menu

Mijn pensioen, 4 tips om het maximale eruit te halen

Dit bericht is gemaakt in samenwerking met
Startpagina logo 150x30

Van je pensioen wil je gewoon kunnen genieten toch? Je wilt tijdens je ‘golden years’ niet teveel met geldzaken bezig zijn en er zeker niet van wakker liggen. Tegelijk wil je natuurlijk wel zeker weten dat alles goed zit. Dat je krijgt waar je recht op hebt en dat je er alles uithaalt wat erin zit. Daarom vier tips om je op weg te helpen.

AOW: let op je heffingskorting

Dankzij de heffingskorting betaal je minder belasting en premies. Deze “korting” bestaat uit: de algemene heffingskorting, de ouderenkorting en de alleenstaande ouderenkorting. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) past de heffingskortingen waar je recht op hebt automatisch toe. Maar let op: je kunt er ook voor kiezen om de kortingen door je pensioenfonds op je pensioen te laten toepassen. Je ontvangt dan een lager netto AOW-pensioen, maar een hoger aanvullend pensioen. Wat voor jou voordelig is, hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeur. Via Startpagina vind je eenvoudig relevante websites met meer informatie, tabellen en rekentools.

Startpagina-banner

Werknemerspensioen: niets vergeten?

Het werknemerspensioen is een aanvulling op je AOW. Voor het aanvullend pensioen geldt een haalplicht, geen brengplicht. Je moet er dus in principe zelf achter aan. In de praktijk valt dat wel mee. De meeste pensioenfondsen weten je wel te vinden. Maar ‘vergeten pensioenen’ komen ook voor en dit zijn zeker enkele honderden gevallen per jaar. Denk je dat jij ergens een pensioen hebt opgebouwd dat je niet krijgt? Dan kun je terecht bij de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB). De VB heeft namen, adressen en telefoonnummers van pensioenfondsen en een speciale Helpdesk Vergeten Pensioenen.

Zet spaargeld strategisch in

Met de huidige rentes krijg je soms het gevoel dat je veel meer uit je spaargeld zou kunnen halen. Je kan je geld slim inzetten om er meer aan te verdienen, maar je moet wel wat spaargeld achter de hand houden. Het Nibud adviseert alleenstaanden een buffer van € 3.500,- apart te houden. Voor een echtpaar zonder kinderen is dat minimaal € 5.000,-. Heb je meer spaargeld dan dat, dan kun je ervoor kiezen een deel te beleggen tegen een hoger rendement. Maar wees voorzichtig en hou het aloude spreekwoord in gedachten: ‘Wie het onderste uit de kan wil…’

Tot slot: check je belastingaangifte goed

Dit lijkt een open deur, maar is het niet. De Belastingdienst vult een groot deel van de online aangifte automatisch in, zoals banksaldi, de WOZ-waarde van je eigen woning, uitkeringen en (heffings)kortingen. Controleer altijd of deze gegevens kloppen. Je blijft zelf aansprakelijk voor de aangifte, ook als de Belastingdienst onjuiste gegevens heeft opgenomen. Besef ook dat in de vooraf ingevulde aangifte vaak niet alle gegevens staan. Zo staan handige aftrekposten als giften en alimentatie er meestal niet in. Check dus jouw aangifte altijd goed! Het is in je eigen voordeel.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten