menu

Niet achter de geraniums, wel achter de tralies

De grootste roof in de Britse geschiedenis werd niet gepleegd door een groepje hi-tech criminelen, maar door een groepje bejaarden.

De oudjes stalen op spectaculaire wijze een bedrag van maar liefst € 20 miljoen aan goud, juwelen en contant geld. Maar in plaats van dat ze met de buit achter de geraniums zitten, zitten ze nu zonder iets achter de tralies, met celstraffen van zo’n zes tot zeven jaar.

Bejaarde bendeleden

De rechter was onder de indruk van de inbraak en vond het gezien de omvang, de gedetailleerde planning en de waarde van de gestolen goederen een van de zwaarste misdrijven in zijn soort. De op leeftijd zijnde bendeleden kregen jarenlange gevangenisstraffen opgelegd: John Collin (75), Terry Perkins (67), Danny Jones (61) en William Lincoln (60) gingen voor zeven jaar de cel in. De 59-jarige Carl Wood kreeg zes jaar voor medeplichtigheid en de jongste, de 49-jarige Hugh Doyle, kreeg 21 maanden voorwaardelijk. Hij had alleen geholpen de buit te verplaatsen.

Onder de groene zoden

Het brein achter de roof, de 76-jarige Brian Reader, hoort nog wat zijn straf wordt, want hij ligt met een beroerte in het ziekenhuis. De spanning werd hem uiteindelijk kennelijk toch te veel. Zijn advocaat zei tegen de rechter dat de bedenker van de roof misschien nog maar een paar maanden te leven heeft. Dus niet achter de geraniums en ook niet achter de tralies maar onder de groene zoden…

Grote fouten

De kraak maakte indruk door de precisie waarmee hij werd uitgevoerd. Men roemde het doordachte plan. Helaas bleek al betrekkelijk snel dat de grijsaards toch een paar grote fouten hadden gemaakt. De dieven werden al vrij snel opgespoord en gearresteerd. Het was de politie snel duidelijk dat ze met een aantal pensionado’s te maken had. De Britse pers noemde de groep dan ook ‘Bad Dad’s Army’.

Ouderwetse criminelen achter de tralies

De werkelijkheid bleek echter toch wat minder romantisch. De kerels waren doorgewinterde criminelen met een afkeurenswaardige staat van dienst. Ze waren al jarenlang actief in het criminele circuit. Kortom, professionals dus. Maar toen de details duidelijk werden bleek ook dat ze ouderwetse boeven waren.

Beveiligingscamera’s

Ze hadden geen rekening gehouden met de talloze beveiligingscamera’s die tegenwoordig bij alle belangrijke gebouwen zijn geplaatst. Ze belden elkaar ook gewoon met hun eigen telefoons en niet met een pre-paid toestel. Bendelid Brian Reader ging met de bus naar de inbraaklocatie, met een seniorenpas die op zijn eigen naam stond. De politie had dus geen enkele moeite om de dieven te achterhalen.

13 miljoen verdwenen

Toch wist een bendelid te ontkomen. Men is bang dat hij met 13 miljoen euro naar het buitenland is gevlucht. De rest van de buit, 7 miljoen is teruggevonden onder grafstenen op een kerkhof in Noord-Londen. De zaak is dus nog niet gesloten. Misschien duikt het bendelid genaamd ‘Basil’ nog wel op in Zuid-Amerika. Net als die andere beroemde boef Ronald Biggs.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten