Volg ons online

Geld & Regels

Overstappen naar een andere zorgverzekering?

Het is weer die tijd van het jaar waarin we moeten besluiten of we onze zorgverzekering houden of overstappen naar een andere zorgverzekering.

Gedeeld

op

Overstappen naar een andere zorgverzekering

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met  In samenwerking met Independer artikel

Heb jij al besloten of je gaat overstappen naar een andere zorgverzekering? Nu alle zorgpremies voor 2016 bekend zijn, kun je zelf een vergelijking maken en besluiten wat je gaat doen. Overstappen kan namelijk veel opleveren, zoals een lagere premie of juist een betere dekking. En in sommige gevallen zelfs beiden!

Je kunt overstappen naar een andere zorgverzekering tot en met 31 januari 2016. Doe je dit voor 1 januari, dan hoef je niet om te kijken naar je oude zorgverzekering en wordt de overstap automatisch voor je geregeld. Doe je het na 1 januari, dan moet je zelf zorgen voor het opzeggen van je oude zorgverzekering. Dus, let goed op en vergeet dat niet: het overstappen zonder zelf je oude zorgverzekering op te hoeven zeggen kan dus tot en met 31 december van dit jaar!

Overstappen naar een andere zorgverzekering verstandig?

Is overstappen voor jou wel verstandig? Voordat je dat besluit neemt is het goed om voor jezelf een paar vragen te beantwoorden. Past je huidige zorgverzekeraar bijvoorbeeld de premie of de voorwaarden aan? Welke zorg verwacht je volgend jaar nodig te hebben? Denk je dat je voor een behandeling naar het ziekenhuis zal moeten? Hoe gaat je huishouden er volgend jaar uitzien? Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je nu al weet dat je volgend jaar een gezinsuitbreiding krijgt. Maar het is ook denkbaar dat er juist een kind het nest verlaat. Allemaal vragen die je kunnen helpen te bepalen of je moet overstappen of niet. En dan is het natuurlijk verstandig je opties eens goed op een rijtje te zetten.

Independer artikel banner

Waar moet ik op letten?

De premies en pakketten veranderen ieder jaar. Dit komt doordat de overheid ieder jaar de rekenpremie en de vergoedingen in de basisverzekering wijzigt. Maar ook voor de aanvullende verzekeringen zijn er ieder jaar wijzigingen. Verzekeraars mogen deze zelf invullen en doen dat ook ieder jaar opnieuw. Het is dus verstandig goed te vergelijken. Maar waar moet je dan op letten?

1. Prijs en kwaliteit

De laagste prijs is heel verleidelijk, maar de goedkoopste zorgverzekering is niet per definitie de beste keuze. Een duurdere zorgverzekering overigens ook niet. Het is dus belangrijk dat je goed weet welke situatie je voor volgend jaar kunt verwachten en welke dekking daarom voor jou belangrijk is.

2. Aanvullende verzekeringen

Aangezien de zorgverzekeraar zelf de dekking van de aanvullende verzekeringen bepaalt  kunnen hier grote verschillen in zitten. Bepaal dus goed wat je nodig hebt. Ga je naar een fysiotherapeut? Gebruik je medicijnen? Of denk je dat je een aanvullende verzekering nodig hebt voor de tandarts? Vraag is natuurlijk ook hoevéél daarvan wordt vergoed? En wegen de vergoedingen wel op tegen de premie die je moet betalen?

3. Eigen risico verhogen

Verhoog je je eigen risico? Of laat je het zoals het is? Het wettelijk verplichte eigen risico bedraagt volgend jaar € 385,-. Dit is dus € 10,- hoger dan in 2015. Als je je eigen risico verhoogt, betaal je minder maandpremie. Dit kun je doen met maximaal € 500,- eigen risico wat betekent dat je inclusief het wettelijke eigen risico tot maximaal € 885,- eigen risico zelf betaalt. Gevolg daarvan is wel dat je lagere premie misschien weer teniet wordt gedaan als je er onverhoopt toch gebruik van moet maken. Bedenk dus goed of dit voor jouw situatie wel zo voordelig is als het lijkt.

4. Ziekenhuis zelf kiezen

Er bestaan 3 soorten verzekeringen: een budgetverzekering, een naturaverzekering en een restitutieverzekering. De restitutieverzekering is de enige verzekering waar je zelf je ziekenhuis kunt kiezen. Kies je voor een budget- of naturaverzekering dan ben je voor die keuze afhankelijk van de contracten die de verzekeraar heeft afgesloten met de ziekenhuizen. Let dus goed op bij het vergelijken van de zorgverzekeringen of je vrije keuze hebt of niet. Hetzelfde geldt overigens ook voor de fysiotherapeut.

Verzekeringstip!

Wil je checken welke afspraken de verzekeraars hebben gemaakt met ziekenhuizen of fysiotherapeuten? In deze zorgchecker zie je precies welke afspraken van toepassing zijn op jouw verzekering.

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Geld & Regels

Overstappen van zorgverzekeraar: tips en aandachtspunten

Overstappen van zorgverzekeraar? Het kan vanaf nu. Maar waar moet je op letten? En, is het wel verstandig?

Gedeeld

op

door

Overstappen van zorgverzekeraar

Dit blog is gemaakt in samenwerking met Startpagina.nl

Overstappen van zorgverzekeraar, het is ieder jaar zo rond eind november hetzelfde liedje: “Should i stay or should i go?” Het overstappen zelf is niet moeilijk. Of het ook loont? Dat hangt helemaal af van je persoonlijke situatie. In ieder geval is dit hét moment om je verzekeringen eens onder de loep te nemen. Een paar tips en aandachtspunten.

Bespaar op je premie met collectieve of online verzekering

Het basispakket en wat hieruit vergoed wordt, is bij iedere verzekeraar hetzelfde. Toch verschillen de premies, omdat deze zijn opgebouwd uit verschillende componenten zoals risico-opslag, opbouw van reserves of opslag voor niet-inbare premies. De ene verzekeraar maakt hogere kosten voor huisvesting dan de andere. Een zorgverzekering afsluiten bij een online verzekeraar scheelt dus vrijwel altijd geld. Ook loont het de moeite om te kijken of je je kunt aansluiten bij een collectieve verzekering. Dat kan vaak via een werkgever, maar bijvoorbeeld ook middels een lidmaatschap van (consumenten)organisaties.

Kies je aanvullende verzekering zorgvuldig

Aanvullende verzekeringen zijn er in vele soorten en maten. Welke je kiest hangt af van je situatie en wensen. Fysiotherapie, alternatieve therapie, een bril of contactlenzen. Zorg dat je verzekering aansluit op je wensen en behoeftes. De makkelijkste manier om verzekeringen te vergelijken is met een zorgvergelijker. Die vind je hier op Startpagina.

Voorkom verrassingen: betaal eigen risico vooraf

Het eigen risico bedraagt ook in 2017 € 385,-. Sommige verzekeraars geven de mogelijkheid dit bedrag (al dan niet in termijnen) vooruit te betalen. Hiermee voorkom je een verrassing aan het eind van het jaar. Wat je niet gebruikt, krijg je aan het eind van het jaar gewoon weer terug.

Belangrijke data om te onthouden

  • 12 november: vanaf nu kun je overstappen of wijzigingen in je pakket doorgeven. Je oude verzekering wordt bij een overstap automatisch opgezegd.
  • 31 december: laatste mogelijkheid om je oude verzekering op te zeggen of wijzigingen door te geven.
  • 1 januari – 31 januari: een nieuwe verzekering kiezen kan nog steeds, maar je oude verzekering moet voor 31 december opgezegd zijn.
  • 31 januari: einde van de overstapperiode.

Meer weten over overstappen van zorgverzekeraar?

Wil je meer weten over of je wel of niet moet overstappen van zorgverzekeraar? Maak eenvoudig een vergelijking via Startpagina en ontdek wat voor jou het voordeligst is.

Lees verder

Geld & Regels

Anoniem solliciteren komt naar Amsterdam

Anoniem solliciteren kan binnenkort ook in Amsterdam bij het Amerikaanse bedrijf Greyston Bakery, die dit al 35 jaar doen.

Gedeeld

op

door

Anoniem solliciteren

Anoniem solliciteren is al langer een punt van discussie. Maar in Amerika heeft het bedrijf Greyston Bakery er al 35 jaar ervaring mee. En met heel veel succes. Dit succes brengen ze binnenkort naar Amsterdam waar zo’n 100 Amsterdammers laagdrempelig aan werk zullen komen.

Bij Greyston Bakery hebben ze anoniem solliciteren een stapje verder doorgetrokken. Ze noemen dit het ‘open hiring-model’. Iedereen die graag een baan bij het bedrijf wil kan zijn of haar naam invullen op een lijst. Zodra er plek is wordt de eerst volgende op de lijst aangenomen. Geen vragen, geen CV’s, geen referenties en ook geen screenings. Extreem anoniem dus. En terwijl menig werkgever in Nederland hier al rillingen van krijgt, blijkt het in New York heel succesvol. Vooral voor oudere werknemers en mensen met een lage opleiding kan dit uitkomst bieden.

Extreem anoniem solliciteren

Greyston Bakery is inmiddels een heel bekende naam in het wereldje. Ze hebben door hun aanpak grote contracten weten te krijgen bij bijvoorbeeld ijsmakers Ben&Jerry’s, voor wie ze de brownies maken. Samen met de Start Foundation openen ze binnenkort dus een vestiging in Amsterdam, met hetzelfde aannamebeleid. Een locatie voor de bakkerij hebben ze trouwens nog niet, maar gedacht wordt aan Amsterdam West. “De locatie moet voldoen aan specifieke voorwaarden”, aldus Jos Verhoeven, directeur van de Start Foundation. “Mensen moeten er gemakkelijk kunnen komen en je hebt te maken met de strengere Europese wetgeving. Bijvoorbeeld voor (stank)overlast. In 2019 moet de bakkerij draaien.”

Proeflocaties

Sollicitanten kunnen zich trouwens al eerder aanmelden. Dit kan al over enkele maanden. De mensen gaan dan aan het werk bij proeflocaties. Verhoeven: “Mensen mogen vier tot zes weken bij de proefbedrijven komen werken. Ze krijgen netjes betaald en daarna wordt pas met ze gezeten om hun verhaal te horen.”

Bron: Telegraaf

Lees verder

Geld & Regels

Minder wanbetalers tijdens economische crisis

Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat er tijdens de economische crisis minder wanbetalers waren in Nederland.

Gedeeld

op

Minder wanbetalers

Wanbetalers zijn van alle tijden, maar uit onderzoek van Motivaction en kenniscentrum Nibud, in opdracht van incasso organisatie GGN, blijkt dat tijdens de afgelopen economische crisis er minder mensen slechte betaalgewoontes op na hielden.

Goed nieuws, maar ook opvallend, want je zou denken dat tijdens slechte tijden er juist meer mensen zijn die moeite hebben met het betalen van hun rekeningen. Niets is minder waar. Hoe kan dat?

Geld lenen kost geld

Belangrijkste reden is mogelijk het invoeren van maatregelen zoals de Wet Financieel Toezicht in 2009. Hierin werden destijds gedragsregels voor financieel dienstverleners vastgelegd. Ook de wel bekende reclames van kredietverstrekkers zijn flink ingeperkt. Daarbij komt ook dat deze reclames melding moeten maken van de slogan: ‘geld lenen kost geld’. En kennelijk heeft dit z’n vruchten afgeworpen.

Ernstige betalingsachterstanden

Onderzoeksbureau Motivaction maakte een analyse van 10 jaar data van incasso organisatie GGN. Deze data liet een duidelijke trend zien. Wij Nederlanders zijn beter geworden met geld en het aantal wanbetalers daalde zelfs tijdens de crisisjaren. Belangrijkste reden voor een betalingsachterstand was voorheen het ‘vergeten’ van rekeningen. Tegenwoordig is dit anders. De hoogte van de zorgkosten en andere vaste lasten wordt nu aangevoerd als reden om te laat of niet te betalen. En ondanks dat er minder wanbetalers zijn, is de ernst van de betalingsachterstanden wel toegenomen. Vooral inkomensdaling is hier debet aan. Met het aantrekken van de economie is dit gelukkig weer aan het veranderen.

Wanbetalers zorgpremie

Bij zorgpremies wordt iemand als wanbetaler aangemerkt zodra zes maanden lang geen premie voor de basisverzekering is afgedragen. Dit aantal is de laatste jaren licht gestegen. Het zijn hierbij vooral chronisch zieken en gehandicapten die moeite hebben om de hogere zorgkosten te betalen. Onder jongeren tot 25 jaar is het aantal wanbetalers juist afgenomen wat een goede ontwikkeling is. Dit heeft waarschijnlijk te maken met een groeiend besef bij deze groep dat je verplicht bent om een zorgverzekering af te sluiten. Daarnaast is er voor deze groep een groeiend aanbod goedkopere opties op de markt gekomen.

Meer weten?

Wil je meer weten over onderzoeken van Motivaction of opvallende trends in onze maatschappij? Bezoek dan de nieuwspagina van het onderzoeksbureau.

Lees verder

Meest gelezen