menu

Minder belasting betalen na je pensioen?

Minder belasting betalen als ik met pensioen ga? Heel vaak wordt gedacht dat als je emigreert na je pensioen je ook minder belasting gaat betalen. Maar is dat eigenlijk wel zo? En hoe werkt dat dan in de praktijk? We hebben met Toekomt enkele zaken op een rijtje gezet die je hierbij kunnen helpen.

Pensioen

Nederland heeft met veel landen belastingverdragen afgesloten. Het hangt dus om te beginnen af van het land waar je naartoe wil emigreren. Ieder land is verschillend, dus kan het zijn dat je, ondanks dat je emigreert, toch belastingplichtig blijft in Nederland (check bij meer informatie welke landen dit zijn). Verder hangt het af van de werkgever waar je voor hebt gewerkt. Stel je hebt gewerkt voor de overheid en je hebt je pensioen ook bij hun opgebouwd, dan blijf je om die reden belasting betalen in Nederland.

Echt minder belasting betalen?

Los van bovenstaande punten, is het verstandig om goed op te letten wat de belastingtarieven zijn in een land. Het is niet per definitie zo dat we minder belasting betalen in het buitenland. In Nederland betaal je namelijk sowieso minder inkomstenbelasting als je met pensioen gaat. Het is dus echt belangrijk om te kijken wat de situatie is in het land waar je eventueel naartoe wil verhuizen.

Kom je er zelf niet uit, vraag dan een expert om mee te kijken zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

AOW

Nederland heeft niet alleen belastingverdragen met andere landen. Ook voor de sociale zekerheid bestaan er zogenaamde socialezekerheidsverdragen. Deze zorgen ervoor dat je ook je AOW, die je naast je pensioen ontvangt, uitgekeerd krijgt als je in het buitenland woont. Met alle EU landen bestaat zo’n verdrag. Maar buiten de EU zijn er ook een groot aantal landen waarmee zo’n verdrag is afgesloten. Niet onbelangrijk dus om deze goed te checken (check bij meer informatie om welke landen het hier gaat).

Zorgverzekering

Voor die mensen die in het buitenland gaan wonen na hun pensioen, is er de mogelijkheid om aanspraak te maken op medische zorg in het land waar zij zijn gaan wonen. Belangrijk is wel dat je je daarvoor aanmeldt bij het Zorginstituut Nederland. Als je emigreert naar het buitenland vervalt automatisch je Nederlandse zorgverzekering. Maar krijg je nog een pensioen of uitkering vanuit ons land, dan mag je hoogstwaarschijnlijk aanspraak maken op medische zorg in het land waar je naartoe emigreert. Het Zorginstituut heeft een handig overzicht gemaakt waar je op moet letten als je wil emigreren (zie hieronder bij meer informatie).

Reageren

Auteur

Toekomt

Toekomt

Toekomt is het online magazine over pensioen, geldzaken en wat je met je pensioen kunt doen. Toekomt staat vol met handige tips, adviezen en verhalen én zet bezoekers aan om die toekomst te creëren die hun toekomt. Uiteindelijk bepalen wij namelijk zelf hoe onze toekomst er echt uit komt te zien.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten