menu

Kortere werkdagen van 6 uur geen succes

Kortere werkdagen van zo’n 6 uur zijn de afgelopen twee jaar volop getest in een verzorgingshuis in Zweden. Maar wat blijkt, het is geen succes. Het ziekteverzuim ging omlaag, werknemers voelden zich beter, maar financieel was het onbetaalbaar.

In een verzorgingshuis in Gothenburg in Zweden is de afgelopen twee jaar een zesurige werkdag getest. Het idee was dat de kosten door lager ziekteverzuim gelijk zouden blijven, terwijl het personeel en de ouderen zich beter zouden voelen. Dit laatste was voor een deel waar. Maar financieel bleek het onbetaalbaar.

Kortere werkdagen, meer personeel

Er waren ongeveer zeventien personeelsleden extra nodig om de kortere werkdagen te realiseren. De kosten hiervoor kwamen op zo’n 1,25 miljoen euro. De medewerkers die meededen aan het experiment voelden zich wel gezonder. Dit zorgde voor minder ziekteverzuim. Ook werden de bewoners van het verzorgingshuis beter verzorgd. Maar de twee uur minder werken bleken een dure grap. Zweden staat bekend om de vele proeven die het doet om de verzorgingsstaat steeds verder te verbeteren. Deze proef is helaas niet geslaagd. Op naar de volgende!

Bron: NOS

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten