menu

Met pensioen gaan is gezond

Met pensioen gaan is goed voor je. Dat blijkt althans uit onderzoek van socioloog Levi van den Boogaard. Hij onderzocht de invloed van met pensioen gaan op ons. En wat blijkt: er zijn verschillende redenen waarom met pensioen gaan niet de achteruitgang is die wij vrezen, maar een vooruitgang die ons goed doet.

Waarom met pensioen gaan gezond is

Van den Boogaard interviewde duizenden Nederlanders om tot deze conclusie te komen. Maar waardoor is met pensioen gaan nu zoveel beter voor ons?

1. We worden gezonder

De gezondheid van mensen die met pensioen gaan wordt letterlijk beter, afgezet tegen de gezondheid van mensen die blijven werken. Hoe meer stress we ervaren tijdens het werk, hoe beter we ons voelen als we eenmaal met pensioen zijn. Hierbij maakt het niets uit of je manager bent of bouwvakker. Het draait allemaal om hoe je je werk ervaart. De psychologische druk van onze baan is meestal van meer invloed op de fysieke druk die we ervaren.

2. Het gat wordt gevuld

Werken geeft zin aan je leven. Het is een belangrijke reden om ’s ochtends op te staan en het bepaalt jouw identiteit. Vooral als mensen je vragen wat voor werk je doet. Mensen willen graag meetellen in onze maatschappij, daarom wordt ook vaak gevreesd dat we in een soort diep gat vallen als je met pensioen gaat. De mate waarin wij tevreden zijn met ons leven en onszelf wordt in hoge mate bepaald door hoe productief onze dag is. Daarom is vrijwilligerswerk een goede optie als je met pensioen gaat. Maar ook andere dagbestedingen zoals hobby’s zijn belangrijk. De invloed van ons opleidingsniveau onderzocht van den Boogaard niet, maar wat wel duidelijk werd is dat hoger opgeleiden vaker vrijwilligerswerk doen.

3. Maatschappelijke winst

Pensioen gaat eigenlijk altijd over kosten en dat is logisch aangezien ons pensioensysteem een duur systeem is. Maar uit onderzoek blijkt ook heel duidelijk dat het pensioen ook zo z’n voordelen heeft voor onze maatschappij. Veel gepensioneerden doen namelijk vrijwilligerswerk of verlenen mantelzorg. En dat is dus een maatschappelijke winst die niet genegeerd mag worden. Betekent niet dat we nu opeens met z’n allen toch vroeger met pensioen moeten gaan, maar wel dat we ook zeker oog moeten hebben voor dit belangrijke aspect van het pensioen.

4. Afscheid is een nieuw begin

Goed afscheid nemen van je werk heeft een absoluut positieve uitwerking op ons welbevinden. Een afscheidsceremonie is relatief eenvoudig, maar de langdurige positieve effecten kunnen enorm zijn. Belangrijk hierbij is dat een persoonlijk cadeau van je collega’s vaak veel beter is dan een duur cadeau. En de ceremonie om het afscheid heen is ook van belang. Alles zorgt ervoor dat de overgang naar een gepensioneerd bestaan soepeler en beter verloopt en wij met meer rust de stap kunnen zetten.

Reageren

Auteur

Toekomt

Toekomt

Toekomt is het online magazine over pensioen, geldzaken en wat je met je pensioen kunt doen. Toekomt staat vol met handige tips, adviezen en verhalen én zet bezoekers aan om die toekomst te creëren die hun toekomt. Uiteindelijk bepalen wij namelijk zelf hoe onze toekomst er echt uit komt te zien.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten