menu

Kok worden was mijn droom

Theo van Kuijen (83) kwam niet op de koksschool omdat hij niet voldoende talen sprak. Maar als chauffeur verdiende hij zoveel geld dat hij de eerste in de familie was die op vakantie kon gaan.

Vandaag is hij toch nog een keer kok dankzij het fotoproject ‘Wat ik later wilde worden’ van stichting GetOud.

Vijf talen spreken

“Onbegrijpelijk dat je vijf talen moest beheersen voor de koksopleiding. Het Frans gooide ik door het Engels en het Engels door het Italiaans: kok worden zat er voor mij dus niet in. Toch heb ik in de oorlog in een cafetaria gekookt. Het werd kerst en op het menu stond konijn: dat zou veel eters trekken. En dat klopte.”

partner content

Bijzondere projecten met ouderen

GetOud is een stichting die bijdraagt aan positievere beeldvorming van 75-plussers en het welzijn van ouderen in Nederland.

Kat in de pan

“We hadden zoveel reserveringen dat ik toch eens achter mijn oren ging krabben. Er waren helemaal niet genoeg konijnen voor al die mensen. Met mijn grootste glimlach liep ik naar de groenteboer, die tevens zwarthandelaar was. “Geen probleem, ik zorg ervoor dat jij met kerst genoeg konijnen hebt”, stelde hij me gerust. “En voor ik het vergeet te zeggen, je krijgt ze zonder kop.” Niet veel later kwam hij de geslachte konijnen brengen, althans zo leek het op het eerste gezicht.”

Niemand had het door

“Het bleken dakhazen te zijn, ofwel geslachte katten. De cafetariaklanten hadden er geen erg in: “Kokkie, wat is het lekker mals!”, riepen ze, terwijl ze nog een hap naar binnen werkten. Na de oorlog ben ik gaan werken als chauffeur bij Van Menken, een melkfabriek. Loodzware kratten melk brachten we rond, die waren toen nog van ijzer. Ik werkte voornamelijk ‘s nachts en in het weekend. Dat heb ik 38 jaar lang met veel plezier gedaan. Het verdiende zo goed dat ik de eerste was in onze familie die op vakantie kon gaan met het vliegtuig. Toen moest je nog met je koffer naar het vliegtuig lopen. Ieder jaar ging ik twee keer, ik ben overal geweest.”

foto

Theo van Kuijen als kok

Theo van Kuijen als kok

advertentie

Koop het boek ‘Wat ik later wilde worden’

Reageren

Auteur

Marion en Ingrid

Marion en Ingrid

Marion en Ingrid zijn samen Stichting GetOud begonnen en willen ouderdom en ouder worden in een positief daglicht stellen met behulp van creatieve en ludieke projecten. Hierbij is de beeldvorming over ouderen niet alleen belangrijk. Ook de verbinding met jongeren is van belang bij ieder project dat GetOud onderneemt.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten