Volg ons online

Geld & Regels

Is mijn zorgpolis nog wel up-to-date?

Is mijn zorgpolis nog wel toereikend? Het is weer de tijd van het jaar om je zorgverzekering te vergelijken en te besluiten of je overstapt of niet.

Gedeeld

op

Is mijn zorgpolis nog wel up to date

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met  In samenwerking met Independer artikel

Vanaf 19 november zijn de nieuwe zorgverzekeringspremies bekend en kun je weer gaan vergelijken. Tijd dus om jezelf de vraag te stellen: is mijn zorgpolis nog wel up-to-date of moet ik overstappen? Of dit laatste nu is omdat je minder wilt betalen, of omdat je juist zaken mist die je denkt hard nodig te zullen hebben. Jij bent de komende tijd zelf aan zet om een keuze te maken.

Independer helpt

Ieder jaar stappen ruim 1 miljoen mensen over van zorgverzekering. Toch zegt zo’n 20% van de Nederlanders dat ze niet goed weten waar ze nu eigenlijk voor kiezen. Polisvoorwaarden, eigen risico, eigen bijdrage, aanvullende verzekeringen. Het is vaak niet zo gek dat we de weg kwijtraken met alle keuzemogelijkheden die er zijn. Daarom willen wij bij NED7, samen met Independer, alle informatie eens overzichtelijk voor je op een rijtje zetten. De informatie die jij nodig hebt om zelf een weloverwogen keuze te kunnen maken voor 2016.

Is mijn zorgpolis nog up-to-date?

Het eerste wat je waarschijnlijk gaat doen is kijken naar je huidige zorgpolis. Is die nog wel up-to-date? Ben je tevreden of juist ontevreden met wat je nu hebt? Stel, je bent tevreden, gelden dan voor volgend jaar nog wel dezelfde polisvoorwaarden of heeft je verzekeraar die aangepast? Mocht dat nodig zijn, kun je dan met je huidige zorgpolis volgend jaar nog wel naar de dokter of naar het ziekenhuis van je keuze? Allemaal vragen die je jezelf kunt stellen om hopelijk straks tot een goede keuze te kunnen komen.

Independer artikel banner

Waar moet ik op letten?

Om na te gaan of jouw huidige zorgpolis nog wel écht up-to-date is, hebben wij wat belangrijke vragen voor je op een rijtje gezet.

1. Je eigen wensen

We zeiden het net al even. De belangrijkste vraag waarmee je zou moeten beginnen is: ben ik eigenlijk nog wel tevreden? Hoe simpel die vraag ook lijkt, hij is heel belangrijk. Want, waarom zou je bij dezelfde verzekeraar blijven als je toch al ontevreden bent? Of, waarom zou je overstappen als je juist tevreden bent? Stel jezelf dus die vraag en neem ook even de tijd om rustig het antwoord te verwoorden. Waarom ben ik ontevreden of juist tevreden? En waar ben ik dan tevreden over?

2. Wat verandert er bij je huidige verzekeraar?

Ook deze stipten wij net al even aan. Mocht je nu tevreden zijn bij je verzekeraar, blijven de polisvoorwaarden nog wel hetzelfde of gaat er iets veranderen? En als er iets verandert, wat dan precies? Als je de antwoorden voor jezelf op een rijtje zet krijg je meteen een overzicht van wat er allemaal gaat veranderen en wat dat mogelijk voor invloed heeft op jouw situatie. Want, ook al verandert er iets, dat hoeft nog niet te betekenen dat je daar altijd slechter van wordt.

3. Hoe staat het met je gezondheid?

Ga eens heel eerlijk bij jezelf na hoe het staat met je gezondheid. Ben je gezond of heb je hier en daar toch wat klachten? En wat voor klachten zijn dat dan? Zijn ze ernstig of stellen ze bijna niets voor en zijn ze van voorbijgaande aard? Kijkend naar je gezondheidsoverzicht, probeer een inschatting te maken hoe het in 2016 zou kunnen gaan met je gezondheid. Misschien is het tijd om een aanvullende verzekering te overwegen of die juist te schrappen.

4. Wat is jouw situatie?

Niet onbelangrijk is het om te kijken naar je persoonlijke situatie. En hierbij hebben we het niet meer over je gezondheid. Er kunnen namelijk ook andere zaken zijn die een rol gaan spelen of waarvan je dat verwacht. Is er misschien een kind op komst? Of gaat er juist een kind het nest verlaten? Ben je de liefde van je leven tegengekomen en gaan jullie samenwonen? Of blijkt juist dat die liefde toch een houdbaarheidsdatum heeft en ga je scheiden? Er zijn zoveel verschillende factoren die van invloed kunnen zijn en die meegewogen kunnen worden in jouw keuze.

Als het goed is heb je nu een goed inzicht in je persoonlijke situatie en weet je of je zorgpolis aan vervanging toe is. Zodra op 19 november de premies en de voorwaarden bekend zijn, is het mogelijk een definitieve vergelijking of afweging te maken. Ongeacht of je wel of niet tevreden bent, zijn er in ieder geval twee zaken waar je nu al rekening mee kunt houden. Om te beginnen gaat in het algemeen de premie omhoog én ook het verplichte eigen risico gaat omhoog naar € 385,-. De rest kun je nu makkelijk en overzichtelijk gaan vergelijken.

Verzekeringstip!

Heb je een hekel aan al dat papierwerk? Er zijn tegenwoordig ook internetverzekeraars waarbij alles digitaal gaat. Maar let wel op: alles gaat ook echt digitaal, zoals bijvoorbeeld declareren. En bij de meeste internetverzekeraars moet je ook naar een internetapotheek om je medicijnen te bestellen.

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Geld & Regels

Overstappen van zorgverzekeraar: tips en aandachtspunten

Overstappen van zorgverzekeraar? Het kan vanaf nu. Maar waar moet je op letten? En, is het wel verstandig?

Gedeeld

op

door

Overstappen van zorgverzekeraar

Dit blog is gemaakt in samenwerking met Startpagina.nl

Overstappen van zorgverzekeraar, het is ieder jaar zo rond eind november hetzelfde liedje: “Should i stay or should i go?” Het overstappen zelf is niet moeilijk. Of het ook loont? Dat hangt helemaal af van je persoonlijke situatie. In ieder geval is dit hét moment om je verzekeringen eens onder de loep te nemen. Een paar tips en aandachtspunten.

Bespaar op je premie met collectieve of online verzekering

Het basispakket en wat hieruit vergoed wordt, is bij iedere verzekeraar hetzelfde. Toch verschillen de premies, omdat deze zijn opgebouwd uit verschillende componenten zoals risico-opslag, opbouw van reserves of opslag voor niet-inbare premies. De ene verzekeraar maakt hogere kosten voor huisvesting dan de andere. Een zorgverzekering afsluiten bij een online verzekeraar scheelt dus vrijwel altijd geld. Ook loont het de moeite om te kijken of je je kunt aansluiten bij een collectieve verzekering. Dat kan vaak via een werkgever, maar bijvoorbeeld ook middels een lidmaatschap van (consumenten)organisaties.

Kies je aanvullende verzekering zorgvuldig

Aanvullende verzekeringen zijn er in vele soorten en maten. Welke je kiest hangt af van je situatie en wensen. Fysiotherapie, alternatieve therapie, een bril of contactlenzen. Zorg dat je verzekering aansluit op je wensen en behoeftes. De makkelijkste manier om verzekeringen te vergelijken is met een zorgvergelijker. Die vind je hier op Startpagina.

Voorkom verrassingen: betaal eigen risico vooraf

Het eigen risico bedraagt ook in 2017 € 385,-. Sommige verzekeraars geven de mogelijkheid dit bedrag (al dan niet in termijnen) vooruit te betalen. Hiermee voorkom je een verrassing aan het eind van het jaar. Wat je niet gebruikt, krijg je aan het eind van het jaar gewoon weer terug.

Belangrijke data om te onthouden

  • 12 november: vanaf nu kun je overstappen of wijzigingen in je pakket doorgeven. Je oude verzekering wordt bij een overstap automatisch opgezegd.
  • 31 december: laatste mogelijkheid om je oude verzekering op te zeggen of wijzigingen door te geven.
  • 1 januari – 31 januari: een nieuwe verzekering kiezen kan nog steeds, maar je oude verzekering moet voor 31 december opgezegd zijn.
  • 31 januari: einde van de overstapperiode.

Meer weten over overstappen van zorgverzekeraar?

Wil je meer weten over of je wel of niet moet overstappen van zorgverzekeraar? Maak eenvoudig een vergelijking via Startpagina en ontdek wat voor jou het voordeligst is.

Lees verder

Geld & Regels

Anoniem solliciteren komt naar Amsterdam

Anoniem solliciteren kan binnenkort ook in Amsterdam bij het Amerikaanse bedrijf Greyston Bakery, die dit al 35 jaar doen.

Gedeeld

op

door

Anoniem solliciteren

Anoniem solliciteren is al langer een punt van discussie. Maar in Amerika heeft het bedrijf Greyston Bakery er al 35 jaar ervaring mee. En met heel veel succes. Dit succes brengen ze binnenkort naar Amsterdam waar zo’n 100 Amsterdammers laagdrempelig aan werk zullen komen.

Bij Greyston Bakery hebben ze anoniem solliciteren een stapje verder doorgetrokken. Ze noemen dit het ‘open hiring-model’. Iedereen die graag een baan bij het bedrijf wil kan zijn of haar naam invullen op een lijst. Zodra er plek is wordt de eerst volgende op de lijst aangenomen. Geen vragen, geen CV’s, geen referenties en ook geen screenings. Extreem anoniem dus. En terwijl menig werkgever in Nederland hier al rillingen van krijgt, blijkt het in New York heel succesvol. Vooral voor oudere werknemers en mensen met een lage opleiding kan dit uitkomst bieden.

Extreem anoniem solliciteren

Greyston Bakery is inmiddels een heel bekende naam in het wereldje. Ze hebben door hun aanpak grote contracten weten te krijgen bij bijvoorbeeld ijsmakers Ben&Jerry’s, voor wie ze de brownies maken. Samen met de Start Foundation openen ze binnenkort dus een vestiging in Amsterdam, met hetzelfde aannamebeleid. Een locatie voor de bakkerij hebben ze trouwens nog niet, maar gedacht wordt aan Amsterdam West. “De locatie moet voldoen aan specifieke voorwaarden”, aldus Jos Verhoeven, directeur van de Start Foundation. “Mensen moeten er gemakkelijk kunnen komen en je hebt te maken met de strengere Europese wetgeving. Bijvoorbeeld voor (stank)overlast. In 2019 moet de bakkerij draaien.”

Proeflocaties

Sollicitanten kunnen zich trouwens al eerder aanmelden. Dit kan al over enkele maanden. De mensen gaan dan aan het werk bij proeflocaties. Verhoeven: “Mensen mogen vier tot zes weken bij de proefbedrijven komen werken. Ze krijgen netjes betaald en daarna wordt pas met ze gezeten om hun verhaal te horen.”

Bron: Telegraaf

Lees verder

Geld & Regels

Minder wanbetalers tijdens economische crisis

Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat er tijdens de economische crisis minder wanbetalers waren in Nederland.

Gedeeld

op

Minder wanbetalers

Wanbetalers zijn van alle tijden, maar uit onderzoek van Motivaction en kenniscentrum Nibud, in opdracht van incasso organisatie GGN, blijkt dat tijdens de afgelopen economische crisis er minder mensen slechte betaalgewoontes op na hielden.

Goed nieuws, maar ook opvallend, want je zou denken dat tijdens slechte tijden er juist meer mensen zijn die moeite hebben met het betalen van hun rekeningen. Niets is minder waar. Hoe kan dat?

Geld lenen kost geld

Belangrijkste reden is mogelijk het invoeren van maatregelen zoals de Wet Financieel Toezicht in 2009. Hierin werden destijds gedragsregels voor financieel dienstverleners vastgelegd. Ook de wel bekende reclames van kredietverstrekkers zijn flink ingeperkt. Daarbij komt ook dat deze reclames melding moeten maken van de slogan: ‘geld lenen kost geld’. En kennelijk heeft dit z’n vruchten afgeworpen.

Ernstige betalingsachterstanden

Onderzoeksbureau Motivaction maakte een analyse van 10 jaar data van incasso organisatie GGN. Deze data liet een duidelijke trend zien. Wij Nederlanders zijn beter geworden met geld en het aantal wanbetalers daalde zelfs tijdens de crisisjaren. Belangrijkste reden voor een betalingsachterstand was voorheen het ‘vergeten’ van rekeningen. Tegenwoordig is dit anders. De hoogte van de zorgkosten en andere vaste lasten wordt nu aangevoerd als reden om te laat of niet te betalen. En ondanks dat er minder wanbetalers zijn, is de ernst van de betalingsachterstanden wel toegenomen. Vooral inkomensdaling is hier debet aan. Met het aantrekken van de economie is dit gelukkig weer aan het veranderen.

Wanbetalers zorgpremie

Bij zorgpremies wordt iemand als wanbetaler aangemerkt zodra zes maanden lang geen premie voor de basisverzekering is afgedragen. Dit aantal is de laatste jaren licht gestegen. Het zijn hierbij vooral chronisch zieken en gehandicapten die moeite hebben om de hogere zorgkosten te betalen. Onder jongeren tot 25 jaar is het aantal wanbetalers juist afgenomen wat een goede ontwikkeling is. Dit heeft waarschijnlijk te maken met een groeiend besef bij deze groep dat je verplicht bent om een zorgverzekering af te sluiten. Daarnaast is er voor deze groep een groeiend aanbod goedkopere opties op de markt gekomen.

Meer weten?

Wil je meer weten over onderzoeken van Motivaction of opvallende trends in onze maatschappij? Bezoek dan de nieuwspagina van het onderzoeksbureau.

Lees verder

Meest gelezen