menu

Overstappen naar een andere zorgverzekering?

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met  In samenwerking met Independer artikel

Heb jij al besloten of je gaat overstappen naar een andere zorgverzekering? Nu alle zorgpremies voor 2016 bekend zijn, kun je zelf een vergelijking maken en besluiten wat je gaat doen. Overstappen kan namelijk veel opleveren, zoals een lagere premie of juist een betere dekking. En in sommige gevallen zelfs beiden!

Je kunt overstappen naar een andere zorgverzekering tot en met 31 januari 2016. Doe je dit voor 1 januari, dan hoef je niet om te kijken naar je oude zorgverzekering en wordt de overstap automatisch voor je geregeld. Doe je het na 1 januari, dan moet je zelf zorgen voor het opzeggen van je oude zorgverzekering. Dus, let goed op en vergeet dat niet: het overstappen zonder zelf je oude zorgverzekering op te hoeven zeggen kan dus tot en met 31 december van dit jaar!

Overstappen naar een andere zorgverzekering verstandig?

Is overstappen voor jou wel verstandig? Voordat je dat besluit neemt is het goed om voor jezelf een paar vragen te beantwoorden. Past je huidige zorgverzekeraar bijvoorbeeld de premie of de voorwaarden aan? Welke zorg verwacht je volgend jaar nodig te hebben? Denk je dat je voor een behandeling naar het ziekenhuis zal moeten? Hoe gaat je huishouden er volgend jaar uitzien? Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je nu al weet dat je volgend jaar een gezinsuitbreiding krijgt. Maar het is ook denkbaar dat er juist een kind het nest verlaat. Allemaal vragen die je kunnen helpen te bepalen of je moet overstappen of niet. En dan is het natuurlijk verstandig je opties eens goed op een rijtje te zetten.

Independer artikel banner

Waar moet ik op letten?

De premies en pakketten veranderen ieder jaar. Dit komt doordat de overheid ieder jaar de rekenpremie en de vergoedingen in de basisverzekering wijzigt. Maar ook voor de aanvullende verzekeringen zijn er ieder jaar wijzigingen. Verzekeraars mogen deze zelf invullen en doen dat ook ieder jaar opnieuw. Het is dus verstandig goed te vergelijken. Maar waar moet je dan op letten?

1. Prijs en kwaliteit

De laagste prijs is heel verleidelijk, maar de goedkoopste zorgverzekering is niet per definitie de beste keuze. Een duurdere zorgverzekering overigens ook niet. Het is dus belangrijk dat je goed weet welke situatie je voor volgend jaar kunt verwachten en welke dekking daarom voor jou belangrijk is.

2. Aanvullende verzekeringen

Aangezien de zorgverzekeraar zelf de dekking van de aanvullende verzekeringen bepaalt  kunnen hier grote verschillen in zitten. Bepaal dus goed wat je nodig hebt. Ga je naar een fysiotherapeut? Gebruik je medicijnen? Of denk je dat je een aanvullende verzekering nodig hebt voor de tandarts? Vraag is natuurlijk ook hoevéél daarvan wordt vergoed? En wegen de vergoedingen wel op tegen de premie die je moet betalen?

3. Eigen risico verhogen

Verhoog je je eigen risico? Of laat je het zoals het is? Het wettelijk verplichte eigen risico bedraagt volgend jaar € 385,-. Dit is dus € 10,- hoger dan in 2015. Als je je eigen risico verhoogt, betaal je minder maandpremie. Dit kun je doen met maximaal € 500,- eigen risico wat betekent dat je inclusief het wettelijke eigen risico tot maximaal € 885,- eigen risico zelf betaalt. Gevolg daarvan is wel dat je lagere premie misschien weer teniet wordt gedaan als je er onverhoopt toch gebruik van moet maken. Bedenk dus goed of dit voor jouw situatie wel zo voordelig is als het lijkt.

4. Ziekenhuis zelf kiezen

Er bestaan 3 soorten verzekeringen: een budgetverzekering, een naturaverzekering en een restitutieverzekering. De restitutieverzekering is de enige verzekering waar je zelf je ziekenhuis kunt kiezen. Kies je voor een budget- of naturaverzekering dan ben je voor die keuze afhankelijk van de contracten die de verzekeraar heeft afgesloten met de ziekenhuizen. Let dus goed op bij het vergelijken van de zorgverzekeringen of je vrije keuze hebt of niet. Hetzelfde geldt overigens ook voor de fysiotherapeut.

Verzekeringstip!

Wil je checken welke afspraken de verzekeraars hebben gemaakt met ziekenhuizen of fysiotherapeuten? In deze zorgchecker zie je precies welke afspraken van toepassing zijn op jouw verzekering.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten