partner van 60 is werkeloos, heeft geen uitkering en is kansloos op de arbeidsmarkt. Zij komen rond van € 1.480 netto in de maand, net boven het bijstandsniveau.

Rupsjes-nooit-genoeg

De Wit hekelt de gedachte dat de babyboomer, ook wel de ‘geluksgeneratie’ genoemd, er lekker op los leeft ten koste van de zogenaamde ‘pechgeneratie’, de jongeren. Maar zij die dat zeggen hebben de groep voor ogen die “dubbele AOW en pensioenen ontvangen. Zoals ex-wethouders, potverterende politici, bonus ontvangers bij de banken, de rupsjes-nooit-genoeg van de samenleving”, zo stelt De Wit. Hij vindt dat de samenleving moet beseffen dat “we moeten streven naar het ‘samendoen’, ouderen en jonge mensen, rijk en arm, vluchteling en autochtonen”. Anders wordt het, zoals hij zegt, “een door egoïsme geleide en onleefbare hel”.

Mythe van de babyboomer

Dat de verschillen binnen deze groep levensgroot zijn, bewijst het Britse onderzoek ‘The Myth of the Baby Boomer. Dat geldt voor opleidingsniveau, inkomen, gezondheid, online vaardigheden, etnische achtergrond en gezinssamenstelling. In Nederland is dit niet anders. Iedereen die geboren is tussen 1945 en 1955 tot één homogene groep rekenen, op basis van hun geboortejaar, is natuurlijk sowieso waanzin.

Dus als we het over ‘de babyboomers’ hebben moeten voortaan alle alarmbellen afgaan: die groep bestaat alleen op papier.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieKen je deze al?24 Uur Op Een Gesloten Afdeling
Hoe ziet het leven eruit op een gesloten afdeling voor mensen met dementie? Actrice Marit van Bohemen ging 24 uur op bezoek bij Zorggroep Groningen om het te ervaren.Soapsterren in de ouderenzorg
Deze bekende soapsterren spelen mee in een wel heel bijzondere soap. Speciaal gemaakt voor het opleiden van nieuwe medewerkers in de zorg.Interview met jazz pianist Rob Agerbeek
Jazz pianist Rob Agerbeek is één van 's werelds beste jazz muzikanten. Hij is bijna 80 jaar maar denkt er niet over om te stoppen met spelen.