menu

Overwinteren in Benidorm

Overwinteren in Benidorm, het is voor veel gepensioneerde Nederlanders dé plek om de rest van je leven door te brengen. En dus ook een prachtig onderwerp voor fotografe Romi Tweebeeke om in beeld te brengen.

Romi Tweebeeke is van jongs af aan al gefascineerd door oudere mensen en alles wat daarbij hoort. Dat is ook de reden waarom zij continue dit onderwerp in haar fotografie verwerkt. Ze reisde af naar Spanje om met eigen ogen te zien hoe ouderen hun oude dag doorbrengen in de zon, aan de zee en op het strand. Het resultaat, een prachtige serie foto’s over overwinteren in Benidorm. Maar om het boek ook daadwerkelijk te laten drukken heeft ze je hulp nodig. Met een crowdfund actie probeert ze voldoende geld bij elkaar te brengen om het in eigen beheer uit te kunnen geven. Doe je mee?

Hoe wil je oud worden?

Wist je dat de eerste baby die 130 jaar gaat worden al geboren is? Ouder worden doen we allemaal. Het is de manier waarop, die mij als fotograaf dagelijks fascineert. Ouderdom draait niet alleen maar om aftakeling, daar moet men soms even aan herinnerd worden. Ik zie het als mijn missie om het ouder worden te nuanceren. Nu onze tijd langer wordt, is het belangrijk jezelf en elkaar de vraag te stellen: “Hoe wil jij ouder worden?”

Overwinteren in Benidorm

Het afgelopen jaar verbleef ik, buiten het hoogseizoen, regelmatig in het Spaanse Benidorm. Vroeger een klein vissersdorpje maar in de jaren ’50 uitgebouwd tot een vakantieparadijs. Vandaag de dag telt Benidorm, ook wel Rollator-city en Beni-York genoemd, ruim 330 wolkenkrabbers. De stad biedt plek aan ruim 59.000 tijdelijke inwoners. Ondanks diverse marketing campagnes om meer jongeren te trekken, blijft Benidorm enorm populair bij de oudere generatie. Grote groepen senioren uit verschillende Europese landen brengen hier jaarlijks de winterperiode door. In het Nederlands hebben wij hier een mooi werkwoord voor: overwinteren. De hoofdredenen: sociale contacten, vitamine D en vermaak. Leeftijd speelt op deze plek geen enkele rol. Vrijheid is wat deze plek de mensen brengt.

Rollator-city

Wekenlang trad ik in de voetsporen van de senioren, leefde ik in verschillende hotels, observeerde ik dagelijkse ritmes, luisterde ik naar gesprekken en speelde ik een soort ‘English-man in New-York’. Ik zag de stad als een decor en keerde terug met een grote hoeveelheid verhalen, foto’s en data. Wat speelt er zich af tussen het beton, het zand en het blauwe water? Waarom is deze plek bij senioren zo populair? Wat kunnen wij leren van de ‘Benilovers’? Hoe wil ik zelf ouder worden?

Crowdfund bannere Romi Tweebeeke

Ik heb jouw hulp nodig!

Met al het door mij verzamelde materiaal ben ik samen met ontwerper Sanja de Vries aan de slag gegaan. Nu ligt er een prachtig ontwerp, klaar om gedrukt te worden. Het is een boek met een lach en een traan, een boek wat jong én oud samenbrengt. Maar bovenal: een koffietafelboek wat ons allemaal de winter door helpt! Met de financiële hulp van het Mondriaan Fonds kon ik mijn reizen en het materiaal bekostigen. Helaas red ik het niet om de totale productiekosten van het boek en de expositie helemaal zelfstandig rond te krijgen. Voor het laatste beetje heb ik jullie hulp nodig!

Reageren

Auteur

Romi Tweebeeke

Romi Tweebeeke

Als documentaire fotograaf ontdekt Romi Tweebeeke de wereld van het ouder worden. Met haar verhalen, in woord en tekst, wil Romi de negatieve beeldvorming rondom ouder worden nuanceren. In haar korte humorvolle maandelijkse columns op NED7 schrijft ze over haar ontmoetingen en ontdekkingen.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten