menu

Met recht een sterke vrouw

Annie Eisinga (79) heeft altijd al een sterk gevoel voor recht én onrecht gehad. Daarom wilde ze ooit heel graag rechter worden. Maar ondanks dat Annie een sterke vrouw te nomen is, is ze nooit rechter geworden

Vandaag is zij toch nog een keer rechter dankzij het fotoproject ‘Wat ik later wilde worden’ van stichting GetOud.

Intrigerende sterke vrouw

“Mevrouw Vet, kinderrechter en docent aan de HBS waar ik op zat, was mijn grote voorbeeld. Een intrigerende vrouw, want kinderrechter was je immers niet zomaar. Ik begon mij door haar steeds meer te interesseren in rechten. Bovendien kon ik niet begrijpen dat mensen elkaar en vooral jonge kinderen, in de oorlog zoveel verdriet aandeden.”

partner content

Bijzondere projecten met ouderen

GetOud is een stichting die bijdraagt aan positievere beeldvorming van 75-plussers en het welzijn van ouderen in Nederland.

Recht en onrecht

“Mijn gevoel voor recht en onrecht werd extra aangewakkerd nadat er een dagvaarding bij ons op de deurmat viel, waarin wij werden opgeroepen om voor de rechter te komen. De adellijke stand wilde de familienaam Maassen van den Brink van ons afnemen. De familie in het westen van het land moest Maassen gaan heten en de familie in het oosten Van den Brink. Belachelijk! Ik was vreselijk boos en besloot naar de rechtbank te gaan.”

Geen geld voor een opleiding

“Daar aangekomen weigerden ze mij tot overmaat van ramp toegang vanwege minderjarigheid. Ik drong aan bij de griffier en mocht uiteindelijk toch naar binnen. Tot mijn grote vreugde en opluchting sprak de rechter net uit dat de familienaam bleef zoals hij was, of we nu van adel waren of niet. Ik heb nooit geprobeerd rechter te worden, daar hadden wij thuis het geld niet voor. Wel heb ik met veel plezier op kantoor gewerkt.

Rechtvaardigheid is nog steeds een drijfveer in mijn leven. Daarom zet ik mij ook nu, op oudere leeftijd, nog steeds met hart en ziel in voor anderen.”

foto

Rechter Annie

Annie Eisinga als rechter

advertentie

Koop het boek ‘Wat ik later wilde worden’

Reageren

Auteur

Marion en Ingrid

Marion en Ingrid

Marion en Ingrid zijn samen Stichting GetOud begonnen en willen ouderdom en ouder worden in een positief daglicht stellen met behulp van creatieve en ludieke projecten. Hierbij is de beeldvorming over ouderen niet alleen belangrijk. Ook de verbinding met jongeren is van belang bij ieder project dat GetOud onderneemt.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten