menu

Kan ik vervroegd met pensioen?

Vervroegd met pensioen gaan in een tijd dat we het alleen maar hebben over het oprekken van de pensioenleeftijd? Is het nog mogelijk? En is het pensioen nog wel toereikend als er iets met je gebeurt? Het blog Toekomt.nl zocht het uit.

Voorheen had je de VUT-regeling en de prepensioenregelingen. Je kon hiermee fiscaal aantrekkelijk vervroegd met pensioen gaan. Maar deze regels zijn sinds 2007 veranderd. De pensioenleeftijd stijgt nu en als je wel nog voor je 65-ste wil stoppen, dan moet je daar zelf voor sparen.

Ongeluk zit in een klein hoekje

Er zijn voldoende mensen die de afgelopen jaren flink hebben gespaard om nu vervroegd met pensioen te kunnen. Maar stel je voor dat er iets gebeurt waardoor je wegvalt. Wat gebeurt er dan bijvoorbeeld met je hypotheek als die nog niet is afbetaald? Natuurlijk wil niemand hier aan denken, maar het is verstandig hier toch al rekening mee te houden, zodat je nabestaanden niet hierdoor in de problemen komen. Een oplossing hiervoor kan zijn om een levensverzekering af te sluiten, die na je overlijden uitkeert aan de nabestaanden. Zo hoeven zij zich geen zorgen te maken over de financiën.

Vervroegd met pensioen kunnen

Ondanks een goede verzekering blijft het toch verstandig om door te sparen om vervroegd met pensioen te kunnen gaan. Belangrijk is wel dat je hierbij rekening houdt met vermogensbelasting. Ieder jaar wordt de grens hiervoor opnieuw bepaald. Heb je een fiscale partner of ben je getrouwd, dan moet je zo’n 1.2 procent rente betalen vanaf € 42.660. En let op, want niet alleen je spaargeld maar ook een tweede huis en je beleggingen vallen hieronder.

Wil je dus een mooie buffer voor als je met pensioen gaat dan is het verstandig om zowel te sparen als jezelf te verzekeren. En mocht er dan toch iets gebeuren dan komt je partner in ieder geval niet in de financiële problemen!

Reageren

Auteur

Toekomt

Toekomt

Toekomt is het online magazine over pensioen, geldzaken en wat je met je pensioen kunt doen. Toekomt staat vol met handige tips, adviezen en verhalen én zet bezoekers aan om die toekomst te creëren die hun toekomt. Uiteindelijk bepalen wij namelijk zelf hoe onze toekomst er echt uit komt te zien.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten