menu

Je zorgverzekering aanpassen

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met  In samenwerking met Independer artikel

Wil je je huidige zorgverzekering aanpassen? Sinds 19 november zijn alle zorgverzekeringspremies en voorwaarden bekend en kunnen we weer volop vergelijken. En dat doen we bij NED7 samen met Independer, zodat je alle informatie die je nodig hebt overzichtelijk op één plek kunt terugvinden.

Je hebt al kunnen controleren of jouw huidige zorgpolis up-to-date is. Heb je naar aanleiding hiervan besloten om niet over te stappen, maar wil je je huidige zorgverzekering aanpassen? Dan hebben we een paar handige tips voor je waar je op zou kunnen letten.

Aanvullende verzekeringen

Voor zaken als de tandarts, geestelijke gezondheid, fysiotherapie en medicijnen kun je aanvullende verzekeringen afsluiten. Heb je al een aanvullende verzekering, dan is het goed om te kijken of je hier het afgelopen jaar gebruik van hebt gemaakt. Nog belangrijker is het om te kijken of je verwacht hiervan het komende jaar gebruik te zullen maken. Is je antwoord nee, dan zou je hierop kunnen besparen. Neem bijvoorbeeld de tandartskosten. Bedraagt je aanvullende verzekering voor tandartskosten € 20,- per maand, dan heb je aan het einde van het jaar hiervoor dus € 240,- betaald. Maar heb je alleen gebruik gemaakt van de halfjaarlijkse controle, dan heeft dat je gemiddeld € 40,- gekost op jaarbasis. Je zou dus kunnen overwegen de kosten voor die halfjaarlijkse controle voor eigen rekening te nemen en de aanvullende verzekering op te zeggen.

Denk je dat je wel een aanvullende verzekering nodig hebt, let dan goed op wat wel en wat niet wordt vergoed. In sommige gevallen geldt er ook bij de aanvullende verzekering een eigen bijdrage.

Independer artikel banner

Eigen risico

In Nederland moet iedereen verplicht een zorgverzekering afsluiten. Iedereen heeft dus een basisverzekering. Voor deze basisverzekering geldt ook een verplicht eigen risico dat jaarlijks wordt vastgesteld. Komend jaar gaat dit verplichte eigen risico omhoog van € 375,- naar € 385,- op jaarbasis. Dit is dus het bedrag dat je eerst zelf moet betalen voordat je zorgverzekeraar de zorgkosten begint te vergoeden.

Het verplichte eigen risico moet je niet verwarren met het vrijwillige eigen risico. Het vrijwillige eigen risico kun je zelf bepalen. Kies je voor een hoger eigen risico, dan gaat je maandelijkse zorgpremie omlaag. Maar let op, want een hoger vrijwillig eigen risico betekent ook dat je meer zelf moet gaan betalen voordat je zorgverzekeraar inspringt.

Voor welke zorg geldt het eigen risico?

Ondanks dat je, via het eigen risico, kunt besparen op je zorgverzekering, kiest nog geen 10% van alle verzekerden voor het maximale eigen risico. En ongeveer 51% van alle verzekerden ‘verbruikt’ het verplichte eigen risico volledig. Maar welke zorg valt nu wel en welke niet onder het eigen risico?

Het eigen risico geldt wel voor bijvoorbeeld: medicijnen, bloedprikken, ambulancevervoer, ziekenhuisopnames, ziekenhuisoperaties, fysiotherapie bij een chronische aandoening. In principe heb je voor fysiotherapie een aanvullende verzekering nodig, maar bij chronische aandoeningen ligt dat dus anders. Op Independer vind je een handig overzicht.

Waar geldt het eigen risico in principe niet voor? Ben je bijvoorbeeld onder de 18 jaar of maak je gebruik van wijkverpleging, dan geldt het eigen risico niet. Verder voor de kosten van de huisarts, kosten voor verloskundige zorg en kraamzorg, vergoedingen vanuit de aanvullende verzekeringen, tandartskosten voor jongeren onder de 18 jaar, thuiszorghulpmiddelen die je in bruikleen hebt, nacontrole levende orgaandonor (nier- of levertransplantatie) en ketenzorg. Let wel, per zorgverzekeraar kunnen er uitzonderingen bestaan. Dit kun je controleren in dit overzicht waarin per zorgverzekeraar is aangegeven of er uitzonderingen zijn of niet.

Verzekeringstip!

Je huidige zorgverzekering aanpassen? Check bij je verzekeringsmaatschappij wat de voorwaarden zijn om dit te doen. Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Bij sommigen heb je de tijd tot 1 januari om je aanpassingen door te geven, terwijl anderen je de tijd geven tot 31 januari. Laat je dus niet verrassen!

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten