menu

Is mijn zorgpolis nog wel up-to-date?

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met  In samenwerking met Independer artikel

Vanaf 19 november zijn de nieuwe zorgverzekeringspremies bekend en kun je weer gaan vergelijken. Tijd dus om jezelf de vraag te stellen: is mijn zorgpolis nog wel up-to-date of moet ik overstappen? Of dit laatste nu is omdat je minder wilt betalen, of omdat je juist zaken mist die je denkt hard nodig te zullen hebben. Jij bent de komende tijd zelf aan zet om een keuze te maken.

Independer helpt

Ieder jaar stappen ruim 1 miljoen mensen over van zorgverzekering. Toch zegt zo’n 20% van de Nederlanders dat ze niet goed weten waar ze nu eigenlijk voor kiezen. Polisvoorwaarden, eigen risico, eigen bijdrage, aanvullende verzekeringen. Het is vaak niet zo gek dat we de weg kwijtraken met alle keuzemogelijkheden die er zijn. Daarom willen wij bij NED7, samen met Independer, alle informatie eens overzichtelijk voor je op een rijtje zetten. De informatie die jij nodig hebt om zelf een weloverwogen keuze te kunnen maken voor 2016.

Is mijn zorgpolis nog up-to-date?

Het eerste wat je waarschijnlijk gaat doen is kijken naar je huidige zorgpolis. Is die nog wel up-to-date? Ben je tevreden of juist ontevreden met wat je nu hebt? Stel, je bent tevreden, gelden dan voor volgend jaar nog wel dezelfde polisvoorwaarden of heeft je verzekeraar die aangepast? Mocht dat nodig zijn, kun je dan met je huidige zorgpolis volgend jaar nog wel naar de dokter of naar het ziekenhuis van je keuze? Allemaal vragen die je jezelf kunt stellen om hopelijk straks tot een goede keuze te kunnen komen.

Independer artikel banner

Waar moet ik op letten?

Om na te gaan of jouw huidige zorgpolis nog wel écht up-to-date is, hebben wij wat belangrijke vragen voor je op een rijtje gezet.

1. Je eigen wensen

We zeiden het net al even. De belangrijkste vraag waarmee je zou moeten beginnen is: ben ik eigenlijk nog wel tevreden? Hoe simpel die vraag ook lijkt, hij is heel belangrijk. Want, waarom zou je bij dezelfde verzekeraar blijven als je toch al ontevreden bent? Of, waarom zou je overstappen als je juist tevreden bent? Stel jezelf dus die vraag en neem ook even de tijd om rustig het antwoord te verwoorden. Waarom ben ik ontevreden of juist tevreden? En waar ben ik dan tevreden over?

2. Wat verandert er bij je huidige verzekeraar?

Ook deze stipten wij net al even aan. Mocht je nu tevreden zijn bij je verzekeraar, blijven de polisvoorwaarden nog wel hetzelfde of gaat er iets veranderen? En als er iets verandert, wat dan precies? Als je de antwoorden voor jezelf op een rijtje zet krijg je meteen een overzicht van wat er allemaal gaat veranderen en wat dat mogelijk voor invloed heeft op jouw situatie. Want, ook al verandert er iets, dat hoeft nog niet te betekenen dat je daar altijd slechter van wordt.

3. Hoe staat het met je gezondheid?

Ga eens heel eerlijk bij jezelf na hoe het staat met je gezondheid. Ben je gezond of heb je hier en daar toch wat klachten? En wat voor klachten zijn dat dan? Zijn ze ernstig of stellen ze bijna niets voor en zijn ze van voorbijgaande aard? Kijkend naar je gezondheidsoverzicht, probeer een inschatting te maken hoe het in 2016 zou kunnen gaan met je gezondheid. Misschien is het tijd om een aanvullende verzekering te overwegen of die juist te schrappen.

4. Wat is jouw situatie?

Niet onbelangrijk is het om te kijken naar je persoonlijke situatie. En hierbij hebben we het niet meer over je gezondheid. Er kunnen namelijk ook andere zaken zijn die een rol gaan spelen of waarvan je dat verwacht. Is er misschien een kind op komst? Of gaat er juist een kind het nest verlaten? Ben je de liefde van je leven tegengekomen en gaan jullie samenwonen? Of blijkt juist dat die liefde toch een houdbaarheidsdatum heeft en ga je scheiden? Er zijn zoveel verschillende factoren die van invloed kunnen zijn en die meegewogen kunnen worden in jouw keuze.

Als het goed is heb je nu een goed inzicht in je persoonlijke situatie en weet je of je zorgpolis aan vervanging toe is. Zodra op 19 november de premies en de voorwaarden bekend zijn, is het mogelijk een definitieve vergelijking of afweging te maken. Ongeacht of je wel of niet tevreden bent, zijn er in ieder geval twee zaken waar je nu al rekening mee kunt houden. Om te beginnen gaat in het algemeen de premie omhoog én ook het verplichte eigen risico gaat omhoog naar € 385,-. De rest kun je nu makkelijk en overzichtelijk gaan vergelijken.

Verzekeringstip!

Heb je een hekel aan al dat papierwerk? Er zijn tegenwoordig ook internetverzekeraars waarbij alles digitaal gaat. Maar let wel op: alles gaat ook echt digitaal, zoals bijvoorbeeld declareren. En bij de meeste internetverzekeraars moet je ook naar een internetapotheek om je medicijnen te bestellen.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten