Volg ons online

Geld & Regels

Je zorgverzekering aanpassen

Heb jij al besloten wat je gaat doen? Ga je je huidige zorgverzekering aanpassen of stap je over naar een nieuwe zorgverzekering?

Gedeeld

op

Huidige zorgverzekering aanpassen

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met  In samenwerking met Independer artikel

Wil je je huidige zorgverzekering aanpassen? Sinds 19 november zijn alle zorgverzekeringspremies en voorwaarden bekend en kunnen we weer volop vergelijken. En dat doen we bij NED7 samen met Independer, zodat je alle informatie die je nodig hebt overzichtelijk op één plek kunt terugvinden.

Je hebt al kunnen controleren of jouw huidige zorgpolis up-to-date is. Heb je naar aanleiding hiervan besloten om niet over te stappen, maar wil je je huidige zorgverzekering aanpassen? Dan hebben we een paar handige tips voor je waar je op zou kunnen letten.

Aanvullende verzekeringen

Voor zaken als de tandarts, geestelijke gezondheid, fysiotherapie en medicijnen kun je aanvullende verzekeringen afsluiten. Heb je al een aanvullende verzekering, dan is het goed om te kijken of je hier het afgelopen jaar gebruik van hebt gemaakt. Nog belangrijker is het om te kijken of je verwacht hiervan het komende jaar gebruik te zullen maken. Is je antwoord nee, dan zou je hierop kunnen besparen. Neem bijvoorbeeld de tandartskosten. Bedraagt je aanvullende verzekering voor tandartskosten € 20,- per maand, dan heb je aan het einde van het jaar hiervoor dus € 240,- betaald. Maar heb je alleen gebruik gemaakt van de halfjaarlijkse controle, dan heeft dat je gemiddeld € 40,- gekost op jaarbasis. Je zou dus kunnen overwegen de kosten voor die halfjaarlijkse controle voor eigen rekening te nemen en de aanvullende verzekering op te zeggen.

Denk je dat je wel een aanvullende verzekering nodig hebt, let dan goed op wat wel en wat niet wordt vergoed. In sommige gevallen geldt er ook bij de aanvullende verzekering een eigen bijdrage.

Independer artikel banner

Eigen risico

In Nederland moet iedereen verplicht een zorgverzekering afsluiten. Iedereen heeft dus een basisverzekering. Voor deze basisverzekering geldt ook een verplicht eigen risico dat jaarlijks wordt vastgesteld. Komend jaar gaat dit verplichte eigen risico omhoog van € 375,- naar € 385,- op jaarbasis. Dit is dus het bedrag dat je eerst zelf moet betalen voordat je zorgverzekeraar de zorgkosten begint te vergoeden.

Het verplichte eigen risico moet je niet verwarren met het vrijwillige eigen risico. Het vrijwillige eigen risico kun je zelf bepalen. Kies je voor een hoger eigen risico, dan gaat je maandelijkse zorgpremie omlaag. Maar let op, want een hoger vrijwillig eigen risico betekent ook dat je meer zelf moet gaan betalen voordat je zorgverzekeraar inspringt.

Voor welke zorg geldt het eigen risico?

Ondanks dat je, via het eigen risico, kunt besparen op je zorgverzekering, kiest nog geen 10% van alle verzekerden voor het maximale eigen risico. En ongeveer 51% van alle verzekerden ‘verbruikt’ het verplichte eigen risico volledig. Maar welke zorg valt nu wel en welke niet onder het eigen risico?

Het eigen risico geldt wel voor bijvoorbeeld: medicijnen, bloedprikken, ambulancevervoer, ziekenhuisopnames, ziekenhuisoperaties, fysiotherapie bij een chronische aandoening. In principe heb je voor fysiotherapie een aanvullende verzekering nodig, maar bij chronische aandoeningen ligt dat dus anders. Op Independer vind je een handig overzicht.

Waar geldt het eigen risico in principe niet voor? Ben je bijvoorbeeld onder de 18 jaar of maak je gebruik van wijkverpleging, dan geldt het eigen risico niet. Verder voor de kosten van de huisarts, kosten voor verloskundige zorg en kraamzorg, vergoedingen vanuit de aanvullende verzekeringen, tandartskosten voor jongeren onder de 18 jaar, thuiszorghulpmiddelen die je in bruikleen hebt, nacontrole levende orgaandonor (nier- of levertransplantatie) en ketenzorg. Let wel, per zorgverzekeraar kunnen er uitzonderingen bestaan. Dit kun je controleren in dit overzicht waarin per zorgverzekeraar is aangegeven of er uitzonderingen zijn of niet.

Verzekeringstip!

Je huidige zorgverzekering aanpassen? Check bij je verzekeringsmaatschappij wat de voorwaarden zijn om dit te doen. Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Bij sommigen heb je de tijd tot 1 januari om je aanpassingen door te geven, terwijl anderen je de tijd geven tot 31 januari. Laat je dus niet verrassen!

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Geld & Regels

Overstappen van zorgverzekeraar: tips en aandachtspunten

Overstappen van zorgverzekeraar? Het kan vanaf nu. Maar waar moet je op letten? En, is het wel verstandig?

Gedeeld

op

door

Overstappen van zorgverzekeraar

Dit blog is gemaakt in samenwerking met Startpagina.nl

Overstappen van zorgverzekeraar, het is ieder jaar zo rond eind november hetzelfde liedje: “Should i stay or should i go?” Het overstappen zelf is niet moeilijk. Of het ook loont? Dat hangt helemaal af van je persoonlijke situatie. In ieder geval is dit hét moment om je verzekeringen eens onder de loep te nemen. Een paar tips en aandachtspunten.

Bespaar op je premie met collectieve of online verzekering

Het basispakket en wat hieruit vergoed wordt, is bij iedere verzekeraar hetzelfde. Toch verschillen de premies, omdat deze zijn opgebouwd uit verschillende componenten zoals risico-opslag, opbouw van reserves of opslag voor niet-inbare premies. De ene verzekeraar maakt hogere kosten voor huisvesting dan de andere. Een zorgverzekering afsluiten bij een online verzekeraar scheelt dus vrijwel altijd geld. Ook loont het de moeite om te kijken of je je kunt aansluiten bij een collectieve verzekering. Dat kan vaak via een werkgever, maar bijvoorbeeld ook middels een lidmaatschap van (consumenten)organisaties.

Kies je aanvullende verzekering zorgvuldig

Aanvullende verzekeringen zijn er in vele soorten en maten. Welke je kiest hangt af van je situatie en wensen. Fysiotherapie, alternatieve therapie, een bril of contactlenzen. Zorg dat je verzekering aansluit op je wensen en behoeftes. De makkelijkste manier om verzekeringen te vergelijken is met een zorgvergelijker. Die vind je hier op Startpagina.

Voorkom verrassingen: betaal eigen risico vooraf

Het eigen risico bedraagt ook in 2017 € 385,-. Sommige verzekeraars geven de mogelijkheid dit bedrag (al dan niet in termijnen) vooruit te betalen. Hiermee voorkom je een verrassing aan het eind van het jaar. Wat je niet gebruikt, krijg je aan het eind van het jaar gewoon weer terug.

Belangrijke data om te onthouden

  • 12 november: vanaf nu kun je overstappen of wijzigingen in je pakket doorgeven. Je oude verzekering wordt bij een overstap automatisch opgezegd.
  • 31 december: laatste mogelijkheid om je oude verzekering op te zeggen of wijzigingen door te geven.
  • 1 januari – 31 januari: een nieuwe verzekering kiezen kan nog steeds, maar je oude verzekering moet voor 31 december opgezegd zijn.
  • 31 januari: einde van de overstapperiode.

Meer weten over overstappen van zorgverzekeraar?

Wil je meer weten over of je wel of niet moet overstappen van zorgverzekeraar? Maak eenvoudig een vergelijking via Startpagina en ontdek wat voor jou het voordeligst is.

Lees verder

Geld & Regels

Anoniem solliciteren komt naar Amsterdam

Anoniem solliciteren kan binnenkort ook in Amsterdam bij het Amerikaanse bedrijf Greyston Bakery, die dit al 35 jaar doen.

Gedeeld

op

door

Anoniem solliciteren

Anoniem solliciteren is al langer een punt van discussie. Maar in Amerika heeft het bedrijf Greyston Bakery er al 35 jaar ervaring mee. En met heel veel succes. Dit succes brengen ze binnenkort naar Amsterdam waar zo’n 100 Amsterdammers laagdrempelig aan werk zullen komen.

Bij Greyston Bakery hebben ze anoniem solliciteren een stapje verder doorgetrokken. Ze noemen dit het ‘open hiring-model’. Iedereen die graag een baan bij het bedrijf wil kan zijn of haar naam invullen op een lijst. Zodra er plek is wordt de eerst volgende op de lijst aangenomen. Geen vragen, geen CV’s, geen referenties en ook geen screenings. Extreem anoniem dus. En terwijl menig werkgever in Nederland hier al rillingen van krijgt, blijkt het in New York heel succesvol. Vooral voor oudere werknemers en mensen met een lage opleiding kan dit uitkomst bieden.

Extreem anoniem solliciteren

Greyston Bakery is inmiddels een heel bekende naam in het wereldje. Ze hebben door hun aanpak grote contracten weten te krijgen bij bijvoorbeeld ijsmakers Ben&Jerry’s, voor wie ze de brownies maken. Samen met de Start Foundation openen ze binnenkort dus een vestiging in Amsterdam, met hetzelfde aannamebeleid. Een locatie voor de bakkerij hebben ze trouwens nog niet, maar gedacht wordt aan Amsterdam West. “De locatie moet voldoen aan specifieke voorwaarden”, aldus Jos Verhoeven, directeur van de Start Foundation. “Mensen moeten er gemakkelijk kunnen komen en je hebt te maken met de strengere Europese wetgeving. Bijvoorbeeld voor (stank)overlast. In 2019 moet de bakkerij draaien.”

Proeflocaties

Sollicitanten kunnen zich trouwens al eerder aanmelden. Dit kan al over enkele maanden. De mensen gaan dan aan het werk bij proeflocaties. Verhoeven: “Mensen mogen vier tot zes weken bij de proefbedrijven komen werken. Ze krijgen netjes betaald en daarna wordt pas met ze gezeten om hun verhaal te horen.”

Bron: Telegraaf

Lees verder

Geld & Regels

Minder wanbetalers tijdens economische crisis

Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat er tijdens de economische crisis minder wanbetalers waren in Nederland.

Gedeeld

op

Minder wanbetalers

Wanbetalers zijn van alle tijden, maar uit onderzoek van Motivaction en kenniscentrum Nibud, in opdracht van incasso organisatie GGN, blijkt dat tijdens de afgelopen economische crisis er minder mensen slechte betaalgewoontes op na hielden.

Goed nieuws, maar ook opvallend, want je zou denken dat tijdens slechte tijden er juist meer mensen zijn die moeite hebben met het betalen van hun rekeningen. Niets is minder waar. Hoe kan dat?

Geld lenen kost geld

Belangrijkste reden is mogelijk het invoeren van maatregelen zoals de Wet Financieel Toezicht in 2009. Hierin werden destijds gedragsregels voor financieel dienstverleners vastgelegd. Ook de wel bekende reclames van kredietverstrekkers zijn flink ingeperkt. Daarbij komt ook dat deze reclames melding moeten maken van de slogan: ‘geld lenen kost geld’. En kennelijk heeft dit z’n vruchten afgeworpen.

Ernstige betalingsachterstanden

Onderzoeksbureau Motivaction maakte een analyse van 10 jaar data van incasso organisatie GGN. Deze data liet een duidelijke trend zien. Wij Nederlanders zijn beter geworden met geld en het aantal wanbetalers daalde zelfs tijdens de crisisjaren. Belangrijkste reden voor een betalingsachterstand was voorheen het ‘vergeten’ van rekeningen. Tegenwoordig is dit anders. De hoogte van de zorgkosten en andere vaste lasten wordt nu aangevoerd als reden om te laat of niet te betalen. En ondanks dat er minder wanbetalers zijn, is de ernst van de betalingsachterstanden wel toegenomen. Vooral inkomensdaling is hier debet aan. Met het aantrekken van de economie is dit gelukkig weer aan het veranderen.

Wanbetalers zorgpremie

Bij zorgpremies wordt iemand als wanbetaler aangemerkt zodra zes maanden lang geen premie voor de basisverzekering is afgedragen. Dit aantal is de laatste jaren licht gestegen. Het zijn hierbij vooral chronisch zieken en gehandicapten die moeite hebben om de hogere zorgkosten te betalen. Onder jongeren tot 25 jaar is het aantal wanbetalers juist afgenomen wat een goede ontwikkeling is. Dit heeft waarschijnlijk te maken met een groeiend besef bij deze groep dat je verplicht bent om een zorgverzekering af te sluiten. Daarnaast is er voor deze groep een groeiend aanbod goedkopere opties op de markt gekomen.

Meer weten?

Wil je meer weten over onderzoeken van Motivaction of opvallende trends in onze maatschappij? Bezoek dan de nieuwspagina van het onderzoeksbureau.

Lees verder

Meest gelezen